Třebováci blahopřejí Miroslavu Zikmundovi, slavil stovku     

Sedím nad kronikou, před očima mám rozložené letité fotografie a z paměti se mi vybavují vzpomínky na nezapomenutelná setkání s legendárním cestovatelem Ing. Miroslavem Zikmundem.  

Na podzim v roce 1999 mne navštívil Víťa Dostál, mnohonásobný držitel titulu „Železný muž“ a cyklista, který v letech 1994 – 1997 uskutečnil na kole cestu kolem světa . Tehdy jsem se dozvěděl, že se v říjnu v Prosiměřicích u Znojma koná  „Mezinárodní setkání cestovatelů a že mezi účastníky bývají Jiří Hanzelka a Miroslav Zikmund. Když mi na podzim, přišla od organizátorů setkání, Mgr. Poláka a Ing.Hladíka  na tento cestovatelský svátek pozvánka, bylo jasné, že nemohu odmítnout. V té době působilo na „Července“ několik kantorů, kteří kromě učitelské profese propadli cestovatelské vášni. A tak se v sobotu 30.října 1999  společně vypravili do Prosiměřic, řidičem auta byl Míla Zoubele a osádku tvořili Jirka Musílek, Zdeněk Hübner a já.

A zde si dovolím malou vsuvku. Historie vzniku jmenovaného Klubu cestovatelů sahá do roku 1990, kdy bylo v Náprstkově muzeu v Praze ustaveno sdružení cestovatelů Globe a současně byla před vídeňským parlamentem podepsána zakládací listina klubu s doplňujícím názvem Klub cestovatelů Globe Prosiměřice. Od roku 1988 pak, se svolením inženýrů Hanzelky a Zikmunda, nesl klub i jejich jméno.

Účastníci setkání se do Prosiměřic sjížděli již v pátek a při sobotním slavnostním zahájení byl sál kulturního domu  zaplněn do posledního místa. Mezi čestnými hosty nechyběl ani Ing.Miroslav Zikmund, čerstvě vyznamenaný prezidentem Václavem Havlem Medailí za zásluhy, Jiří Hanzelka však nepřijel, protože byl hospitalizován v nemocnici.

Celodenní blok přednášek byl velmi bohatý a střídali se v něm cestovatelé zvučných jmen od nás i ze zahraničí.  Přes Nový Zéland a Velikonoční ostrovy jsme se přenesli do džungle Guatemaly, na archeologické vykopávky do Zimbabwe, mezi Pygmeje do Irianu a společně putovali s expedicí na Borneo. Přestávky mezi jednotlivými přednáškami jsme samozřejmě využili na popovídání s přáteli, fotografování a autogramiády. V největším obležení přítomných byl Miroslav Zikmund, který zahájil odpolední přednáškový blok.

Motem jeho vzpomínkového příspěvku byla „Cesta za lovci lebek a přírodními národy na konci tisíciletí“, Při předčítání z originálu cestovního deníku, který oba cestovatele před 70 lety na jejich dobrodružné cestě provázel, bylo v sále hrobové ticho, až teprve po posledních slovech se ozval dlouhotrvající potlesk.

Velkým zážitkem bylo pro nás polední posezení s panem Zikmundem, který ochotně věnoval naši českotřebovské minivýpravě svůj čas. Nikdy při svém vyprávění nezapomněl na svého kamaráda a spolucestovatele Jiřího Hanzelku. V době našeho prvního setkání by nikdo nehádal, že šaramantní pán, který s obrovským nadšením vyprávěl o svých cestách, čerstvě překročil osmdesátku.

S panem Zikmundem jsme se pak pravidelně setkávali  při našich dalších cestách do Prosiměřic . Zažili jsme i kuriózní situace. Jako dnes ho vidím, jak stojí ve frontě na knihy a kupuje si své vlastní cestopisy, které tehdy někdo prodával. Setkání v roce 2003 byl smutné a bylo věnován památce Jiřího Hanzelky, který 15.února náhle zemřel. Vím jak tuto smutnou událost , která cestovatelskou dvojici navždy rozdělila, pan Zikmund těžce nesl. O rok později se naše výprava do Prosiměřic rozšířila o kameramana Petra Horáka a cestovatele Honzu Betlacha, který měl přednáškový program zpestřit pódiovým vystoupením s ukázkou zacházení s lasem a bičem. Jeho profesionální sestavě, která před rokem nadchla obecenstvo za oceánem, tentokrát tleskal přeplněný prosiměřický sál . Pamatuji se, že půlhodinové vystoupení velmi obdivoval i Miroslav Zikmund, který přiznal, že nic podobného na svých cestách neviděl. Z tohoto setkání natočil Petr Horák obsáhlý dokument , bohužel se nepamatuji, že by byl někdy na veřejnosti promítán. O rok později navštívily Prosiměřice i českotřebovské cestovatelky Alena Pirklová a Marta Pelikánová. S přibývajícími roky bylo cestování na jih Moravy pro Miroslava Zikmunda stále náročnější a mnoho času mu zabralo i zpracovávání rozsáhlého cestovatelského materiálu, který je dnes uložen v Archivu M+Z v Muzeu jihovýchodní Moravy ve Zlíně.

Vzpomínky na Prosiměřice jsou i po dvaceti letech stále živé. Velmi si vážím toho, že jsme mohli být mezi členy Klubu cestovatelů, jehož čestnými osobnostmi byli Jiří Hanzelka s Miroslavem Zikmundem, Thor Heyerdahl, Vítězslav Dostál, nebo naši krajané Petr Rybář, Ruda Krautschneider a další. Jsem rád, že i my jsme zanechali malou stopu v  činnosti tohoto klubu a to v podobě fotodokumentace a písemných dokumentů, které jsou dnes uloženy ve zlínském archivu.

Čtrnáctého února oslavil Miroslav Zikmund sté narozeniny a tak bych mu chtěl, i za ostatní Českotřebováky a příznivce cestování,  popřát do dalších let nejen hodně štěstí a zdraví , ale především tolik  potřebný životní optimismus a elán.

                                 Milan Michalski

Fotodokumentace autor článku

1.      Ing.Miroslav Zikmund – Ptosiměřice 1999 (foto Michalski)

2.      Českotřebovská minivýprava – Prosiměřice 1999 (archiv Mich,)

3.      Autogramiáda – Prosiměřice 2000 (archiv Mich.))

4.      M.Zikmund a J.Musílek při nákupu knih – Prosiměřice 1999 (foto Michalski)

5.      M.Zikmund – Prosiměřice 2004 (foto Michalski)    -                    

                                                                                                                  ( tyto fotografie jsou výše uvedeny v textu)

6.      M.Zikmund – list z deníku -  Prosiměřice 2003 (foto Michalski)

7.      Zahájení setkání cestovatelů 1999 (foto Michalski)

8.      Při debatě s M.Zikmundem a V.Dostálem (foto Zoubele)

9.      M.Zikmund se baví při vysoupení J.Betlacha– Prosiměřice 2004 (foto Michalski)

10.  J.Betlach při práci s lasem – Prosiměřice 2004 (foto Michalski

11.  M.Zikmund obdivuje bič J.Betlacha - Prosiměřice 2004 (foto Michalski)

12.  Pf z kroniky 1999 (archív Mich.)

13. Dar Miroslava Zikmunda -  ukázka stránky z cestovního deníku  (archiv Mich.)

14. Na chalupě J.Hanzelky v jižních Čechách při stěhování části archivu do Zlína  v

srpnu 1995 – dar M.Zikmund  (archiv Mich.)

15. Z korespondence – rok 2004 (archiv. Mich.)

16.  Pohlednice z cesty – dar M.Zikmund v roce 2005 (archiv Mich.)