Českotřebovský deník 58/2019 (28/2)  
Vzpomínka na Michala Tučného

Dne 9. 3. 2019
pořádá hospůdka Kozlov
vzpomínku na Michala Tučného
Sál u Sitařů začátek v 19 hodin.
Hraje:
Ponny Expres
 
Hosté:
Janíček quartet
taneční skupina Modrá Růže.
 
Srdečně zvou pořadatelé.  
Kdy budeme moci platit platební kartou i na poště na Parníku? 

Platit kartou můžete, ovšem pouze máte-li kartu ČSOB nebo Poštovní spořitelny.  Je to omezení. A přitom na poštu na Parník si přicházejí vyzvednout nedoručené balíky lidé z velké částio města a platba kartou je dnes běžná i malých stáncích.  A nakonec platba kartou už zde možná byla v době, kdy zde na podzim roku 2017 nahrazovali služby nádražní pošty 02. Pak zase zařízení odvezli jinam, Parník může počkat,. Parník si to nezaslouží. jed to bída  České pošty která od 1. března zase zdražuje,ale služby nejsou na úrovni. Na Parníku se o tom můžeme přesvědčit.
Česká pošta to snad má v plánu.-  uvádí se, že rozšíří od letošního července placení za vybrané služby platebními kartami VISA a MasterCard na všechny pobočky. Nyní tuto možnost nabízí prý jenom 750 pošt. Uvedl to ve čtvrtek mluvčí pošty Matyáš Vitík. Česká pošta provozuje kolem 3200 poboček.  Takže má ještě hodně co dohánět. 
V současnosti podnik instaluje nové terminály na pobočky, které jimi dosud vybaveny nebyly. „Česká pošta nezavádí žádnou technologickou novinku, ale dorovnává resty z minulosti.  Důležité je, že standard, který je běžný v jakémkoli obchodě, poskytneme našim klientům na všech poštách, a to od července tohoto roku,“ dodal generální ředitel České pošty Roman Knap.
 
Slavnostně uvedou do provozu nově vybavené  učebny  gymnázia

Slavnostním zahájení provozu nové odborné učebny biologie a nové laboratoře fyziky proběhne na českotřebovském gymnáziu v úterý 2. dubna 2019 v 10 hodin za přítomnosti hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického, radního pro školství Bohumila Bernáška a vedoucího odboru školství Martina Kisse. Českotřebovský zpravodaj bude při tom....
 
Nová myčka automobilů bude v  ulici U stadionu 

Zemní práce, které nebyly  vůbec jednoduché byly dokončeny, připravuje se montáž nadzemní části, která pak bude poměrně rychlá.  Jde o pilotní projekt automaticky pracující myčky, který možní současné mytí až 4 osobních nebo dodávkových automobilů a automatickým provozem, počítá se s platbami kartou.  V nejbližších dnech  budou práce na stavbě opět pokračovat.. dokončení se má stihnout cca do 20. dubna. Investorem je firma TEPI Petr Nejedlý.
Z ohlasů na středeční výhru Kohoutů  v semifinále play-off                                

Vladimír Vaněk, manažer Kohoutů:
„Pár hodin před utkáním se mi podařilo sehnat červené stulpny, které našim hráčům pomohly v orientaci na ledě. Před utkáním jsem mužstvo požádal, aby rovněž zabralo a sérii vyrovnalo. Povedlo se, z čehož mám pochopitelně radost. Nebyli jsme kompletní, přesto hráči, kteří nastoupili, předvedli velmi dobrý výkon. Poděkování patří skvělým fanouškům.“
 
Marek Hemský, útočník Kohoutů:
„Těžký zápas, ve kterém jsme byli o něco lepší. V naší hře bylo dost chyb, ale bojovností jsme silného soupeře udolali. Ukázalo se, že s Moravskou Třebovou můžeme hrát vyrovnanou partii. Děkujeme fanouškům!“

David Nesvadba, obránce Kohoutů:
„Předvedli jsme podstatně lepší výkon než v prvním utkání na ledě soupeře. Daleko víc jsme dnes stříleli, proto jsme také dali víc branek. Musíme si dát větší pozor na často zbytečnou hru v oslabení.“ 
 
FOTO Jarda KONÍČEK: První bully vhodil  hejtman Martin Netolický

 

Očistcová kaple v Litomyšli bude po opravě mimořádným místem v kraji

Unikátní výzdoba takzvané Očistcové kaple v chrámu Nalezení svatého Kříže v Litomyšli se opět navrací do svých původních barev a tvarů z 18. století. Na financování renovace se podílí Pardubický kraj spolu s městem Litomyšl a práce provádí tým odborníků z Fakulty restaurování Univerzity Pardubice. Při osobní návštěvě projednal 1. náměstek hejtmana Roman Línek se zástupci města financování poslední etapy oprav.
„Je to zcela unikátní prostor, který dosud nebyl návštěvníkům přístupný, kaple byla ve velmi zchátralém stavu. Po dokončení restaurátorských prací bude určitě magnetem pro řadu zájemců o historii, umění i věci takzvaně mezi nebem a zemí,“ konstatoval Roman Línek. Vzhledem k tomu, že výzdoba kaple vypráví příběh o hříchu a trestu, marnosti a konečnosti lidského bytí, plánují se zde komentované prohlídky, které obsah jednotlivých lunet návštěvníkům podrobně objasní. „Zatím máme v Litomyšli zkušenost, že tyto záležitosti podobně jako Muzeum Josefa Váchala – Portmoneum mají velký ohlas mezi zahraničními návštěvníky, je to pro ně něco skutečně mimořádného, co jinde nenajdou,“ dodal Roman Línek.
Očistcová kaple byla dostavěna a vysvěcena zřejmě v roce 1732, výzdoba je také z tohoto období. Sloužila věřícím jako místo pro konání mší za zemřelé a k modlitbám za jejich duše, které měly ukrátit jejich čas strávený v očistci. Kvůli tomu má Očistcová kaple unikátní výzdobu, na zdech návštěvníci najdou připomínky konečnosti pozemského života – lebky, plazy, kosti a další motivy spojené se smrtí. Obrazy na stěnách a stropu měly ve věřících vyvolat pokoru a sebereflexi. V rámci České republiky se jedná o jednu z mála takto vyzdobených kaplí.
Na restaurování pracují od prosince roku 2017 studenti Fakulty restaurování Univerzity Pardubice pod vedením svých vyučujících v rámci svých závěrečných prací. Dosud dokončili na 50 metrů čtverečných maleb. Poslední část oprav je čeká v letošním roce. Na zpevnění maleb zde používají i vápenné nanosuspenze, tedy velmi moderní konzervátorský materiál, jehož výzkumem se na fakultě zabývají již asi 10 let. „První etapa současných oprav přišla na více než 400 tisíc korun, druhá bude ve výši přibližně 300 tisíc. Pardubický kraj hradí městu zhruba polovinu nákladů,“ uvedl Roman Línek.
 
PRODÁM BYT 2+1
Zateplená fasáda, plastová okna, částečně rekonstruovaný, všude zatepleno ORSILEM, palubkové stropy, 3 roky starý plynový kotel, vyvložkovaný komín, 5 let stará kuchyňská linka. Ihned k nastěhování.  Nejsem realitka.  Nutné vidět.  Informace na telefonu 722 949  643
 
Obchvat Svitav by mohl stát začít stavět již v roce 2020

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický se setkal se svitavským starostou Davidem Šimkem, místostarostou Pavlem Čížkem a poslancem Jaroslavem Kytýrem. Společně řešili především rozvoj zdravotnické péče ve městě ve vazbě na Svitavskou nemocnici či záležitosti v oblasti dopravy.¨„Průběžně se nám daří připravovat a realizovat projekty na nové výjezdové stanice Zdravotnické záchranné služby. Jedná se o stanice na Seči, v Holicích, Vysokém Mýtě, Chrudimi či Pardubicích – Starých Čívicích. Zároveň bude stanice součástí nové nemocnice v Moravské Třebové. Vybudování nové stanice ve Svitavách v tuto chvíli není naší prioritou, jelikož stávající prostor v areálu nemocnice je vyhovující a navíc se před několika lety upravoval. Město by pro případ budoucích úvah o výstavbě nové budovy mohlo mít k dispozici pozemek nedaleko plánovaného obchvatu Svitav,“ uvedl hejtman Martin Netolický. Podle pana starosty přichází se strany Ředitelství silnic a dálnic informace, že příští rok by bylo možné stavbu obchvatu zahájit, pokud se přes zimu podaří vybrat zhotovitele stavby. Pevně věřím, že se nebude termín posouvat jako v případech mnoha dalších dopravních staveb státu.
 
Svitavy připomenou 170 let železnice Česká Třebová - Brno  v červnu

Oslavy zahájení provozu na železniční trati Česká Třebová – Brno řeší město Svitavy.  Jde o páteřní trať, se kterou je náš pevně spjatý široký region.Budou připraveny  připomínkové akce, jejichž vrcholem budou nostalgické jízdy 1. června. První připomínka výročí trati již proběhla v rámci tradičního Dne železnice v České Třebové 15. září 2018, potom bude pokračovat výstavou ve Svitavách a vyvrcholí právě na Den dětí nostalgickou jízdou.


Gymnázium a obchodní akademie Svitavy tvoří nyní jeden celek

Na základě poklesu počtu studentů na svitavské obchodní akademii byla od letošního školního roku škola sloučena se svitavským gymnáziem. „Jednalo se o ojedinělý krok, protože počet studentů v oboru obchodní akademie neumožňoval samostatné škole potřebný rozvoj a investice. Obor však zůstává i nadále zachován a jsem přesvědčený, že tento krok všichni vnímají jako nezbytný, a pokud se studentů a pedagogů nějak dotkl, tak jen pozitivně,“ řekl hejtman Martin Netolický, který také připomněl nedávné investice Pardubického kraje. „V loňském roce jsme dokončili modernizaci kuchyně za 20 milionů korun. Ještě o tři miliony korun více jsme investovali v roce 2014 do zateplení a energetických úspor,“ řekl hejtman, který se zajímal také o stav budov obchodní akademie a naplněnost jednotlivých prostor. „Vzhledem ke stavu učebny výpočetních technologií a stavu střechy budeme s panem ředitelem připravovat projekty s tímto zaměřením. Rozsah investice budeme v nejbližší době upřesňovat,“ sdělil hejtman Netolický, kterého ředitel školy Milan Báča seznámil s dalšími záměry v areálu gymnázia, mezi které patří nový nátěr podlahy v tělocvičně, oprava povrchu na hřišti s umělým povrchem či obnova šatních skříní pro žáky školy.
Řeší se přivaděč na Pardubice = přeložka II/322 Pardubice - Dašice

ve společenské budově na hřišti ve Zminném nedaleko Pardubic se uskutečnila debata s občany týkající se přeložky silnice II/322 v úseku Černá za Bory – Dašice. Tento projekt je součástí memoranda Pardubického kraje a Ministerstva dopravy na výstavbu přivaděčů k dálnici D35. Zástupci kraje a správy a údržby silnic řešili s občany především trasování tak, aby co nejméně zasáhlo životní prostředí a zemědělskou půdu.
Veřejnost  byla seznámena se současným návrhem trasování silnice, který je  nyní ve fázi vyhledávací studie. Projektant navrhl trasu tak, aby byla co nejvíce přimknutá k železničnímu koridoru, kde jsme však limitováni ochranným pásmem dráhy, sdělovacích a zabezpečovacích zařízení. „Všechny projekty, které jsou součástí memoranda se státem na vybudování přivaděčů k D35 jsou nyní zařazeny na seznam pod zvláštním dohledem, a proto je budu v rámci pravidelných kontrolních dní osobně sledovat. Našim společným cílem musí být zabránění jakémukoliv neopodstatněnému prodlení při realizaci staveb,“ doplnil hejtman Netolický.
Ten se jednání zúčastnil společně s náměstkem pro oblast dopravy Michalem Kortyšem a zástupci Správy a údržby silnic Pardubického kraje. „Pokud nechceme, aby po spuštění dálnice D35 a obchvatu Dašic směřovala veškerá nákladní doprava do průmyslové zóny v Černé za Bory přes Zminný, tak je tato stavba pro celou lokalitu veledůležitá. Na konci společného jednání s občany zazněl požadavek, aby v krátkém úseku byla trasa silnice více přiblížena k železniční trati.Schválení konečného návrhu trasy bude odsouhlaseno místním zastupitelstvem,“ uvedl Michal Kortyš, který také připomněl, že po vybudování přeložky silnice II/322 bude stávající komunikace převedena do kategorie silnice III. třídy s možností řešení cyklistické dopravy.
Přeložka silnice II/322 Černá za Bory – Dašice paří mezi projekty Pardubického kraje a správy a údržby silnic, které jsou financované v rámci uzavřeného memoranda se státem. „V rámci projektu očekáváme do 30. 8. 2019 pořízení změn územních plánu Pardubic, Dašic a Hostovic.  V měsíci dubnu by mělo být vypsáno výběrové řízení na zpracovatele projektové dokumentace pro územní řízení a zpracovatele dokumentace vlivu stavby na životní prostředí. Předpokládaný termín zahájení stavby je srpen 2020 s dokončením v prosinci roku následujícího,“ uvedl ředitel Správy a údržby silnic Pardubického kraje Miroslav Němec.
Skutči popřeje Lucie Bílá

Vrcholem oslav 730 let od první písemné zmínky o městě Skuteč bude bezesporu pěvecký recitál nejzářivější hvězdy tuzemského ženského popu, zpěvačky Lucie Bílé. Ta vystoupí v Kulturním klubu Skuteč v úterý 19. listopadu 2019 od 19 hodin.
Mnohonásobná Zlatá slavice už několik let účinkuje s klavírním doprovodem skladatele Petra Maláska a za tu dobu sestavili repertoár jim nejmilejších písní, které jsou zaznamenány i na stejnojmenném albu.
Vstupenky v ceně 890 Kč budou k dostání od 27. května od 7 hodin ráno prostřednictvím vstupenky.skutec.cz nebo na odboru kultura a školství Městského úřadu Skuteč nebo v Turistickém informačním centru v budově Městského muzea ve Skutči.