Novinky z Evropy očima europoslance - únor 2019           

Konec roamingových bankovních poplatků
Evropský parlament (EP) schválil zrušení bankovních poplatků za přeshraniční platby v Evropě. Od 15. 12. 2019 se cena převodu v rámci EU nebude lišit od ceny tuzemských transakcí. Dosud toto platilo jen v eurozóně. Lidé a podniky tak ušetří nejméně 1-2 mld. € ročně. Spotřebitelé budou mj. schopni porovnat náklady na konverzi měn bank.

Zástupci členských zemí a EP se shodli na digitálním copyrightu
Zástupci členských států Unie a EP se 13. 2. 2019 dohodli na kompromisní podobě směrnice o ochraně autorských práv na internetu. Nová pravidla posílí postavení tvůrců, jako jsou hudebníci, herci či novináři, vůči internetovým gigantům typu Google či Facebook. Kompromis musí ještě posvětit jak Rada EU, tak EP.

Europarlament podpořil dohodu o volném obchodu se Singapurem
Poslanci EP 13. 2. 2019 schválili dohody o volném obchodu mezi EU a Singapurem. Singapur je největším obchodním partnerem EU z regionu jihovýchodní Asie.

Počet žadatelů o azyl v EU klesl pod polovinu počtu z dob krize
Počet žadatelů o azyl v Evropské unii loni klesl pod polovinu počtu z dob migrační krize v letech 2015 a 2016, ale je stále více než dvojnásobný ve srovnání s dobou před takzvaným arabským jarem z roku 2011. Žádostí o azyl bylo loni evidováno 635.000, což znamená pokles třetí rok v řadě.

EU se dohodla na pravidlech pro plynovod Nord Stream 2
Evropská unie se dohodla na nových předběžných pravidlech pro plynovody, jako je Nord Stream 2. V řádu měsíců by tak mohla spatřit světlo světa očekávaná nová evropská směrnice upravující trh se zemním plynem.

Conte: EU nesmí odkládat společnou migrační politiku
Evropská unie nesmí dál odkládat vytvoření společné migrační politiky, neboť migrace vyžaduje systematická a nikoli nouzová řešení. Na plenárním zasedání EP ve Štrasburku to v úterý řekl italský premiér Giuseppe Conte. Součástí řešení migrační otázky musí být podle něj i větší zájem o Afriku a větší investice v ní. Conte ve své řeči kritizoval také údajné odcizení mezi občany a bruselskými politiky.

Makedonie oficiálně změnila název na Severní Makedonie
Makedonie 12. 2. 2019 oficiálně změnila svůj název na Republika Severní Makedonie, zkráceně Severní Makedonie. Řecko týž den oficiálně informovalo o tom, že ratifikovalo protokol o přistoupení sousedního státu do NATO. V platnost tím vstoupila tzv. prespanská dohoda, která změnou názvu bývalé jugoslávské republiky ukončila letitý spor mezi oběma státy.

Komise spustí spolufinancování obranných projektů v EU
Evropská komise v příštích týdnech potvrdí vůbec první pracovní program spolufinancování společných projektů evropského obranného průmyslu. Kooperace zemí Unie má za cíl efektivnější vynakládání prostředků na obranu, odstranit dublování výdajů a zajistit, aby země za své peníze získaly co nejvíce.

Pavel Svoboda, europoslanec