Na Horách (Olšanských)                       
Téměř každému Třebovákovi se při vyslovení jména Hory vybaví výletní a poutní místo nad městem.  Na Horách, tak se ale jmenuje i osada se skupinou domů, kaplí a poutním domem jen několik kilometrů od hranic Pardubického kraje (a Orlickoústeckého okresu) nad obcí Horní Studénky u Štítů. Porovnáme li obě místa, zjistíme, že mají hodně společného. Kromě krásné krajiny je to také poutní místo, i když ne s takovou historií. Od Horní Studénky k němu vede Křížová cesta, která vrcholí 14. zastavením nad osadou, u kaple sv. Martina, vybudované až v 30. letech 20. století. Důvod, proč je zasvěcena právě sv. Martinovi je prostý. Její základní kámen byl položen 11. listopadu v den jeho svátku, kdy se i každý rok koná poutní slavnost. Hned vedle stojí bývalá poutní chata, nyní rekreační ubytovací zařízení, které, jak deklaruje od roku 2018 její nový majitel (Junák - český skaut, středisko Skalička Zábřeh, z. s., č. p. 3, 78901 Hoštejn) si je možné pronajmout. Ve vybavení nechybí elektrika, voda, televize či zařízená kuchyň, překvapí však suché WC mimo ubytovací objekt.
Za zdejší pojmenování Na Horách mohou příkré stráně a srázy zde spadající severovýchodním směrem k Olšanům (tam Hory katastrálně patří a v některých materiálech jsou Olšanské po nich nazývány) do údolí řeky Moravy, na rozdíl od třebovských skal a srázů, které se naopak vypínají Na Horách jihovýchodně nad kaplí Panny Marie Pomocné.
Dříve bývávala i v každé malé vesnici hospoda. Ta místní, na rozdíl od třebovské s postupnou přeměnou z trvale osídleného místa na rekreační osadu ale bohužel zanikla.
V blízkém okolí Olšanských Hor se turistům nabízí několik zajímavých cílů.
V Horních Studénkách je to poutní kostel sv. Linharta z 16. století s areálem hřbitova na oválném půdorysu, ohrazeném kuriózními zděnými ambity. Zajímavý je i „napoleonský“ kříž před vstupem na hřbitov. Kvůli své jedinečnosti byl celý areál prohlášen za kulturní památku.
Na přírodní zajímavost je možné narazit při cestě z Horní Studénky po žluté, resp. červené turistické značce. Čertí skalka je asi 9 metrů vysoká vápencová skála se skalním oknem, opředená mnoha pověstmi. Odsud je to už jen necelý kilometr k vyhlášené zájezdní hospodě Na Kocandě. Cestou se turistovi naskytne mnoho krásných výhledů na okolní Zábřežskou i Hanušovickou vrchovinu.
Turisticky téměř neobjevená krajina potěší hlavně toho, kdo neupřednostňuje masovou turistiku a rád se toulá téměř liduprázdnou přírodou.
Vomáčka Petr, vomacka.p@atlas.cz