Festival Bennewitz po dvacáté první   


Pozvánka na festival
S několika otázkami jsem se obrátil na místostarostu města Mgr. Josefa Kopeckého, v jehož gesci je právě kulturní oblast a který hudební festival Bennewitz 2019 připravoval.
Dva minulé ročníky festivalu byly spojeny se jménem hudebního virtuóza Jaroslava Svěceného, jehož jméno dokázalo naplnit hlediště na koncertech, minulý ročník byl v řadě předchozích festivalů posluchačsky nejúspěšnější. Letos byly obavy o zdraví Jaroslava Svěceného, ale soudě z jeho koncertního programu opět vystupuje s velkým nasazením a má vystoupit i 24. dubna v České Třebové. S jakým programem přijede?
Se jménem Jaroslava Svěceného je náš festival spojen již od roku 2016, letos je jeho patronem již počtvrté. Dva ročníky stál coby dramaturg za programem prvního bloku festivalu, letos mu zdravotní komplikace tuto práci neumožnily. Přesto jsme program společně konzultovali – a letošní nabídka vychází z nastavené dramaturgie let minulých.  Sám virtuóz opět vystoupí na zahajovacím festivalu, za což jsme moc rádi. Na tomto koncertu, nazvaném Svěcení jara, vystoupí společně s klavíristkou Lucií Klárou Toth a akordeonistou Ladislavem Horákem, zástupcem ředitele Pražské konzervatoře, které ředitelem byl i Antonín Bennewitz. Ladislav Horák na festivalu nevystoupí poprvé a je pro mne radostné, že se k nám vrací rád. Společně na koncertu přednesou skladby L. van Beethovena, S. Rachmaninova, A. Dvořáka, V. Trojana, A Piazzolly, R. Galliana a dalších mistrů.
 
V programu se také "vracíme k Bennewitzovi", má přijet Bennewitzovo kvarteto a na festival přijede i zahraniční soubor.
Bennewitzovo kvarteto jsme neoslovovali poprvé – a konečně to po letech opět vyšlo. Zařazení tohoto koncertu opět vychází z letité dramaturgie – komorní koncert jsme zařazovali pravidelně. Tentokrát ovšem proběhne na velkém sále KC.Jedním ze zakládajících členů tohoto kvarteta je Jiří Němeček, Třebovákům ho netřeba představovat. Jelikož se ale Jiří Němeček oženil v Basileji, nahradil ho před šesti lety na postu primária Jakub Fišer. Benenwitzovo kvarteto, v němž Němeček zanechal svou nesmazatelnou stopu, přijede ve složení: Jakub Fišer, Štěpán Ježek, Jiří Pinkas a Štěpán Doležal a přednese skladby L. van Beethovena a A. Dvořáka. Třebováci o svého Jiřího Němečka ale nepřijdou! Je totiž uměleckým vedoucím basilejského komorního smyčcového souboru Farandole KEF, který na festivalu vystoupí společně s naším Komorním orchestrem Jaroslava Kociana, aby (po sólovém vystoupení) společně přednesly nesmrtelné melodie L. Bernsteina z West Side Story.
 
Vrcholem festivalu však může být QEEN NIGHT, po několika letech přijede velké koncertní těleso.
Myslím, že vrcholů má letošní ročník hned několik – Queen Night mezi ně určitě patří. Jedná se o program, který vznikl ve zlínské filharmonii, jeho autor a dirigent Miloš Machek ho však v průběhu let přenesl do Hradce Králové. Jedná se o koncert, na kterém filharmonický orchestr přednese nejslavnější skladby z devíti alb „královny rocku“, legendární kapely Queen. Těšit se tak můžete na Barcelonu, Bohemian Rhapsody, Radio Ga Ga, The Show Must Go On nebo We Are The Champions. Filharmoniky doplní pěvci a elektrická kytara.
 
Zajímavý bude jistě i květnový program, který upřesním až v dalším vydání. Vzhledem k zajímavému programu a rostoucímu renomé festivalu bude významný předprodej. Byl už zahájen?
Předprodej již samozřejmě zahájen byl, zájemci o jednotlivé koncerty si mohou lístky koupit buď online na www.kcct.cz - nebo osobně v Informačním centru (v budově Městského muzea) či přímo v kanceláři Kulturního centra. Všechny srdečně zvu! (A věřím, že letos opět překonáme tisícovku návštěvníků a že jméno festivalu bude rezonovat v celém kraji.)
 
Děkuji za odpovědi. (mm)