Hrál nám Vozejček naposled?              
Česká Třebová byla vždy působištěm mnoha vynikajících skupin, jejichž převažujícím repertoárem je  folk a country hudba. Vznik mnoha hudebních  seskupení sahá do dávné historie, která je úzce spjata se vznikem trempinku na Českotřebovsku. Některé z těchto skupin během let zanikly, jiné se transformovaly, některé však působí na hudební scéně  mnoho let a získaly i významná ocenění. Z těch současných, které zůstávají tak trochu ve stínu skupin početnějších, bych chtěl připomenout českotřebovský „Vozejček“.
Toto nenápadné tříčlenné seskupení nepatří k nejstarším a nemá kulaté výročí, přesto však v roce 2018 oslavilo již 17 let svého trvání. Od svého vzniku stačilo absolvovat mnoho desítek vystoupení a to nejen v nejbližším  regionu. Lídrem, zpěvákem a multiinstrumentalistou skupiny je Vlastimil Přívratský, na doprovodnou kytaru hraje a zpívá Miroslav Esser a na kontrabas doprovází Petr Kovář.
Třiadvacátého listopadu pozval Vozejček své příznivce na poslední koncert  do českotřebovské restaurace Pod Skalkou. Na programu byl dvouhodinový průřez  repertoárem skupiny, ve kterém se vystřídala plejáda hudebních žánrů, od blues a folku, až po bluegrass a trampskou píseň. Skupina hrála tentokrát v tradičním složení naposled a večer věnovala odcházejícímu Petrovi Kovářovi.
Oslovil jsem kytaristu a autora loga skupiny, Mirka Essera, aby alespoň ve zkratce připomněl Vozejček těm, kteří ho znají pouze z pódia na Týdnu sportu.
„Dobře si pamatuji na dobu, kdy jsem zatoužil mít vlastní kytaru. Bylo to v mých 15 letech a tehdy jsem toužil naučit se i texty Karla Kryla. Neměl jsem však výdrž a k dalšímu hraní jsem se dostal až o mnoho let později, kdy jsme se  po sportování scházeli s kamarády z Volejbal Veterán Stars Club v hospůdce. Tehdy se  začalo i naše muzicírování.
Nejvýznamnějším přelomem byl až rok 2001, kdy jsem se setkal s Vlastíkem Přívratským, od kterého jsem získal elementární dovednosti a postupy důležité pro zkvalitnění hudby. Scházeli jsme se a zkoušeli u Péti Kováře na půdě a když jsme usoudili, že by to mohlo naší trojici fungovat, vyrazili jsme do světa, rozuměno do hospody. V půdní zkušebně se zrodil i název naší skupiny, kde jsme si dávali před zkouškou malý rum. A protože se štamprdlátkům na tácku říká „Vozejček“, byl název na světě. Dalším důležitým mezníkem v životě skupiny byl nákup nových elektroakustických kytar a také generální oprava Petrova kontrabasu. Čas ukázal, že jsme při výběru nástrojů měli šťastnou ruku.
Bylo by chybou se domnívat, že vystupujeme jen v hospodách. Naše skupina se zúčastnila řady festivalů , významných setkání a hrajeme i dětem v mateřských školách. Šťastnou náhodou jsme se dostali do hledáčku redaktorů Českého rozhlasu. Pro pořad Toulavé noty jsme na Habřince natočili hudební pořad a v roce 2007 jsme nahráli i naše jediné cédéčko. Uplynulých 17 roků společného hraní nám přineslo spoustu krásných zážitků, na které budeme vždy rádi vzpomínat. Jak již bylo řečeno, Petr Kovář se rozhodl ukončit činnost a sám to zdůvodnil slovy: „Léta přibývají a síly ubývají.“ A tak musíme dát hlavy dohromady a domluvit se, jak budeme dál pokračovat“.
Věřme, že skupina Vozejček brzy najde rychlé řešení a  ještě dlouho nám bude přinášet radost i potěchu.
Milan Michalski