Českotřebovský deník 43/2019 (13/2)   
Dorostenci Lokomotivy v čele skupiny regionální ligy

Regionální liga dorostu – skupina o umístění
HC Nové Město nad Metují - TJ Lokomotiva Česká Třebová 6 : 8 (2 : 1, 2 : 3, 2 : 4)
Branky ČT: 19´Viktorin, 21´Verner, 28´Páv (Václavský, Kerschbaum), 36´Bečka, 42´Kerschbaum (Kolář), 56´Bečka (Palán, Havránek), 56´Hošpes (Palán), 57´Václavský
Vyloučení: 6 ´+(5´+20´) : 8´  Využití: 1 : 3  Oslabení: 2 : 0 Diváků: 50
Sestava: Collier – Rudová, Novotný J., Verner Jak., Kolář, Fiala, Havránek -  Svatošová, Kerschbaum, Hošpes, Viktorin, Bečka, Palán, Páv, Václavský, Pachl
Po třítýdenní pauze opět hrál i dorost. V pondělí dohrával utkání 13. kola v Novém Městě nad Metují. Zápasová pauza byla v utkání znát. Naši hráči se na hřišti rozehrávali o dost pomaleji než domácí, kteří byli v první části o poznání lepší. Ve druhé části jsme hru vyrovnali a srovnali i skóre. Ve třetí části jsme chtěli urvat vítězství. Šli jsme do vedení, ale pak po zbytečné chybě znova inkasovali. Nakonec nám k výhře pomohla nedisciplinovanost domácího hráče, který 6 minut před koncem utkání nesmyslně sekl Novotného bez kotouče, za což vyfasoval 5 minut + OK. Dlouhou přesilovku jsme využili ke vstřelení tří branek. I když domácí ještě i ve čtyřech snížili, výhru jsme si vzít nenechali.

Pořadí

Klub

Utkání

V

Vp

Pp

P

Skóre

Body

1.

TJ Loko Česká Třebová

13

9

2

0

2

96

:

51

31

2.

HC Litomyšl

13

9

0

1

3

60

:

53

28

3.

HC Spartak Choceň

12

7

0

0

5

56

:

60

21

4.

Spartak Nové Město nad Metují

15

6

0

1

8

84

:

83

19

5.

Stadion Nový Bydžov

13

5

1

0

7

61

:

75

17

6.

HC Spartak Polička

13

5

0

1

7

53

:

56

16

7.

HC Skuteč

13

4

1

1

7

76

:

78

15

8.

HC Opočno

14

4

0

0

10

59

:

89

12


Jaroslav Kulhavý bude pokračovat v kariéře v barvách svého týmu, který vychovává další cyklistické naděje

Olympijský vítěz, mistr světa, jeden z nejlepších českých cyklistů a držitel Ceny Za zásluhy o Pardubický kraj Jaroslav Kulhavý jednal v úterý s hejtmanem Martinem Netolickým. Tématem setkání bylo nejen nastavení podpory cyklistiky v České republice, ale také fungování Jaroslav Kulhavý Cycling Teamu, který nese nejen jméno rodáka z Ústí nad Orlicí, ale od letošní sezony je také jeho domovským týmem.
„Jaroslav Kulhavý patří jednoznačně mezi nejúspěšnější české cyklisty a zároveň rodáky z našeho kraje, ke kterému se nadále hlásí, jelikož žije v Ústí nad Orlicí. Zároveň zde v minulosti založil cyklistický tým, který se zaměřuje především na výchovu mladých talentů, což je samozřejmě počin hodný následování, kdy se úspěšní sportovci snaží zasadit o rozvoj svého sportu, najít a vychovat své pokračovatele. V rámci dětských olympiád navíc patří naši cyklisté mezi absolutní mládežnickou špičku, a proto chceme i v příštích letech pokračovat v podpoře nejen Jaroslava Kulhavého, ale především celého mládežnického týmu, ve kterém je již dnes několik mládežnických reprezentantů, kteří třeba jednou naváží na svého mentora,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Jaroslav Kulhavý Cycling Team byl založen v roce 2014 v Ústí nad Orlicí. Činnost klubu je zaměřena na výchovu a podporu mladých talentů, s účastí v Českém poháru horských kol, v silničních závodech a v cyklokrosu. Cílem týmu je vytvořit nadstandardní podmínky pro další růst výkonnosti jezdců, systematicky dlouhodobě pracovat s mládeží s perspektivou pro přechod do kategorie mužů a vychovávat budoucí reprezentanty České republiky. 
 
UPOZORNĚNÍ NA ZRUŠENÍ PŘEDSTAVENÍ

DP Jaro 2019 - Divadlo v Celetné Praha - Zdeněk Galuška: SLOVÁCKO SA NESÚDI
 
Divadelní představení Slovácko sa nesúdi je z důvodu dlouhodobé nemoci zrušeno. O náhradním představení jednáme. Sledujte prosím plakáty. Ještě jednou se omlouváme. 
Čtyřhlavý drak Yvolrak přiletí v únoru do České Třebové

Karlovarské hudební divadlo odehrálo v uplynulém roce 130 představení pohádky O Balynce, dobrém štěněti ve všech krajích České republiky. Téměř 30 000 dětí zhlédlo interaktivní představení s lehkým ekologickým podtextem v kulturních domech a divadlech od Aše až po Ostravu.
Balynce se v lednu 2019 narodil čtyřhlavý bráška drak Yrav Yvolrak, který ve druhém dílu pohádky půjde ve šlépějích svého staršího psího kamaráda a bude děti učit třídit odpad.
Na letošní rok je připraveno 130 představení pohádky Kterak čtyřhlavý drak Yrav Yvolrak pozřel Karla. Nejprve se divadlo představí v Karlovarském, Pardubickém, Plzeňském a Středočeském kraji, hlavní premiéra se odehraje až v červnu v Praze. V ostatních krajích se bude pohádka hrát v druhé polovině roku.
V pohádce vystupují čtyři herci, pracuje se třemi dimenzemi velikosti rekvizit, je od začátku do konce protkána hudbou a písničkami, které podobně jako v první pohádce budou děti společně s herci zpívat na jevišti. Opět se počítá se vstupem diváků na jeviště v průběhu představení a samozřejmě nebudou chybět kvalitní a obsahově hodnotné doprovodné materiály.
Od 18. do 22. února navštíví postupně čerstvě vylíhnutý drak Divadlo Karla Pippicha v Chrudimi, Rychnov nad Kněžnou, Moravskou Třebovou, Českou Třebovou a Kino v Polné. 
Pohádka Kterak čtyřhlavý drak Yrav Yvolrak pozřel Karla je součástí vzdělávacího programu na podporu třídění a recyklace společnosti EKO-KOM.
 
Pardubická krajská nemocnice bude mít nový stravovací provoz

Stavba centrálního urgentního příjmu v Pardubické nemocnici způsobí v areálu řadu změn. Tou první bylo zbourání budovy bývalé dětské chirurgie. Další změnou, která se dotkne především zaměstnanců, bude přesun stravovacího provozu z budovy, která rovněž uvolní místo připravované největší krajské investici.
„V souvislosti s projektem Centrálního urgentního příjmu v Pardubické nemocnici bude nutné zbourat budovu č. 15, ve které je v tuto chvíli umístěna mimo jiné také jídelna zaměstnanců nemocnice. Původně jsme plánovali její přesun do budovy centrálního příjmu, což však není možné z důvodu nárůstu strojoven pro čisté provozy,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „S vedením nemocnici jsme se domluvili na rekonstrukci stávající budovy č. 47, kde je v současné době kuchyň, tak aby zde bylo možné zde umístit také jídelnu. Předpokládané náklady investičního záměru včetně projektové dokumentace a souvisejících služeb činí 33 milionů korun včetně DPH,“ sdělil hejtman Netolický.
Budova č. 47 byla postavena v roce 2000 pro stravovací provoz nemocnice a výrobu dvou tisíc jídel denně. „Stávající technologie je za hranicí své životnosti, její modernizace je žádoucí také v zájmu lepší kvality podávaných jídel. V prvním podlaží bude nově varna, mytí stravovacích tabletů s tím, že původní umístění šaten personálu se nezmění. Ve druhém patře pak bude umístěna jídelna zaměstnanců, studená kuchyň a distribuce stravovacích tabletů do vyhřívaných skříní,“ řekl krajský radní pro oblast zdravotnictví Ladislav Valtr.
Náměstek hejtmana pro oblast investic Roman Línek dodal: „Projektová dokumentace, jejíž náklady jsou zahrnuty v celkové předpokládané ceně, je zajišťována Nemocnicí Pardubického kraje a.s. V tuto chvíli probíhá výběr projektanta tak, aby na sebe všechny investice spojené s centrálním příjmem plynule navazovaly,“ sdělil Roman Línek.
 
Moderní programy zajistí lepší chod lékařských zařízení

Rada Pardubického kraje schválila návrh na předání movitého i nemovitého majetku v hodnotě 3,5 milionu korun Rehabilitačnímu ústavu Brandýs nad Orlicí a odbornému léčebnému ústavu v Žamberku. „Obě zařízení mohou nově využívat stejný moderní software pro řízení ekonomiky a personální podporu. Jedná se o docházkový systém a účetní evidenci. K tomu byly pořízeny uložiště dat a záznamová zařízení. Jedná se o další dílčí krok ve sjednocování informačních systémů v rámci krajských zdravotnických zařízení, tedy racionalizaci jejich vnitřních procesů a další možnosti užší spolupráce zdravotnických organizací mezi sebou,“ sdělil Ladislav Valtr, radní pro zdravotnictví. Nákup zařízení a programového vybavení byl financován z evropských projektů. Pardubický kraj se podílel deseti procenty z celkové částky.
 
Vedení tří zdravotnických zařízení se po výběrovém řízení nezměnilo

Ve výběrovém řízení, které se uskutečnilo na konci ledna, obhájili své posty ředitel Vysokomýtské nemocnice Josef Pejchl, ředitelka Dětského centra Svitavy Drahomíra Votřelová a ředitelka LDN Rybitví Jana Tomšů.
„Za vybranými kandidáty je vidět odvedená práce. Rozhodujícím důvodem jejich setrvání ve funkcích je také fakt, že prezentovali své jasné další vize na rozvoj jednotlivých zařízení pro následující pětileté období,“ sdělil Ladislav Valtr, radní pro zdravotnictví.