Budoucnost je na železnici                    
Cílem akce je  seznámení žáků a široké veřejnosti s životem na železnici a možném profesním uplatnění. Žákům i veřejnosti chtějí pořadatelé  akce ukázali život na železnici z druhé strany, ne pouze ze sedadla cestujícího. Železnice jako taková, nabízí nepřeberné možnosti uplatnění a cílem je ukázat právě možnosti a krásu moderní železnice, tak jak ji běžní cestující nemohou poznat. Jak zpívá Pavel Dobeš „Plakáty nás informují, přijď pracovat k dráze, pakliže ti vyhovují rychlost šmír a saze.“ poselstvím by mělo být, že dnes už to není jenom o špinavé práci, ale o moderních lokomotivách a moderních technologiích.
Unikátní akce proběhne v  železniční stanici v České Třebové a v prostorách VOŠ a SŠT Česká Třebová „Žákům představíme život na železnici z druhé strany, ne pouze ze sedadla cestujícího. Železnice jako taková, nabízí nepřeberné možnosti uplatnění a cílem je ukázat právě možnosti a krásu moderní železnice, tak jak ji běžní cestující nemohou poznat,“ říká pořadatel akce Evžen Nečas a Petr Kratochvíla ze společnosti LokoTrain, s.r.o.. Poselstvím akce by mělo být, že dnes už to není o špinavé práci topiče u parní lokomotivy, ale o moderních strojích a technologiích budoucnosti.
Páteční akce je určená místním žákům a studentům, kteří se mohou prakticky seznámit s životem na železnici. Sobotní den je věnován zájemcům z řad široké veřejnosti. K vidění bude ukázka lokomotiv dopravců LokoTrain s.r.o., ČD Cargo a.s., Metrans Rail s.r.o. a SŽDC Samozřejmostí jsou profesní stánky dopravců a prezentace možností uplatnění se na železnici. Zájemci si mohou prohlédnout také hasičskou techniku SŽDC, která je určena nejenom pro železnici.
„V prostorách místní střední technické školy si pak mohou zájemci vyzkoušet jízdu na simulátoru lokomotivy, prohlédnout si výstavu modelové železnice a postavit vlakovou cestu v dopravním sále.“ dodává ředitel školy Jan Kovář
 
Termín:
26. 4. 2019 určeno pro žáky základních škol z ČT a širšího okolí (7., 8. třída, předpokládaný počet žáků: 150 – 180)
27. 4. 2019 určeno pro širokou veřejnost
 
Pořadatelé:
ŽESNAD – LokoTrain s.r.o., ČD Cargo a.s., Metrans Rail s.r.o.
Vyšší odborná škola a Střední škola technická Česká Třebová,  SŽDC
 
Prezentace vozidel a techniky
Na akci Budoucnost je na železnici  budeme mít možnost díky dopravcům ŽESNAD poznat drážní vozidla Vectron, Traxx, 362, měřící vůz , bude přítomen personál pro zajištění odborného výkladu a komentáře na stanovišti strojvedoucího.
VOŠ a SŠ technická zajistí  modelovou železnici, simulátor, dopravní sál.
SŽDC umožní prohlídku hasičská drážní techniky a prohlídku stavědla výpravčích.
  
Program:
V prostorách školy bude prezentace učebních oborů souvisejících se železnicí a technikou, dopravní sál, nový lokomotivní simulátor a modelové kolejiště.  V prostorách žel. st. Česká Třebová bude prezentována drážní technika (lokomotivy, vozy), oborové stánky jednotlivých společností a ukázka hasičské techniky SŽDC. V prostorách stavědla výpravčích bude probíhat komentovaná prohlídka
 
Doprava pro žáky z okolí České Třebové
Pořadatelé předjednali možnost zapůjčení 3 ks renovovaných vagónu Bix, pomocí kterých dopraví žáky na místo konání akce také ze širšího okolí České Třebové.  jedná se o akci regionálního rozměru.