Českotřebovský deník 68/2019 (9/3)    
A ZASE TY PŘIVADĚČE...

Na základě požadavku České Třebové a Ústí nad Orlicí se 8. března za účasti krajského ředitele Ředitelství silnic a dálnic - ŘSD Miloslava Vebra a ředitele Správy a údržby silnic Pardubického kraje Miroslava Němce konalo u nás na kraji setkání na téma přivaděče severních oblastí Pardubického kraje k budoucí dálnici D35.
Starosta Litomyšle Daniel Brýdl vyjádřil názor, že doprava ze silnic II/358 a II/360 nesmí zatížit okolí litomyšlského zámku chráněného UNESCO, přitom ale chápe požadavky Třebové a Ústí a proto podporuje napojení na mimoúrovňové křížení u Řídkého či Janova. Místostarosta České Třebové Dalibor Zelený a starosta  Ústí nad Orlicí Petr Hájek zároveň podpořili napojení v oblasti Litomyšle (nikoliv až u Opatova nebo naopak Vysokého Mýta), které jí ovšem nezpůsobí komplikace.
Jeví se jako kompromisní řešení náš návrh projektovat paralelní obslužnou komunikaci sloužící primárně k přístupu na pozemky kolem dálnice až na parametry silnice druhé třídy a vést osobní vozidla a nákladní vozidla do 12 tun kolem budoucího tělesa dálnice až po připravované nájezdy. Tento úkol na sebe převezme Pardubický kraj. Přichystáme změnu memoranda a zkusíme prosadit financování ze Stáního fondu dopravní infrastruktury v rámci příslibu připojení "severu" k budoucí D35. FB Martin Netolický

Zítra 10. března bude první školní ples ZŠ Na rovině

Soukromá základní škola Na rovině, uplatňující pedagogiku Montessori, zde oslaví 5 let své existence v České Třebové. Jedná se o pobočku stejnojmenné školy z Chrudimi, zaměřenou na výuku dětí 1. - 5. třídy. Starší děti pokračují zatím ve školní docházce  v Chrudimi, jedná se i o možnosti otevřít v České Třebové i vyšší třídy školy. Školní ples se bude konat ve velkém sále Národního domu v České Třebové v neděli 10. března od 16 do 20 hodin.
 
ZEMŘELA KADEŘNICE LUCIE BLAŽKOVÁ

Bylo jí pouhých čtyřicet sedm let, když 25. února opustila tento svět. Své řemeslo ovládala vskutku mistrně, měla pověst jedné z nejlepších kadeřnic ve městě. Ačkoli provozovala především pánské kadeřnictví, nemalou část její rozsáhlé klientely tvořily i ženy. Dokázala zákazníkům vyjít vstříc, naplnit přesně jejich požadavky. Pracovala přitom rychle, vždy plná energie.
O značné oblibě Lucie Blažkové svědčí i fakt, že po jejím – pro mnohé šokujícím – úmrtí vzniklo v ulici Na Splavě, kde pracovala, malé pietní místo. Před brankou vedoucí do atria domu, v němž „Lucka“ (jak se jí mezi zákazníky běžně říkalo) měla svou provozovnu, se na malou plochu vměstnala téměř stovka svíček. V mřížoví branky bylo vpleteno mnoho květin, zejména růží převázaných černou stužkou; vše pak korunoval růženec zavěšený na vrchol branky.
Čest památce této výborné kadeřnice, která bude v našem městě chybět. BK
 
I SKUHROV MÁ NOVÝ Dopravní automobil  PRO HASIČE

Neděle 3. března. V jednu hodinu odjezd z hradeckého sjezdu ČSSD, o půl třetí doma, převléct z oficiálního oblečení do sportovního a ve tři už na svěcení nového dopravního automobilu pro SDH Skuhrov . Nový Ford transit bude sloužit nejen jednotce JPO V., ale také pro spolkovou činnost sdružení a požární sport. Vůz za necelých 900 tisíc korun podpořil Pardubický kraj částkou 266 tisíc a Hasičský záchranný sbor ČR dotací ve výši 400 tisíc korun. Hasiči to již předem v sobotu na sále místní hospody patřičně oslavili. Sedl jsem si i za volant a svezl paní starostku města. Mohu potvrdit, vozidlo je super! FB Martin Netolický
 

Myčka automobilů v ulici u Stadionu obohatí služby v našem městě

Teprve s odstupem času se vracím k aktivitě pana Petra Nejedlého, který usiluje o zřízení automatické myčky automobilů. Stavba byla zahájena již v zimních měsících na pozemku firmy TEPI  (v bývalém areálu bývalé školy a jeslí n.p. Pimona). Je umístěna  mimo hlavní komunikaci I/14 na výhodném místě pro automobilisty v České Třebové i případně návštěvníky města na trase Lhotka - město poblíž obchodní zóny. Umožní mytí osobních i dodávkových automobilů do hmotnosti 3,5 tuny. Myčka bude automatická, bezobslužná, počítá se s provozem od 7 - 22 hodin, platba kartou, cenovou úroveň určují ostatní myčky ve městě a okolí. Zatímco v zimě probíhaly zemní práce, na jaro zbývá samotná montáž zařízení, která již proběhne poměrně rychle. Na pořízených fotografiích je montáž základní desky, která se neobešla bez  těžké techniky. Majitel firmy TEPI a provozovatel nově budovaného zařízení očekávám, že myčku uvede do provozu v druhé polovině dubna.

Nepořádek na hlavním průjezdu městem byl odstraněn

Několik týdnů projížděli Třebováci  i návštěvníci našeho města kolem skladiště nepořádku, vybouraného materiálu pocházejícího snad z výměny plastových oken v Riegrově ulici. Nedělalo nám to nikomu žádnou radost a čekali, až nepořádek z chodníku u garáže z mizí.
Nakonec jsme se dočkali, koncem tohoto týdne  bych už takovou fotografii, kterou uvádím. nemohl pořídit.
Jsem rád, že to šlo "samo od sebe", nebylo třeba žádné domluvy nebo zásahu městské policie.  (mm)
 
Na pardubickém Příhrádku se klubou první místnosti 

Na Příhrádku, který spojuje historickou část města Pardubice se zámkem, i přes zimu pokračuje rekonstrukce tří domů pro Knihovní centrum U Vokolků Krajské knihovny Pardubice. Do prvních mrazů stihli stavbaři renovovat krovy a vyměnit střešní krytiny a nyní pracují zejména na interiérech.
„Samotná stavba, kterou provádí firma ARCHATT PAMÁTKY bude stát 39 milionů korun, a měla by být hotová do listopadu letošního roku. V nejbližší době vypíšeme výběrové řízení také na vnitřní vybavení za přibližně 14 milionů korun. Jeho montáž přijde na řadu po vyschnutí hotové stavby v první polovině příštího roku. Na většinu nákladů přispívají Pardubickému kraji evropské fondy z programu ITI pro Hradecko-pardubickou aglomeraci,“ zrekapituloval stav 1. náměstek hejtmana pro majetek, investice a kulturu Roman Línek.
Ze tří domů je nyní v nejpokročilejším stavu č. p. 8., to je dům nejblíže k Pernštýnské ulici. „Tady je hotová elektroosmóza, která nám dům opravdu výrazně vysušila. Máme zde provedené také rozvody silnoproudu, vnitřní omítky a nová dřevěná okna a začínáme pokládat podlahy,“ informuje stavbyvedoucí Lubomír Pavloň. Práce na štucích a podlahách pokračují i v dalších domech a na půdách.  Elektroosmóza prochází všemi třemi domy až do věže a průchodu k zámku a zamezuje vzlínání zemní vlhkosti do zdiva. Objekty jsou nyní temperovány na technologickou teplotu, aby v nich dělníci mohli pokračovat v práci. „S příchodem teplejšího počasí dojde na výměnu dalších oken. Všude, kde to je možné, se repasují původní okna, a pokud to není možné, nahrazujeme je přesnými dřevěnými kopiemi,“ vysvětluje Jiří Požár za stavební dozor.
Tento týden na stavbu znovu nastoupily restaurátorky, které v minulém roce vzácná místa zakryly. „Naším cílem bude nyní hlavně zakonzervovat a potom prezentovat fragmenty středověkých maleb v bývalé  soudní světnici, v soudní síni a v alkovně,“ říká restaurátorka Lucie Bartůňková. Na stěnu se vrátí i část malby, která byla sejmutá. Tyto práce by měly být hotové do konce června.

Kuželkáři Lokomotivy doma prohráli s týmem Brno Husovice 2 : 6

SKK Rokycany KK Tatran Sučany 6 : 2 3496 : 3425 Detail
ŠK Železiarne Podbrezová KK Inter Bratislava 8 : 0 3895 : 3429 Detail
TJ Sokol Luhačovice TJ Slavoj Veľký Šariš 4 : 4 3509 : 3477 Detail
ŠK Modranka KK PSJ Jihlava 5 : 3 3502 : 3488 Detail
TJ Lokomotiva Česká Třebová TJ Sokol Brno Husovice 1 : 7 3577 : 3669 Detail
V sobotním utkání 9.března se bohužel všem nedařilo, jak by bylo potřeba a Husovice hrály opravdu dobře. Jediný Jan Bína v první dvojici dosáhl svého vysokého standardu 635 bodů a o jeden bod tak porazil svého největšího rivala v týmu Husovic Dušana Rybu. Další šestistovku přidal Pavel Jiroušek. Zato v husovickém týmu byly šestistovky čtyři. Přes tento výsledek zůstává Lokomotiva Česká Třebová na 3. místě tabulky interligy tři kola před konce, letošního ročníku soutěže a to jako nejlepší český tým.

  • Volejbalisté Sokola Česká Třebová II  z Ostravy body nepřivezli 
  • Favority byli domácí volejbalisté Volejball Ostrava - Sokol Č. Třebová II 3 : 0 a 3 : 1. Do konce soutěže zbývají ještě dvě dvojkola.Šanci na výhru budou mít piští týden na domácí palubovce proti týmu Nový Jičín a v posledním dvojkole budou hrát ve Šlapanicích u Brna.  V tabulce zůstávají stále na chvostu - na 10. místě tabulky druholigové  skupiny C.
  •