Českotřebovský deník 74/2019 (14/3) 

Prodám byt 1+1 v OV 2. patro na Trávníku nebo vyměním za podobný družstevní s doplatkem (ne Lhotka a Semanínská)  tel. 777 901 456

Nová kniha Táni Řehákové:  S díky paní Dobromile

Taťána Řeháková vydala novou kuchařku s  upravenými a odlehčenými recepty tradiční české kuchyně. Vychází pod názvem "S díky k paní Dobromile". Hlásí se k odkazu naší krajanky paní Magdaleny Dobromily Artmannové,  provdané v roce 1808 do Východních Čech za Jana Aloise Sudiprava Retiga. Žila nedaleko v v Ústí nad Orlicí  a také v Litomyšli  (posledních jedenáct let svého života).  Táňa Řeháková své upravené recepty věnovala právě této známé spisovatelce, kuchařce a české buditelce. "Ráda bych paní Dobromile poděkovala za její odkaz a inspiraci. Velmi ale děkuji i mojí mamince, která mě stejně jako maminka paní Dobromily od dětství vedla k lásce k vaření a pokrmům doma vyrobených a vypěstovaných.....", píše Táňa Řeháková na svém facebookovém profilu. Spolu s Táňou Řehákovou bude novou knihu křtít zpěvačka Šárka Rezková Brabcová na Gastronomických slavnostech v Litomyšli 18. května t.r., ale  již o několik dnů předtím 13. 5 bude v České Třebové v nově přejmenovaném knikupectví KOSMAS autogramiáda.

Kraj rozšíří a vylepší Speciální základní školu ve Skutči

Radní Pardubického kraje projednali aktualizovaný projektový záměr na půdní vestavbu a přístavbu Speciální základní školy ve Skutči. Projektanti museli započítat nové požadavky vyplývající ze statického posouzení, stavebního řízení a od hygieny a také nové ceny stavebních prací. Proto naopak zredukovali některé zbytné původně navržené vybavení.
„Projekt se nám vyšplhal na téměř dvojnásobek původní ceny, i když jsme z původního návrhu ušetřili kolem dvou milionů korun. Nyní jsou náklady před soutěží vyčísleny s projektem a realizací na téměř 30 milionů korun. Z toho necelých 20 milionů žádáme z evropských fondů, milion na spolufinancování ze státních dotací a přes 9 milionů zbývá na Pardubický kraj,“ uvedl správce krajského rozpočtu hejtman Martin Netolický.
„Přepokládaná dotace z Integrovaného operačního programu Evropské unie je 19,97 milionů korun. Stavba by mohla být dokončena v závěru příštího roku,“ informovala radní pro regionální rozvoj a evropské fondy Hana Štěpánová.
Speciální základní školu a praktickou školu Skuteč zřizuje Pardubický kraj pro žáky se zdravotním postižením. Ve škole se vzdělávají žáci s mentálním postižením, přibývá žáků se středně těžkým až těžkým mentálním postižením, autismem i kombinovanými vadami sluchovými, zrakovými a tělesným postižením. Škola také vzdělává žáky ve dvouletém oboru středního stupně, které je zaměřeno především na jejich přípravu k samostatnému způsobu života a zlepšení jejich sociální integrace.
„Přestavba umožní především využití stávajících podkrovních prostor a zajistí bezbariérový přístupu do všech podlaží přístavbou výtahu,“ vysvětlil radní pro školství Bohumil Bernášek. Z bezpečnostních důvodů musí budova dostat i nové schodiště, které bude zároveň sloužit jako chráněná úniková cesta ze všech podlaží. V přístavbě bude dále umístěn sklad pro zahradní nářadí a další odborné učebny. Součástí projektu bude rovněž vybavení nově vybudovaných prostor nábytkem a pomůckami.
Budova školy v současné době nedisponuje dostatečným prostorem pro současný i předpokládaný počet žáků v základním i středním vzdělávání. „Proto škola využívá pronajaté učebny, ze kterých žáci na některé hodiny výuky musí přecházet do hlavní budovy. Ani v prostorách detašovaného pracoviště, ani v prostorách hlavní budovy školy není zajištěna plná bezbariérovost. Zcela chybí terapeutická učebna pro aktivizační opatření a rehabilitaci žáků, nedostačující jsou tréninková pracoviště pro praktickou přípravu žáků,“ řekl hejtman Martin Netolický.
Díky naplánované půdní vestavbě a přístavbě školy a vybudováním nových učeben a jejich vybavením potřebným zařízením dojde k vyřešení prostorových potřeb vzdělávacího zařízení s pozitivním dopadem na provoz školy a zejména na zkvalitnění vzdělávání dětí a žáků se speciálními vzdělávacími potřebami. Zajištění bezbariérovosti včetně bezbariérových toalet umožní bezproblémový přístup do všech učeben a volný pohyb osobám na vozíku v prostorách celé školy.
 
Hledá se láska, Zn.: Spěchá

Romantická komedie o tom, že lásky je někdy málo a někdy zase moc. Jak ale poznat toho pravého? O tom mohli přemýšlet diváci pardubické předpremiéry filmu LOVEní v místě, kde se film na podzim loňského roku natáčel – v Pardubicích. Další diváci budou mít možnost film zhlédnout v kině od prvního jarního dne -  21. března.
Film vznikl za významné podpory Pardubického kraje a města Pardubice. „Myslím, že je tento romantický snímek ideální propagací našeho krajského města a jeho okolí. Jsou tu nádherné záběry z centra města, z historického jádra, Zámku Pardubice nebo Kunětické hory. Děj se odehrává přímo na třídě Míru, Pernštýnském náměstí, dostihovém závodišti nebo v Tyršových sadech a mnoho lidí mi říkalo, že si až po zhlédnutí filmu uvědomili, jak je to tu pěkné. Věřím, že film naláká i další turisty,“ uvedl po předpremiéře radní pro cestovní ruch René Živný.
O filmu: Eliška má svatbu, čeká na svůj velký dívčí moment, ale rajské veliké „ano“ nakonec nezazní. Ženich totiž v rozhodující chvíli vezme roha a přímo od oltáře uteče. Romantické LOVEní plné lásky skončilo průšvihem. Zdrcená nevěsta má naštěstí kamarádku, která přesně ví, co dělat. Její recept je jasný, Eliška potřeba novou známost a především přísun sexu. Ideálně v opačném pořadí. Ona sama si milostný život užívá plnými doušky, a proto hned založí Elišce profil na osvědčené seznamce. Začíná LOVEní, odhodlaný a mnohdy zábavný lov na lásku. Eliška se vrhá do randění naslepo, aby mezi řadou katastrofických schůzek a sérií trapasů zkusila najít nový vztah. Je to jako s pověstnou jehlou v kupce sena. Někde tam prostě bude, jen se musí hledat. Lovit. Láska ovšem nejsou její jediné starosti. Eliška se taky musí rychle přestěhovat a jedinou možností je bydlet společně s nevlastním bratrem. Podivínem, který na střeše chová včely a který ji u sebe doma za žádnou cenu nechce. Svérázného nevlastního bratra hraje Jakub Prachař, ženicha, co utekl, hraje Martin Písařík, živelnou kamarádku ztvární slovenská komička Evelyn Kramerová. V dalších rolích se představí Veronika Žilková, Ondřej Malý, Jaroslav Plesl, Jana Švandová nebo Romana Goščíková. 
 
Věznice v Králíkách ano či ne?

Jasným způsobem se se vyjádřili  občané města Králíky v místním referendu, kterého se zúčastnilo celkem 45 % občanů města a z nich 86 % (1348 hlasů) se vyjádřilo proti přestavbě diagnostického ústavu na věznici. Nápad s vybudováním věznice v Králíkách vznikl v době působení ministra Pelikána.  Zdálo se, že s jeho odchodem je požár uhašen, nyní se jedná znovu, podle hejtmana Pardubického kraje však za jiných, partnerských podmínek argumenty města Králíky i Pardubického kraje jsou brány v potaz. Jednání o této záležitosti však ještě bude pokračovat.
 
Východní Čechy jsou připraveny i na ruské turisty

V tomto týdnu se na velvyslanectví České republiky v Moskvě konal workshop s ruskými touroperátory.  Akci pořádalo zahraniční zastoupení  CzechTourism v Moskvě v době konání nejvýznamnějšího turistického veletrhu v Rusku MITT.  I díky tomu se podařilo na tento workshop pozvat opravdu významné ruské touroperátory, kteří již mají Českou republiku ve své nabídce.
„Naším posláním bylo přesvědčit touroperátory, že Východní Čechy jsou na ruskou klientelu připravené a pokusit se dostat náš region do jejich nabídky,“ řekla Alena Horáková, ředitelka Destinační společnosti Východní Čechy.
S Destinační společností Východní Čechy se zároveň prezentovalo i Letiště Pardubice, Královéhradecký kraj a Vysočina Tourism.
„Chtěli jsme prezentovat spádový region pardubického letiště, kam historicky ruská klientela byla zvyklá létat, a vytvořit tak ucelenou nabídku včetně turistických balíčků, které propojují i sousední kraje,“ řekl René Živný, radní Pardubického kraje zodpovědný za cestovní ruch a sport.  Naši zástupci představili nejen top turistické cíle Pardubického kraje, ale také ubytovací kapacity a významné kulturní a sportovní akce. Důležitou součástí byl následný networking a individuální rozhovory mezi zúčastněnými.
 
TOP 09 si Pardubicích zvolila nové vedení
Stranu v krajském městě i nadále povede vědecký pracovník a projektový manažer Michal Sláma. „Naším nejbližší úkolem bude příprava strany do voleb do Evropského parlamentu. Zaměříme se na téma moderních technologií, financí, zdravotnictví a dopravy, kde má náš výbor velmi silnou kompetenci,“ shrnuje Michal Sláma. Místopředsedou strany se stal Stanislav Hlavatý.V místním výboru bude pracovat také bývalý poslanec a primář PKN Jiří Skalický, právník a dopravní expert Martin Slezák a projektový manažer Michal Pilař. „Přestože je naše strana po volbách aktivně blokována a nebyla připuštěna k práci v komisích města, chceme využít expertních kompetencí našich členů. Jediným zastupitelem TOP09 v Pardubicích je právě Jiří Skalický TOP09 neměla samostatnou kandidátku, kandidovala jako součást Koalice pro Pardubice tvořenou KDU-ČSL, Nestraníky a TOP09.