V ÚNORU SLAVÍ STUDIO TÁŇA 20. VÝROČÍ  OTEVŘENÍ PROVOZOVNY


Dvacet let je kus života, jak se v něm dařilo, jaké byly chvíle zdaru i nezdaru se ptám Táni Řehákové, která je v našem městě známá nejen prací kosmetičky  ve studiu, ale i řadou aktivit pro veřejnost, módních přehlídek, koncertů, besed i přednášek.
Jaké je ohlédnutí za touto etapou dvaceti let ?
Trochu nostalgicky vzpomínám na všechna léta, protože v každém roce z této etapy se děly věci nové, nové aktivity, nové zkušenosti, nová práce a jsem za to vděčná. Byl to čas, který mě obohatil a zocelil, protože mnohé aktivity byly výzvy o kterých si i teď říkám, že jsem byla vážně odvážná že jsem je přijala a zase s ohlédnutím zpět sama sebe musím pochválit za to, že jsem to udělala. Mohu tak říct, že jsem nežila tuctový život, ale život naplněný a bohatý na zkušenosti, přátele a zážitky.
Jakou výzvu ze všech cítíte jako největší ? Nebo jaký úspěch cítíte jako největší ?
Nevím jestli bych některou mohla vyzdvihnout jako největší, protože vždy když se podařilo splnit to co jsem si vzala do hlavy jsem to považovala za úspěch. Nejprve vůbec nápad, že tuto profesi budu dělat. Zdaleka jsem nebyla první kosmetička ve městě a všechny školy, práci, státnice , vše jsem absolvovala při ležící mamince manžela, o kterou jsem se starala. V podstatě jsem tuto práci začala dělat proto, abych s ní mohla být doma a to nebylo zrovna lehké. To že se dařilo a začala jsem být ve městě známá považuji za zázrak, protože jsem v tu dobu nikam nemohla, nedělala jsem žádné veřejné aktivity tak jak to bylo později. Není to v danou chvíli ten největší úspěch ? A každý další rok a každá další práce vlastně probíhala stejně, jen s jinou výzvou a jiným úkolem, který mi přišel do života.
Jaká byla vlastně vaše původní profese ?
Za tuto otázku jsem moc ráda, protože moje původní profese mě, ač se  to nezdá, provází po celou dobu mého života nejvíc. Maminka i tatínek byli oba kuchaři a od dětství jsem se pohybovala v kuchyních s rodiči u nich v práci, nebo i doma a taky mě k této profesi vedli. Vystudovala jsem Obchodní akademii se zaměřením kuchař - číšník. Později dietní směry, ale to už bylo pro starší, nemocné lidi v domově důchodců. Je to zajímavé jak se mi to v životě stále hodí. První moje veřejná přednáška byla o výživě pro nemocné civilizačními chorobami ještě za hluboké totality v Národním domě, kde byla i ochutnávka jídel, která zdravotní stav mohou podpořit. V tu dobu jsem pracovala v mateřské škole a aktivně jsem se zajímala o výživu sportovců, nemocných lidí a samozřejmě dětí. Napsala jsem tehdy svoje první zamyšlení nad dietami pod názvem  ,, Dívky, ženy, babičky a co vaše zdraví ?" 
Později, v dobu kdy jsem již podnikala ve studiu, jsem sestavovala hubnoucí jídelníčky a pořádala besedy o výživě i s lékaři na různá témata, především však zaměření na kožní nemoci, hubnutí i stárnutí . Později, kdy jsem ve volném čase zařizovala koncerty se mi stále moje profese hodila. Například při  25. výročí skupiny Kamelot na Špilberku se stala velmi nepříjemná věc. Vše zařízeno, sponzoři navezli občerstvení, přijela televize, hostující kapely a dva tisíce lidí rozehnala obrovská bouře, tedy se koncert neuskutečnil. Všechno jídlo a pití přišlo vniveč a byla jsem s kapelou před úkolem udělat koncert znovu, ale tentokráte bez sponzorů. Nikdy bych netušila, kolik jídla se dá zvládnout vyrobit doma na jednom sporáku. Ještě že mám přátele, kteří rozhodili sítě v okolí České Třebové a sehnali jsme sponzory v masně Sloupnice, pekárně, Eva Šíchová mi pomohla vařit, dělat chlebíčky, saláty, řízky i moučníky. No a potom se vše i s grilem a čuníkem muselo převézt do Brna na Špilberk. Ve sklepení jsme sestavili stoly, jako výzdobu jsem použila snad všechny kytky co mi na zahradě rostly a raut byl takový, že  frontmen kapely Roman Horký byl úplně na měkko. No a pak mi to zůstalo na všech větších událostech jako bonus. Vaření mě prostě neopouští nikdy.
Když mluvíme o koncertech, pořádala jste i významný koncert v Lucerně pro Kamelot i maďarskou skupinu Omega, podílela jste se jako manažerka skupiny Hop Trop 30. výročí v Hudebním divadle v Karlíně. Toto jsou určitě velmi zajímavé aktivity, je něco nového v této oblasti vaší práce ?
Za toto období svých výzev osudu velice děkuji, protože právě tady to byly výzvy, kde jsem měla možnost se v mnohém zdokonalit.  Bylo to období , kdy jsem mohla zúročit své organizační schopnosti, ale také kdy jsem se musela naučit organizovat své síly a přitom nic neopomenout . Poznala jsem řadu zajímavých lidí, od kterých jsem se mnohé naučila, získala spoustu přátel a Omega byla pro mě první významná, zahraniční skupina se kterou jsem měla tu čest spolupracovat, i když tento koncert zajišťovala i německá agentura a naštěstí pro mě  mluvící česky. Pro mě to byla meta mojí práce a největší koncert na kterém jsem důstojně a spokojeně ukončila práci umělecké agentury. Ne proto že by mě to nebavilo, ale naučila jsem se také včas říct dost. Toto období bylo velmi náročné a byl čas taky sama na sebe, tedy v roce  2015 kdy  jsem se provdala  jsem také uzavřela dráhu koncertů a festivalů. Byl  čas přijmout zase výzvy nové, ale tak trochu poklidnější.
A prozradíte jaké jsou ty nové, poklidnější výzvy ? 
Měsíc po svatbě jsem měla vážný úraz, kdy jsem musela úplně přerušit podnikání. Nemohla jsem chodit, absolvovala jsem operaci operaci kolene a dvakrát po roce operaci rozdrceného zápěstí, což člověk zrekapituluje co je pro něj důležitější. V tomto případě samozřejmě zdraví a ani jsem netušila, jestli se mi opět podaří podnikání nastartovat. Najednou se všechno pracovní úsilí sesypalo jako domeček z karet. Manželův tatínek mě vozil na vozíčku jako Švejka od úřadu k úřadu, kde jsem své podnikání rušila a bylo z toho člověku po takovém pracovním nasazení smutno. Vůbec jsem nevěděla co bude dál. Asi právě toto byla opravdu ta největší výzva, protože mě čekala další operace a plastika vazů, kterou jsem odmítla a rozhodla se, že se musím na nohy postavit sama. Tím to myslím obrazně i doopravdy, protože podnikání se sesypalo, chodila jsem velmi špatně a zápěstí je dodnes v hybnosti omezené. Měla jsem pocit, že ze svého letu v oblacích se najednou nějak topím a první ruka, která po mě sáhla byl Honza Jasanský, který mě požádal o poradenství v oblasti bezlepkové diety v Kavárničce U Tygra. Za tento okamžik Honzovi velký dík, protože nejen že mě nasměroval zpět k mé původní práci, ale taky jsem měla možnost z celé té stísněnosti vypadnout, nadechnout se a chytit druhý dech.
Mám pocit jako když se kruh uzavírá a já se vracím zpět do doby na počátku svého podnikání, kdy jsem pomáhala lidem řešit jídlem jejich zdravotní neduhy a nadváhu. Hledáme možnosti jak nejlépe živit naše tělo, co je vyhazování peněz za reklamní triky a co je opravdové jídlo, které nám pomáháa podporuje zdraví . Jídlo je důležité, je to životní potřeba a lze se stravovat různě. Na to aby byl člověk v dobré kondici i ve vyšším věku,  je to trochu o přemýšlení nad tím co jíme. Proto opět pořádám besedy a kurzy JÍDLO JAKO LÉK,NEBO TAKY JED a kurzy pro děti MYŠKY VAŘÍ KAŠIČKY, PRO MÁMY I BABIČKY. Děti předškolního věku se učí udělat si zdravé a upravené jídlo samy a jsou tak šikovné, že jsem Myšky přihlásila soutěžit na Guláš fest. Věřím, že to zvládnou šikulky ! Ač to budou nejmladší soutěžící, už si totiž vysloužily diplom Malého kuchtíka a v pěti letech umí upéct buchtu, uvařit dýňovou polévku, obalit řízky a snídaňový talíř musí být plný obrázků vyrobených z potrvin i jedlých květů. které rostou na zahrádce.
Koncem listopadu jste byla jako výživová poradkyně vyzvána k účasti tiskové konference v  Praze Karlíně. Jak konference probíhala a co novináře vlastně zajímalo ?
Jak jsem již říkala, při svých aktivitách mezi umělci jsem se stýkala i s těmi, kteří stravou chtějí něco řešit. Některým jsem pomáhala a s některými jsme zabrousili na debatu co mezi celebritami ve výživě tak zvaně frčí. Vždycky jsem se snažila vše řešit stravou a diety jsem moc neuznávala jako stabilní stravu. Například redukční dieta prostě dlouhodobě funkční není a je třeba se naučit jíst jinak. Tak jsem se dostala ke ketonové dietě KetoMIX a vzhledem ke svým zkušenostem, i k tomu, že  z takové diety dokáži učinit gastronomické hody a přitom klient hubne, tak to novináři chtěli vidět. Nejde o rozmíchání koktejlu, nebo zalití pytlíku s instantní keto polévkou, ale o to co lze z takového základu naprosto jednoduše vyrobit tak, že člověk nestrádá ani hlady, ani chuťově a dokonce ani okolí nepozná, že jde o dietu, což je sen každého kdo zhubnout chce. Tedy mým úkolem na tiskové konferenci bylo vysvětlit co to ketonová dieta je, jak ji využít nejlépe ve svůj prospěch a jak uvařit i tradiční pokrmy české kuchyně bez mouky a cukru. Předvedla jsem medovník bez mouky a cukru, perník, slané omelety , sladké palačinky krůtí hnízda , prostě řadu dobrot o kterých novináři neměli ani tušení, že je to vyrobeno v rámci ketonové stravy, při které se tělo rychle zbavuje tuku a velmi dobře staví svalovou hmotu. Proto se v mé hubnoucí skupině i na facebooku objevují známé osobnosti a proto také byla přítomna Mahulena Bočanová, která mé recepty a KetoMIX nadšeně konzumuje, recepty se učí a propaguje. Snažím se zkušenosti předávat tak, aby si lidé i po dietě  váhu udrželi . To je důvod, proč pořádám kurzy vaření, besedy a na Gastronomických slavnostech v Litomyšli pokřtím knihu vlastních receptů, která bude v prodeji již od dubna letošního roku.
Je vidět, že stále pracujete na plné obrátky, máte čas i na své koníčky ?
Celý život miluji zimní hory, turistiku i spaní ve sněhu. U nás v Přívratě  jsme s manželem uspořádali Zimní táboření, které  letos proběhne  1-3.2. 2019 Na Presích již pátý ročník, kam všechny srdečně zveme. Už se po úrazu dávám dohromady a opět vyrážím na kopečky kdy jen mohu. Díky mé nové knize a díky vaření je tu také nový koníček a tím je focení. Celou knihu receptů fotím sama a ač úplný amatér se snažím zdokonalovat. Opět mám vedle sebe skvělé přátele, kteří se mě ujali, berou mě sebou na toulky přírodou a konzultujeme společně možnosti i chyby. Nejvíc bych za toto chtěla poděkovat Lence Mládkové, která je mi velikou oporou a Rosťovi Bartoňovi, který pořádá  v Petrovicích fotografické víkendy. 
Díky všem skvělým lidem a klientům, které jsem ve své práci za těch dvacet let potkala ! 
Děkuji za rozhovor. Ptal se Milan Mikolecký
Udělená ocenění: V roce 2003 převzala Táňa Řeháková ocenění Podnikatelka roku Pardubického a Královohradeckého kraje, v roce 2009 ocenění výrazu nejvyššího uznání Hübners Who is Who a zařazení do encyklopedie významných osobností České republiky. V současné době úzce spolupracuje na dietních postupech a manuálech pro ketonovou dietní firmu KetoMIX a německou firmu HEITLAND a Petre , se kterou spolupracuje od počátku své kosmetické praxe.  www.studiotana.cz www.agenturameta.cz