Českotřebovský deník 35/2019 (5/2)    
Změna řízení provozního úseku SŽDC Česká Třebová

Dříve jsme byli zvyklí, že máme v České Třebové svého přednostu stanice, potom přednostu uzlové stanice, či vrchního přednostu. Připomeňme v této funkci  např. Ing. Jana Grebíka (pocházel až z Lysé nad Labem), potom bylo dlouhá léta obsazení této funkce spojeno se jménem Ing. Zdeňka Kudrny (z Ústí nad Orlicí). Pojem "železniční stanice" postupně měnil svůj význam, stal se z něho "provozní úsek SŽDC". Ještě do konce loňského roku byl samostatný provozní úsek Pardubice a provozní úsek Česká Třebová. Od 1. ledna 2019 byly oba provozní úseky sloučeny v jeden velký společný, který je řízen od nás z České Třebové. Novým vrchním přednostou sloučeného  provozního úseku se stal Ing. Miloslav Ježek z Pardubic, který tedy nyní musí do práce do České Třebové dojíždět. Na postech náměstků se nic nezměnilo.
 
Fanoušci se těší na druhé hokejové čtvrtfinále

Po nedělní vítězství v Litomyšli (5:3) budou mít ve druhém čtvrtfinálovém střetnutí českotřebovští Kohouti výhodu domácího prostředí. Hraje se ve středu 6. února od 18.30 hodin.
„Byl to klasický zápas play off. Dokázali jsme proměňovat šance a střílet góly, to bylo pro náš úspěch rozhodující. Myslím si, že jsme hráli docela disciplinovaně. Samozřejmě až na ten závěr zápasu, na podobná zbytečná vyloučení si musíme dát pozor,“ hodnotil první čtvrtfinálový duel nejzkušenější českotřebovský hokejista, útočník Martin Filip, který v první utkání přihrával na tři góly.
„Hráči splnili taktické pokyny, které jsme jim udělili před utkáním. Bohužel nám chyběl důraz před brankou a přesnost v zakončení. O utkání rozhodly individuální chyby. Přesto lze najít na tomto zápase mnoho pozitivního. Na led soupeře jedeme se vztyčenou hlavou a s jediným cílem, vyhrát,“ uvedl na klubovém webu Litomyšle asistent trenéra Bohumil Jakubec.
První čtvrtfinálový zápas sledovalo v Litomyšli 691 diváků, trochu překvapivě měli převahu v hledišti fandové Kohoutů.
„Naši fanoušci předvedli skvělý výkon, moc ji za něj děkujeme,“ vzkázal obránce Ondřej Poul, kterého doplnil další bek, Petr Jemelka: „Moc se těšíme na středu, na domácí zápas. Všichni věříme, že nám přijde pomoci ještě více fanoušků.“
Pět vzájemných zápasů České Třebové a Litomyšle navštívilo 2 930 diváků, což dává výborný průměr 586 diváků na jedno utkání. Statistiku může vylepšit středeční duel v České Třebové.
„Hráči byli ze skvělé atmosféry, kterou jim fanoušci vytvořili při prvním utkání na ledě soupeře, jedním slovem nadšeni. Všichni věříme, že ve středu to bude ještě lepší,“ říká manažer Kohoutů Vladimír Vaněk. 
 
Čtvrt miliardy korun použije kraj na opravy silnic, mostů i na údržbu budov

Do rozpočtu kraje díky zlepšenému výběru daní přibylo na začátku roku více než půl miliardy korun. Rada Pardubického kraje schválila na investiční akce 323 milionů korun. Nejvíce peněz, celkem 250 milionů korun, míří do oblasti dopravy.
„Největší část peněz bude investována do stavebních akcí. Jedná se o modernizace silnic II. a III. třídy, řešení havárií sesuvů svahů, mostů a opěrných zdí a výsadby zeleně. Část peněz zamýšlíme investovat do strojního vybavení a budov v majetkové správě Správy a údržby silnic Pardubického kraje. Dále například do sociálního zařízení včetně šaten ve Svitavách nebo nové haly na sůl v Žamberku,“ sdělil Michal Kortyš, náměstek hejtmana odpovědný za dopravu. 
V tuto chvíli není schválená konečná podoba seznamu investičních aktivit.  Modernizace by se však měly dočkat silnice II/32246 od železničního přejezdu v Hrochově Týnci po Podbor, rekonstrukce silnice III/362 Letohrad – Kunčice. Dále by se mělo stavět v místní části města Dašice Zminný na silnici III/32243 a III/32245.  Opravy by se měly týkat například opěrné zdi Svařeň, Borová. Mostů Pohránov, Dolní Dobrouč a Třebářov. Vyřešit by se měl sesuv skalního masivu Svobodné Hamry. V součinnosti s ŘSD dojde k úpravě křižovatky silnice I/36 s ulicí Dašická v Pardubicích.
Tak jako v loňském roce, tak i letos jsme se s panem hejtmanem dohodli uvolnit 40 milionů na lokální velkoplošné výspravy nejvíce poničených silnic na základě požadavků vedení obcí a doporučení vedoucích údržby napříč Pardubickým krajem,“ doplnil Kortyš.
 
Konkurz na místo ředitele / ředitelky ZŠ v Rybníku 

Podklady z Obecního úřadu Rybník najdete ZDE. Termín podání  přihlášek do konkurzu je 4.3. 2019
 
Zákaz návštěv v nemocnicích Pardubického kraje
Od úterý 5. února 2019 platí zákaz návštěv ve všech zařízeních NPK . Zákaz návštěv se týká všech pracovišť Nemocnice Pardubického kraje, tj. Pardubické, Chrudimské, Orlickoústecké, Litomyšlské a Svitavské nemocnice.
 
Úmrtí

Ve věku  81 let  zemřel 2. 2. 2019 Ing. Jiří Maixner. Rozloučení se koná v rodinném kruhu.
Ve věku 59 let zemřel 4. 2. po delší vážné nemoci primář operačních sálů Orlickoústecké nemocnice MUDr. Jiří Cihlář.

  

První krajská miminka se těší zdraví a spokojenosti

 
Prvního krajského kluka a první krajské děvče a jejich rodiče navštívil Ladislav Valtr, radní pro zdravotnictví v Městečku Trnávce a Úhřeticích. S návštěvou vyčkal na dobu, kdy se první krajská miminka zabydlí a potěší svou přítomností nejbližší rodinu.
„Poblahopřál jsem rodičům a jsem rád, že jsou obě miminka zdravá. Potěšila mne také informace, že obě prvorodičky byly spokojeny s péčí v našich porodnicích,“ sdělil Ladislav Valtr, radní pro zdravotnictví.
Krajský radní nezapomněl při své návštěvě na dárky. Maminky obdržely květinu. Verunka dostala panenku a Filípek hrací podložku. Radní Valtr také předal za Pardubický kraj oběma rodičům finanční dar ve výši deset tisíc korun. Verunka přišla na svět v Orlickoústecké porodnici ve chvíli, kdy z nového roku uplynulo teprve 14 minut. Narodila se rodičům z Městečka Trnávky. Při narození měřila 50 centimetrů a vážila 3450 gramů. Stal se tak vůbec prvním dítětem narozeným v letošním roce v Pardubickém kraji. V pardubické porodnici se v 5 hodin a 22 minut narodil rodičům z Uhřetic Filip. Při narození vážil 2750 gramů.

Za vaši a naši svobodu 1968 – 2018 na univerzitě

Univerzita Pardubice v rámci svého programu k 30. výročí sametové revoluce představila unikátní výstavu s názvem Za vaši a naši svobodu 1968-2018 o protestech proti okupaci Československa v roce 1968 ve státech komunistického bloku. Do Pardubic ji přivezla její patronka, místopředsedkyně Senátu Miluše Horská.
„Informace o tehdejších protestech se do našich médií po roce 68 samozřejmě nedostaly a musíme poděkovat současným badatelům, že našli prameny a archivy k těmto případům a také ještě některé žijící svědky a účastníky těchto statečných činů. Mnozí mladí lidé si dnes asi nedovedou představit, jak takové protesty jejím vrstevníkům změnily život a jak vysokou cenu za projevení svého postoje tenkrát zaplatili,“ komentoval výstavu předseda správní rady Univerzity Pardubice a 1. náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek.
Výstava byla vytvořena z dokumentů, fotografií a na základě autentických svědectví pamětníků, které pořídili v letech 2008 až 2018 Adam Hradilek, Petr Blažek, Štěpán Černoušek, Michaela Stoilova a další badatelé Ústavu pro studium totalitních režimů. Popisuje osudy protestujících, jejich vzpomínky a kombinuje je s dokumenty ze sovětských, polských, maďarských, německých, bulharských a českých archivů bezpečnostních složek a osobních archivů.
Výstava je putovní a byla představena například ve Washingtonu, Permu nebo v Kyjevě.
Ve foyeru Auly Arnošta z Pardubic bude výstava umístěna do 8. března.

MPSV zajistilo finance pro dětské skupiny na další 3 roky

V České Třebové nyní pracují dvě dětské skupiny "Stonožka" pod Jelenicí a "Kulíšek" na Litomyšlské ulici....
Ministerstvo práce a sociálních věcí pokračuje prostřednictvím Operačního programu Zaměstnanost (OPZ) v podpoře dětských skupin. Na nejbližší dny je připraveno vyhlášení výzev pro projekty na pokračování provozu dětských skupin až do poloviny roku 2022. A v průběhu roku budou následovat další výzvy. V době rekordní zaměstnanosti je potřeba rozšiřovat kapacity předškolních zařízení tak, aby se rodiče malých děti mohli vracet do práce dle svých preferencí a zamítnutá žádost do školy nebyla hlavním důvodem jejich neúčasti v pracovním procesu. MPSV aktuálně eviduje téměř 900 dětských skupin, které navštěvuje zhruba 14,5 tisíce dětí. V rámci prvních výzev budou moci získat dotaci jak dětské skupiny pro veřejnost , tak podnikové dětské skupiny, které byly dosud financované v rámci OPZ. Žádosti bude možné podávat od 4. února 2019 pro mimopražské regiony (výzva č. 101) a od 11. února 2019 pro hl. m. Prahu (výzva č. 103).
Pro další existující dětské skupiny, které se v těchto výzvách mezi oprávněnými žadateli nenajdou, jsou určeny výzvy, které budou vyhlašovány v průběhu března. Dále v polovině roku 2019 plánujeme podpořit dalšími výzvami i vznik nových dětských skupin. Zásadní a pozitivní změnou oproti předchozím výzvám na dětské skupiny je , že o podpoře projektu nebude rozhodovat čas předložení žádosti. Prostředky jsou vyčleněny tak, aby se dostalo na všechny výzvou definované žadatele a aby byly k dispozici dlouhodobě, podle individuální potřeby žadatele a v návaznosti na ukončování stávajících projektů. Žádost o podporu v rámci těchto výzev totiž nelze podat dříve než 4 měsíce před ukončením současného projektu. Zájemci o další dotaci na dětskou skupinu z OPZ tak nemusí s předložením žádosti spěchat a mohou se zaměřit na úspěšné dokončení běžících projektů.


Sněmovna odmítla senátní úpravy insolvenční novely

Poslanecká verze je přísnější než senátorská, která by oddlužení zpřístupnila více lidem. Předloha nyní poputuje k podpisu prezidentovi. Insolvenční novela má umožnit předluženým lidem vrátit se zpět do běžného ekonomického života. Řada lidí v exekucích totiž pracuje načerno, protože z oficiálního výdělku by jim při splácení závazků zbylo jen minimum peněz. Podle mapy exekucí v roce 2017 nějakou exekuci mělo 9,7 procenta obyvatel Česka, tedy 863.000 lidí. 
Předloha počítá ve schválené sněmovní verzi se dvěma variantami oddlužení. První z nich předpokládá, že lidé splatí věřitelům za tři roky nejméně 60 procent svých dluhů. Ve druhé variantě by měli uhradit za pět let aspoň 30 procent dlužné částky. Pokud by zaplatili méně, o jejich oddlužení by rozhodoval soud. Soud by musel v takových případech uznat, že se dlužník o splacení dluhů pod dohledem insolvenčního správce snažil. Právě tuto podmínku chtěl Senát zrušit jako nadbytečnou a zatěžující i v souladu s požadavky organizací, které pracují s předluženými lidmi. Kritici ale namítali, že by prakticky šlo o dluhovou amnestii. Snazší oddlužení by mohli mít podle schválené verze předlohy senioři. Bez dluhů by mohli být už za tři roky. Takové oddlužení by ale mohli využít jen jednou. Pozmění se pořadí uspokojování pohledávek. Pohledávky, u nichž takzvané příslušenství, tedy úroky, pokuty nebo penále, převyšují jistinu, se stanou podřízenými.

Základní organizace Českého zahrádkářského svazu v České Třebové - Hliníkách

pořádá pro své členy a všechny zájemce z řad vlastníků zahrádek z České Třebové

a okolí odbornou besedu s praktickou instruktáží

PŘEDJARNÍ ŘEZ OVOCNÝCH STROMŮ

Beseda se koná v sobotu 2. března 2019 ve Spolkové chatě Hliníky

od 14 hodin, od 15:30 hodin instruktáž na blízkých zahrádkách.


Když se vraždí pro pravdu

V kauze vraždy slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové se objevilo další jméno. Jedna ze zadržených, Alena Zsuzsová, která čelí obvinění z objednávky vraždy mladého páru, měla slovenským vyšetřovatelům říct, že za objednáním vraždy stojí spolumajitel investiční skupiny Penta Jaroslav Haščák. S informací přišel server Pluska.sk, který vlastní právě skupina Penta. Zprávu následně začala přebírat další slovenská média. "Slyšeli jsme, že Zsuzsová to měla na policii vypovídat, ale kategoricky vylučujeme, že by Jaroslav Haščák byl zapleten do vraždy Jána Kuciaka," řekl deníku Echo24.cz Martin Danko, představitel Penty.
Zsuzsová měla údajně vypovědět, že pravým objednavatelem vraždy Kuciaka a Kušnírové je právě Jaroslav Haščák. Podle serveru Pluska.sk měla Zsuzsová vyšetřovatelům říct, že Haščák po vraždě zneužil média, které Penta vlastní, aby po zatčení údajných pachatelů vytvořili ve společnosti dojem, že si vraždu slovenského novináře objednal právě přes Zsuzsovou slovenský podnikatel Marián Kočner. Penta mimo jiné vlastní i právě server Pluska.sk, který s informací přišel.
Kočnera jako objednavatele vraždy označil jiný ze zadržených – Zoltán Andruskó. Ten měl podle obvinění zprostředkovat kontakt mezi Zsuzsovou a Tomášem Szabóem, který měl podle policie Kuciaka i jeho snoubenku zastřelit. Andruskó tvrdil, že Kočnerovo jméno mu řekla právě Zsuzsová. Kočner je od loňského června ve vazbě kvůli obvinění v případu falšování směnek.
Novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenku Martinu Kušnírovou zastřelili v únoru loňského roku v obci Veľká Mača východně od Bratislavy. Slovenská policie v září zadržela a obvinila z dvojnásobné vraždy čtyři osoby, mezi nimiž je podle prokuratury i vrah. Na začátku vyšetřování jako motiv činu označili policisté Kuciakovu investigativní práci.