ČESKOTŘEBOVŠTÍ CYKLISTÉ UCTILI PAMÁTKU SVÉHO DLOUHOLETÉHO PŘEDSEDY JIŘÍHO HALAMKY STARŠÍHO

Cyklistika je opravdu nádherný sport, přitahuje kluky od předškolního věku třeba až do stovky. Přesvědčil jsem se o tom vloni 1. října, když jsem přijel do České Třebové na Parník popřát k pětadevadesátinám celoživotnímu sportovci, hlavně však cyklistovi Jiřímu Fišarovi. Říká mi: „Víš, Milane, já mám vždycky takovou radost, když mohu sednout na kolo a projet se po té moji Třebové“.

Potvrzují to i bývalí špičkoví cyklisté Lokomotivy České Třebové, kteří se koncem roku pravidelně scházejí, aby se pokochali zažloutlými fotografiemi z náročných stoupání i prudkých sjezdů, hlavně ale ze stupňů vítězů. Ke svému milovanému sportu přivedli děti i vnoučata, na kolech jezdí i ve svých veteránských letech. V českotřebovském Národním domě se jich vloni 28. prosince sešlo dvaadvacet. Z domácích to byl Milan Dostál, Zdeněk Šebek, Jindřich Jeník, Josef Kunc, Petr Macek, Vladimír Vála, Jan Šimůnek, Miloslav Jiroušek. Ze sousedního Ústí nad Orlicí přijel Vojta Švejkar, trenér legendárního Jindřicha Šebka, který vybojoval v roce 1986 v Ostrově nad Ohří titul Mistr Československa v dlouhém triatlonu. Tak zvaný „železný muž“ (3,8km plavání, 180km cyklistika a maraton). To bylo tenkrát v České Třebové i v Ústí slávy… Z nedalekého Lanškrouna přijel Jiří Vodička bývalý trenér Lokomotivy i Vrcholového střediska cyklistické mládeže v Lanškrouně, Petr Bucháček, ředitel a organizátor několikadenních cyklistických závodů juniorů, Miloslav Tichý, Richard Mráz, Ladislav Hajzler. Ve Svitavách bydlí Zdeněk Kolář, v Letovicích Miloslav Lujka, v Košumberku Jiří Vavroušek, v Chocni Josef Voleský, v Brně Petr Mikulák. Ze Světlé nad Sázavou přijeli Jarmila a Zdeněk Machačovi. Nejvzdálenějším účastníkem sešlosti byl Jiří Halamka mladší. Přijel z Plzně. Pro něho to bylo setkání nejsmutnější ze všech, kterých se zúčastnil. Vzpomínalo se na jeho tatínka Jiřího staršího, který bohužel v úterý 4. prosince 2018 zemřel ve věku 88 let.

Jiří Halamka byl celoživotním cyklistickým nadšencem, dlouholetým předsedou cyklistického oddílu Lokomotiva Česká Třebová. Rodáka z malé obce Svitávka přivedla do České Třebové profese železničáře již v roce 1966. K aktivní cyklistice ho „dotlačil“ syn Jiří, který začal na kole závodit. Zapojil se do organizování závodů následně i do předsednictví v Československu velice úspěšného oddílu Lokomotiva. Nebylo týdne, aby neobohatil vývěsní skříňku cyklistického oddílu Lokomotiva Česká Třebová před budovou nádraží o aktuální informace, fotografie, které sám zpracovával. S největší radostí však seznamoval českotřebovskou veřejnost s úspěchy svých cyklistických hochů.

Nezapomenutelnou českotřebovskou sportovní osobnost Jiřího Halamku uctili přítomní minutou ticha. ČEST JEHO PAMÁTCE!

Milan Richter Foto: Archív ČtřZ

¨