Českotřebovský deník 49/2019 (18/2) 
Úpravy pod Peklákem

Začnu od lesa. Zhruba před sto lety nechali občané Parníka svést prameny nad nynějším Orlíkem do vodovodu a až do roku 1956 ji používali. V současnosti v letním období už voda z těchto pramenů nedoteče ani k prvním domům. I v našem kraji země vysychá.
A teď k ploše pod Peklákem.
Ani já nechodím rád v blátě, které je v posledních dnech na parkovišti z důvodu oteplení a nulové údržby. Nebylo by ale dostačující na tuto plochu občas dovézt a zaválcovat kamennou drť aby mohla voda vsakovat? A musíme-li plochu asfaltovat, musíme za miliony odvést vodu kanalizací do řeky,? Nebylo by rozumnější dešťovou vodu jímat a použít na kropení přilehlého fotbalového trávníku a lyžařského svahu? Není pitné vody na tyto akce škoda?
My nevíme, že stát dnes vydává miliony na udržení vody v krajině? Občané dnes dostávají dokonce dotace za nevypouštění dešťové vody do kanalizace. To usychající stromy v krajině nejsou pro nás dostatečným mementem?
Vždyť toto budujeme pro kratochvíli několika desítek možná i stovek nadšenců po několik dní v roce.
Takže tak asi. To je můj pohled častého účastníka této zimní zábavy.  M. Bartoš
 
AD: BLÁTO POD PEKLÁKEM

OPhlasů během dne bylo více i telefonicky. Shrnuji: Krásný asfalt by byl jistě lepší, ale ne každý si ho může dovolit. Podobný terén na parkovišti u sjezdovky najdete nejen v Přívratu a pod Peklákem, ale i v alpských střediscích. Největší kvalitou je blízkost parkoviště a sjezdovky. Kritiky najdete všude a všem se nezavděčí nikde nikdo. Pod Peklákem je plocha, do které nikdo neinvestoval, ani ji neupravoval. Počítá se s jejím odkanalizováním a odvodněním, aby trvale stékající voda ze zasněženého svahu neměnila plochu v bažinu. Potom se ukáže, že bude asfaltová plocha zbytečnou investicí. Daleko významnější pro Peklák je zajištění alternativního zdroje vody a instalace větších nádrží, aby nebylo třeba zasněžovat ze zdroje nedostatkové pitné vody. Odběr vody pro zasněžování je tak velký, jak si málokdo dokáže představit. Pokud investice obrátíme, budeme mít asfaltovou plochu u nezasněženého svahu. (mm)
 
Česká Třebová bude mít novou myčku automobilů

  • Myčku buduje firma TEPI Petra Nejedlého v ulici U Stadionu ve svém areálu a na svém pozemku. První stavební práce již byly zahájeny v průběhu zimy a dne 18. února je již stavba v takovém stavu, že patrné jak bude na pozemku rozmístěna. Obrázek vizualizace ukazuje, jak bude myčka vypadat. jde o moderní projekt automatické bezobslužné myčky, která bude sloužit nejen pro osobní vozy, ale také pro dodávková vozidla do hmotnosti 3,5 tuny. Omezení je dáno především rozměry vozidla.  Proces mytí si nastaví sám zákazník, platba bude platební kartou. Napsat jaké budou programy a cenové hodnoty je v současné době ještě předčasné, ale již za měsíc to bude aktuální. Současně bude možné mytí více (až čtyř)  vozidel. Během následujícího měsíce března by měla stavba myčky rychle pokračovat tak, aby již v dubnu mohla být pro své zákazníky otevřena.  Je umístěna na výhodném místě na trase město - obchodní zóna s přímým výjezdem do ulice U Stadionu, kterou můžete odjet jak na hlavní "čtrnáctku" tak i do oblasti Pod Jelenicí. Na dalším obrázku je půdorys mačky, ze kterého je zřejmé i to, jak se bude k myčce zajíždět. Majitel chtěl nejdříve postavit myčku na sém dalším pozemku přilehlém k areálu TESCO, avšak zajíždění k myčce by zde bylo daleko komplikovanější.  (mm)
  • Půdorys. Nahoře je ulice U stadionu.
  •  
    Zúčastnili jsme se mentorského setkání a workshopu

    Jsme žáci VOŠ a SŠ technické v České Třebové, kteří se rozhodli zapojit se do programu JA Czech. Založili jsme si vlastní firmu Paletea. Vyrábíme 2 produkty: Náš první produkt jsou multifunkční paletky, které se dají využít jako podtácek pod hrnek, stojan na mobil při sledování videí a v neposlední řadě jako držák mobilu při nabíjení. Naším druhým výrobkem jsou sypané čaje se sušenými plody a bylinkami, které pochází z našich zahrádek.
    V pátek 18.12.2018 jsme se zúčastnili mentorského setkání, kde jsme se setkali se zástupci firem od Google, CEOS Data, Dermacol, Citi, Forbes a další. Setkání nám přineslo spoustu užitečných informací, které jsme zvážili a použili v našem podnikání.  Ve středu 06.02.2019 jsme byli v Praze na workshopu prezenčních a prodejních dovedností. Byla to akce, která nás měla připravit na Veletrh Studentských Firem Roku v Praze v Galerii Harfa. Celý den nám radili lidé z JA Alumni, kteří už tímto programem prošli. Zkusili jsme si prezentaci na pódiu i prodej u stánku. Byla to skvělá akce, která nám velmi pomohla v obou směrech.  Cerháková Lenka
     
    Leo Express nabízí pracovní místa v regionu

    Leo Express vyjede od letošního prosince nově i na regionální tratě v Pardubickém kraji. Nabídne tak lidem práci pro férového dopravce s moderní technikou a přístupem, se kterým už přes kraj projely miliony cestujících.  Leo Express nabízí na Pardubicku zaměstnání 12 strojvedoucím, 12 vlakvedoucím, 5 pracovníkům údržby nebo 7 pokladním. Nabízíme srovnatelné ohodnocení jako u jiných dopravců. Zájemci budou mít možnost pracovat s jedněmi z nejmodernějších vlaků, které na našich kolejích jezdí. Hlásit se mohou na kariera@le.cz. Emil Sedlařík, tiskový mluvčí Leo Express
     
    Podbranská ulice dnes  (foto Martin Šebela)


    Festivalu ve Skutči zahájí dirigent Tomáš Brauner

    Už za necelý měsíc začne ve Skutči 16. ročník festivalu Tomáškova a Novákova hudební Skuteč. Ten v neděli 17. března zahájí koncert nazvaný Souboj klavírů. Orchestr Filharmonie Bohuslava Martinů Zlín bude řídit její nový šéfdirigent Tomáš Brauner.   
    Na programu zahajovacího koncertu jsou v první části dvě díla od Felixe Mendelssohna Bartholdyho – předehra Hebridy a Koncert pro dva klavíry a orchestr E dur, ve kterém se představí Renata a Igor Ardaševovi. Jedinečné klavírní spojení manželů Ardaševových vystupujících pod uměleckým názvem Duo Ardašev se datuje od roku 1994. Jejich bohatý repertoár jak pro čtyřruční klavír, tak pro dva klavíry mohli obdivovat posluchači tuzemských i zahraničních festivalů. Pro tuto příležitost pořadatelé dočasně „přestěhují“ do kulturního klubu druhé koncertní křídlo ze zdejšího městského muzea. Pódium se tak, i díky početnému orchestru Filharmonie Bohuslava Martinů Zlín, zaplní do posledního místa. Ve druhé části programu návštěvníci uslyší Českou suitu Antonína Dvořáka.
    Zlínská filharmonie vystoupí na skutečském festivalu podruhé, aktuálně se svým novým šéfdirigentem, kterým je od roku 2018 Tomáš Brauner. Jeho vzory jsou Carlos Kleiber, Leonard Bernstein a Rafael Kubelík. „Jejich intelektuální rozměr, mnohdy velice výjimečné pojetí skladeb, to, s jakým entuziasmem dirigovali na zkouškách a koncertech, je pro mě velkou inspirací,“ uvedl Tomáš Brauner v jednom z rozhovorů. Svou dirigentskou dráhu začal v opeře, později zastával post šéfdirigenta Plzeňské filharmonie či hlavního hostujícího dirigenta Symfonického orchestru Českého rozhlasu. S ním také poprvé účinkoval na festivalu Tomáškova a Novákova hudební Skuteč. „Symfonické orchestry mě fascinují svým napětím a okamžikem koncentrace na koncert,“ dodává ke své práci.
    Souboj klavírů bude prvním z řady koncertů a představení, které ve Skutči a blízkém okolí budou probíhat až do 12. května.