Českotřebovský deník 33/2019 (3/2)    
Lidový ples s hosty z Evropského parlamentu 

V sobotu 2. února 2019 se konal v Národním domě Česká Třebová, již tradiční a oblíbený, ples KDU – ČSL. V letošním roce je to již 51. ročník, tedy jeden z nejdéle konaných plesů v našem kraji, což poukazuje mimo jiné i na kvalitní spolupráci tří politických stran KDU – ČSL, Koalice pro Českou Třebovou a strany Zelených, kteří tuto akci úspěšně organizují již několik let. Důležité je podotknout fakt, že zájem návštěvníků stoupá, v letošním roce byl velký i malý sál naprosto plný. Akci také navštívili hned tři vzácní hosté – poslanci Evropského parlamentu Pavel Svoboda a Tomáš Zdechovský a senátor Petr Šilar, a také starostka města Magdaléna Peterková. Během krásného a naplněného večera vystoupil ve velkém sále Taneční orchestr Combo2 z Litomyšle a v malém sále moravská cimbálová muzika Donava. O elegantní předtančení se postarala skupina Amapola Tribe. Celým večerem provázela moderátorská dvojice Martin Lamplot a Michaela Svobodová. Ples KDU – ČSL je zajímavý také velmi bohatou tombolou. Letos se mezi hlavními cenami ve velké tombole se objevil například zájezd do Belgie, zájezd do Lurd či 3 víkendové pobyty. Hlavní cena, kávovar značky Krups, doputovala k nejvzdálenějšímu návštěvníkovi plesu, lékaři původem z Madagaskaru. Na závěr je třeba také poděkovat štědrým sponzorům, ale především dlouhé řadě lidí, kteří svým obětavým přístupem jakkoliv přispěli k organizaci plesu. Přeji i dalším ročníkům mnoho štěstí.  Jana Mimrová, Foto Martin Šebela

V hledišti i na litomyšlském ledě měli Kohouti převahu  

První čtvrtfinálové utkání získali českotřebovští Kohouti, kteří dokázali vyhrát na horkém litomyšlském ledě. Po laxním začátku se Kohouti rozjeli k velmi dobrému výkonu, když se do dvougólového trháku dostali ve druhé třetině. V závěru dramatického střetnutí přežili hosté vlastní smrt, úspěšně čelili téměř minutové přesilovce soupeře pěti proti třem. Kohouty přijely povzbudit odhadem čtyři stovky českotřebovských fanoušků!!
Litomyšl - Česká Třebová 3:5 (2:2, 0:2, 1:1)

Žolík z radnice

Kohouti mají v rukávu žolík, kterým je starostka České Třebové Magdaléna Peterková. První žena v historii města, která usedla do prvního křesla na radnici, navštívila v letošním roce čtyři zápasy českotřebovských hokejistů a čtyřikrát „asistovala“ u vítězství!! 
Poprvé 6. ledna, kdy Kohouti doma deklasovali Moravskou Třebovou (8:3). Podruhé se paní starostka přišla podívat 20. ledna, kdy Kohouti doma zdolali Litomyšl (8:4). Do třetice všeho dobrého byla v hledišti 27. ledna, kdy Kohouti v závěrečné utkání základní části těsně porazili Chrudim (4:3). MP nevynechala v neděli 3. února ani první čtvrtfinálové utkání v Litomyšli, kde Kohouti rovněž zvítězili (5:3).
„Vypadá to, že jsme konečně našli štěstíčko. Věřím, že nám paní starostka přijde fandit také ve středu 6. února, kdy hrajeme doma,“ říká smějící se manažer klubu Vladimír Vaněk. 

Před 15 lety přijeli z Argentiny potomci vystěhovalců ze Svinné

Z argentinské provincie Chaco, přijeli před 15 lety v roce 2004 vnuci prvních kolonistů tamní provincie, kteří se vystěhovali z našeho kraje v roce 1912, tedy před 107 lety.  Přijeli dva členové krajanského sdružení Blanka Česalová (Blanka Cesal) a Pavel Černý.
Základem byla společná iniciativa Petra Šašvaty z Velkých Bílovic a Jana Novotného z obce Svinná u Litomyšle. 
Tito první kolonisté se dostali nakonec po dlouhém putování až na sever Argentiny tehdy ještě do subtropického pralesa v provincii Chaco a založili zde početnou československou kolonii vlastně nové městečko Saenz Peňa. Za nimi potom postupně přijížděli další kolonisté z Československa. Ze samotných Velkých Bílovic jich do konce první republiky odjely postupně dvě stovky.  Proto také zástupci krajanů přijeli nejdříve do Velkých Bílovic a teprve odtud ještě do České Třebové a do Svinné, odkud v roce 1912 první kolonisté vedeni Janem Novotným odjeli. Vzácnou návštěvu čekalo ve Svinné přivítání od místních občanů. Prohlédli jsme si společně rodný dům čp. 40 Jana Novotného, který v roce 1912 odešel ze Svinné s přítelem z Velkých Bílovic do Argentiny a založil stotisícové město Seanz Pena. V domě čp. 40 bydlela tehdy paní Libuše Fingrálová a a návštěvě mohla ukázat kupní smlouvu na dům s podpisem budoucího zakladatele argentinské kolonie a celého dnešního velkého města Saenz Peňa. 
V budově školy ve Svinné se pak občané sešli u projekce videozáznamu o argentinském domově.V přátelské atmosféře se povídalo o rozdílech života lidí v Argentině a u nás, shlédli jsme také videokazetu přibližující celou argentinskou provincii "Del Chaco". Hosté přivezli s sebou pamětní desku, která měla být umístěna v klubovně bývalé školy ve Svinné.
Fotografie. Paní Libuše Fingralová s argentinskou návštěvou v roce 2004 před domem čp. 40 ve Svinné, kde iniciátor exodu Čechů a Moravanů do Austrálie Jan Novotný bydlel.
Již 50 let (od roku 1969) je na Presích pomník Karla Kovařovice. Potřebuje restaurovat.

Pomník zde najdeme u hostince Presy i dnes, jeho stav je ovšem takový, že vyžaduje restaurování. Hostinec na Presích je v soukromém vlastnictví a jeho majitel se stará, aby objekt opět po letech plných problémů dobře vypadal a byl využit. Už proto, by stálo za to nějak zajistit, aby památník Karla Kovařovice získal opět reprezentativní podobu. Nyní o víkendu (ne zcela pro zimní táboření vydařeném)  se v jeho okolí konal zimní tábor nadšenců a kamarádů. Při  návštěvě tábora jsem památník fotografoval.... Presy patří do katastru obce Přívrat, na postavení památníku před 50ti lety se ovšem angažovala také Česká Třebová. Tehdejší Sdružené služby zde budovaly rekreační středisko...

 


Collegiál pětašedesátiletý
Před 65 lety (roku 1954) byl nejen otevřen studentský domov SPŠŽ, ale ve stejném roce (6. dubna) byl založen velký sedmnáctičlenný taneční orchestr Collegiál. Mezi jeho zakladateli byl Stanislav Vosyka a Dobromil Keprt. Zejména stabislav Vosyka. Po návratu z vojny se začal uskutečňovat jeho sen – založit v České Třebové kapelu ve stylu a obsazení orchestru Glenna Millera.  Tak 6.dubna 1954 tak vznikl orchestr COLLEGIÁL, jehož vedoucím a hráčem saxofonové sekce se stává Slávek a jeho členy jsou jak bývalí spoluhráči z mládežnického orchestru, tak i noví členové ze široké třebovské muzikantské základny. Orchestr hrál ve složení 3-4 trubky, 4 trombony, 5 saxů, rytmická skupina a zpěv a získal si ve městě velice brzy řadu příznivců. Později se zmenšoval. V r.1975, orchestr hrál již jen v tanečním obsazení, tj. trubka, trombon, sax, rytmika a zpěv, předal Slávek vedení souboru Luboši Hejdovi.  Orchestr vedl potom až do roku  2000 zpěvák Ing. Pavel Borůvka. Zatímco první snímek je z počátečního slavného období, tak druhá zveřejněná fotografie je z vystoupení Collegiálu v sále na Horách v roce 2000 pod vedením Pavla Borůvky.
Fotografie pro pamětníky

František Uma, organizátor zimních táborů na Kozlovském kopci  letos a "o pár let dříve" v klubovně ve Svinné


Komorní filharmonie Pardubice: velký úspěch v Kuvajtu

Vystoupení Komorní filharmonie Pardubice ve vyprodaném Abdulhussain Abdulredah Theatre se stalo vrcholem 25. ročníku Mezinárodního Al-Qurain Cultural Festival. Kromě šesti set diváků přítomných v sále představení sledovalo také na 1500 lidí na sociálních sítích. oncert otevřela předehra k opeře Don Giovanni Wolfganga Amadea Mozarta. Následovala hudba Bedřicha Smetany. Poté se coby sólistka spolu s orchestrem představila vynikající houslistka Martina Bačová, a to ve skladbách Antonia Vivaldiho a Astora Piazzolly. Repertoár z Itálie a Argentiny vystřídal opět český Antonín Dvořák. Nadšený aplaus celého sálu zajistil přídavek – Mozart tedy tento výjimečný večer rovněž uzavřel.

¨Základní organizace Českého zahrádkářského svazu v České Třebové - Hliníkách

pořádá pro své členy a všechny zájemce z řad vlastníků zahrádek z České Třebové

a okolí odbornou besedu s praktickou instruktáží

PŘEDJARNÍ ŘEZ OVOCNÝCH STROMŮ

Beseda se koná v sobotu 2. března 2019 ve Spolkové chatě Hliníky

od 14 hodin, od 15:30 hodin instruktáž na blízkých zahrádkách.