Českotřebovský deník 46/2019 (15/2)   
Pondělní veřejný závod na Pekláku zrušen

Pro dobré lyžování máme na svazích máme stále dost sněhu. Pravá strana vysněžena, levá pouze přírodní sníh.
Počasí slibuje slunečné dny tak se přijďte provětrat.
Veřejný závod zrušen - je nám to moc líto, ale na připravovaný veřejný závod v obřím slalomu nejsme schopni závodníkům vzhledem k počasí zajistit regulérní a bezpečné podmínky a proto jsme se rozhodli závod zrušit.

Základní organizace Českého zahrádkářského svazu v České Třebové - Hliníkách

pořádá pro své členy a všechny zájemce z řad vlastníků zahrádek z České Třebové

a okolí odbornou besedu s praktickou instruktáží

PŘEDJARNÍ ŘEZ OVOCNÝCH STROMŮ

Beseda se koná v sobotu 2. března 2019 ve Spolkové chatě Hliníky

od 14 hodin, od 15:30 hodin instruktáž na blízkých zahrádkách.

K privatizaci městských bytů 

Velice mě zaujal článek v  Českotřebovském zpravodaji - únor 2019  k problematice možné privatizace městských bytů. Konkrétně bytů v tzv.  "ČTVERCI".  O privatizaci bytu mám zájem, jako asi většina ostatních podnájemníků. 
Chtěla bych však reagovat na poznámku o záměru vybudovat na dvorku dvoupodlažní parkovací dům. Nevím o žádném jiném domě v České Třebové ani v nedalekých městech, který by tvořil takový vnitroblok.  Ve  "ČTVERCI"  bydlí lidé všech generací a dvorek skýtá všem, starším občanům i malým dětem možnost odpočinku,  relaxace a dětských her.   Připadá mi, že je škoda postavit zde parkoviště,  namísto vybudovat odpočinkovou zónu, malý park,  tak jako se to podařilo např. v zadní části  "Červeňáku"  a  "Žluťáku".
Chápu, že většina z nás má auta a je třeba někde parkovat.  Ke  "ČTVERCI" téměř těsně přiléhá pozemek na Trubech směrem ke trati, kde do pozdního podzimu roste vysoká tráva a křoví.  Dlouhá léta je to neopečovávaný a nijak nevyužívaný kus pozemku, kde, myslím, by takový parkovací dům mohl stát.  Pokud ovšem pozemek patří městu. Markéta  Honlová
 
Stromy jako domy  

Až do 17. března je v budově Městského muzea v Klácelově ulici  otevřena Interaktivní výstava Stromy jako domy s přírodovědnou tematikou je zapůjčena z Moravského zemského muzea, oddělení Dětské muzeum, a je pořádána ve spolupráci se  ZO ČSOP Podorlicko Česká Třebová.   Pro školy je možné objednat doprovodný program. Program (nejen) pro rodiny s dětmi Sobota v muzeu proběhne 2. března 2019 od 15 do 16:30 hodin. Po komentované prohlídce výstavy se návštěvníci mohou těšit na příjemně strávený čas nad poznáváním, hrami a zajímavostmi z přírody.

Kulturní centrum informuje:
Divadelní předplatné JARO 2019 - změna
NÁHRADNÍ PŘEDSTAVENÍ ZA SLOVÁCKO SA NESÚDI 
Divadelní spolek Kašpar Praha: V. Sigarev – DETEKTOR LŽI   datum: 01.04.2019 

ÚMRTÍ

Smutnou zprávu jsem dnes dostal z Brna. Zemřela českotřebovská rodačka Ing. Jarmila Tučková, rozená Voleníková (nar. 1943) , která většinu svého života prožila v Brně - Bystrci. Čest její památce!
 
Čtyřhlavý drak Yvolrak bude děti učit třídit odpad i v České Třebové

Karlovarské hudební divadlo připravuje uvedení pohádky Kterak čtyřhlavý drak Yrav Yvolrak pozřel Karla. V pohádce vystupují čtyři herci, pracuje se třemi dimenzemi velikosti rekvizit, je od začátku do konce protkána hudbou a písničkami, které podobně jako v první pohádce budou děti společně s herci zpívat na jevišti. Opět se počítá se vstupem diváků na jeviště v průběhu představení a samozřejmě nebudou chybět kvalitní a obsahově hodnotné doprovodné materiály.  Od 18. do 22. února navštíví postupně čerstvě vylíhnutý drak Divadlo Karla Pippicha v Chrudimi, Rychnov nad Kněžnou, Moravskou Třebovou, Českou Třebovou. Pohádka Kterak čtyřhlavý drak Yrav Yvolrak pozřel Karla je součástí vzdělávacího programu na podporu třídění a recyklace společnosti EKO-KOM.

Lékařské zařízení v Žamberku má novou sanitu a bronchoskop

Radní Pardubického kraje Ladislav Valtr ve čtvrtek předal sanitní vůz odbornému léčebnému ústavu v Žamberku. Kraj přispěl na jeho zakoupení více než milionem korun.
„Pardubický kraj se snaží obměňovat vozový park v lékařských zařízeních. Jsem tedy moc rád, že se to povedlo i v Albertinu. Dostupnost zdravotní péče na celém území kraje, je pro mne velmi důležitá. Investice do sanitního vozu byla ve výši 1,1, milionu korun,“ sdělil Ladislav Valtr, radní pro zdravotnictví.
Kromě sanity byl v léčebném zařízení představen nový video-bronchoskop, který zpřesňuje diagnostiku onemocnění, je šetrnější k pacientům a zároveň zkracuje lhůty pro vyšetření. Přístroj v hodnotě 700 tisíc byl pořízen z rozpočtu zařízení a zároveň na něj přispěly města a firmy z okolí Žamberku. „Musím pochválit pana ředitele Bulíčka, že se mu podařilo získat finance na moderní přístroj, který je přínosem a zároveň poděkovat všem, kteří jej spolufinancovali,“ dodal radní Valtr.

 

Hasičská klubovna ve Svinčanech lehla popelem. Kraj pomůže

Konec roku 2018 znamenal velkou ránu pro dobrovolné hasiče ve Svinčanech na Pardubicku. Vinou žháře zde zcela lehla popelem jejich klubovna. Nyní hasiči plánují na svém pozemku vybudovat klubovnu novou. Pro tyto potřeby byl vytvořen také transparentní účet, na kterém je v tuto chvíli již necelých 300 tisíc korun. Příspěvky přicházejí nejen od soukromníků, ale také dalších sborů dobrovolných hasičů z celé republiky. Pomoc v částce 500 tisíc korun na společném jednání se zástupci sboru přislíbil také hejtman Martin Netolický.
„Požár ve Svinčanech jsem na konci roku zaznamenal a po debatě s krajským zastupitelem a krajským starostou dobrovolných hasičů Josefem Bidmonem jsme se domluvili, že pro zachování spolkové činnosti, která je vedle fungování výjezdové jednotky na mnoha obcích velmi důležitá, přispějeme na vybudování nové klubovny mimořádnou částkou půl milionu korun. Sbor pro potřeby vybudování nové klubovny vytvořil také transparentní účet, na kterém je nyní necelých 300 tisíc korun. Celkově projekt předpokládá náročnost okolo 800 tisíc korun včetně pořízení nezbytného zázemí a aparatury,“ sdělil hejtman Martin Netolický.
Sbor dobrovolných hasičů ve Svinčanech, který čítá přes 50 členů, je stejně jako celá řada dalších základem života na obcích kromě soutěží v požárním sportu pořádá například dětské karnevaly, plesy, soutěže v jízdě na starých mopedech, nohejbalové turnaje, pálení čarodějnic, letní kino pro děti, mikulášské nadílky a podobně.
 

Právě startuje 7. ročník soutěže Finále Zdravé 5 pro všechny malé kuchtíky
Nadační fond Albert vyhlašuje celostátní soutěž Finále Zdravé 5.  Letos dětské týmy budou soutěžit v přípravě zdravých svačinek s bylinkou, a nepůjde při tom jen o samotné pokrmy. Připravené pohoštění děti nakonec darují někomu ze svého okolí. O tom, které týmy postoupí do květnového finále, rozhodne odborná porota a nově i veřejnost.
Do Finále Zdravé 5 se mohou přihlašovat tříčlenné týmy z mateřských i základních škol, dětských domovů a volnočasových sdružení. Soutěžní disciplínou je připravit zdravý, nutričně vyvážený pokrm s bylinkou. O vítězi rozhoduje nápaditost receptu, složení, celkový dojem a také příběh. Účastníci mají za úkol se zamyslet, koho jídlem obdarují a udělají mu tak radost. V loňských ročnících děti věnovaly jídlo například do domova důchodců, hasičům i policistům.
Soutěžní týmy se mohou přihlašovat na webových stránkách www.zdrava5.cz. Stačí se registrovat, nahrát recept a fotografie z přípravy a předání svačiny včetně příběhu, koho se děti rozhodly obdarovat a proč. Uzávěrka přihlášek je do 1. dubna.
Odborná porota vybere z uveřejněných receptů a příběhů tři nejlepší týmy, které postoupí do celostátního finále. Finále proběhne 25. května v Národním zemědělském muzeu v Praze. Vítězové se mohou těšit na výhru v podobě zážitkového víkendu.