ZUŠ OPEN bude letos potřetí
Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický jednal v úterý ráno se zástupci projektu ZUŠ Open, jehož třetí ročník se uskuteční na přelomu května a června. Hlavní tváří a zakladatelkou projektu, kterého se v letošním roce zúčastní na 130 tisíc dětí, je světoznámá operní pěvkyně Magdalena Kožená. Hejtman se zároveň zajímal o financování základních uměleckých škol v kontextu celé republiky.
„V rámci třetího ročníku je v celostátním měřítku zapojeno více jak 400 základních uměleckých škol z celkových přibližně 500. V našem kraji se dokonce zapojují všechny ZUŠ, které jsou zřizovány jednotlivými městy. Cílem této akce je ukázat ZUŠ v co nejlepším světle na veřejnost a spojit je mezi sebou, aby sdílely dobrou praxi ze svého fungování. Zušky jsou velmi důležité v rámci dalšího uměleckého vzdělávání a působení profesionálů, protože de facto všichni konzervatoristé a filharmonici v minulosti prošli právě základními uměleckými školami. V loňském roce jsme akci podpořili částkou 100 tisíc korun a v letošním roce ji navýšíme na 150 tisíc s tím, že pomůžeme také s propagací v rámci našeho kraje,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který se v rámci jednání zajímal také o financování základních uměleckých škol. „Na základě jednání s ředitelem Konzervatoře Pardubice a některými zástupci ZUŠ jsem apeloval na to, aby došlo k úpravě krajských oborových normativů na žáka nejen pro Konzervatoř, ale také pro základní umělecké školy. I přesto, že od roku 2020 má nastat změna financování, kdy u ZUŠ by oborové normativy na žáka měly být stanoveny MŠMT jednotně v rámci republiky, chceme upravit krajské normativy i pro letošní rok,“ řekl hejtman Netolický.
ZUŠ Open
Jedná se o celostátní happening základních uměleckých škol. Mezi cíle akce patří zviditelnění systému základních uměleckých škol jako moderního způsobu vzdělávání, práce a úspěchů škol na celostátní úrovni i v rámci regionů, posílení jeho respektu a komunikace směrem k veřejnosti. Akce chce prezentovat celou šíři umění a života uměleckých škol mimo obvyklý rámec a prostory škol, zapojit do spolupráce co nejvíce uměleckých škol a podpořit jejich vzájemnou spolupráci a inspiraci, navázat spolupráci s aktivními umělci a profesionálními kulturními institucemi, podpořit školy při vytváření vlastních projektů, komunikaci s veřejností a rodiči, podpořit školy v jejich dalším rozvoji směrem k modernímu způsobu vzdělávání, podpořit a rozvíjet kulturní život v regionech. 
Stipendijní program MenART
Program nabízí dvojici student – pedagog roční stipendium v rámci uceleného programu spolupráce s mentory – výraznými uměleckými osobnostmi, propojuje uměleckou praxi a vzdělávání, inspiruje k výměně zkušeností a navázání vazeb důležitých pro další tvůrčí činnost v rámci moderních přístupů k uměleckému vzdělávání talentovaných žáků a škol, které usilují o podporu jejich talentů, podporuje základní umělecké školy jako ideální otevřené prostředí pro zachycení a výchovu talentů.
Fotografie z happeningu ZUŠ OPEN 2018 - náměstí Jana Pernera Česká Třebová