Českotřebovský deník 64/2019 (6/3)    
Národní dům změnil majitele

Českotřebovský Národní dům je kus historie města, spojená s kulturním životem České Třebové. Nechci psát o jeho historii, ale současnosti.   Je totiž skutečností, že dosavadní  majitel objektu - firma Drumel a Co, která objekt zachránila a rekonstruovala, v podstatě vrátila do života  Národní dům opouští. Národní dům byl prodán lanškrounskému podnikateli Františku Skakunovi.
Podle informací, které lze zjistit o tomto podnikateli v živnostenském rejstříku se ale spojení mezi podnikatelem a budoucím provozováním tohoto zařízení těžko hledá, nemá ani mezi svými aktivitami  uvedenou hostinskou činnost. Jde např. o nakládání s odpady (vyjma nebezpečných); přípravné a dokončovací stavební práce, specializované stavební činnosti;  zprostředkování obchodu a služeb, velkoobchod a maloobchod, zastavárenská činnost a maloobchod s použitým zbožím, údržba motorových vozidel a jejich příslušenství, ubytovací služby, realitní činnost, správa a údržba nemovitostí, pronájem a půjčování věcí movitých, návrhářská, designérská, aranžérská činnost a modeling,  provozování cestovní agentury a průvodcovská činnost v oblasti cestovního ruchu, poskytování služeb pro rodinu a domácnost, výroba, obchod a služby jinde nezařazené.
 
Národní dům v České Třebové v r. 1999, ve vlastnictví ČD (vlevo) a v r. 2017 ve vlastnictví firmy Drumel a Co (vpravo)
Také na základě svědectví dalších, kteří hodlají Národní dům využit jako dějiště kulturních akcí po 1. dubnu, kdy má dojít k předání objektu, není příliš jasné, jak bude budoucí provoz Národního domu vypadat, jaké budou podmínky pro pořadatele akcí apod. Zatím nejsou první informace příliš povzbudivé.
Cílem odkoupení objektu, který nebyl nabízen draze, je tedy především další zisk z provozu nebo i z dalšího prodeje, s vylepšováním a dalším vybavováním objektu moc nelze počítat, náklady pro tento účel budou zřejmě omezené. Podle dosavadních jednání s novým majitelem není zatím zřejmě ani vyjasněno odkoupení vybavení či mobiliáře. Dá se říci, že došlo na slova skeptiků, kteří podobný scénář očekávali. Může se i stát, že město o tento důležitý sál přijde nebo bude pro běžné akce nedostupný, tak jako se stal  (díky vysokým požadavkům na pronájem) málo využívaný sál na internátě na Skalce. To se psalo v době, kdy se připravovala výstavba tanečního nebo společenského sálu Kulturního centra na Hrdličáku. To bychom se vrátili o 15 let dozadu... Uvidíme, jak se problém vyvine.
První zkušební akcí, která se má v Národním domě konat již podle not daných novým majitelem, bude koncert  legendární skupiny Druhá tráva s Robertem Křesťanem a ještě legendárnějším hostem, který bude americký zpěvák a multiinstrumentalista Charlie McCoy (*1941), který se bude konat  25. dubna 2019. V České republice vystoupí pouze na pěti koncertech a první z nich bude v českotřebovském Národním domě.


Mladé inovátorské firmy nabízely své technologie veřejné správě

Pardubický podnikatelský inkubátor P-PINK má za sebou necelý rok činnosti.  Tento týden uspořádal zejména pro zástupce měst, obcí a kraje první velké setkání s mladými inovátorskými firmami, které přicházejí s moderními řešeními každodenních problémů, a to v rámci evropského projektu Interreg Danube Energy+.
„Náš podnikatelský inkubátor má za sebou už kus práce a nyní přichází s představením tří technologických projektů začínajících firem, které se týkají sledování pohybu dopravy a stavu dopravních cest, dále bezpečnosti obyvatel a nakonec parkování ve městech,“ říká předsedkyně správní rady P-Pink Hana Štěpánová, radní Pardubického kraje pro regionální rozvoj, evropské fondy a inovace. Pardubický kraj i město Pardubice dotují inkubátor v letošním roce každý částkou 1,5 milionu korun.
Na semináři se nejprve představila firma TrackingForm08 s řešením pro kontrolu a zvýšení kvality hromadné dopravy. Ta nabízí on-line sledování a přenos pohybu vozidel a sbírání a vyhodnocování dat o vozidlech či infrastruktuře v rámci systému regionální dopravy. Vše je založeno na montáži malého zařízení, které zaznamenává otřesy v každém vozidle.
Další firma přišla s aplikací do telefonu s názvem BeeSafe, která po zapnutí na dobu řešení riskantních situací dává uživatelům velmi rychlou možnost přivolat pomoc. Uplatňuje se také v sociálních zařízeních či v domácnostech seniorů.
Posledním představeným projektem byl eParkomat. Tato platforma sleduje pomocí dat od mobilního operátora pohyb anonymních řidičů v jednotlivých městech, odkud kam jezdí, kde a kdy parkují a které trasy využívají. Z těchto dat se dá velmi dobře předpovídat možnost zaparkování v jednotlivých částech města, ale také se na jejich základě dají optimalizovat trasy veřejné dopravy, umístění zón placeného stání i plánování potřebných obchvatů.
Více informací o projektu Interreg Danube Energy+ najdou zájemci na stránkách Pardubického podnikatelského inkubátoru P-PINK.