Českotřebovský deník 80/2019 (21/3)  
Poděkování klubu HC Kohouti Česká Třebová a konečné pořadí soutěže

Hokejový klub HC Kohouti Česká Třebová, který se stal mistrem krajské ligy Pardubického kraje, děkuje svým obchodním partnerům za podporu a spolupráci. Velké poděkování patří rovněž fanouškům, kteří se postarali o to, že náš klub měl v rámci celé soutěže nejvyšší návštěvnost. Stojí za připomenutí, že Kohouti odehráli v domácím prostředí celkem 20 zápasů, které navštívilo 12 751 diváků.
Konečné pořadí soutěže
Deset mužstev z Pardubického kraje, ale také z Kraje Vysočina, startovalo v krajské hokejové lize 2018-2019, kterou pořádá pardubický hokejový svaz. Pohár vítězů zvedli poprvé nad hlavu hokejisté České Třebové. Kohouti vstupovali do play off až z páté pozice, ve finále dokázali porazit vítěze základní části z Chrudimi.
KONEČNĚ POŘADÍ:
1. Kohouti Česká Třebová
2. HC Chrudim
3. HC Slovan Moravská Třebová
4. HC Chotěboř
5. HC Hlinsko (vítěz Poháru Vl. Martince)
6. HC Světlá nad Sázavou
7. HC Litomyšl
8. HC Skuteč
9. HC Spartak Choceň
10. HC Lanškroun

Zamyšlení na duben  

Lepší jídlo ze zeleniny a k tomu láska, než z vykrmeného býka a s tím nenávist Bible- Přísloví 15,17
Víc jak před půl stoletím, byla jsem ještě děvče, mě  tato věta zaujala, natolik, že mě provázela po dnešek. Biblický citát mi přišel málo vznešený a nekostelní, takový všední, obyčejný. .Jak roky přibývaly - pohled na tuto téměř bezvýznamnou větu se začal měnit. Život dokáže člověka nenápadně učit, když sám na sobě zažije dostatek i nedostatek, když ho pohladí láska nebo obklopí nenávist. Už to nejsou prázdná slova na papíře, už to není minulost, ale život, který námi prorůstá, tvoří nás, formuje, dává moudrost, nový pohled na život, soužití . . .
Nechci vám, milí čtenáři, nutit svůj pohled. Jen nabízím chvilku ztišení, zamyšlení. Pokuste tuto dávnou-pradávnou větu zasunout do svého srdce a života a zapřemýšlejte - třeba se o sobě dovíte zcela překvapivé věci, které vám dosud zůstaly skryté.
Přivítejme jaro s radostí, láskou a plni očekávání - Lidmila Kukuczková
 
Předškoláci z MŠ U Koupaliště dokončili plavecký výcvik

Pod vedením zkušené lektorky plavání Mgr. Pernicové, naše děti ukončily 10 lekcí v Plaveckém bazénu. Naučily se nebát vody, splývání, výdechům do vody, plavat s pomůckami i bez pomůcek, potápět se a hygieně plavání. Odměnou všem dětem bylo Mokré vysvědčen, sladkost a krásný pocit, že něco nového dokázaly.  Děti a učitelky z MŠ U Koupaliště
KLUCI Z ROBOKROUŽKU STARTOVALI NA ROBOTIÁDĚ

Dne 8. 2. 2019 se studenti ROBOkroužku při městské knihovně zúčastnili mezinárodní Robotiády ve VIDA Centru v Brně, aby poměřili síly se svými vrstevníky ve 2 ze 7 vypsaných disciplín, kde bylo ve většině požadováno využití stavebnic LEGO Mindstorms. Do Brna se vypravil čtyřčlenný tým za doprovodu trenéra Marka Volfa ve složení: Jiří Petráň, Lukáš Matoušek, Diviš Samoel a Matěj Pražák
V disciplíně zvané ČÁRA (line follower) autonomní roboti musí sledovat černou čáru a projet po ní danou trať v co nejkratším čase. Třebovský robot s časem 40,99s umístil v kategorii ZŠ na slušném 13. místě z celkových 59 startujících, kde 16 týmů nedopravilo robota do cíle ani v jednom ze tří rozjezdů. Avšak vítězný čas v dané kategorii pouhých 19,38s značí, že je zde stále co zlepšovat.
Disciplína SPRINT (drag race), kde autonomní robot musí projet co nejrychleji rovnou 10m dráhu, byla společná pro ZŠ a SŠ, tedy i konkurence byla větší. Ač se to dle zadání nezdá, jde o podstatně náročnější úlohu, kde už jen samotné dojetí robota „s cihlou na plynu“ bez kolize s mantinely je malým úspěchem, což potvrdila i výsledková listina, kde z 99 startujících týmů bylo 61 diskvalifikováno. Ve Sprintu týmy nejčastěji volí mezi dvěma strategiemi:
* Buď sestavit robota bez možnosti zatáčení, a pak se pokouší jej namířit na startu co nejpřesněji, aby trať projel dle pravidel.
* Nebo postavit robota s řiditelnou nápravou a s využitím gyroskopu, kompasu nebo optického sledování středící čáry na trati korigovat směr.
Třebováci se při přípravách vydali druhou z možností, ale bohužel v případě hnací i řiditelné nápravy se dle trenéra vydali tak trochu slepou uličkou a i přes jeho doporučení začít znovu a jinak se nadále snažili lepit v základu nevyhovující konstrukci. Ta se naplno projevila při testování na trati v plné délce poslední týden před soutěží. V tom okamžiku však již nebyl čas na kompletní přestavbu, natož ladění programu pod pouhým lektorským vedením. Robot byl nakonec kompletně přestaven a úspěšně nasazen do soutěže, nicméně s výraznou pomocí trenéra. Čas 4,29s by znamenal v konečném pořadí 14. místo, v duchu fair-play bylo ale posléze požádáno o anulaci výsledků. Vítězný čas 3,33s patřil týmu Nikita z Gymnázia Tarase Ševčenka v Kyjevě.
Za nejpřínosnější zkušenost z letošní soutěže považuje trenér Marek Volf mimo zdokonalení technických dovedností jeho svěřenců především jejich přímou konfrontaci s morální volbou mezi těšením se z nespravedlivě dosaženého výsledku a zúčastněním se soutěže se ctí.
Výsledky, fotografie a videozáznamy ze soutěže lze nalézt na http://robotiada.cz/media/robotiada-2019
 
Na pardubickém zámku se teď hlavně bourá

Na začátku letošního roku začaly na pardubickém zámku bourací práce. Zatím se týkají hlavně hospodářských objektů na nádvoří (čp. 2), které dostanou zcela nové využití.  Zásah do nejcennější části zámku, do vlastního paláce, by měl nastat v polovině tohoto roku, až se stavební firma dobře sžije s chodem zámku a s představami investora, památkářů a celého realizačního týmu.
„Projekt na využití a obnovu zámeckých exteriérů a interiérů jsme dlouho připravovali. Ve spolupráci s architekty Lábusem, Pleskotem a Všetečkou jsme nechali upravit celý plán rozvoje zámeckého areálu, takzvaný generel zámku, ze kterého nyní vycházíme,“ říká 1. náměstek hejtmana Roman Línek.
Zatímco pro Východočeskou galerii se nic nemění a její výstavy plynule pokračují v dosavadním galerijním křídle, Východočeské muzeum je z velké části v pohybu. „Přesto jsou pro návštěvníky i nadále otevřené expozice historie Pardubic, archeologie a české sklářské tvorby. Připravujeme také rozšířenou nabídku prohlídek včetně krytu civilní obrany ve valech a různé další akce,“ říká ředitel Východočeského muzea Tomáš Libánek, který musel provozy z nádvoří provizorně sestěhovat.
Již v minulém roce muzeum zcela opustilo budovu čp. 2. naproti vstupní bráně do zámku. Tam sídlili mimo jiné restaurátoři, konzervátoři či historici, v suterénu byla truhlárna. Právě tady se nyní mohutně bourá. Vnitřek budovy bude totiž kompletně přestavěn a z větší části zpřístupněn veřejnosti. Vzniknou tu nové výstavní sály. Ten největší se poklene nad bývalou terasou směrem k valům. Změny doznávají i objekty za hospodářskými budovami, kde sídlil technický úsek zámku. Většina z nich je nyní stržena, zbyly jen dvě garáže.
Veškeré bourací práce probíhají pod dozorem památkové péče a archeologů. Práce jsou monitorovány i z hlediska stavebně historického. Zámek má již zpracovaný obsáhlý stavebně historický průzkum, který bude na základě nově zjištěných poznatků z probíhající stavební činnosti aktualizován.
Na rekonstrukci za necelých 120 milionů korun již byla podána žádost o dotaci do evropského programu IROP prostřednictvím ITI pro Hradecko-pardubické aglomerace a po jejím schválení bude z 85 procent hrazena Evropskou unií. „Stavební část potrvá zhruba dva roky a na ni bude navazovat tvorba stálé expozice a další plánované projekty na zámku, které by z něj měly učinit atraktivní historický komplex s mimořádnou paměťovou i společenskou funkcí,“ dodal Línek.