V ÚNORU SLAVÍ STUDIO TÁŇA 20. VÝROČÍ
OTEVŘENÍ PROVOZOVNY
-
Dvacet let je kus života, jak se v něm dařilo, jaké byly chvíle zdaru i
nezdaru se ptám Táni Řehákové, která je v našem městě známá nejen prací
kosmetičky ve studiu, ale i řadou aktivit pro veřejnost, módních
přehlídek, koncertů, besed i přednášek.
-
Jaké je ohlédnutí za touto etapou dvaceti let ?
-
Trochu nostalgicky vzpomínám na všechna léta, protože v každém roce z
této etapy se děly věci nové, nové aktivity, nové zkušenosti, nová práce
a jsem za to vděčná. Byl to čas, který mě obohatil a zocelil, protože
mnohé aktivity byly výzvy o kterých si i teď říkám, že jsem byla vážně
odvážná že jsem je přijala a zase s ohlédnutím zpět sama sebe musím
pochválit za to, že jsem to udělala. Mohu tak říct, že jsem nežila
tuctový život, ale život naplněný a bohatý na zkušenosti, přátele a
zážitky.
-
Jakou výzvu ze všech cítíte jako největší ? Nebo jaký úspěch cítíte jako
největší ?
-
Nevím jestli bych některou mohla vyzdvihnout jako největší, protože vždy
když se podařilo splnit to co jsem si vzala do hlavy jsem to považovala
za úspěch. Nejprve vůbec nápad, že tuto profesi budu dělat. Zdaleka jsem
nebyla první kosmetička ve městě a všechny školy, práci, státnice , vše
jsem absolvovala při ležící mamince manžela, o kterou jsem se starala. V
podstatě jsem tuto práci začala dělat proto, abych s ní mohla být doma a
to nebylo zrovna lehké. To že se dařilo a začala jsem být ve městě známá
považuji za zázrak, protože jsem v tu dobu nikam nemohla, nedělala jsem
žádné veřejné aktivity tak jak to bylo později. Není to v danou chvíli
ten největší úspěch ? A každý další rok a každá další práce vlastně
probíhala stejně, jen s jinou výzvou a jiným úkolem, který mi přišel do
života.
-
Jaká byla vlastně vaše původní profese ?
-
Za
tuto otázku jsem moc ráda, protože moje původní profese mě, ač se to
nezdá, provází po celou dobu mého života nejvíc. Maminka i tatínek byli
oba kuchaři a od dětství jsem se pohybovala v kuchyních s rodiči u nich
v práci, nebo i doma a taky mě k této profesi vedli. Vystudovala jsem
Obchodní akademii se zaměřením kuchař - číšník. Později dietní směry,
ale to už bylo pro starší, nemocné lidi v domově důchodců. Je to
zajímavé jak se mi to v životě stále hodí. První moje veřejná přednáška
byla o výživě pro nemocné civilizačními chorobami ještě za hluboké
totality v Národním domě, kde byla i ochutnávka jídel, která zdravotní
stav mohou podpořit. V tu dobu jsem pracovala v mateřské škole a aktivně
jsem se zajímala o výživu sportovců, nemocných lidí a samozřejmě dětí.
Napsala jsem tehdy svoje první zamyšlení nad dietami pod názvem ,,
Dívky, ženy, babičky a co vaše zdraví ?"
-
Později, v dobu kdy jsem již podnikala ve studiu, jsem sestavovala
hubnoucí jídelníčky a pořádala besedy o výživě i s lékaři na různá
témata, především však zaměření na kožní nemoci, hubnutí i stárnutí .
Později, kdy jsem ve volném čase zařizovala koncerty se mi stále moje
profese hodila. Například při 25. výročí skupiny Kamelot na Špilberku
se stala velmi nepříjemná věc. Vše zařízeno, sponzoři navezli
občerstvení, přijela televize, hostující kapely a dva tisíce lidí
rozehnala obrovská bouře, tedy se koncert neuskutečnil. Všechno jídlo a
pití přišlo vniveč a byla jsem s kapelou před úkolem udělat koncert
znovu, ale tentokráte bez sponzorů. Nikdy bych netušila, kolik jídla se
dá zvládnout vyrobit doma na jednom sporáku. Ještě že mám přátele, kteří
rozhodili sítě v okolí České Třebové a sehnali jsme sponzory v masně
Sloupnice, pekárně, Eva Šíchová mi pomohla vařit, dělat chlebíčky,
saláty, řízky i moučníky. No a potom se vše i s grilem a čuníkem muselo
převézt do Brna na Špilberk. Ve sklepení jsme sestavili stoly, jako
výzdobu jsem použila snad všechny kytky co mi na zahradě rostly a raut
byl takový, že frontmen kapely Roman Horký byl úplně na měkko. No a pak
mi to zůstalo na všech větších událostech jako bonus. Vaření mě prostě
neopouští nikdy.
-
Když mluvíme o koncertech, pořádala jste i významný koncert v Lucerně
pro Kamelot i maďarskou skupinu Omega, podílela jste se jako manažerka
skupiny Hop Trop 30. výročí v Hudebním divadle v Karlíně. Toto jsou
určitě velmi zajímavé aktivity, je něco nového v této oblasti vaší práce
?
-
Za
toto období svých výzev osudu velice děkuji, protože právě tady to byly
výzvy, kde jsem měla možnost se v mnohém zdokonalit. Bylo to období ,
kdy jsem mohla zúročit své organizační schopnosti, ale také kdy jsem se
musela naučit organizovat své síly a přitom nic neopomenout . Poznala
jsem řadu zajímavých lidí, od kterých jsem se mnohé naučila, získala
spoustu přátel a Omega byla pro mě první významná, zahraniční skupina se
kterou jsem měla tu čest spolupracovat, i když tento koncert zajišťovala
i německá agentura a naštěstí pro mě mluvící česky. Pro mě to byla meta
mojí práce a největší koncert na kterém jsem důstojně a spokojeně
ukončila práci umělecké agentury. Ne proto že by mě to nebavilo, ale
naučila jsem se také včas říct dost. Toto období bylo velmi náročné a
byl čas taky sama na sebe, tedy v roce 2015 kdy jsem se provdala jsem
také uzavřela dráhu koncertů a festivalů. Byl čas přijmout zase výzvy
nové, ale tak trochu poklidnější.
-
A prozradíte jaké jsou ty nové, poklidnější výzvy ?
-
Měsíc po svatbě jsem měla vážný úraz, kdy jsem musela úplně přerušit
podnikání. Nemohla jsem chodit, absolvovala jsem operaci operaci kolene
a dvakrát po roce operaci rozdrceného zápěstí, což člověk zrekapituluje
co je pro něj důležitější. V tomto případě samozřejmě zdraví a ani jsem
netušila, jestli se mi opět podaří podnikání nastartovat. Najednou se
všechno pracovní úsilí sesypalo jako domeček z karet. Manželův tatínek
mě vozil na vozíčku jako Švejka od úřadu k úřadu, kde jsem své podnikání
rušila a bylo z toho člověku po takovém pracovním nasazení smutno. Vůbec
jsem nevěděla co bude dál. Asi právě toto byla opravdu ta největší
výzva, protože mě čekala další operace a plastika vazů, kterou jsem
odmítla a rozhodla se, že se musím na nohy postavit sama. Tím to myslím
obrazně i doopravdy, protože podnikání se sesypalo, chodila jsem velmi
špatně a zápěstí je dodnes v hybnosti omezené. Měla jsem pocit, že ze
svého letu v oblacích se najednou nějak topím a první ruka, která po mě
sáhla byl Honza Jasanský, který mě požádal o poradenství v oblasti
bezlepkové diety v Kavárničce U Tygra. Za tento okamžik Honzovi velký
dík, protože nejen že mě nasměroval zpět k mé původní práci, ale taky
jsem měla možnost z celé té stísněnosti vypadnout, nadechnout se a
chytit druhý dech.
-
Mám pocit jako když se kruh uzavírá a já se vracím zpět do doby na
počátku svého podnikání, kdy jsem pomáhala lidem řešit jídlem jejich
zdravotní neduhy a nadváhu. Hledáme možnosti jak nejlépe živit naše
tělo, co je vyhazování peněz za reklamní triky a co je opravdové jídlo,
které nám pomáháa podporuje zdraví . Jídlo je důležité, je to životní
potřeba a lze se stravovat různě. Na to aby byl člověk v dobré kondici i
ve vyšším věku, je to trochu o přemýšlení nad tím co jíme. Proto opět
pořádám besedy a kurzy JÍDLO JAKO LÉK,NEBO TAKY JED a kurzy pro děti
MYŠKY VAŘÍ KAŠIČKY, PRO MÁMY I BABIČKY. Děti předškolního věku se učí
udělat si zdravé a upravené jídlo samy a jsou tak šikovné, že jsem Myšky
přihlásila soutěžit na Guláš fest. Věřím, že to zvládnou šikulky ! Ač to
budou nejmladší soutěžící, už si totiž vysloužily diplom Malého kuchtíka
a v pěti letech umí upéct buchtu, uvařit dýňovou polévku, obalit řízky a
snídaňový talíř musí být plný obrázků vyrobených z potrvin i jedlých
květů. které rostou na zahrádce.
-
Koncem listopadu jste byla jako výživová poradkyně vyzvána k účasti
tiskové konference v Praze Karlíně. Jak konference probíhala a co
novináře vlastně zajímalo ?
-
Jak jsem již říkala, při svých aktivitách mezi umělci jsem se stýkala i
s těmi, kteří stravou chtějí něco řešit. Některým jsem pomáhala a s
některými jsme zabrousili na debatu co mezi celebritami ve výživě tak
zvaně frčí. Vždycky jsem se snažila vše řešit stravou a diety jsem moc
neuznávala jako stabilní stravu. Například redukční dieta prostě
dlouhodobě funkční není a je třeba se naučit jíst jinak. Tak
jsem se
dostala ke ketonové dietě KetoMIX a vzhledem ke svým zkušenostem, i k
tomu, že z takové diety dokáži učinit gastronomické hody a přitom
klient hubne, tak to novináři chtěli vidět. Nejde o rozmíchání koktejlu,
nebo zalití pytlíku s instantní keto polévkou, ale o to co lze z
takového základu naprosto jednoduše vyrobit tak, že člověk nestrádá ani
hlady, ani chuťově a dokonce ani okolí nepozná, že jde o dietu, což je
sen každého kdo zhubnout chce. Tedy mým úkolem na tiskové konferenci
bylo vysvětlit co to ketonová dieta je, jak ji využít nejlépe ve svůj
prospěch a jak uvařit i tradiční pokrmy české kuchyně bez mouky a cukru.
Předvedla jsem medovník bez mouky a cukru, perník, slané omelety ,
sladké palačinky krůtí hnízda , prostě řadu dobrot o kterých novináři
neměli ani tušení, že je to vyrobeno v rámci ketonové stravy, při které
se tělo rychle zbavuje tuku a velmi dobře staví svalovou hmotu. Proto se
v mé hubnoucí skupině i na facebooku objevují známé osobnosti a proto
také byla přítomna Mahulena Bočanová, která mé recepty a KetoMIX nadšeně
konzumuje, recepty se učí a propaguje. Snažím se zkušenosti předávat
tak, aby si lidé i po dietě váhu udrželi . To je důvod, proč pořádám
kurzy vaření, besedy a na Gastronomických slavnostech v Litomyšli
pokřtím knihu vlastních receptů, která bude v prodeji již od dubna
letošního roku.
-
Je vidět, že stále pracujete na plné obrátky, máte čas i na své koníčky
?
-
Celý život miluji zimní hory, turistiku i spaní ve sněhu. U nás v
Přívratě jsme s manželem uspořádali Zimní táboření, které letos
proběhne 1-3.2. 2019 Na Presích již pátý ročník, kam všechny srdečně
zveme. Už se po úrazu dávám dohromady a opět vyrážím na kopečky kdy jen
mohu. Díky mé nové knize a díky vaření je tu také nový koníček a tím je
focení. Celou knihu receptů fotím sama a ač úplný amatér se snažím
zdokonalovat. Opět mám vedle sebe skvělé přátele, kteří se mě ujali,
berou mě sebou na toulky přírodou a konzultujeme společně možnosti i
chyby. Nejvíc bych za toto chtěla poděkovat Lence Mládkové, která je mi
velikou oporou a Rosťovi Bartoňovi, který pořádá v Petrovicích
fotografické víkendy.
-
Díky všem skvělým lidem a klientům, které jsem ve své práci za těch
dvacet let potkala !
-
Děkuji za rozhovor. Ptal se
Milan Mikolecký
-
Udělená ocenění: V roce 2003 převzala Táňa Řeháková ocenění Podnikatelka roku Pardubického a
Královohradeckého kraje, v roce 2009 ocenění výrazu nejvyššího uznání
Hübners
Who
is
Who a zařazení do encyklopedie významných osobností České
republiky. V současné době úzce spolupracuje
na dietních postupech a manuálech pro
ketonovou dietní firmu
KetoMIX
a německou firmu HEITLAND a Petre , se kterou spolupracuje od
počátku své kosmetické praxe.
www.studiotana.cz
www.agenturameta.cz
-

|