Českotřebovský deník 5/2019 (5 /1)     
 

Kuželkářská interliga začíná příští sobotu.  Lokomotiva hraje venku

ŠKK Trstená Starek KK Tatran Sučany : : So 12. 1. 2019, 12.00  
KK Inter Bratislava TJ Slavoj Veľký Šariš : : So 12. 1. 2019, 12.00  
TJ Sokol Luhačovice TJ Lokomotiva Česká Třebová : : So 12. 1. 2019, 14.00  
Klokani CB Dobřany TJ Sokol Brno Husovice : : So 12. 1. 2019, 15.00  
SKK Rokycany ŠK Modranka : : So 12. 1. 2019, 15.30  
Klokani CB Dobřany ŠK Modranka : : Ne 13. 1. 2019, 10.00

Ostrý start hokejistů v neděli
První zápas nového roku a Třebovské derby, atraktivnějšího soupeře si Kohouti opravdu nemohli přát. V pátém utkání nadstavbové části přivítají v neděli 6. ledna na svém ledě úřadujícího mistra z Moravské Třebové. Nedělní zápas začíná v 17.00 hodin.
V základní části soutěže měl dvakrát navrch soupeř. První utkání se hrálo 3. října v Moravské Třebové, kde Slovan před 435 diváky vyhrál přesvědčivě 6:2. Odveta byla na programu 7. listopadu v České Třebové. Kohouti prohráli 3:5, tři branky inkasovali v závěrečných osmi minutách, zápas sledovalo 544 diváků.

V nadstavbě odehrál Slovan čtyři zápasy, v nichž získal šest bodů. Nejprve doma zdolal po samostatných nájezdech Hlinsko (5:4), poté opět doma podlehl Chrudimi (3:6), v prodloužení padl ve Světlé nad Sázavou (5:6) a v předvánočním duelu znovu doma porazil Litomyšl (7:4).

Pohled na tabulku je dostatečně výmluvný: Moravská Třebová je se ziskem 46 bodů druhá, na vedoucí Chrudim ztrácí pouhé dva body. Kohouti figurují s 35 body na páté příčce.
Slovan je nejlépe střílejícím mužstvem, konto soupeřů zatížil 148 brankami. Údernou formací soupeře je útok Pavlovský-Čikl-Augustin, který nastřílel dohromady 66 gólů!! Nejlepší čísla má forvard Matěj Pavlovský, který nastoupil k 19 zápasům, v nichž získal 52 kanadských bodů (28+24). Následují centr Igor Čikl se 48 body (17+21) a Vojtěch Augustin se 46 body (21+25). Elitní trojici doplňuje další útočník,Tomáš Faltus, který nasbíral 33 kanadských bodů (14+19).
„Vysokým favoritem je soupeř. Věřím, že mužstvo v prvním letošním utkání naváže na svůj výkon z posledního loňského zápasu v Hlinsku. Alfou a omegou bude stoprocentní nasazení a herní disciplína. Přijede soupeř, který má slušné divácké zázemí, a tak lze očekávat, že derby bude mít odpovídající diváckou kulisu,“ věří manažer Kohoutů Vladimír Vaněk.
 


Malá fotoparáda se Sergeji před 10 lety

Dne 21. ledna 2009 se v DKV Česká Třebová uskutečnilo setkání hned dvou dnes již historických lokomotiv řady 781, kterým se přezdívalo Sergej. Tím prvním byl „domovský“ Sergej, lokomotiva T 679.1529. Ta je sice Letohradská, ale v České Třebové deponovaná již několik let vždy v zimě a v minulém roce se již do Letohradu ani v létě nevracela. Druhým strojem byla lokomotiva T 679.1578, kterou v současné době vlastní stavební firma ing. Kříž. Lokomotiva sem přijela z Lužné u Rakovníka, dovezla na opravu do CZ Loko „čmeláka“. Protože u firmy Kříž jsou také železniční fandové a výlet do České Třebové byl plánován několik týdnů, iniciovali dohodu s DKV Česká Třebová a Letohradským železničním klubem (LŽK), který o lokomotivu pečuje o vystavení svého Sergeje vedle třebovského za účelem fotografování. Členové LŽK připravili lokomotivu, namontovali původní čísla a po 13. hodině byly lokomotivy postavené na paprsky velké točny DKV Česká Třebová, aby zapózovaly fotografům. Bylo to zajímavé srovnání dvou lokomotiv stejné řady, jen škoda, že třebovský „Sergej“ má propadlé vzduchové jímky a není schopen jízdy vlastní silou.  Pavel Stejskal

2009: Třebová chtěla rozšiřovat Kulturní centrum

Česká Třebová - Bude z chodníku v Nádražní ulici v České Třebové vyrůstat nezvyklý skleněný tubus jako vstup do třípodlažní budovy? Nebo se tady objeví členitá stavba s cihlově červenou fasádou a zelenou zahradou na střeše?
Podobné otázky teď řeší radní České Třebové spolu s týmem odborníků. Město má totiž na stole tři studie budoucího kulturního centra, jak jej vidí tři různí architekti. Během února si z nich radní vyberou tu, která dotvoří podobu centra města.
Nové kulturní centrum má spojit pod jednu střechu několik kulturních institucí: divadlo, kino, knihovnu, muzeum i galerii.
„Bude to pak opravdu centrum kulturního dění ve městě, kde se budou lidé setkávat,“ říká Zedník.
Město vypsalo architektonickou soutěž už před rokem. Přihlásili se do ní čtyři architekti. Město vybralo dva návrhy a soutěž ještě zopakovalo. Nabídlo do ní vstoupit architektům z Itálie. Jde o tým, který vytvořil některé stavby v partnerském městě Agrate Brianza.
Radnice si teď rozšíření soutěže chválí.
„Je vidět úplně jiný pohled českých architektů a italských architektů. Jistě to vychází z kulturních specifik obou národů. Naše stavby jsou více uzavřené. Italský návrh je mnohem vzdušnější a otevřenější,“ říká starosta Třebové Jaroslav Zedník.
Podle plánů radnice by kulturní centrum mělo být výjimečnou stavbou, která návštěvníky vybídne, aby zůstali déle a kromě krátké návštěvy knihovny zašli třeba do muzea nebo do divadla.
Budova má být energeticky nezávislá. Podle starosty budou na střeše solární panely a o vytápění se postará tepelné čerpadlo.
Studie architektů teď bude hodnotit komise v čele s městským architektem Martinem Hájkem. Z té vítězné se stane projekt, se kterým bude Česká Třebová hledat peníze na mnohamilionové náklady
Kde? „Tu samou otázku jsem dostal, když jsme připravovali studii Bezručova náměstí. Dnes se na Bezručově náměstí staví,“ říká Zedník. Připomíná tak stavbu dopravního terminálu za tři sta milionů korun, kterou město v lednu zahájilo.
Regionální mutace| Mladá fronta DNES - Pardubický kraj dne 27.1.2009 Autor Martin Filip
Jaký byl Tříkrálový koncert před deseti lety v roce 2009


Vystoupil smíšený pěvecký sbor Bendl, sbormistr Josef Menšík a pěvecký sbor ZUŠ Kajetánek, sbormistr Petra Kotyzová 

Fotografie pro pamětníky - pokácené topoly u silnic na Třebovice v roce 2009