Eduard Vaniček ml. oslavil v prosinci šedesátiny                  
Přicházím tedy se zpožděním (s křížkem po funuse), ale téma nevynechám. Kulatiny Eduarda Vaníčka jsme si v České Třebové připomínali opakovaně. Týkalo se to samozřejmě především tatínka, bývalého ředitele dřívější  Lidové školy umění a vynikajícího houslisty, primária KOJKu.  Společně vystupoval také se svým synem, také Eduardem, můžeme si to připomenout na řadě fotografií. Syn Eduard  nyní "dospěl" v šedesátníka. Stalo se tak 2. prosince 2018.
Společně s rodinou jsme před deseti lety slavili na koncertě v zaplněné Malé scéně Edovy padesátiny, to se již otec Eduard pro nemoc nemohl zúčastnit. Zůstal doma a viděl jen záznam koncertu. A naposledy jsme viděli Eduarda Vaníčka ml. koncertovat v České Třebové v roce 2016 na koncertu k nedožitým devadesátinám  tatínka, připomeňme si společné vystoupení s KOJKem, sólové party hrál Eda Vaníček a Jitka Nováková.
Eduard Vaníček to měl od mládí těžké, vyrůstal pod přísným dohledem otce a ten mu neodpustil žádnou nepřesnost  a vyžadoval trvalou píli. Dovedl však motivovat a tak přišly úspěchy. Pomáhala i maminka Jindřiška Vaníčková, zejména v přípravě Edy na studium na pražské konzervatořI. Logickým pokračováním bylo pak to, že housle (a nyní i viola) jej provázejí po celý život. Také na vojně v Armádním uměleckém souboru Víta Nejkedlého.Prvním působištěm byla LŠU v Litomyšli. Zde sbíral první pedagogické zkušenosti. A také vystupoval. Během jeho působení v Litomyšli vzniklo Trio ARE (Anna Theimerová - klavír, Radek Kašpar - klarinet, Eduard Vaníček - housle), které vystupovalo a mělo úspěchy. (viz foto)
Z Litomyšle přechází do Prahy, po konkurzu získal angažmá v komorním orchestru Virtuosi di Praga. Tento orchestr byl založen v roce 1976 jeho uměleckým šéfem, dirigentem a houslovým virtuosem Oldřichem Vlčkem. Od svého vzniku se tento špičkový soubor stal neodmyslitelnou součástí dramaturgie nejvýznamnějších českých hudebních festivalů Pražské Jaro, Pražský Podzim, hrál na koncertních pódiích po celé Evropě, mimo to podniká rozsáhlá turné do Jižní Ameriky, USA, Austrálie a Japonska. To byla další velká zkušenost pro Eduarda Vanička. Další koncertním, tělesem, ve kterém Eduard působil byl Pražský komorní orchestr PKO (Prague Chamber Orchestra), Sukův komorní orchestr (obě tělesa se vyznačují hrou bez dirigenta).
V roce 2004  úspěšně vykonal konkurz do Symfonického orchestru Českého rozhlasu, velkého a prestižního  hudebního tělesa v Praze, kde působí dodnes. Spolu s tímto orchestrem  pak vystupuje na koncertních pódiích v Evropě i v zámoří.  Z vlastního zájmu o komorní hru dvakrát absolvoval jako violista smyčcového kvarteta tříměsíční koncertní turné v Japonsku
Eduard Vaníček má čtyři děti. nejstaršího syna ondřeje, který absolvoval vysokou školu ekonomickou v Praze a nyní již dva roky působí jako ekonm zahraniční firmy v Dubaji. Jeho mladší bratr Jakub pracuje v angglické nadnárodní společnosti v Praze. jeho koníčkem je hra na kytaru a zpěv, fandí pop muzice a folku.  jeho talent v r. 2016 ocenila protota a a zařadila jej přímo do finále soutěže.
Jeho snaha vést k hudbě také své děti se zcela nepodařila. Syn Jakub působí v Litomyšli. O tom, že se  v hudbě vyzná přesvědčil jako talent roku 2016 na soutěži pro talenty roku. profesionálně se hudbě nevěnuje ani druhý syn Ondřej, který nyní působí v zahraniční firmě až ve Spojených arabských emirátech. Nejmenší Anička hrála na klavír a zahrála i na koncertu k nedožitým devadesátinám svého dědečka v Malé scéně v roce 2016.  Nejmladší je dcera Anička, je žačkou 7. třídy a pokračuje ve hře na klavír, bratr Eda si zvolil učební obor s maturitou.
Gratulace přichází pozdě, ale přece.  Rádi jsme si připomenuli umělecké působení houslisty a violisty Eduarda Vaníčka, který vyrůstal v České Třebové společně s námi a dokázal se umělecky prosadit ve složitém hudebním světě.
Hodně zdraví do dalších let a úspěchů v dalším uměleckém působení!   MILAN MIKOLECKÝ

 

Článek by nebyl úplný, kdybychom si nepřipomněli ještě alespoň některé z mnoha dostupných fotografií.....

¨

 
2006 - Eduard Vaníček před koncertem a na koncertu k tatínkovým osmdesátinám v  KC

2008

Před koncertem doma a na koncertu k padesátinám Eduarda Vaníčka ml. 2008
Skupina viol SOČR Praha
Syn Jakub Vaníček