Konec jednorázových igelitových tašek se blíží                  
Omezování jednorázových plastů představuje velmi aktuální téma. U nás se momentálně na paškál dostaly jednorázové igelitové tašky. Dlouhou dobu jsme byli zvyklí dostávat je zdarma k nákupu. To už je minulost a navíc se řada obchodních řetězců rozhodla vydat jinou cestou.
Přestože ke zpoplatnění igelitek některé obchody přistoupily již dříve, první legislativní krok v tomto směru se datuje do počátku loňského roku, když začal platit zákaz, rozdávat je zdarma. Nyní klasika v podobě jednorázových igelitových tašek mizí z nabídky obchodních řetězců a velká část z nich už je nenabízí ani za poplatek. Ročně se tak ušetří desítky milionů tašek.
Řetězec Lidl přestal klasické igelitky prodávat v březnu 2017. V současné době nabízí alternativu v podobě papírové či bavlněné tašky. V sortimentu má také permanentní plastovou tašku, kterou lze recyklovat.
Loni ke konci roku prodej jednorázových igelitových tašek ukončila Billa. Nově mají její zákazníci možnost volby mezi taškou z recyklovatelného papíru či rozložitelného polypropylenu. Na jaře navíc plánuje zavést také tašky jutové a textilní.
Stop době plastové dává také společnost Penny Market, která již pouze doprodá své zásoby a další igelitky nenaskladní. Místo nich nabídne variantu z alternativního materiálu určenou pro opakované použití a to v podobě papírových, bavlněných či polyesterových tašek. „Tyto materiály zvolil Penny Market na základě nezávislé studie realizované Fakultou technologie ochrany prostředí VŠCHT Praha,“ řekl jednatel společnosti Martin Peffek. Další novinkou budou tzv. ovosáčky, pytlíky na ovoce, zeleninu nebo pečivo opakovaně využitelné.
V prodejnách obchodního řetězce Globus lze prozatím využít papírových tašek. Jeho Právní mluvčí Rita Gabrielová však avizuje: „Změnu v nabídce nákupních tašek odstartujeme v nadcházejících měsících. Dali jsme si v loňském roce velkou práci s hledáním náhradních materiálů, které by byly ekologicky přijatelnější, a v tuto chvíli nejsme úplně spokojeni ani s alternativami, jako je například papír.“
V prodejnách Albert je k dostání papírová taška z recyklovatelného materiálu nebo opakovaně použitelná taška, jež svou životností nahradí desítky až stovky běžných igelitek. Z on-line projektů můžeme jmenovat například prodejce potravin Rohlík.cz. Ten od letoška nenabízí plastové obaly už ani na pečivo či sortiment ovoce a zeleniny. 

Seriál aktuálních článků zaměřených na ekologickou výchovu připravuje ZO ČSOP PODORLICKO Česká Třebová