Českotřebovský deník  63/2019 (5/3)   
V České Třebové máme 180 laviček, 245 odpadkových košů a 3404 stromů. 
Je to dobře nebo špatně?

Tolik vyrozumíme z odpovědi tajemnice MěÚ "veřejně neznámému" tazateli, který požádal o informace podle  zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím. Lavičky vlastní a spravuje město Česká Třebová, případně jím zřízené organizace. Kolik z nich je vybaveno opěradly už není specifikováno. Odpověď není důležitá, zdá se mi také, že zjištěné počty a údaje prakticky nejsou k ničemu. Tazatel je spokojen, ale číslo nijak nevyužije. Významné je především rozmístění laviček, zda jsou tam, kde to je zapotřebí, zda odpovídají požadavkům  a jaký je stav jejich údržby. Podobně to je s počtem odpadkových košů. (Zde je celkový počet 245). a počtem stromů ve městě.  Město Česká Třebová v programu My Trees eviduje na svém území 3404 stromů a 126 stromových skupin, v přidružených obcích 141 stromů a 4 skupiny. Tato data jsou rovněž veřejně přístupná na portále Stromy pod kontrolou (http://www.stromypodkontrolou.cz/). Na území města se však vyskytují další plochy s městskou zelení, které nejsou inventarizovány – odhadem cca 1000 stromů (nejsou součástí městských parků či významných ploch zeleně, uličních stromořadí apod.).
Takže to jsou přesně uvedené těžko zjistitelné  počty, jejichž využití je diskutabilní. Už je ale jasné, proč musíme mít všude tak rozsáhlý administrativní aparát. Aby odpovídal podle příslušného zákona na podobně důležité dotazy.   (mm)
 
Rodinné centrum ROSA V BŘEZNU 

11/3                16. let Rosy  vstupné v tento den zdarma
12/3 13:30     „Jak zvládat stres 2.“ lektor Mgr. Tomáš Kršňák
Pečuj doma a s námi- setkání pečujících. Pořádá Diakonie ČCE,  informace a přihlášky u Magdalény Grünbeckové-604299659, či magdalena.grunbeckova@diakonie.cz
15-16/3           Bazárek dětského oblečení a bleší trhy Potřebujete koupit nebo prodat kojenecké a dětské oblečení, obuv, také oblečení pro dospělé, hračky, knížky? Herna otevřena po celou dobu prodeje. Přihlášení pro prodejce na bazarek-rcrosa@seznam.cz
19/3 16:00      Malování na textil, přijďte si vyrobit skutečný originál. K dispozici šablony, skvělý výběr barev, 3D technika a další. Lektor Monika Kaplanová, přihlášení tel. 737 901 339 či kaplanovamoni@seznam.cz, vstupné 130 Kč
26/3 17:00     Dílna pro dospělé tvoření pro radost „Korálky z látky“, vstupné 50 Kč, přihlášení předem
                      Aktivity projektu „Rodičem doopravdy“ jsou podpořeny z dotačního programu MPSV Rodina
Oznámení o rozšíření kapacity o novou lékařku  

GYNCENTRUM  SARA Litomyšlská 322 Česká Třebová.
umožňujeme přijímání nových klientek.  Objednání tel. 465 536 166
 
Hledáme nové kolegy – kolegyně

Základní škola Česká Třebová, Ústecká ulice hledá:
- učitele AJ na částečný úvazek (podle dohody). Nástup možný ihned.
- pomocnou sílu do školní jídelny na částečný úvazek (cca 2,5 hodiny denně).
Vhodné pro ženy na MD, RD nebo aktivní důchodce. Nástup možný ihned.
- kvalifikovaného školního psychologa na částečný úvazek 0,25. Nástup od září 2019.
Kontakt: reditel@zs-ustecka.cz, tel. 465 531054 nebo 605 717350.
 
Velký úspěch studentů ve volejbalu středních škol

Studenti našeho gymnázia se, stejně jako loňské roky, úspěšně zúčastnili soutěže ve středoškolském volejbale. Po okresním i krajském kole, které již poněkolikáté s přehledem vyhráli, následovala kvalifikace na republikové finále, která se hrála 30. ledna v Brně. Po vypjatých zápasech s týmy z Jihlavy a Šlapanic se ale poprvé stali vítězi i zde, a proto na jaře poputují na republikové finále do Jindřichova Hradce.  Velká gratulace patří celému chlapeckému volejbalovému týmu našeho gymnázia, který letos projevil nebývalé nasazení spojené s precizní technikou a ukázal, že patří ke špičce v tomto sportu v celé republice. Díky patří i vedení školy, které sportovní akce a klání svých studentů nadšeně podporuje.
Naši volejbalisté: Jan Kadlec, Jan Šplíchal, Lukáš Skřivánek, Jakub Sýkora, Daniel Jaško, Ondřej Unzeitig, Viktor Pejchal, Vladimír Skřivánek a Dalibor Beneš   Kouč: Jiří Nespěchal
 

 

Velký zájem o studium na českotřebovském gymnáziu

Svědčí o tom počty přihlášek, které obdrželo ředitelství školy před dubnovými přijímacími zkouškami. Velký převis je jak u osmiletého studijního oboru (významně přesahuje stovku na 30 míst), tak u čtyřletého studia (také téměř stovka přihlášek na 30 míst).  Je třeba si uvědomit, že uchazeči podali přihlášku na dvě školy, ale i tak je počet zájemců o studium v České Třebové úctyhodný. Právě takový zájem by si přáli na středních školách technického zaměření....


Další sezóna na Pekláku skončila. Patřila k těm vydařeným.

Nejdříve je třeba pochválit  celou partu, která sezónu na Pekláku zajišťovala. Je to profesionálně sehraný tým, který  dokázal  zajistit pro lyžování dobré podmínky, i když nebyly vždy nejlepší povětrnostní, teplotní ani srážkové podmínky. Dobré podmínky také měla pro svou práci lyžařská škola s obětavými instruktory a instruktorkami. Na jejich adresu  bylo vždy to nejlepší hodnocení. Ač se to nezdá, tak českotřebovský Peklák má velkou přitažlivost pro řadu škol z širokého regionu, školní lyžařské kurzy zde byly pořádány pro 700 dětí.  Objednávky  byly i na další týden, ale to už byly odmítnuty. Podařilo se také zorganizovat i "malé" lyžařské závody. Při pohledu na svah od nástupního místa výtahu vypadal i dnes svah jako dobře zasněžený s poměrně kompaktním povrchem, ale tam nahoře, kam už není odspodu vidět byla jízda dolů svahem již slalomem mezi blátivými místy, které už bylo čím vyspravit. Stačil jeden velmi teplý den a sníh především  z horní části sjezdovky začal mizet před očima. 
Mnoho lyžařů se dnes v úterý 5. března nepřišlo se zasněženým svahem rozloučit nepřišlo, přesto přijhel ještě poslední autobusový zájezd. To je druhá stránka problému, dole ve městě už začaly lákat jarní radovánky a velká část lyžařů přijížděla odjinud. Letošní sezónu na Pekláku můžeme přes všechny potíže hodnotit jako zdařilou. Pomohl i brzký termín jarních prázdnin. Bylo také poměrně hodně slunečných dnů, daleko více než v loňské (krátké) zimě.  
Letos se lyžovalo od 18. ledna do 5. března (50 dnů)  loni jenom od 8. února do 12. března (32 dnů). Co se týče zimních teplot, tak se zima začala vlastně brzy, byly však teplotní výkyvy a hlavně také nedostatek spodní vody. Dokud bude zasněžování na Pekláku záviset pouze na zdroji pitné vody, bude zde vždy omezení. Zvláště letos před zimou po suchém roce poklesla hladina vody  ve vrtech na několikaleté minimum. 
Bylo by nehospodárné vodou plýtvat, i když se z hlediska Vodárenské společnosti to může být "velký kšeft".  Zima nakonec zajistila také určité množství přírodního sněhu, a tak se Lyžařská sezóna na Pekláku rozjela po polovičce ledna. Chceme-li vetší rentabilitu a delší sezónu pro lyžování na Pekláku, bude třeba zajistit další zdroj vody pro zasněžování a zvětšit množství vody zadržené v nádržích.
Reálné to je, i když to nebude třeba během letošního roku. Bude jistě možné využít výkopy pro dešťovou kanalizaci, která je vynucenou investicí podmiňující kolaudaci s dotací budovaného "Bikerezortu", také pro položení vedení umožňující přísun užitkové vody z jiného zdroje. Ten by mohl být využit např. i pro letní zavlažování trávníku ve fotbalovém areálu. 
A takové vodní zdroje v dosažitelné vzdálenosti na Parníku existují a mají dostatečnou vydatnost. Nebude to ovšem zadarmo a bude to vyžadovat získání vodoprávního povolení k odběru.... (mm)

Vzpomínka na  Václava Faita, třebovského rodáka, čs. reprezentanta v chůzi

Před 10 lety  dne 9.března 2009 zemřel českotřebovský rodák - atlet a československý reprezentant - chodec Václav Fajt. Zemřel v nedožitých 61 letech, Se svoji rodinou žil a pracoval v Ústí nad Labem.
V době své sportovní činnosti pracoval v České Třebové a žil se svými rodiči v domku na Parníku. Atletickou dráhu započal v roce 1967 a závodil za atletický oddíl Jiskry Ústí nad Orlicí. Poté závodil také za Dynamo Praha, RH Kutná Hora a naposled až do roku 1980 za LIAZ Jablonec nad Nisou.  Zde patřil do vrcholového střediska atletických reprezentantů. Po celou dobu své sportovní dráhy byl v tréninkové péči dalšího Třebováka Oldřicha Stránského.. V roce 1977 se stal Mistrem ČR v chůzi na 50 km.

Na fotografii pořízené v mezinárodním závodě v italském městě Lugano v roce v1974 je Václav Fait s číslem 28 s péčí svého trenéra Oldřicha Stránského.


Tematické skupiny v České Třebové (setkání pečujících)                               

Diakonie ČCE pořádá v České Třebová setkávání pečujících. Jsou určeny zejména laickým pečujícím, kteří pečují především o osoby v seniorském věku, často dlouhodobě nemocné, nechodící nebo trpící demencí. Účastníkům pomohou, v první řadě díky vzájemnému sdílení  a výměně zkušeností, lépe zvládnout a vyrovnat se s náročnou pečovatelskou rolí. Bude zde prostor na popovídání si, probrání potíží s odborníky, se kterými se setkají, případně jen na naslouchání a zjištění, co se osvědčilo ostatním. Skupiny jsou otevřeny i lidem, kteří o péči teprve uvažují a chtějí si udělat představu, co obnáší.  Setkání se konají v rámci projektu Pečuj doma a s námi, financovaného z ESF prostřednictvím Operačního programu Zaměstnanost a státního rozpočtu ČR, pro účastníky jsou zdarma.
Uskuteční se v Rodinném centru ROSA na adrese Ústecká 160, Česká Třebová.
 
TERMÍNY:
Úterý 12. března 2019 (13:30 – 17:30 hod.)
Lektor Mgr. Tomáš Kršňák  -Setkání na téma Jak zvládat stres 2
Úterý 30. dubna 2019 (14:00 – 18:00 hod.)
Lektorka Mgr. Martina Terezie Kalábová  -Setkání na téma Intimita mezi pečujícím a nemocným
Úterý 25. června 2019 (13:30 – 17:30 hod.)
Lektorka Mgr. Martina Holcová   -Workshop relaxace, nadhledu, sebepéče (Proběhne v přírodě v pěší vzdálenosti
od České Třebové. Bližší informace dostanou zájemci s předstihem telefonicky či e-mailem)
Informace a přihlášky:
·        na www.pecujdoma.cz (https://www.pecujdoma.cz/akce-a-kurzy/)
·        telefonicky na čísle: 604 299 659 (Magdaléna Grünbecková)
    e-mailem: magdalena.grunbeckova@diakonie.cz

 

Svět indických děti - výstava v kostelech na Letohradsku

V měsíci dubnu si bude možno v kostelech letohradské farnosti prohlédnout putovní výstavu „Svět indických dětí“. Diecézní charita Hradec Králové touto cestou prezentuje výsledky projektu Adopce na dálku, který propojuje dárce a chudé indické děti. Letohradská farnost je do projektu zapojena od r. 2000 a za tuto dobu podpořila dlouhodobé vzdělání více než 30 dětí.

Startuje 11. ročník ekologické soutěže E.ON Energy Globei

Začíná další ročník soutěže E.ON Energy Globe, která už po jedenácté ocení ekologické nebo energeticky úsporné projekty. Také letos mohou účastníci přihlásit své projekty do šesti různých kategorií.
Soutěžit o prestižní ekologickou cenu mohou firmy, obce i jednotlivci. V rámci soutěže E.ON Energy Globe mohou letos svůj projekt přihlásit do 6 různých kategorií. Z minulých ročníků zůstaly kategorie Obec, Firma, Stavba a Nápad. Dřívější kategorii Mládež najdou letos soutěžící pod názvem Vzdělávání a nejen kutilové mohou své výrobky nově přihlašovat do kategorie Produkt. Ve všech kategoriích jsou hodnoceny již hotové a funkční projekty, kromě kategorie Nápad. Ta patří projektům, které na svou realizaci teprve čekají.
Po uzavírce přihlášek na konci dubna 2019 vybere odborná porota z každé kategorie dva nejlepší projekty. V odborné porotě zasedají zástupci Akademie věd ČR a Karlovy univerzity v Praze. O tom, které projekty zvítězí, pak rozhodne široká veřejnost. Lidé budou moci hlasovat pro jeden ze dvou projektů v každé kategorii na webu soutěže www.energyglobe.cz. Výjimka se týká pouze kategorie Nápad a celkového vítěze soutěže. Zde o prvenství rozhodne odborná porota.
„Když jsme před deseti lety navštívili národní kolo soutěže v Rakousku, zavládlo u nás obrovské nadšení. Věřili jsme, že i v České republice určitě existuje spousta zajímavých ekologických řešení, která by si zasloužila větší pozornost. V té době u nás žádné oceňování ekologických aktivit nebylo. Za těch deset let soutěží prošlo skutečno mnoho zajímavých projektů a celkem jich lidé přihlásili už 2 387. Každý rok se teď těšíme na příval nové inspirace,“ dodává koordinátorka soutěže Vladimíra Glaserová ze společnosti E.ON.
Celkový vítěz letošního ročníku soutěže získá elektromobil od ŠKODA AUTO. Na ostatní výherce čekají zajímavé ceny od partnerů. Nejlepší projekt soutěže, který vybere odborná porota, se může dostat až do světového finále.