Českotřebovský deník 51/2019 (20/2)  
Oslavy výročí gymnázia přede dveřmi

Vletošním roce si připomeneme 110. výročí založení našeho gymnázia. Oslavy, na jejichž přípravě se podílí vedení školy a další pracovníci gymnázia, jsou naplánovány na červen 2019 a vyvrcholí v sobotu 15. června. Veškeré informace o připravovaných akcích najdete  na webové stránce školy wwww.gymnct.cz/ O škole – 110. výročí školy.
Svou účast v průvodu absolventů a zájem o Almanach potvrďte, prosím, prostřednictvím el. formuláře na www.gymnct.cz. Pokud nemáte přístup k internetu, lze potvrdit svoji účast na oslavách telefonicky (465 519 500) či osobně na sekretariátu školy.
Uzávěrku přihlášek předpokládáme k 30. 4. 2019.
Rezervaci míst v restauracích škola absolventům nezajišťuje, každá třída si takováto setkání organizuje sama.
Rezervaci míst v sále Vyšší odborné školy a Střední školy technické Na Skalce lze zajistit pouze prostřednictvím sekretariátu Gymnázia. Kapacita sálu, který je školským zařízením, nikoli komerčním prostorem, je omezena. Žádáme laskavě, aby za každou třídu vystupoval pouze jeden zprostředkovatel („důvěrník“). Uzávěrka rezervací míst v tomto sále je 30. 4. 2019.
Upozorňujeme, že pro tento sál nebude možno zajistit teplé večeře. V nabídce je občerstvení (chlebíčky, zákusky, káva apod.) a nápoje (pouze ve skle či plechovkách). Petr Poldauf, předseda Spolku gymnázia
 
Přístup na dálnici od Litomyšle

Stále se zde probírá zda bude mít město přístup na dálnici u Litomyšle, že si budeme zajíždět apod. Předpokládám, že pokud by byl zřízen dálniční sjezd v Litomyšli s přímým napojením na Českou Třebovou bude plnohodnotný pro veškerou dopravu. Zatím, ale nikdo nenapsal, kam vlastně tento přivaděč přivede dopravu v České Třebové – do centra na světelnou křižovatku. Zde se nabízí otázka a co tam s tou dopravou budeme dělat – kamiony budou projíždět do Metransu a průmyslové zóny Semanín celým městem. Pak ztratí opravdu význam obchvatu města, který měl začínat u plánovaného kruhového u Korada – dopravu jsem nedostaneme budeme ji mít na světelné křižovatce.
Včera jsem kolem 15. hodiny přijížděl od Litomyšle a odbočoval na Parník. Na světelné křižovatce jsem stál u přechodu u bývalé Besedy. Křižovat jsem projel na dvakrát. Neumí si představit situaci,  že se sem namotají kamiony a další auta z dálnice – to pak budeme stát u Pewagu.  Jaroslav Horský
 
Omezení vozidel na 12 tun stále platí a nebude důvod ho měnit

Toto dopravní opatření bylo prosazeno nejen pro dopravní situaci u litomyšlského zámku, ale také pro nepříznivé svahové poměry na Kohoutě, nízkému průjezdnému profilu podjezdu pod železnicí a nepříznivému napojení na silnici I/14 na Tyršově náměstí. Podobná omezení se stále častěji objevují i na jiných silnicích druhé třídy, je jich stále více. Proto nelze předpokládat, že by zde byla povolena těžká tranzitní doprava. Lze si spekulativně představit, že mohou být podány žádosti o výjimky pro místní podnikatele, ale bez rekonstrukce kapacitního dopravního spojení mimo centrum např. do průmyslové zóny to nebude možné. Co se týče kontejnerové přepravy pro METRANS, jde o čistý tranzit, ten povolen určitě nebude. Podnětem k "opatření o 12 tunách" byla právě snaha omezení přepravy kontejnerů po této krajské silnici II/358. To by ale neměl být důvod pro odmítnutí přímého přístupu na dálnici. Vozidel s hmotností do 12 tun je většina. Co nejpřímější nájezd na dálnici zlepší možnosti nejen podnikatelů, ale hlavně "obyčejných občanů" města a okolí. Nevyužili bychom šanci, která se nebude opakovat. O dopravním připojení  na dálnici (dokonce za státní peníze) se rozhoduje právě nyní, žádné "později" už nebude. Milan Mikolecký
 
Valná hromada spolku gymnázia - čtvrtek 21. února

Předsednictvo Spolku Gymnázia Česká Třebová si dovoluje touto cestou popřát všem svým členům a příznivcům mnoho úspěchů v práci i osobním životě v roce 2019 a současně Vás pozvat na  valnou hromadu,  která se bude konat ve čtvrtek 21. února 2019 v 17, 00 hodin v učebně biologie v budově Gymnázia Česká Třebová. Program: zpráva o činnosti Spolku v roce 2018 zpráva o hospodaření Spolku za rok 2018 volba předsednictva Spolku na další období návrh plánu činnosti Spolku na rok 2019 návrh rozpočtu Spolku na rok 2019 diskuze, různé.
Těšíme se na setkání se všemi příznivci gymnázia. Návrhy na kandidáty do nového předsednictva, náměty a připomínky je možné zasílat na adresu ředitelství gymnázia nebo e-mailem na: Petr.Poldauf@gymnct.cz  Petr Poldauf, předseda Spolku
 
Školní ples ZŠ Na rovině

Takováto společenská akce tu ještě nebyla.  Je plánována na nedělní podvečer 10. března 2019 od 16 do 20 hodin do Národního domu. Akce bude připravena jako praktická společenská výuka etiky a spol. chování pro naše děti a zároveň bude oslavou pětiletého působení této  školy v České Třebové, bude určena rodičům a přátelům školy. Jistě se budou s dětmi ze školy Na rovině dobře bavit.
 
Skautský ringoturnaj v České Třebové  

V sobotu 26. ledna patřily tělocvičny na gymnáziu nejen českotřebovským a přespolním skautům, ale také nadšencům z řad veřejnosti, kteří se zde utkali v ringoturnaji. Ten byl po několikaleté pauze znovu vzkříšen a pořádán tentokrát skautkami ze 4. dívčího oddílu. V ranních hodinách dorazilo na 50 soutěžících, kteří tvořili celkem 12 týmů po čtyřech hráčích. Zápasů se hrálo opravdu hodně – týmy postoupily až do samotného poobědového finále, takže bylo známé celkové pořadí. První místo obsadil Black team složený z hráček ze 4. oddílu. Dort za nejpromakanější kostým získal tým Pórci ve složení hráček z 8. oddílu a jednoho hráče ze 3. oddílu z Dlouhé Třebové. Každý hráč si kromě radosti ze hry odnesl na památku medaili. Díky za účast a třeba opět za rok ringu zdar. Hana Opatřilová (Čokýna)

Skautský (ne)ples vol.4 – sobota 23.3.2019  19:30 / restaurace Na Horách

Je to opět tady! Skautky ze 4. dívčího oddílu v České Třebové Vás všechny srdečně zvou na 4. Skautský (ne)ples! Letos v duchu oslav 100 let skautingu v našem městě!  Ples je určený nejen skautům a skautkám z širokého okolí, kroj můžete opět nechat doma. Dresscode je jako každý rok společenský oděv dle vašeho výběru! Nenechte doma sedět ani kamarády, rodinné členy či jiné známé… ať už jsou skauti nebo ne, naše brány jsou otevřeny všem! :)
Cena vstupenky je 120 Kč. Kdo dřív přijde, ten dřív sedí! Vstupenky si můžete buď zakoupit na místě nebo je prozatím zamluvit na emailové adrese skautskyneples@seznam.cz (jako bonus si touto cestou můžete zamluvit i místa na sezení). Pořadatelem je 4. dívčí oddíl skautského střediska Javor Česká Třebová
Kontakt: Čoko - Hana Opatřilová (opatrilova.hana@gmail.com www.javorct.cz facebook.com/javorct/
 
Skautské deskohraní

Skautské středisko Javor Česká Třebová Vás zde
na Skautské deskohraní 
pátek 15.3.2019  16:00 
Gymnázium Česká Třebová
Přijďte si společně s českotřebovskými skauty zahrát různé deskové hry z širokého výběru. Vstupné 20 Kč. Konec deskohraní je v 20.00. Pořadatelem je 8. dívčí oddíl Česká Třebová a 3. chlapecký oddíl Dlouhá Třebová.
Kontakt: Dáša - Dagmar Štarmanová (d.starmanova@gmail.com)
 
Pohár Vladimíra Martince, předkolo:
Krajská hokejová liga se rozpadla  v závěru na dvě soutěže. Nejlepší 4 týmy hrají o titul v systému play-off a poražení čtvrtfinalisté hrají Pohár Vladimíra Martince, který již byl zahájen: Odehrálo se tzv. předkolo. V sérii na dvě vítězství se utkají Hlinsko s Lanškrounem (úterý – čtvrtek – případně neděle) a Choceň se Skutčí (úterý – pátek – případně neděle). Na vítěze těchto zápolení čekají v dalším kole Světlá nad Sázavou a Litomyšl. I zde tedy zůstanou v soutěži 4 nejlepší týmy....
 
 I NA ZASTUPITELSTVU KRAJE MŮŽE BÝT DOBRÁ NÁLADA

Po dobu rekonstrukce sálu zastupitelstva kraje, která byla nutná kvůli nevyhovujícímu technickému zázemí, se konají výjezdní zasedání. Po Chocni, Moravské Třebové jsme tentokrát byli pozváni milým kolegou zastupitelem a starostou Pavlem Eliášem do společenského sálu městyse České Heřmanice. Dvouhodinové jednání se vedlo v pracovní, ale přitom přátelské atmosféře. Přitom jsme projednávali závažné záležitosti. Zajištění železniční dopravní obslužnosti (schválení smluv v rámci přímého zadání s národním dopravcem České dráhy a společností Leo Express na tratích 024, 025) až do roku 2029, příprava autobusové dopravní obslužnosti také na deset let v osmi oblastech našeho kraje, navýšení prostředků na modernizaci a rekonstrukce silnic o 250 milionů korun ze zlepšeného hospodaření loňského roku, víceleté financování sociálních služeb, podpora sportovních reprezentací našeho kraje nebo také finance na vybudování parkoviště ve třetím významném lyžařském areálu určeném především pro rodinné lyžování v Hlinsku. Nejen Dolní Morava nebo SKI areál Čenkovice či Skibukovka, ale také menší areály si zaslouží pozornost kraje. Všechna témata bez hádek, emocí, ale konstruktivně a věcně. FB Martin Netolický
 
Línek: Čekají nás energeticky úsporná opatření

Zastupitelstvo Pardubického kraje, které tentokrát jednalo v Českých Heřmanicích, schválilo Územní energetickou koncepci Pardubického kraje (ÚEK) na dalších 25 roků, to znamená až do roku 2043.
Energetická koncepce kraje musí být v souladu se záměry Evropské unie, která se zavázala snížit emise CO2 do roku 2030 nejméně o 40 procent oproti roku 1990. „To bude klást nároky na energeticky úsporná opatření ve všech oblastech, a to jak v domácnostech, tak i ve službách a průmyslu,“ uvedl 1. náměstek hejtmana pro majetek a investice Roman Línek.
Odborníci vypracovali dvě možné varianty budoucího vývoje v této oblasti – variantu cíleného rozvoje a variantu nízkouhlíkovou. „Obě varianty počítají s úspornými opatřeními. Budou se týkat výměny kotlů na tuhá paliva,  výstavby nízkoenergetických domů i většího využití zemního plynu. Různý je rozsah využití biomasy a dalších obnovitelných zdrojů. Ani v jedné variantě se zatím v našem kraji neobejdeme bez elektráren ve Chvaleticích a Opatovicích,“ shrnul závěry koncepce Línek.
Podle koncepce budeme v kraji potřebovat třídírny odpadů, které budou napomáhat jejich materiálovému, ale i energetickému využití v mnohem větší míře než dosud. Můžeme počítat také s rozvojem alternativních paliv v dopravě a větším zapojením do programu Energeticky úsporná obec. „Úsporná opatření dlouhodobě podporujeme i na majetku kraje a ve zřizovaných organizacích. Nové úkoly pak budou stát i před provozovateli elektrických sítí,“ nastínil další vývoj náměstek Línek.
Územně energetická koncepce bude každých pět let aktualizována a přezkoumána.


Od prosince 2019 budou brázdit železnice v kraji dva dopravci - schváleno

Krajští zastupitelé se na svém úterním jednání zabývali také záležitostmi dopravní obslužnosti, a to jak železniční, tak autobusové. Zastupitelé schválili návrh smlouvy se soukromým dopravcem Leo Express a národním dopravcem České dráhy, ale také zadávací podmínky výběrového řízení na autobusové dopravce od roku 2020.
"České dráhy budou dle návrhu smlouvy zajišťovat nadále přibližně 80 procent celého území kraje s výjimkou dvou tratí 024 a 025 v oblasti Letohradska a Králicka, kde bude provozovatelem soukromý dopravce LeoExpress. Jeho vstup na tuto trať přinese mimo jiné to, že vlaky budou díky lepší dynamice a  kratšímu času na obrat soupravy zastavovat na více zastávkách a obslouží větší území," uvedl hejtman Martin Netolický s tím, že oba dopravci  představí své detailní informace v rámci tiskové konference v pondělí 25. února.
Hejtman se v rámci rozpravy se zastupiteli vyjádřil také k návrhu ministerstva financí na zrušení dotací krajům na zajištění železniční dopravní obsluhy. "Návrh paní ministryně mne velmi nemile překvapil, jelikož pokud bychom od státu nezískali finanční prostředky na dopravní obslužnost, znamenalo by to výpadek 140 milionů korun, což by muselo znamenat omezení dopravní obslužnosti nejen železniční, ale i autobusové. Velký problém by to  byl především pro národního dopravce České dráhy, který pro kraje majoritně dopravní obslužnost zajišťuje. Věřím však, že se tomuto návrhu nedostane  naplnění," sdělil hejtman Netolický.
Jednání s železničními dopravci o zajištění dopravní obslužnosti na příštích  deset let je v gesci náměstka hejtmana pro oblast  dopravy Michala Kortyše, který jednání s dopravci společně s hejtmanem vedl. Ten také zastupitelům  předložil návrh zadávacích podmínek k výběrovému řízení na autobusové  dopravce.  Celý region chceme nově místo 13 okruhů rozdělit na osm, čímž  bychom měli dosáhnout nižší ceny za dopravní výkon. Součástí podmínek je  vedle ceny za ujetý kilometr také například maximální stáří  vozového parku,  zajištění bezbariérovosti či klimatizace. V rámci výběru dopravců chceme  přihlížet také k nabídce wifi či USB připojení. Navíc chceme tlačit dopravce  k lepšímu komfortu cestování a logickým návaznostem jednotlivých spojů," uvedl náměstek hejtmana Michal Kortyš s tím, že předpokládaný termín  uzavření smlouvy s vybranými dodavatelem na základě realizovaného zadávacího  řízení se je nejpozději do 31. 10. 2019.