Kohouti deklasovali mistra                  

Parádním způsobem odstartovali do nového roku hokejisté České Třebové, kteří v úvodním utkání porazili přesvědčivě mistra z Moravské Třebové. Kohouti předvedli jeden ze svých nejlepších výkonů sezony. Do mužstva se vrátil obránce Ondřej Poul, vítěznou premiéru si odbyl nováček, obránce David Nesvadba. V sestavě se naopak neobjevil nemocný útočník Marek Hemský.

Česká Třebová -  Moravská Třebová 8:3 (1:0, 4:3, 3:0)

Branky: 5. Fúzik (Filip, Křečan), 22. Poul (Filip, Křečan), 23. Šejba (Filip, Křečan), 28. Krejza (Prachař, Král), 33. Veverka (Škvor Štefka), 54. Krejza (Prachař), 57. Filip (Fúzik, Šejba), 58. Krejza (Prachař, Nesvadba) – 27. Kobza (Faltus, Langr), 32. Čikl (Pavlovský, Augustin), 37. Marek (Fibrich).

Rozhodčí: Kukeně – Vepřovský, Málek. Vyloučení: 7:6. Bez využití. Diváků: 595. Nejlepší hráči: Křečan, Filip, Krejza.
Česká Třebová: Nimmerrichter – Nesvadba, Jemelka, Poul, Šejba,  Škvor, Pražák, Šimončič  - Král, Prachař, Krejza - Křečan, Filip, Fúzik – Velínský Veverka, Štefka – Dvořák.
Moravská Třebová: Galuška (28. Turek) – Rajnoha, Janošek, Hradil, Janků – Augustin, Čikl, Pavlovský – Kobza, Faltus, Langr – Řehulka, Marek, Fibrich.
Začátek zápasu patřil Kohoutům, v hlavní roli se představil útočník Fúzik. V 1. minutě mu přihrál do 150% šance Filip, jenže Fúzik mířil vedle moravskotřebovské branky! Domácí tým se dostal do vedení v čase 4:39, po akci Křečana s Filipem se zblízka prosadil Fúzik – 1:0. V 9. minutě byl vyloučen Prachař, jeho spoluhráči se tlaku probuzeného soupeře naštěstí ubránili.  O dvě minuty později poslal Filip přesnou přihrávku do další vyložené šance opět Fúzika, který znovu netrefil.
První gól v síti hostů. Právě takový začátek jsme potřebovali!
Další možnost ke zvýšení náskoku se Kohoutům naskytla ve 14. minutě, při přesilové hře čtyř proti třem poslal Filip další gólovou přihrávku rozjetému Křečanovi, jehož šanci zmařil výtečným zákrokem brankář Galuška. V závěru první třetiny přežili domácí další oslabení (Jemelka), když čelili tlaku Moravské Třebové. Ve 20. minutě pálil z pravého křídla pohotově Fúzik, hostující gólman si s jeho střelou poradil.
Velice důležité chvíle nastaly v úvodu druhé třetiny, když v čase 20:52 byli současně vyloučeni Krejza s Augustinem. Hra ve čtyřech sedla Kohoutům, kteří dokázali vstřelit dva góly!! V čase 21:17, po krásné akci Filipa s Křečanem, mířil do černého navrátivší se obránce Poul – 2:0. Do tříbrankového vedení se Česká Třebová dostala v čase 22:53, od modré vypálil tvrdě a přesně kapitán Šejba – 3:0. Převaha Kohoutů byla místy drtivá, hned ve 24. minutě se individuálně prosadil Štefka, brankáře Galušku zachránila levá tyčka. Vzápětí se v gólové šanci ocitl hostující Řehulka, ze tří metrů přestřelil.
O střídání brankářů Slovanu se Kohouti postarali ještě před polovinou zápasu. Ve 28. minutě vydřeli Král s Prachařem střeleckou parketu pro Krejzu – 4:0, znechuceného Galučku nahradil Turek. Čtyřgólové vedení Kohouty na chvíli ukolébalo a zkušený soupeř potrestal jejich herní výpadek dvě vstřelenými brankami. V čase 28:57 vykřesal naději Kobza – 4:1. V čase 31:07 zaúřadoval elitní útok Slovanu, na konci jeho rychlé kombinační akce byl Čikl – 4:2. Domácí tým dokázal na dva inkasované góly odpovědět tím nejlepším způsobem. Ve 33. minutě, po krásné individuální akci Štefky, dokázal Kohoutům vrátit tříbrankové vedení Veverka – 5:2. Ve druhém dějství však patřilo poslední slovo Slovanu, který se ve 37. minutě vrátil do hry zásluhou Marka – 5:3. V čase 38:42 byl navíc vyloučen Fúzik (zdržování hry), jeho spoluhráči se ubránili.
Do závěrečné výhody vstoupili hosté s výhodou pokračující přesilové hry (43 vteřin), Kohouti dřeli a neinkasovali. Hostům bylo ouvej při vyloučení kapitána Čikla, jenže Krejza zblízka přestřelil. Ve 47. minutě pálil od modré těsně vedle obránce Nesvadba. V čase 51:23 byli za vzájemnou potyčku vyloučeni Veverka s Langrem a hra ve čtyřech se znovu vydařila Kohoutům. Po akci Prachaře předvedl v čase 53:25 důraz na brankovišti Krejza – 6:3.
Hosté rezignovali, závěrečné minuty patřily jednoznačně domácím hokejistům. V 56. minutě měl smůlu obránce Škvor, který po krásném uvolnění orazítkoval levou tyčku branky Slovanu. V čase 56:35 se konečně střelecky prosadil excelentní nahrávač Filip – 7:3. O parádní tečku se postaral Krejza, který v čase 57:13 završil hattrick – 8:3.
 

 HLASY PO UTKÁNÍ:


Martin Palinek, trenér Kohoutů:
„Důležité bylo, že jsme ubránili přesilovky soupeře. Ve druhé třetině jsme se dostali do náskoku, který jsme si v závěru pohlídali a přidali další góly. Jeden z klíčových okamžiků přišel, když jsme zvýšili na 6:3.“
 
Michal Křečan, útočník Kohoutů:
„Vánoční přestávka nám prospěla, odpočinuli jsme si od hokeje a možná i sami od sebe.“
 

Úvodní buly zápasu vhodila starostka města Magdaléna Peterková                  

Šlo o hodně. Kohouti chtěli doma přesvědčit fanoušky, že se s nimi přes vánoční a novoroční svátky stala velká proměna, měli tedy vyhrát. Bylo to těžké utkání s vedoucím celkem krajské ligy, kterému se daří a který je hodně podporován.  Buly vhozené na úvod zápasu starostkou města bylo navíc symbolickou podporou města a jeho občanů v nastávajících bojích, zejména pak v play-off. Připomeňme, že starostové a významní funkcionáři vhazovali buly i při jiných příležitostech. Loni třeba na mimořádném zápase HC Kohouti - HC Choceň  pod otevřeným nebem v Žamberku vhodil slavnostně první buly zápasu starosta města Žamberk Dytrt. Vůbec první buly na českotřebovském zimním stadionu, dostaveném tehdy vlastně jen napolovic (stavba nebyla opláštěna)  vhodili v pátek 10. března 2006 společně tehdejší Ministr pro místní rozvoj Radko Martínek (z Moravské Třebové) a starosta České Třebové Jaroslav Zedník.....

 
 
Foto Jarda Koníček

Přehled zápasů 23. kola:         

Světlá n. S. Světlá n. Sázavou 5  -  2 HC Hlinsko Hlinsko
Litomyšl HC Litomyšl 5  -  1 HC Chrudim Chrudim
Česká Třebová HC Česká Třebová 8  -  3 HC Moravská Třebová Mor. Třebová

PŘÍŠTÍ ZÁPAS – neděle 13. ledna: Moravská Třebová – Česká Třebová