Českotřebovský deník 70/2019 (11/3)  
Lokomotivy EffiShunter 300 z CZ LOKO také do Srbska                                  

Po třinácti lokomotivách EffiShunter 300 pro tuzemský trh, uspěl jejich výrobce CZ LOKO s tímto typem v Srbsku. Dvě vozidla dodá během příštího roku tamnímu správci tratí Infrastruktura železnice Srbije. Ten je hodlá využít zejména při výlukách. Uplatnění proto najdou nejen na posunu ale také v čele lehčích pracovních vlaků. Půjde již o čtvrtého evropského dopravce, kde provozovatelé nasadí tento nejmenší typ lokomotiv z portfolia drážních vozidel CZ LOKO.
 „Hledání nových příležitostí na zahraničních trzích je jednou z našich priorit. Rozvoj aktivit v oblasti Balkánu je přitom jednou z cest ke splnění tohoto záměru. Srbsko vnímáme jako důležitou tranzitní zemi, která v poslední době výrazně investuje do obnovy dopravní infrastruktury,“ řekl k uzavřenému kontraktu Lubomír Dlábik, Sales Team Leader který je v CZ LOKO zodpovědný za obchodní rozvoj v  jihovýchodní a východní Evropě.
EffiShuntery 300 navážou na dřívější úspěchy v Srbsku, kde lokomotivy CZ LOKO nejsou neznámé. Už v roce 2001 srbské železnice převzaly remotorizované stroje 704.507 a 536, které zde obdržely označení 621-301 a 302. Na ně navázala výroba dvanácti lokomotiv 621-1. Dva tyto stroje koupila také elektrárna v Kolubaře. V roce 2016 v zemi CZ LOKO uspělo poprvé s lokomotivou z aktuálního portfolia, když dodalo EffiShunter 500 do rafinérie GAZPROM NEFT NIS.
Lokomotivy EffiShunter 300 budou vyrobeny v sériovém provedení s motorem CAT C13 o výkonu 328 kW. Zachována zůstane také maximální rychlost 60 km/h a základní technické parametry jako jsou elektrický přenos výkonu AC/DC nebo hmotnost 36 tun. Určitou odlišností bude instalace srbského rychloměru a vlakového zabezpečovače Indusi.
EffiShunter 300 je určen pro posun a vozbu lehčích vlaků. Díky svým rozměrům, ho lze využívat také v metru a dalších speciálních drahách. To potvrzuje i loňský kontrakt, uzavřený se společností Metro Warszawskie, provozující metro v polském hlavním městě. Ta EffiShunter 300 převezme do první poloviny letošního roku a využije v depu u stanice Kabaty pro technologickou obsluhu mezi halami pro údržbu souprav. Zároveň bude sloužit jako záloha pro případ, že by došlo k výpadku elektřiny a vozy metra by uvázly v tunelu.
 
Příběh skácené vrby na našem pozemku

"K této vrbě mám svůj vlastní příběh. Vrba vyrostla z pomlázky, kterou jsem jako školák zapíchl u našeho plotu při návratu z velikonočního "šmekustru".  Táta se mi tenkrát smál: "To si myslíš že ty z ní vyroste strom?"  A vyrostl, opravdu vyrostl. Potom jsme v roce 1969 museli s celou rodinou emigrovat a zpátky domů jsme se nesměli vrátit. K příčinám se dnes už ani nechci vracet. Soudruzi o nás ještě dlouho roztrušovali nejrůznější pomluvy, abychom zůstali v očích spoluobčanů jako prašivé ovce. Pak přišel rok 1989 a 1990 a mohli jsme se vrátit! Bohužel už bez táty, ten se toho již nedožil. Ani nevíte, s jak velkou radostí jsem po tolika letech  za naší zahradou našel už velkou vrbu, která vyrostla kdysi z mé pomlázky. Potom se stavěl nový plot na podezdívce, která byla  posunuta asi o metr zpátky do naší zahrady.... A nyní nám tu vrbu bez našeho vědomí skáceli a ještě nám tvrdí, že se mýlíme, že rostla na městském pozemku, ( a tedy oprávněně..... )"  Milan Alešík (Rain, Spolková republika Německo)
 
Firma „MŇAM!“

Žáci třídy 5. A ze Základní školy Česká Třebová, Habrmanova ulice přijali výzvu České spořitelny a přihlásili se do projektu Abeceda peněz. Kde a jak vznikají peníze? Proč nestačí jen pro ně zajít k bankomatu a jaká je jejich hodnota? Jak se peníze utrácejí, jak se půjčují a jak vydělávají? 
Děti interaktivní a hravou cestou zažívají svět podnikání, získávají jedinečnou příležitost naučit se přemýšlet
o správě vlastních financí, podnikání a společné práci.  Řešení problémů, komunikace, týmovost, kreativita. To vše se nyní odehrává v naší nově založené firmě s názvem „MŇAM!“.
Náš firemní rozpočet nám umožnil pro Vás nachystat něco úžasného! Dobroty sladké i slané, radosti do domácnosti, voňavé dárečky od srdíčka. 6. května 2019 se na Vás budeme těšit v pobočce České spořitelny Česká Třebová od 13:30 – 17:00 hod.
Přijďte nás podpořit, určitě to bud stát za to!
Kluci a holky z 5. A a třídní učitelka Mgr. Jarmila Nováčková ze Základní školy Česká Třebová, Habrmanova ulice
 
Zahajovací koncert skutečského festivalu

Neděle 17. března je datem, které jako první figuruje v téměř dvouměsíčním programu festivalu Tomáškova a Novákova hudební Skuteč. V rámci slavnostního zahájení do Skutče zavítá Filharmonie Bohuslava Martinů Zlín a manželské klavírní duo – Renata a Igor Ardaševovi. Návštěvníci v první části koncertu uslyší dvě díla Felixe Mendelssohna-Bartholdyho: předehru Hebridy a Koncert pro dva klavíry a orchestr E dur. Ve druhé polovině programu zazní slavná Česká suita od Antonína Dvořáka. Začátek koncertu je v 16 hodin.
 
Zemřel emeritní primátor Pardubic a senátor Jiří Stříteský

Byl to totiž skutečně "PAN" primátor.  
Odešel velký pardubický patriot, vzdělaný člověk s kulturně společenským přehledem a hlavně člověk, se kterým když jsme se na něčem dohodli, tak to platilo. Měl charisma a Pardubice byly jeho srdeční záležitostí. Znali jsme se více méně pouze pracovně, ale musím konstatovat, že jsem si jeho klidu a nadhledu zvláště v posledních letech velmi vážil. Čest jeho památce!!!
Martin Netolický
 
Tělocvična ústecké SŠUP (bývalé textilky) projde rekonstrukcí

Na základě lednové návštěvy hejtmana Martina Netolického ve Střední uměleckoprůmyslové škole v Ústí nad Orlicí vznikl záměr na rekonstrukci školní tělocvičny, která kromě školní výuky slouží také sportovním klubům ve městě. Rada kraje na svém pondělním jednání schválila investiční záměr za předpokládanou částku tří milionů korun. Za ty bude v tělocvičně položena nová podlaha a obnoven dřevěný obklad po celém obvodu tělocvičny.
„Vzhledem k tomu, že se jedná o největší tělocvičnu v okresním městě, která neslouží pouze potřebám naší školy, ale také sportovním klubům včetně basketbalistů či volejbalistů, chceme dostat do odpovídajícího stavu podlahu, která již na mnoha místech nemá dobré vlastnosti. Podlaha je rozpraskaná, jednotlivé parkety jsou uvolněny od podkladu a na několika místech jsou viditelné velké spáry. Negativní roli určitě sehrála i povodeň v roce 1997, kdy hladina vody byla prakticky na úrovni podlahy v tělocvičně,“ sdělil hejtman Martin Netolický. „V rámci investice položíme novou podlahu na dvojitý rošt. Pod novou podlahou zajistíme novou hydroizolaci asfaltovým pásem. Součástí investice je i nové sportovní vybavení  a dřevěný obklad po celém obvodu tělocvičny,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
 
Pečujete neformálně o své blízké? Kraj nabízí pomoc

Přáním každého člověka je setrvat i ve stáří či nemoci co nejdéle v přirozeném prostředí. V případě, kdy dojde ke zhoršení jeho zdravotního stavu a člověk sám již nezvládá péči o svoji osobu, vyhledává pomoc v prvé řadě u své rodiny a blízkých. V Pardubickém kraji jsou stovky takzvaně neformálních pečujících, kteří zajišťují péči o své blízké v domácím prostředí. A právě pro ně jsou určeny semináře na Krajském úřadu v Pardubicích.
Pokud se člověk rozhodne pečovat o své blízké v domácím prostředí, bere na sebe nelehký úkol – zvládnout fyzicky i psychicky náročnou péči, sladit tuto péči se zaměstnáním a chodem rodiny,“ říká radní pro sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola a pokračuje: „Chceme proto neformálně pečující osoby podporovat. Je to jednak formou vzdělávání, dále pak zlepšováním osvěty o dostupných a důležitých informacích,  ale také dostatečnou sítí sociálních služeb, které budou reagovat na potřeby pečujících.“
Pro neformální pečující jsou připraveny 25. března dva semináře, a to buď dopoledne od 10 hodin, nebo odpoledne od 13:30 hodin. Účastníci zde dostanou základní rozhled v péči o blízkou osobu, dozvědí se, jak postupovat a kam je možné se obrátit  při zahájení péče, jaké další možnosti pro neformální pečující existují, jaké profesionální služby mohou využít, a také praktické tipy, jak péči co nejlépe zorganizovat a zvládat s ohledem na vlastní potřeby pečujících osob. Semináře realizuje Fond dalšího vzdělávání ve spolupráci s Krajským úřadem Pardubického kraje a uskuteční se na Komenského náměstí 120 v místnosti C 202.
Semináře jsou určeny nejen pro pečující, kteří se nalézají na počátku péče, ale i těm, kteří se již jakýmkoliv způsobem na domácí péči o svého blízkého podílí.  Účast na semináři je zdarma.  Přihlásit se můžete telefonicky:  Dagmar Solnářová +420 776 745 430; Jitka Gottliebová +420 770 144 571 (máte-li ke kurzu a jeho organizaci dotazy, neváhejte a kontaktujte výše uvedené osoby),  či e-mailem pecovatele@fdv.cz (do e-mailu, prosím, uveďte své jméno, telefonní kontakt a čas, kdy se chcete semináře zúčastnit).
 

Borci z Domova na zámku Bystré bojují na speciální olympiádě v Abu Dhabi

Ve čtvrtek 14. března budou v Abu Dhabi ve Spojených arabských emirátech zahájeny 15. Světové letní hry speciálních olympiád. Zúčastnit by se jich mělo na 7 tisíc sportovců ze 170 zemí, kteří budou bojovat o sady medailí ve 24 sportech. Česká republika vysílá výpravu více než 60 účastníků. Jsou mezi nimi také sportovec Domova na zámku Bystré Michal Soukup, který posílí reprezentační fotbalové družstvo, a ředitel domova Ivo Musil, který nastoupí ve fotbalovém týmu mezi „partnery“, kteří pomáhají vytvářet hru, ale nesmí střílet na bránu.
„Pro lidi s mentálním postižením je sport velmi důležitým koníčkem. Může jim přinášet nejen pohybovou aktivitu, ale také zvyšovat sebevědomí a dodávat pocit uspokojení. Právě v Domově na zámku v Bystrém je sportování velmi oblíbené a jejich klienti se pravidelně účastní speciálních olympiád. Mnozí z nich se díky tomu podívali i do zahraničí a ve svých pokojích mají stěny plné medailí,“ říká radní Pardubického kraje pro sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola.
Světové hry speciálních olympiád jsou pořádány každé dva roky, střídavě jako letní a zimní, a jsou vždy jednou z celosvětově nejvýznamnějších sportovních a společenských událostí roku v této oblasti. Na světové hry speciálních olympiád byli čeští reprezentanti nominováni na základě výkonů dosažených na Národních letních hrách speciálních olympiád. Česká výprava bude s ostatním zbytkem světa bojovat o cenné kovy v atletice, plavání, bocce, bowlingu, cyklistice, gymnastice, stolním tenise, volejbalu a kopané.
Hry v emirátech budou zahájeny zažehnutím olympijského ohně. Bude to tradiční vrchol tohoto slavnostního okamžiku. Olympijský oheň byl slavnostně zapálen v Athénách 27. února. Po pouti Řeckem ho letadlo přepravilo do Spojených arabských emirátů. Tam se ho ujali strážci pochodně a postupně s ním vykonají pouť hostitelskou zemí. Na závěr této pouti bude pochodeň vnesena na ceremoniál zahájení her.
Historie Speciálních olympiád pro mentálně postižené se začala psát na sklonku 60. let 20. století, kdy je v USA založila Eunice Kennedyová – Shiverová, sestra prezidenta Johna F. Kennedyho, a uvedla tak v život myšlenku sportování coby prostředku rozvoje osobnosti a integrace lidí s mentálním postižením.
V tuzemsku působí České hnutí speciálních olympiád, které je oficiálním akreditovaným národním programem Special Olympics. Za rok si připomene 30. výročí svého založení. V souladu s cíli a pravidly organizuje akce Speciálních olympiád v České republice, kde sdružuje asi 150 sportovních klubů, v nichž je do programu pravidelného sportování zapojeno na 3 tisíce sportovců s mentálním postižením.