NOVÁ KNIHA BLANKY KOSTŘICOVÉ PRÁVĚ VYCHÁZÍ

V pražském nakladatelství Dauphin se připravuje k vydání nová povídková kniha Blanky Kostřicové Formát šest krát devět. O její zárodečné podobě se autorka zmínila již před šesti lety, v lednu 2013, v obsáhlém rozhlasovém rozhovoru, který připravila dramaturgyně Alena Blažejovská. Z rozhovoru uvádíme dotyčnou pasáž:

A.    B.: Co se týče umělecké prózy – zatím nemáš nic rozepsaného?

B.     K.: Mám několik povídek, které se mi skládají kolem jedné ústřední, ale už to trvá delší čas a pořád jich je velice málo, takže sama nevím, jak se to vyvine. Protože toto je něco, v čem jsem vlastně nikdy nevyvíjela žádné úsilí. Nechávám to k sobě přicházet a sama nevím, jestli z toho knížka vznikne, nebo ne. I když bych byla opravdu ráda.

A.    B.: Je to taky něco ze života vašeho rodu?

B.     K.: Tentokrát je to příběh jedné autobiografické postavy, nebo spíše drobné příběhy, které jsou spojeny lehce nostalgickým životním pocitem. V té ústřední povídce, Šest krát devět, najde ona postava jako třináctiletá, před zhruba čtyřiceti lety, na půdě dva staré měchové fotoaparáty – na film rozměru šest krát devět. Oživí je, fotí jimi, vyvolává filmy a z nich kontaktní kopie, ponoří se do toho úplně a nedbá, že „kolem je rudá tma“…a po letech se jí zasteskne „po světě, který se mohl vejít do formátu šest krát devět centimetrů, nebylo třeba nic zvětšovat, jen kontaktní kopie vznikla, fotka, která měla kontakt se světem, jejž zachytila“, protože „s digitální fotkou můžeš dělat, co chceš, a svět se do ní přece nevejde, ten přerostlý a zpitomělý svět, z něhož se skutečný kontakt, kontakt se skutečností, čím dál víc ztrácí“. A Pavla – jak se postava jmenuje – zatouží z moderního světa „udělat výřez, který by se vešel do formátu šest krát devět, chodí po světě a hledá vhodné záběry“. Takovými záběry jsou zpravidla i ostatní povídky – na formát šest krát devět totiž patří např. „knihy a obrazy, texty a slova, dopisy a hovor, srozumění, přátelství a ze srdce jdoucí objetí, patří sem i letmá setkání, pár slov, pár záblesků…patří sem celý Pavlin život, žitý navzdory všem tmám…“ Jestli se ty „záblesky“ složí v knižní celek, nevím.

Knižní celek tedy nakonec vznikl. Křest Formátu šest krát devět se připravuje do českotřebovské knihovny na pondělí 8. dubna v 19 hodin.