Českotřebovský deník 55/2019 (25/2)  
Cestujeme s knihou už tři roky!

V hale českotřebovského nádraží se 21. března 2016 objevilo piano, ze kterého si mohl kdokoli půjčit knihu a číst si ve vlaku nebo v autobuse. Bez registrace a poplatků. A od té doby se pro cestující v pianu-knihovničce stále objevují detektivky, zamilované románky, sci-fi příběhy, pohádky a někdy i odbornější literatura.
Každá kniha tam čeká na nového majitele. Pravidla piana-knihovničky jsou totiž jednoduchá. Můžete si půjčit knihu na cestu a po přečtení ji vrátit, klidně v sousedním městě. Nebo do piana přineste jiné knihy, které už nechcete číst a doma vám zabírají místo. Pomůžete tak Městské knihovně Česká Třebová, která udržuje projekt při životě a uděláte radost dalším čtenářům.
Za rok 2018 jsme z knihovny dovezli spočítaných 2 813 knih. Piano doplňujeme většinou jednou týdně a lidé nám knihy berou doslova pod rukama. Takové zásobování není žádná sranda, i když to máme blízko, loni jsme najezdili 72 kilometrů autem a postupně nanosili až 600 kilogramů knih za rok.
Napište nám, pokud v pianu nejsou knihy na e-mail info@moderniknihovna.cz nebo nás kontaktujte na Facebooku. Více o projektu najdete na facebookové stránce @knihanacestu (Kniha na cestu Česká Třebová). O své dojmy z cest a čtení se můžete podělit s dalšími čtenáři na sociálních sítích použitím #knihanacestu nebo #knihadovlaku.
Česká Třebová je už tři roky součástí projektu sdílených knihovniček, které dávají druhou šanci knihám, které už lidé doma nechtějí nebo je knihovny vyřadily ze svého fondu pro nedostatek místa nebo opotřebení. Veřejné knihovničky bývají umístěny v parcích, čekárnách nemocnic nebo v bývalých telefonních budkách nejen v České republice, ale po celém světě.
 
Rozklikávací rozpočet města Česká Třebová

http://monitor.statnipokladna.cz/2018/obce/detail/00278653#
 
Městská knihovna nabízí volná místa v jarním PC kurzu pro začátečníky

Máte doma počítač nebo notebook a chcete se na něm naučit pracovat? Pokud máte zájem o výuku na počítači, tak se můžete přihlásit do 28. března 2019 osobně v městské knihovně nebo přes e-mail adela.voclova@moderniknihovna.cz. Počet míst je omezen. Začínáme 1. dubna 2019 a cena celého kurzu je 240 Kč. Výuka probíhá v dopoledních hodinách na oddělení Teenspace, v přízemí knihovny. Jedná se o 7 lekcí. Těší se na Vás lektorka Adéla Voclová.


Taneční škola Knířovi informuje – březen 2019

15. 3. 2019 začínají Taneční večery pro páry („dospělácké“ taneční) – začátečníky i pokročilé.
Poskytujeme individuální výuku tance dle Vašich přání. Zároveň Vám nabízíme taneční obuv. Těšíme se na Vás.
Aktuální informace a podrobnosti k akcím se dozvíte na www.knirovi.cz nebo telefonu 702 292 351.

PRODÁM BYT 2+1
Zateplená fasáda, plastová okna, částečně rekonstruovaný, všude zatepleno ORSILEM, palubkové stropy, 3 roky starý plynový kotel, vyvložkovaný komín, 5 let stará kuchyňská linka. Ihned k nastěhování.  Nejsem realitka.  Nutné vidět.  Informace na telefonu 722 949  643

Dopis českotřebovského rodáka

Vážený pane Mikolecký, nikdy v životě jsme se osobně nesetkali a je jen velmi málo pravděpodobné, že by k tomu ještě někdy mohlo dojít.  Právě proto jsem udiven, když  v těchto dnech objevuji ve Vás, že jste nejen vydavatelem Českotřebovského deníku, ale dokonce i mým věrným životopiscem. A za těchto okolností jsem si jist, že za to musím  poděkovat Pánu Bohu, že se mi takové myšlenkové setkání mohlo v životě v mém věku přihodit, a že z toho třebas může vzejít nějaký oboustranný prospěch. Nevycházím z údivu, že mi tohle  Pán Bůh dělá.
Nebylo by ode mne čestné a spravedlivé, abych zůstal nepozorný či dokonce lhostejný k Vaši obdivuhodné práci, kterou jste vynaložil k napsání mého životopisu. Za těchto okolností si nesmím dovolit neprojevit Vám vděčnost za to, s jakou publikační věrohodností jste se se zpracováním mého životopisu  vypořádal. Nevycházím z překvapení. Při čtení Vámi zveřejněného textu si uvědomuji, jaké úsilí jste musel vynaložit, abyste z různých zdrojů sestavil věrohodný celkový obraz mého životaběhu. --  Abych Vás mohl ujistit, že Váš text je opravdu věrohodný a v souladu se skutečností, dovoluji si Vám k porovnání připojit vlastní zápis "Vzpomínek". Třebas Vás to zaujme jako ocenění Vaší obdivuhodné pečlivosti, s jakou  jste se napsání mého životopisu zhostil. Děkuji, děkuji !
 Je mi 90. V současnosti žiji u svého syna Lékaře v Libštátě v Podkrkonoší, poskytuje mě i mé manželce péči, jakou vyžaduje náš věk. Je přirozené, že to s námi  v našem stáří nemá snadné. I když nepřestáváme život milovat, je jen na Pánu Bohu, jak dlouho si nás tu ponechá. I ta moje životní událost setkání s Vámi jakoby mi napovídala, že má se mnou Pán Bůh  přece jen ještě nějaké plány, Zdá se, že zvědavost prodlužuje život, je životodárná.
Šálóm ! Miroslav Šlechta - Libštát  slechta.m@seznam.cz
 
Volné sociální byty

Město Česká Třebová  podle čl. II Pravidel č. 3 pro pronajímání bytů v majetku Města Česká Třebová  pro sociálně potřebné občany a rodiny  vyhlašuje k pronájmu 2 volné byty o velikosti 1+2 na Semanínské ulici v České Třebové:
- byt č. 14 v čp. 2084 a byt č. 8 v čp. 2085
Žádosti o byty si mohou zájemci vyzvednout na odboru sociálních věcí a zdravotnictví MěÚ Česká Třebová. Vyplněné žádosti se všemi přílohami je nutno předat do podatelny MěÚ nejpozději v pondělí 25.03.2019.

Workshop Cvičení PRO ZDRAVÁ ZÁDA pomocí pomůcek FLEXI-BARŮ a ROLLERŮ

Kdy: sobota 16. 3.2019 od 16:30 – 18:30
Kde: Česká Třebová tělocvična VDA u Billy   Cena: 200,-Kč
Rezervace: Andrea Peterová, +420 603 764 284, andreapeterova@seznam.cz
Cvičením vás provede Andrea Peterová lektorka pilates a jógy
Jogalates je směr cvičení, který se snaží integrovat prvky PILATES a JÓGY tak, aby se při jeho cvičení tělo bezpečně, postupně a zdravě dostalo do kondice. Lekce jsou zaměřeny především na vnímání těla v pohybu, pochopení principů zdravého pohybu, využití vlastního dechu jako léčebného prostředku v kombinaci s PILATES cviky a ásanami z JÓGY doprovázené správným dechem. Je kladen důraz na techniku provedení cviku a na vnímání sebe sama. Cvičení je vhodné pro kohokoliv bez rozdílu věku a fyzické zdatnosti. pokročilosti.

Reakce na článek v únorovém Českotřebovském zpravodaji s názvem“ Promočený strop není pro bytové družstvo důvodem pro zásah. Nejsou lidi.“

Tento článek pisatelky Bc. Pánikové Zdenky se nezakládá na pravdě.
V tomto článku bylo Stavební bytové družstvo Česká Třebová,  obviněno z nečinnosti při zatékání do objektu ve kterém pisatelka bydlí.
K zatékání do objektu opravdu došlo a tato skutečnost byla poprvé družstvu nahlášena  dne   3. 12. 2018, ale jinou obyvatelkou domu, ne paní Pánikovou. Zatékání bylo nahlášeno cca v 9.00 hod. a již v 10.30 hod. byla na střechu objektu poslána odborná firma na  zjištění a případné odstranění  nahlášené závady vše za přítomnosti samosprávce objektu. Jen pro dokreslení situace v ten den bylo velice nepříznivé počasí, chumelení, silný vítr , mráz a střecha byla pod sněhem a ledem.  Rád bych  dodal, že firma, která provádí opravu, byla na střeše objektu  k 5. 1. 2019 celkem 4x  a to vždy, když to počasí dovolilo, aby co nejrychleji bylo zatékání do domu odstraněno, což se zatím provizorně povedlo. Přesné určení důvodu   zatékání bude možné, až po úplném odtání ledu a sněhu ze střechy. Stavební bytové družstvo se samosprávou domu a odbornou firmou i nadále spolupracuje na co nejrychlejší odstranění této závady, ale počasí zatím poručit neumíme. Tímto chci poděkovat, jak  odborné firmě pana Fritschera, za rychlý a vstřícný  přístup k řešení danému problému, tak i samosprávě objektu za ochotnou spolupráci.
Za Stavební bytové družstvo Česká Třebová vedoucí kanceláře Karel Rosenberger
 
Datových schránek je již dnes v Česku milion

Už téměř deset let fungují v Česku datové schránky, které mají usnadnit komunikaci s úřady. Využívají je zatím ale hlavně jen ti, pro které jsou povinné, tedy hlavně firmy, družstva nebo advokáti. U běžných občanů, kteří si je mohou zřídit dobrovolně, se zatím příliš nechytly. Podle statistik ministerstva vnitra je využívají jen dva ze sta dospělých Čechů.
Datových schránek si dosud lidé a firmy zřídily necelý milion. Pro srovnání: klasický e-mail na Seznam.cz má přes osm milionů lidí a podniků. A to je jen jeden z poskytovatelů e-mailových schránek v Česku. Podle průzkumu agentury NMS Čechům na datových schránkách vadí hlavně složité uživatelské prostředí. Navíc často ani nevědí, kde si schránku mohou zřídit nebo k čemu všemu ji mohou využít.
Od zřízení datové schránky odrazuje také to, že úřady do nich ne vždy doručují, ač jim tuto povinnost nařizuje zákon. Před třemi lety upozornila na tento problém veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová. Od té doby sice stížností, které na nedodržování zákonné povinnosti dostává, ubylo, nicméně pořád přicházejí.
Problémy s doručováním potvrzuje i Asociace malých a středních podniků a nepopírá je ani ministerstvo vnitra, které má síť datových schránek na starosti. Na nedodržování zákonné povinnosti ze strany úřadů si u něj stěžují desítky lidí ročně. "Pokud ministerstvo vnitra stížnost na možné pochybení některého z úřadu obdrží, pošle stěžovateli stanovisko, ve kterém mu doporučí další postup, včetně případného právního názoru na možné pochybení úřadu," říká mluvčí resortu Ondřej Krátoška. Na chybu upozorní také úřad, který dopis poštou místo datovou zprávou poslal.
Potvrzeno soudy
Povinnost doručovat prioritně do datových schránek mají podle zákona úřady už od jejich zřízení v roce 2009. Přesto toto pravidlo musely potvrdit soudy. Před dvěma lety tak například kvůli tomu Nejvyšší správní soud zrušil pokutu za dopravní přestupek udělenou zlínským krajským úřadem. V rozsudku mimo jiné konstatoval, že do datové schránky musí úřady posílat písemnosti i v případě, že si ji uživatel zřídí až v průběhu správního řízení, a nemohou se "vymlouvat" na to, že předtím jim posílal dopisy klasickou poštou anebo že existenci datové schránky prověřily na začátku řízení a tehdy ji účastník ještě neměl.
"Pokud si adresát zřídí datovou schránku, jeho povinnost kontrolovat poštu na adrese trvalého pobytu zaniká, neboť je oprávněn spoléhat, že orgány veřejné moci v souladu se zákonem budou veškeré písemnosti doručovat do datové schránky," uvedl v rozsudku soudce Nejvyššího správního soudu Jaroslav Vlašín.
 
Město Luže má velký turistický potenciál

Jednou z úloh Pardubického kraje je podporovat rozvoj turistického ruchu v kraji ruku v ruce s obnovou památek i s udržitelným rozvojem obcí. Jednou ze stále zajímavějších lokalit pro milovníky historie, památek, kultury i přírody je město Luže a jeho okolí. O využití tohoto potenciálu jednal 1. náměstek hejtmana Roman Línek s nedávno zvolenou starostkou Luže Veronikou Pešinovou.
 V tomto dvouapůltisícovém městě jsou tři mimořádně atraktivní místa v těsném sousedství. Jednak je to nedávno kompletně opravený poutní chrám na Chlumku, dále hrad Košumberk, který patří městu, a v neposlední řadě Hamzův park a arboretum, což je jediná botanická zahrada v našem kraji,“ řekl Roman Línek a pokračoval: „Navíc má Luže strategickou polohu, může být výchozím bodem pro návštěvu Toulovcových Maštalí, Nových Hradů, Prosečska i celého regionu Železných hor.“
Starostka Veronika Pešinová představila Romanu Línkovi některé nejbližší plány města i jeho problémy. „Hned jak to počasí dovolí, začínáme s budováním sběrného dvora, který jsme už dlouho potřebovali vymístit z centra města. Rádi bychom se pochlubili novou dřevěnou bezbariérovou lávkou na hrad Košumberk, po které se dostanou na hrad i lidé na vozíku a maminky s kočárky. Každé léto je tam bohatý kulturní program, který byl pro tyto skupiny lidí jen obtížně dostupný. Navíc nám to umožní dostat se na hrad bez obcházení přímo z města a léčebny.“ Na lávku město čerpá dotaci z Ministerstva pro místní rozvoj.
Právě na hradě Košumberk ale čeká město ještě hodně práce a problémů. Zatímco s obnovou chrámu na Chlumku pomohly norské fondy a arboretum systematicky rozvíjí státní Hamzova léčebna, hrad je pro malé město relativně velkým soustem. „Renesanční palác je zakonzervovaný, konají se tu často svatby nebo kulturní programy. Řešíme nyní sanaci zdiva v opevnění a vybudování návštěvnického zázemí včetně toalet, zatím jsou na nádvoří jen toi-toiky,“ uvedla starostka Veronika Pešinová.
Pardubický kraj pomáhá jednotlivým projektům pomocí krajských dotačních programů. „Podíleli jsme se například na spolufinancování norských fondů pro opravu národní kulturní památky na Chlumku a na vybudování bezbariérového přístupu k chrámu. Další dotace šly do vodovodů a kanalizací v Luži a také na podpoře cestovního ruchu a cykloturistiky v Luži a okolí. Nyní jsme s paní starostkou diskutovali možnosti, jak pomoci městu také v dobudování zázemí hradu,“ konstatoval Roman Línek.
Bohužel tři krásně opravené budovy těsně pod hradem Košumberk, které před časem provozoval pro návštěvníky soukromý majitel, jsou již několik let na prodej. „Bez spolupráce veřejné správy a soukromého sektoru se při rozvoji turistického ruchu neobejdeme. Vidíme to v Kladrubech nad Labem, kde roste poptávka po ubytování a občerstvení stále početnějších návštěvníků hřebčína, a podobné to je i v Luži,“ dodal Línek.