Českotřebovský deník 48/2019 (17/2)   
Parkoviště pod Peklákem je plné bahna

Je mi velice líto co píšete o parkovišti na Pekláku. Je vidět, že nejste lyžař ani příznivec Pekláku, ale je mnoho lidí z České Třebové, kteří lyžovat chodí a uvědomují si výhodu, kterou mají, když si mohou po práci - škole zajít s dětmi zalyžovat bez dlouhé cesty autem a za příznivou cenu. Lidé z okolí nám Peklák závidí, jakou výhodu zde máme, jsou ale každoročně znechuceni hned po příjezdu na parkoviště. Peklák již mnoho let (určitě minimálně 12) čeká na opravu parkoviště. Lidé z širokého okolí, kteří do Třebové přinášejí peníze do městské firmy, se brodí v blátě s dětmi.
Přijeďte se podívat, možná změníte názor. Každý den do areálu a lyžařské školy jezdí desítky dětí ze školních kurzů z okolí a děti nastupují obalené blátem. Je to nejslabší stránka Pekláku, kterou tam bohužel nemohou nijak ovlivnit, pouze poslouchat léta výtky zákazníků a kritiku. Je to ostuda, mnoho lidí na Peklák nepřijede jen kvůli tomu a to je hrozná škoda. Posílám několik fotek, abyste viděl vy i čtenáři, o čem je řeč.  Ing. Blanka Komínková 

Po úpravě by pod Peklákem bahno být nemělo

Plocha bude odvodněna a odkanalizována, získá sklon, který teď nemá, a pevný povrch. Dáme-li 11 - 12 milionů bude tam vzorový asfalt +  veřejné osvětlení jako za zimním stadionem, které bude svítit celý rok jen tak do přírody. Nedáme-li na to ty miliony, bude tam na 2/3 plochy (zatím) jenom zaválcovaný štěrk. Je to na zastupitelích, co s tím udělají. Zatím tam na to ty peníze jsou. Ale může přijít do června dotace na hřiště a park na Trávníku, pak by byl hřích tuto dotovanou  akci přímo ve městě neudělat.  Současné bahno je záležitost po léta zanedbané údržby plochy ve spojení s předjarním počasím.  Voda neodtéká, jen střídavě zamrzá a rozmrzá. Lze to vyřešit za mnohem menší peníze i bez asfaltu, který pak nebude celý rok potřeba. Bikeři jsou zvyklí především na parkování a kempování v přírodě.  Milan Mikolecký
 
Starosta Zdeněk Lang by se připojení na dálnici u Litomyšle nikdy nezřekl

Diskuze o možné ztrátě přímého dálničního připojení  u Litomyšle mobilizují Třebováky. Jsem upozorňován, že by to pro budoucnost města byla velká ztráta, která se už pak nedá dohnat, podobně jako v případě Litomyšle a železniční  tratě vedoucí přes Českou Třebovou. Zdá se mi, že se vzbudila zejména podnikatelská veřejnost, pro podnikatele znamená přímé připojení na dálnici po pár kilometrech bonus, který nechtějí ztratit. Bez něho nebude Česká Třebová městem, které bude pro podnikatele přívětivé, bude spíš městem druhé kategorie. Ne náhodou je totiž vzdálenost města od dálnice jedním z kritérií v soutěži "Město pro byznys" vyhlašované časopisem Ekonom. A jistě to není stejné může-li být tato vzdálenost 8 nebo 18 km.
Nejhorší je, že jsme se této možnosti sami zřekli, to nikdo nedokáže pochopit.  "Starosta Zdejda Lang, jehož výročí úmrtí si teď v únoru pravidelně připomínáme, by to nikdy nedovolil, to byl velký Třebovák,"  říká Ing. Jiří Kapoun, který tento problém sleduje z dálky z Chrudimi a kroutí nad vzniklým problémem hlavou. "Ono vlastně budování přivaděčů k dálnici", které na ni nevedou, je jakýsi podvod, který lze odstranit jen tím, že se najde způsob, jak dálniční křižovatku mezi Litomyšlí a Třebovou vybudovat," dodává. Je to člověk, který celý život pracoval v silničním hospodářství, např. jako ředitel okresní správy a údržby silnic v Chrudimi stále vedením Správy a údržby silnic Pardubického kraje a s Ing. Miroslavem Němcem spolupracuje. Každý rok se také pravidelně účastní Dopravní konference v Pardubicích, kde se stanovují a koordinují priority státu a našeho kraje.  (mm)

Opět budou ceny města - po jedenadvacáté

Na únorovém jednání zastupitelstva, kde byly radou města předložené nominace na letošní ceny  města se k problému rozproudila čilá diskuze. Bohužel se od minulých let nic nezměnilo a opět budou uděleny ceny města vlastně jen podle návrhu kulturní a sportovní komise, ačkoliv již loni byla k tomuto způsobu vlna kritiky. Přestože byly návrhy i mimo kulturní a sportovní oblast, nebyly vyslyšeny. Sám právě patřím mezi ty, kteří by stávající "systém", který ale nemá oporu v žádném schváleném "statutu Ceny města", chtěli nahradit jiným systémem, kde by byla také možnost nominace z řad veřejnosti. Současný způsob toto neumožňuje a pokud nepatříte mezi oblíbence členů sportovní nebo kulturní komise, tak vlastně nemáte šanci ocenění získat nebo ovlivnit. Tyto komise jsou tvořeny paritně zástupci volebních subjektů v zastupitelstvu a nominace je tedy vlastně politická volba, nikoliv volba odborníků nebo veřejnosti. Jakoby sportu a kultury bylo mezi oceněnými málo, tak navíc z těchto komisí vzešlo ještě i doporučení, kdo by měl (zase z těchto dvou oblastí) dostat třeba Cenu starostky města! 
Těmito řádky nechci snižovat ocenění těch, kteří byli navrženi (a potom také nakonec schváleni), ale připomenout, že máme řadu dalších osobností, kteří  by si zasloužili ocenění a pracují zcela náhodou i v jiných oblastech veřejného života. Přesně tak to myslel "otec" Cen města, kterým je Mgr. Karel Kubišta. Jeho návrh na výběr oceněných osobností byl akceptován radou města ovšem jen asi v prvních dvou, třech letech, potom byl systém zjednodušen do současné podoby. Přemýšlím také nad aplikací pravidla, že by cena města mohla být udělena jednotlivci pouze jedenkrát, protože toto pravidlo se někdy dodržuje a jindy nikoliv. Máme tak "superzasloužilé osobnosti " a vedle nich nenápadně pracující spolehlivé, ovšem neoceněné občany např. v oblasti sociální péče, životního prostředí, propagace města apod. Zajímavé je, že se mezi oceněné neprotlačil např. ani sám "otec této ceny města" Karel Kubišta, byť třeba dělá  Ročenku Českotřebovsko právě dvacet let....
Je však na druhou stranu pochopit, že změnu systému nebo statutu pro udělování cen města nebylo zatím možné od nástupu nové reprezentace města v listopadu 2018 prodiskutovat, připomínkovat, schválit, vyhlásit a tím změnit. Ač to není v žádném schváleném usnesení, tak je ze závěru diskuze a zápisu z jednání zastupitelstva zřejmé, že příště to bude jinak, že bude během roku projednán a vyhlášen nový statut pro udělování cen města. Osobnosti, kterým budou udělovány příští ceny města za letošní rok budou vybrány jiným způsobem a výběr bude více "širokospektrální". (mm)

Kdo dostane Ceny města za rok 2018

Zastupitelstvo města schválilo udělit ocenění „Cena města Česká Třebová 2018“  šesti osobnostem.  Z oblasti sportovního života města bylo schváleno udělit Cenu města Lukáši Vašinovi za úspěšnou reprezentaci města, Adéle Stránské za úspěšnou reprezentaci města v atletice a Lubomíru Vašinovi za 20. ročník Týdne sportu.
Ocenění „Cena města Česká Třebová 2018“ bylo za působení v kulturní oblasti schváleno udělit smíšenému pěveckého sboru Bendl a mužskému pěveckému sboru Il Rifugio za dlouholetou společnou kulturní spolupráci a koncertní cyklus ke 100. výročí vzniku samostatného Československa,  panu Michalu Horákovi za oceňovanou výstavu "Pocta Janům" v Kulturním centru a paní Alici Formánkové za naprosto vydařený první ročník výtvarného happeningu "Kobylinec".

Volejbalisté Sokola Česká Třebová II prohráli v Ostravě 

V sobotu 16/2 hráli českotřebovští volejbalisté Sokola III  v Ostravě s týmem Blue Volley a oba zápasy prohráli 3:0 a 3 : 1.  V tabulce je jejich pozice na 10. místě druholigové skupiny C beze změny.
Tabulka Z V3 V2 P1 P0   S B
1   Holubice 29 29 0 0 0   87:4 87
2   Volejbal Ostrava 29 18 4 2 5   71:36 64
3   Drásov 29 15 2 3 9   60:49 52
4   Blue Volley 29 11 5 3 10   60:57 46
5   Morávka 29 13 2 3 11   55:51 46
6   Šlapanice 29 10 4 3 12   56:62 41
7   Olomoucko 29 7 5 3 14   46:65 34
8   Nový Jičín 29 6 2 5 16   43:69 27
9   Lanškroun 29 5 3 6 15   42:70 27
10   Česká Třebová II 29 3 4 3 19   33:76 20
11   SCM-CVS-KTI 10 1 1 1 7   12:26 6
Jaký je krajský žebříček šachistů Pardubického kraje

Na prvních osmi místech žebříčku TOP 100 mužů v našem kraji je 8 hráčů Šachového klubu Polabiny Pardubice. Na prvním místě je se ziskem  2598 bodů Zbyněk Hráček, ročník 1970. V žebříčku najdeme také hráče TJ Lokomotiva Česká Třebová. Na 30. místě je se ziskem 2168 ELO bodů Jan Šimek, na 53. místě Lukáš Hurt (2068 bodů),  62. místě Miloš Kolovratník (2064 bodů) a na 85. místě  Lukáš Vondra (2013 bodů).
V kategorii žen je veden žebříček TOP 50.Žebříček vede Joana Werek (*1986) s 2294 ELO body. I zde  má Česká Třebová zastoupení. Na 17. místě je Kateřina Petrážová (*1988) s 1588 body. 
 
ŠACHY Krajský přebor II. třídy - východ

V osmém kole Krajského přeboru 2.třídy východ byly dosaženy následující výsledky:
Česká Třebová - Ústí n/O. D 3:5, Svitavy - Polička B 6:2, Horní Čermná - Choceň 2,5:5,5, Mistrovice - Ústí n/O. C 1,5:6,5, Lanškroun B - Dolní Čermná 6:2, Moravská Třebová - Kunvald 5:3. V čele je nadále Lanškroun B, do boje o prvenství mohou i nadále zasáhnout ještě Ústí n/O. C a Svitavy. Na posledních místech zůstávají Horní Čermná a Dolní Čermná, těsně nad pásmem sestupu je i Kunvald a vyhráno ještě nemají ani Česká Třebová nebo Mistrovice. Za Českou Třebovou nastoupili k poslednímu zápasu v 8. kole šachisté Prax I., Pail. M., Vencl. J.,  Kovář V., Pelcl K., Bureš M., Jasanský K, Petrželka K. Hrálo se 10. února.l