Českotřebovský deník 44/2019 (13/2)   
Konečně chce Česká Třebová přímý přístup na dálnici, díky novému vedení

Každý Třebovák by si měl povinně přečíst článek Davida Půlpána v Mladé frontě dnes. (Najdete ho ZDE) Konečně  se přišlo na to, že "dálniční přivaděče"mají dopravu přivádět na dálnici a nikoliv do města Litomyšle.  Kolikrát jsem toto psal v minulých čtyřech letech na web i do zpravodaje a nikdo to nechtěl slyšet! 
Není přitom co řešit.  Přesně to, co chceme, je uvedeno v platných "Aktualizovaných zásadách územního rozvoje Pardubického kraje" a jen fintami litomyšlské radnice se ve spolupráci s ŘSD podařilo křižovatku Litomyšl sever vygumovat. Ta je také součástí  zpracované EIA.  Takže moc Litomyšlským nerozumím, chceme něco, co bylo ve schválených  plánech všech rozumných lidí a co kvůli  skupinovým zájmům  některých skupin na Litomyšlsku  najednou vadilo a muselo na jejich přání být zrušeno. A politické vedení Litomyšle to zajistilo, potřebovalo získat body. Místostarosta Dalibor Zelený se nechce k problémům roku 2014, kdy se Třebováci  křižovatky Litomyšl - sever zřekli, vracet. Já si na to ale pamatuji zcela přesně. Byl jsem jediný v českotřebovském zastupitelstvu, který hlasoval tenkrát proti přednesenému (a jak jinak též schválenému) návrhu a byl jsem jediný, který potom znovu po přijetí aktualizovaných zásad rozvoje Pardubického kraje, které s touto křižovatkou počítají, znova navrhl revokaci přijatého nerozumného usnesení. Jenže tehdy to bylo u nás tak, že pravdu měl vždy jen tehdejší starosta Jaroslav Zedník. Všichni s ním chtěli být zadobře a hlasovali podle něho. Nebo se o problém nezajímali. Přemýšlím o tom, jaký byl vůbec skutečný důvod pro to, aby se návrh na toto usnesení dostal na program jednání. Protihodnotou měl být "přivaděč" po trase I/14  vedený po zkratce přes rybník Hvězda  do Opatova, vlastně obchvat Třebovice. Jak se nyní ukazuje, bude nejspíš tak za 40 let. Svou naivitou jsme dokázali skočit Litomyšlanům a ŘSD na špek. Právo na přivaděč a křižovatku u Litomyšle jsme měli také zaručené v Memorandu z roku 2006....
A teď na to doplatíme. Pokud se to připojení na D35 u Litomyšle nepodaří prosadit, tak už nebude mít Třebová svůj nájezd na dálnici nikdy. A to je přece důvod, proč o to máme bojovat. Začal bych ovšem ještě "u sebe" a znovu revokoval (a tedy zrušil)  to nešťastné usnesení zastupitelstva z roku 2014.  Domnívám se, že nynější nové vedení města to prosadit dokáže.  Milan Mikolecký
Nový infokiosek města na dopravním terminálu Jana Pernera

Občanům slouží od 13. února 2019 nový informační kiosek na frekventovaném místě na dopravním terminálu Jana Pernera. 
Jde o venkovní LCD dotykový panel je jednostranný 46“, s vysokým jasem 2500 nitů, v nerezovém provedení. Tento exteriérový LCD panel je další veřejně dostupnou plochou určenou k operativnímu zveřejňování dokumentů na úřední desce včetně Městského úřadu Česká Třebová a dalších informací z oficiálních stránek webu Města Česká Třebová.  Umístění na terminálu považují za logické a velmi výhodné, je to frekventované a současně dobře hlídané místo. Zde by vandalové měli drahé zařízení poškodit. 
Současně s instalací důležitého informačního místa  se pozastavuji nad tím, že  ještě nikoho nenapadlo umístit na frekventovaném místě města také obyčejnou plakátnici, byť nějak vhodně architektonicky vyřešenou. Jde o městský pozemek, dříve zde zcela samozřejmě plakátnice byla lidé, zde postávají a čekají na dopravní spoje a měli by čas se informacím na plakátech věnovat. Přemýšlím o tom, kolikrát jsem už tuto úvahu napsal a pořád se nic neděje. Musí teprve přijít nějaký program elektronizace a pak to jde. 
Organizace a inzerenti platí za umístění plakátů pokud možno na místech co nejvíce frekventovaných  a ono to je třeba tak, že plakátnici máme např. na zcela opuštěném místě u bývalé prodejny na Zámostí, ale u nádraží na nejfrekventovanějším  místě města (po soukromém prostoru u Kauflandu) být nesmí?  Pětiletá doba hájení  po kolaudaci terminálu už uplynula, vylepšili jsme zde kdejaké mouchy, např. nefunkční a nebezpečné chodníkového osvětlení. Teď by mohlo přijít na řadu také zajištění plakátnice. Domnívám se, že by to mohlo být v gesci společnosti Eko Bi, která má terminál v pronájmu. Že by to nešlo vyřešit?  (MM)
 
Termín zápisu do mateřských škol v České Třebové

Zápis do MŠ proběhne ve čtvrtek 2. května 2019 od 8:00 do 15:00 hodin a v pátek 3. května 2019 od 8:00 do 12:00 hodin, v těchto dnech rodiče odevzdají vyplněnou přihlášku v příslušné mateřské škole.
K zápisu je nutné vzít s sebou vyplněnou přihlášku, občanský průkaz zákonného zástupce dítěte, rodný list dítěte a potvrzení lékaře o očkování dítěte.
 
Kohouti jsou v semifinále!

Ve čtvrtém zápase HC Kohouti Česká Třebová vers. HC Litomyšl byli šťastnější domácí, kteří získali potřebné třetí vítězství a mohou se těšit na svého semifinálového soupeře. Kohouti zvládli čtvrtý čtvrtfinálový zápas s Litomyšlí, po výhře 5:2 postoupili mezi čtyři nejlepší týmy soutěže. Branky stříleli Michal Křečan, Daniel Král, Martin Filip, Ondřej Dvořák a Jan Krejza. Obrovské poděkování fanouškům, kterých přišlo 815!! V semifinále nastoupí Kohouti proti Moravské Třebové. Druhá dvojice: Chrudim - Chotěboř.Více ve zvláštním článku
 
Paletea: Zúčastnili jsme se mentorského setkání a workshopu

V pátek 18.12.2018 jsme se zúčastnili mentorského setkání, kde jsme se setkali se zástupci firem od Google, CEOS Data, Dermacol, Citi, Forbes a další. Setkání nám přineslo spoustu užitečných informací, které jsme zvážili a použili v našem podnikání.
Ve středu 06.02.2019 jsme byli v Praze na whopu prezenčních a prodejních dovedností. Byla to akce, která nás měla připravit na Veletrh Studentských Firem Roku v Praze v Galerii Harfa. Celý den nám radili lidé z JA Alumni, kteří už tímto programem prošli. Zkusili jsme si prezentaci na pódiu i prodej u stánku.
Byla to skvělá akce, která nám velmi pomohla v obou směrech.
Cerháková Lenka
 
Mimořádné služby Finančního úřadu v Ústí nad Orlicí 

Finanční úřad i v letošním roce organizuje přebírání daňových přiznání k dani z příjmu fyzických osob v České Třebové
Budova Městského úřadu Česká Třebová, Staré náměstí 78
Přiznání k dani z příjmů fyzických osob bude přebíráno v termínech:
          11.03.2019                     pondělí                       08:00 – 16:00 hodin
          18.03.2019                     pondělí                       08:00 – 16:00 hodin
Tiskopisy budou k vyzvednutí na podatelně Finančního úřadu v Ústí nad Orlicí  nebo v uvedených dnech u pracovníků Finančního úřadu Ústí nad Orlicí  v budově  Městského úřadu na Starém náměstí v České Třebové. Ve služebnách nelze platit daň v hotovosti!
 
Dotaci na nový kotel získá v Pardubickém kraji 733 žadatelů 

Ve 4. výzvě kotlíkových dotacích bude uspokojeno celkem 733 žadatelů o finanční prostředky na výměnu kotle. Vyplaceno jim bude více než 76 milionů korun, které zajišťuje ministerstvo životního prostředí.
„Celkem bylo do čtvrté výzvy zaregistrováno 934 žádostí o dotaci. Finanční prostředky získá 733 žadatelů, mezi které bude rozdělena částka 76,6 milionů korun. Ostatní buď nesplnili podmínky dotace, nebo sami odstoupili. Žádosti byly vyřizovány podle pořadí, v jakém jsme je registrovali až do výše objemu alokované částky pro tuto výzvu,“ sdělila Hana Štěpánová, radní odpovědná za regionální rozvoj, evropské fondy a inovace.
Dotace je určena pro fyzické osoby na výměnu stávajících kotlů na pevná paliva s ručním přikládáním. Ve 4. výzvě se vztahuje na staré kotle na pevná paliva v rodinných domech na území Pardubického kraje, které nesplňují emisní třídu 3, 4 nebo 5 podle ČSN EN 303-5.
„Plánovaný termín vyhlášení další, v pořadí již 5. výzvy kotlíkových dotací v Pardubickém kraji, je září 2019. V této výzvě již nebude možné poskytnout dotaci na kotle na uhlí ani na kombinované kotle na uhlí a biomasu. Podporovány budou kotle na biomasu, kondenzační plynové kotle a tepelná čerpadla,“ dodala radní Štěpánová
 
Pronájem kadeřnictví na sídlišti Křib  

Samostatný prostor v prvním nadzemním podlaží čp. 2083 o podlahové ploše 31,07 m2 je vybaven samostatným měřením elektrické energie, tepla a vody. Prostor je možno využít na provozovnu kosmetiky nebo masáží.  
 
Pronájem prodejny v centru města

Prodejna je v prvním nadzemním podlaží domu čp. 63 na Hýblově ulici (bývalá prodejna MUSIC přístupná z podloubí) Nebytový prostor o velikosti 66,71 m2 je vybaven samostatným měřením elektřiny, plynu a vody, vytápěn plynovým kotlem. Bližší informace o pronájmech na tel. č. 736 514 901.
 
Další krok k zavedení dvou železničních dopravců  v kraji

Rada Pardubického kraje na svém pondělním jednání schválila návrh smlouvy se soukromým dopravcem Leo Express pro zajištění železniční dopravní obslužnosti od prosince 2019 na deset let. Již minulý týden krajští radní schválili návrh smlouvy s národním dopravcem České dráhy. Smlouva s Leo Expressem se týká regionálních tratí 024 a 025, zbývající většinový objem bude nadále zajišťovat národní dopravce. Návrh smlouvy budou na svém únorovém jednání projednávat krajští zastupitelé.
„Jednání s oběma dopravci vedeme více jak rok včetně velmi detailního rozboru jednotlivých článků smlouvy, a to včetně sankcí za zpoždění či jiná pochybení dopravce. Vzhledem k existující smlouvě s Českými drahami jsme koncept této smlouvy aplikovali také na smluvní vztah se soukromým dopravcem, což osobně považuji za logické a správné. Návrh smlouvy bude na svém únorovém jednání projednávat krajské zastupitelstvo. Dle původního předpokladu bude provoz dle nového modelu zahájen 15. prosince letošního roku,“ řekl hejtman Martin Netolický. „Při porovnání rozsahu dopravní obslužnosti vychází poměr přibližně šest ku jedné ve prospěch národního dopravce, u kterého činí rozsah 3,917 milionů kilometrů na území Pardubického kraje. V případě soukromého dopravce se v prvním roce provozu jedná o necelých 743 tisíc vlakokilometrů. Jak jsme již mnohokrát avizovali, tak cena za vlakový kilometr bude u soukromého dopravce mírně vyšší, avšak to je vykompenzováno modernějším vozovým parkem, který cestujícím poskytne lepší komfort odpovídající cestování 21. století,“ sdělil hejtman Martin Netolický.  
 
Kraj hledá dodavatele na stavbu nového mostu v Jaroměřicích

I v letošním roce budou na celém území Pardubického kraje pokračovat modernizace silnic II. a III. tříd, ale také mostů, na jejichž stav je poslední dobou  kladen velký důraz. Krajští radní na svém pondělním jednání schválili návrh na zahájení zadávacího řízení na výběr dodavatele modernizace mostu v Jaroměřicích.
„Naše Správa a údržba silnic eviduje všechny mostní konstrukce v našem kraji s tím, že jejich stav hodnotí na několika úrovních. V rámci finančních možností kraje s přispěním evropských fondů připravujeme modernizaci či stavbu několika mostů. Most v Jaroměřicích je jedním z těch, které bude nutné zcela zbourat a na jeho místě postavit nový. Kromě toho budou samozřejmě upraveny části komunikace před a za mostem. Na základě zpracované projektové dokumentace je předpokládaná cena stavby necelých devět milionů včetně daně,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Jaroměřický most není rozhodně jediným, který je v krajském investičním plánu zahrnut do podpory z Integrovaného regionálního operačního programu. Celkem kraj žádá o finanční podporu z evropských fondů na modernizaci 19 mostů v celkové hodnotě necelých 320 milionů korun. „Mostů, které jsou v nevyhovujícím stavu, je nejen v našem kraji celá řada, a proto chceme využit evropské prostředky a postupně tento stav napravovat. Je to však běh na dlouhou trať, protože se často jedná o složitá majetkoprávní jednání ve věci pozemků nutných pro modernizaci silnic a mostů v našem kraji. Výrazně se nám však již v minulém roce podařilo tento proces urychlit a zefektivnit,“ řekl náměstek hejtmana pro dopravu a dopravní obslužnost Michal Kortyš.


Zahraniční pedagogové přijeli nasbírat zkušenosti

Radní Bohumil Bernášek přivítal na krajském úřadě zahraniční pedagogy, kteří přijeli v rámci projektu Erasmus na návštěvu Střední průmyslové školy chemické v Pardubicích. Jejich cílem bylo seznámit se soutěží Mladý chemik. Zajímali se také o spolupráci krajské samosprávy se středními školami a vzdělávací systém v České republice.
„Vítáme spolupráci našich středních škol se zahraničními školami. Návštěva v rámci projektu Erasmus je dobrým příkladem této spolupráce. Uvítal jsem zájem školských pracovníků ze zahraničí o náš systém vzdělávání, zajímavá byla i diskuse o uplatňování systému tzv. duálního vzdělávání v jednotlivých zemích,“ sdělil Bohumil Bernášek, radní odpovědny za školství. Pedagogové a pracovníci neziskových organizací přijeli do Pardubic z Portugalska, Norska, Chorvatska a Maďarska.  
 Ve čtvrtek přivítá SPŠCH v Pardubicích soutěž Malý chemik, která je určena pro žáky základních škol. „Kolegové ze zahraničních středních škol se přijeli informovat, jak funguje naše soutěž, které se účastní v České republice patnáct tisíc žáků. Zhruba třetina jich je z východních Čech,“ řekl Jan Ptáček, ředitel SPŠCH. Soutěž má velkou podporu podnikatelského sektoru a její vítězové postupují do celostátního kola, které se koná na Chemicko - technologické fakultě Univerzity Pardubice.
 „Pardubický kraj podporuje soutěž Mladý chemik, která propaguje přírodní vědy a zejména studium chemie. Narůstající počet soutěžících žáků základních škol nás velmi těší,“ řekl Bohumil Bernášek.