Kohouti hlásí: Jak je důležité mít Filipa                              

Klobouk dolů! Kohoutům chyběli tři obránci (Šejba, Škvor, Nesvadba) a dva útočníci (Veverka, Velinský), přesto dokázali v souboji se silnou Litomyšlí vybojovat cenné vítězství. Rychle se dostali do dvougólového vedení, jenže soupeř odpověděl čtyřmi vstřelenými brankami. V polovině zápasu byl rozhodčím z ledu vykázán zbytečně faulující brankář Nimmerrichter, kritické chvíle však jeho spoluhráči přečkali. Muže zápasu byl útočník Kohoutů Martin Filip.

Česká Třebová – Litomyšl 8:4 (2:3, 4:1, 2:0)

Branky:
7. Filip (Fúzik, Šimončič), 9. Poul (Filip, Křečan), 25. Filip (Fúzik, Král), 25. Krejza (Prachař), 26. Šimončič (Filip, Křečan), 40. Pirkl (Hemský, Štefka), 42. Štefka (Hemský, Pirkl), 48. Krejza (Hemský, Král) – 12. Zahradník, 17. Barkóci (Navrátil), 18. Barkóci (Mečiar, Bláha), 23. Holík (Bláha, Křesťan).
Rozhodčí: Kareš – Padevět, Schaffer. Vyloučení: 5:5 (navíc Nimmerrichter 5+20 minut). Využití: 1:0. Diváků: 628. Nejlepší hráči: Poul, Filip, Krejza.
Česká Třebová: Nimmerrichter (31. Sajdl) - Poul, Šimončič, Jemelka, Pražák, Král, Daněk - Křečan, Filip, Fúzik – Hemský, Štefka, Pirkl – Krejza, Prachař, O. Dvořák – T. Dvořák.
Litomyšl: Kalousek – Mečiar, Navrátil, Holík, Bláha – Barkóci, Křesťan, Jankovský – Pilavka, Skoumal, Voříšek – Budina, Jakubec, Vomočil – Zahradník.
Do první střelecké příležitosti se dostali hosté, hned v 1. minutě čelil brankář Nimerrichter střeleckému pokusu Pilavky. Potom předvedl své šikovné ruce veterán Filip, který se protáhl mezi obránci Litomyšle a v čase 6:05 ukázkovým blafákem vzápětí přelstil brankáře Kalouska – 1:0. Ve stejné minutě se mále radoval českotřebovský benjamínek Pirkl, po jeho střele orazítkoval puk levou tyčku. Po rychlém protiútoku mohl skórovat Jakubec, ale gólman Nimmerrichter vytáhl parádní zákrok. Na začátku osmé minuty byl vyloučen hostující Skoumal. Křečan s Filipem připravili ideální pozici pro Poula, který v čase 8:29 nezaváhal – 2:0.
Litomyšl se prosadila při hře čtyři na čtyři (na trestné lavici seděli faulující Šimončič a simulující Barkóci). Při svém vůbec prvním pobytu na ledě vrátil hosty v čase 11:20 do hry Zahradník – 2:1. Uplynula dalších 15 vteřin, když ve stoprocentní šanci přestřelil zkušený Pilavka. Kohouti se do dalších šancí dostali při přesilové hře, jenže Křečana vychytal pozorný Kalousek a Fúzik trefil tyčku. Do sólového úniku se dostal v 16. minutě Prachař, jenže ani on na brankáře Kalouska nevyzrál.
Trest na sebe nenechal dlouho čekat. Vyrovnáno bylo v čase 16:07, když Nimmerrichtera překonal na druhý pokus Barkóci – 2:2. Vzápětí se situace opakovala. Výbornou gólovou šanci neproměnil Křečan, aby poté Barkóci ujel v obraně zaskakujícímu Královi a strhl vedení na stranu Litomyšle – 2:3. Hosté potřebovali ke vstřelení tří branek necelých sedm minut.
Podobný scénář měl začátek druhé třetiny. Ve 22. minutě přihrával obránce Daněk do šance Prachařovi, kterého opět vychytal gólman Kalousek. Blesk udeřil na druhé straně, v čase 22:54 překvapila domácího brankáře dalekonosná střela obránce Holíka – 2:4.
Hokejisté Litomyšle byli na koni, jenže během dalších minut tvrdě dopadli na holou zem. O snížení jejich náskoku se bleskově (24:15) a nádherným způsobem postaral Filip – 3:4. Ke vstřelení čtvrté branky stačilo Kohoutům pouhých 26 vteřin! Po vyhraném vhazování v útočném pásmu (Prachař) se puk ocitl na holi Krejzy, který krátkým švihem vyrovnal – 4:4. Šokovaní hosté si ani nestačili uvědomit, co se stalo, a inkasovali popáté. V čase 25:52 předložili Filip s Křečanem puk málem jako na talíři Šimončičovi a fanoušci Kohoutů oslavovali těsné vedení – 5:4. Kohouti vstřelili tři góly během 97 vteřin!!!
Domácí tým se dostal v polovině střetnutí do obrovských problémů. V čase 28:16 byl vyloučen Krejza, v čase 30:05 usedl na trestnou lavici také Daněk. Pohroma přišla v čase 30:26, kdy hlavní rozhodčí Kareš poslal do sprchy v brankovišti opakovaně faulujícího gólmana Nimmerrichtera, místo v českotřebovské brance zaujal Sajdl.
Litomyšl získala výhodu přesilovky pět na tři, Kohouti se skvěle bránili dlouhých 100 vteřin!
Další 3 minuty a 20 vteřin hráli ve čtyřech, rovněž bez inkasované branky! Naopak, po skvělé akci Filipa pálil tvrdě a přesně Křečan, jehož dělovku vyrážel pravý betonem brankář Kalousek. Diváky zvedla ze sedadel bitka Krále se Zahradníkem. Na body vyhrál domácí hráč, oba aktéři vyfasovali čtyři trestné minuty. Vzápětí se do šance dostal obránce Poul, pozorného Kalouska zblízka neprostřelil. V závěru druhého dějství se to povedlo Pirklovi, díky jeho důrazu na brankovišti se Kohouti v čase 39:23 dostali do dvougólového vedení – 6:4.
Skvělým způsobem se Kohouti „rozjeli“ do závěrečné třetiny, v čase 41:45 přidal sedmý gól Štefka – 7:4. Definitivně jasno bylo v čase 47:12, po asistencích Hemského s Králem se podruhé v utkání trefil Krejza – 8:4. Litomyšl zcela odpadla, do dalších vyložených šancí se dostali Štefka, Hemský a Fúzik. Na druhé straně pochytal Sajdl nebezpečné střely Zahradníka s Vomočilem. V 59. minutě tleskali diváci další výborné individuální akci Filipa, po jehož ráně puk orazítkoval horní tyčku.
 
HLASY PO UTKÁNÍ:

Martin Palinek, trenér Kohoutů:
„Výrazně oslabené mužstvo dokázalo zvládnout obtížnou situaci, když vedlo 2:0 a potom během sedmi minut inkasovalo čtyři góly. Tým dál pracoval. I když v naší hře byly chyby, podařilo se nám skóre otočit. Výhra nad těžkým soupeřem se počítá.“

Matěj Štefka, útočník Kohoutů:
„Moc gólů nedávám, a tak jsem šťastný, že se mi na začátku třetí třetiny podařilo vstřelit sedmou branku, která znamenala určitou pojistku našeho vítězství.“


Příští zápas – středa 23. ledna: Světlá nad Sázavou - Česká Třebová (19.00).

Fotografie Jarda Koníček