RADIO ORLICKO ROZŠIŘUJE POKRYTÍ FM SIGNÁLEM


Regionální rozhlasová stanice Radio Orlicko rozšiřuje své pokrytí. Přesunem vysílače z komína teplárny v Ústí nad Orlicí na vrcholek Andrlova chlumu zvětšila své pokrytí na trojnásobek. Nově si Radio Orlicko může naladit až sto tisíc obyvatel. Novinek je však více.
Dosud rádio vysílalo přímo z Ústí nad Orlicí. Vzhledem terénnímu reliéfu pokrýval FM signál hlavně blízké okolí měst Ústí nad Orlicí a Česká Třebové. Od nového roku po několikaměsíční koordinaci vysílače ČTU (Českým telekomunikačním úřadem) a povolení od RRTV (Rady pro rozhlasové a televizní vysílání) vysílá Radio Orlicko na frekvenci 95,5 MHz z vrcholu Andrlova chlumu u Úst nad Orlicí. Odtud nyní bez problému pokrývá signálem okolí Litomyšle, Vysokého Mýta, Lanškrouna, Letohradu, Žamberku, Vamberku a Rychnova nad Kněžnou. Celkem se stanice dostala na zásah sto tisíc obyvatel a pokrývá tak signálem téměř celou východní část Pardubického kraje a nemalou část kraje Královéhradeckého.
Kromě přesunu vysílače stanice s koncem roku 2018 také nasadila nový zvukový obal a kompletně přeskládaný hudební archiv.  Ten je teď více omlazený a zaměřený na moderní českou i zahraniční kytarovou hudbu. Přes noc se nově Radio Orlicko věnuje okrajovým žánrům a „hlubší“ alternativě pro náročné publikum. V dohledné době se posluchači můžou těšit na nové pořady, a to na pořad zaměřený na právní problematiku Paragrafy na Orlicku a pořad CzechiaSound, který bude zaměřen na domácí alternativní hudební tvorbu. V neposlední řadě přišel na řadu také i redesign stávajících webových stránek.
Rádio Orlicko oslavilo na podzim 2018 své druhé narozeniny. První testovací vysílání začalo už v průběhu října 2016. Od té doby si vybudovalo pevnou posluchačskou základnu s několikahodinovou dobou poslechu každý den.
Více informací na webu www.radioorlicko.cz
Studio Rádia Orlicko se nachází v 10. poschodí výškové budovy Elitexu v Ústí nad orlicí (budova RC Aktiva) a  v programu Rádia Orlicko se objevil také Českotřebovský zpravodaj. Již 22. listopadu 2018 zde externí redaktor Rádia Orlicko Třebovák Martin Saifrt  realizoval snad hodinový rozhovor s vydavatelem a redaktorem Českotřebovského zpravodaje Milanem Mikoleckým. Mluvilo se  o letošním jubilejním 50. ročníku  vydávání Českotřebovského zpravodaje a celé anabázi od jeho vzniku.  Bylo to v pořadu "O koze a o voze", který je v programu Rádia Orlicko zařazován jednou za 14 dnů. V pořadu hovořili ve stejném pořadu  (před tím) i další Třebováci: např. (lhotecký) umělecký kovář František Bečka nebo  místostarosta města Josef Kopecký, tehdy ještě ve funkci ředitele Kulturního centra. Pořady v nahrávkách najdete také na webové stránce Rádia Orlicko(mm)