Litomyšlská interna je v novém.

Kraj si vilu Klára zatím nechá


Litomyšlská interna je v novém. Budova ze 30. let minulého století prošla po padesáti letech rozsáhlou rekonstrukcí a v současné době nabízí pacientům i personálu mnohem větší komfort. Rekonstrukce, kterou hradil převážně Pardubický kraj s přispěním Nemocnice Pardubického kraje, vyšla na 33,6 mil. korun. Probíhala ve třech etapách a ukončena byla na konci minulého roku, kdy se do budovy také začali vracet pacienti. Součástí budovy je nově také léčebna dlouhodobě nemocných, která se sem přesunula z vily Klára. Stavbu prováděly společnosti Profistav a První stavební Chrudim.
Rekonstrukce pavilonu, který byl poprvé slavnostně otevřen v září roku 1938, probíhala za provozu v letech 2015 – 2018, a to ve třech etapách. Původní plán opravit místo interny jen prostory pro přesun LDN vzal v průběhu příprav za své a kraj se nakonec rozhodl zrekonstruovat pavilon celý. „Osobně vnímám jako symboliku, že opouštíme zdi vily Klára, dáváme sbohem 20. století a otevíráme prostory pro medicínu 21. století,“ řekl na úvod hejtman Pardubického kraje Marin Netolický. Nejprve se začal zateplovat plášť budovy, vyměnila se okna a zateplil se strop.  Tato stavební část se ukončila v polovině roku 2015 a proinvestovanou částku přibližně 9 milionů hradil Pardubický kraj.
„Nemocnice Pardubického kraje získala rekonstrukcí interního pavilonu důstojný prostor pro pacienty i personál. Nespornou výhodou je i přesun léčebny dlouhodobě nemocných. Rekonstrukce navíc probíhala v pouze částečně omezeného provozu, což nebylo komfortní ani pro pacienty, ani pro personál,“ popsal Tomáš Gottvald, generální ředitel a předseda představenstva Nemocnice Pardubického kraje. Rekonstrukce uvnitř budovy probíhala tak, že se nejprve upravily ambulantní části v přízemí a polovina 1. patra. Pak se přesunuly spolu s lůžky do opravených prostor a ve starých pokračovala rekonstrukce. Nový kabát tak dostala i zbývající část budovy.
Dnes naleznete v přízemí stavby řadu ambulancí, například pro diabetiky, pacienty s onemocněním jater, cév,  nebo třeba štítné žlázy a další. V prvním patře pak našla své nové místo léčebna dlouhodobě nemocných, která sem byla přesunuta z vily Klára, a v patře druhém pak interna. „Už z toho, jak dnes rekonstruovaný prostor vypadá, a jaké byly vynaložené prostředky na celkovou rekonstrukci, je jasné, že Pardubický kraj s Litomyšlskou nemocnicí do budoucna rozhodně počítá a bude ji dál rozvíjet,“ dodal hejtman.
Úpravy v budově
„Původní stavba je téměř osmdesát let stará. Nedala se v ní pořádně otevírat okna, větrat a kvůli chybějícímu zateplení byla i vysoce energeticky náročná. Dokončená modernizace interny byla jednoznačně potřebná záležitost, navíc se zde současně podařilo vyřešit, také přidružení pacientů z nevyhovující a odloučené vily Klára. Tento pavilon v Litomyšlské nemocnici tedy nyní konečně nabízí přijatelné pohodlí, které v odloučených prostorách dlouhodobě chybělo,“ sdělil Ladislav Valtr, radní pro zdravotnictví Pardubického kraje.
Z hlediska dispozičního uspořádání k velkým změnám až na pár příček nedošlo. Úplně nová vlastní sociální zařízení mají tři pokoje, které slouží jako tzv. izolační, jsou určené pro pacienty, jež není možné umístit do společných prostor s ostatními, například z důvodu infekce. Místnosti nicméně dostaly nové omítky, výmalbu, elektroinstalační rozvody, topení, slaboproud, částečně vodovody, požární zabezpečení, odpady atd. Nově vybudovaná byla i koupelna, podhledy, podlahy, madla nebo schody. Celá budova je také vybavena novým nábytkem. „Stávající rekonstrukce je jen začátkem dalšího rozvoje areálu. Ten má vypracovaný tzv. generel, tedy plán rozvoje, a Nemocnice Pardubického kraje se tak chystá do areálu společně s vlastníkem investovat několik desítek milionů korun,“ rozvedl ještě další plány do budoucna Vladimír Ninger, člen představenstva NPK zodpovědný za zdravotnický segment.
Benefitem, který rekonstrukce přinesla a který si pochvalují hlavně pacienti, jsou televizory na pokojích. Před rekonstrukcí je tam totiž nebylo možné kvůli zastaralým rozvodům umístit.
Léčebna dlouhodobě nemocných jako součást interny
Od roku 1974 sídlila litomyšlská léčebna dlouhodobě nemocných v Sedlákově vile, kterou místní znají především pod označením vila Klára. A přestože, jak padlo při dnešním slavnostním otevření, byl personál léčebny dlouhodobě chválen, rozhodně nešlo o zázemí, které by odpovídalo moderní zdravotnické péči. Dnes už je součástí areálu Litomyšlské nemocnice. „Přestěhováním LDN došlo jednak k zefektivnění péče nebo ke zpřístupnění hůře dostupné fyzioterapie, a jednak k úspoře finančních prostředků, které se vynakládaly na převoz prádla, stravy, materiálu apod. mezi vilou a nemocnicí,“ dodává důvody přesunu Vladimír Ninger. Tato část rekonstrukce probíhala tak, aby mohl být zachován stejný počet lůžek. Nakonec však došlo z důvodu většího komfortu pro pacienty a také lepšího obslužného prostoru pro personál ke snížení kapacity oddělení o jedno lůžko.
Další osud vily Klára je momentálně jasný minimálně pro příštích pár let. „V této chvíli existuje dohoda na úrovni Rady kraje, že prozatím nebudeme s tímto majetkem nijak nakládat. Situace v oblasti zdravotnictví je totiž poměrně dynamická a nečekané problémy v jiné části kraje nás nutí vytvořit záložní prostor pro případ neočekávaných událostí například v Moravskotřebovské nemocnici. Do doby, než budeme mít realizovaný tento projekt, budeme záměrně držet objekt vily jako záložní variantu pro případ nutného přesunu některých pacientů. Osobně předpokládám, že tuto zálohu budeme držet minimálně po tři roky,“ sdělil k budoucnosti stavby hejtman Martin Netolický.
Fotografie: 1) nový pavilon Interny Litomyšl 2) vystěhovaný pokoj v bývalé LDN v nyní opuštěné vile Klára