Marek Pakosta čerstvým padesátníkem                               


Česká Třebová je městem sportu, ve kterém vyrostla nebo působila řada vynikajících sportovců. Mezi sporty nejúspěšnější, které mají mnohaletou tradicí, patří bezesporu volejbal. Dlouhá by byla řada českotřebovských volejbalových osobností, které působily nebo působí na našich i zahraničních kurtech a to nejen jako hráči, ale i jako žádaní trenéři a rozhodčí.
21.dubna oslaví padesáté narozeniny jeden z nejúspěšnějších třebovských volejbalistů, vítěz Champion League, olympionik a současný předseda Českého volejbalového svazu, Marek Pakosta. Rád bych alespoň ve zkratce připomněl jeho bohatou sportovní kariéru, jejíž počátky nemalou měrou ovlivnilo rodinné sportovní zázemí. Otec hrál volejbal a matka basketbal za českotřebovskou Lokomotivu, sport dostala do vínku i sestra Kateřina.
Již v osmi letech začal běhat na lyžích, brzy však dostal nabídku hrát za Lokomotivu volejbal. Jeho výškové přednosti a poctivý trénink ho v roce 1985 přivedly s českotřebovským oddílem až k titulu Mistr ČSSR. Stejný titul získal i o dva roky později s Olomoucí. Dva roky hrál za VŠ Praha a poté na dlouhou dobu zakotvil v Odolena Voda. S tímto špičkovým mužstvem se stal čtyřikrát Mistrem republiky a třikrát vítězem Českého poháru.
V roce 1992 dokončil magisterské studium na FTVS a protože mu učaroval plážový volejbal, který byl u nás v té době začínajícím sportem, odletěl na dva roky do USA. Cenné zkušenosti získával na plážích v Californii a po návratu domů se stal jedním z propagátorů tohoto plážového sportu u nás. Někteří z nás mají ještě v paměti šňůru exhibičních vystoupení v některých českých městech a samozřejmě také v České Třebové.
Blížila se olympiáda 1996 v Atlantě, na jejíž program byl poprvé zařazen i plážový volejbal. Dva roky objížděli s parťákem Michalem Palinkem světové turnaje, aby získali cenné body, tolik potřebné k postupu  na olympiádu. Náročný sen se jim nakonec vyplnil, do Atlanty odletěli a v konkurenci 24 nejlepších dvojic světa obsadili výborné 13. místo. V roce 1996 se stává Mistrem Evropy v plážovém volejbalu a v letech 1997 a 2000 i  Mistrem České republiky. Tyto vynikající sportovní výsledky přivádějí Českotřebováka Marka Pakostu do Volejbalové síně slávy ČVS.
Po olympiádě vytváří novou plážovou dvojici s Milanem Džavoronokem a společně v roce 2000 získávají titul Mistr ČR. Všestranný volejbalista však na šestkový volejbal nezanevřel a v 27 letech opět odjíždí do ciziny . V té době ještě netušil, že mu následující volejbalové roky přinesou další vynikající úspěchy. S francouzským AS Cannes získává v roce1999 Pohár vítězů pohárů a stejnou trofej i o rok později s Paris Volley. Jedním z vrcholů jeho sportovní kariéry je rok 2001, ve kterém  již kromě zmíněných úspěchů dosahuje na svůj největší evropský titul, kterým je vítězství ve volejbalové CEV Champions league.
Ani po návratu do vlasti, kariéru neukončil a stal se oporou našich předních volejbalových týmů. V roce 2004 získal titul Mistr ČR s Odolena Voda a o rok později i s Kladnem. V témže roce   se rozhodl zakončit velmi úspěšnou dráhu vrcholového sportovce, ale volejbalu zůstal věrný. Vynikající sportovní úspěchy, velké zkušenosti se šestkovým i plážovým volejbalem i znalost světových jazyků, to byly přednosti, které vedly v roce 2017 ke zvolení Marka Pakosty předsedou Volejbalového svazu České republiky.
Není mnoho českotřebovských sportovců, kteří mají tak úspěšnou a bohatou sportovní kariéru jako Marek Pakosta a kteří se zasloužili i o propagaci České Třebové u nás a ve světě.
Rád bych mu proto, za všechny Třebováky i příznivce volejbalového sportu, popřál k jeho padesátinám hodně štěstí a zdraví a do dalších roků i mnoho úspěchů v zodpovědné manažérské práci.
 
Milan Michalski   (Fotografie z archivu autorA textu A MARKA PAKOSTY)

1984 - starší žák  Ostrava - Mistrovství ČSSR

1983 Prešov. Turnaj starších žáků

    

Olympiáda Atlanta 1996 - beachvolejball Marek Pakosta - Michal Palínek

        Pohlednice z Atlanty 1996

   Džavoronok, Pakosta 1997

   Nové náměstí 1998


V dresu Cannes - 1999

S pohárem Chmpions League 2001

Týden sportu  2004