Bennewitz festival 2019 – pátek 26.4.2019 Koncert KOJK a KEF (Švýcarsko)

Účinkují:  Komorní soubor Farandole KEF Basel - Švýcarsko, KOJK Česká Třebová   
KEF KammerEnsemble Farandole Basilej je smyčcový soubor Basilejské oblasti  uměl. vedoucí – Jiří Němeček

P R O G R A M
Komorní soubor Farandole KEF Basel
H.I.Biber:                   Battalia 
Arvo Pärt:                  Silouan's Song
F. Schubert:               Rondo A Dur pro housle a smyčce
P Ř E S T Á V K A
Komorní orchestr Jar. Kociana
J.S.Bach:                    Braniborský koncert č. 3, G dur
A.Dvořák:                  Smyčcová serenáda E dur, op. 22
 
Oba orchestry společně
L.Bernstein:               West Side Story (výběr známých melodií)
Sólista:                    Jiří Němeček - housle
Cembalo, klavír:     Miluše Mimrová   
Dirigenti:                 Bohuslav Mimra. Jana Mimrová
Kammer Ensemble Farandole
je smyčcový soubor, složený z angažovaných amatérských hudebníků regionu Basel, jenž se od r. 1967 pod profesionálním uměleckým vedením pravidelně schází a studuje repertoár různých epoch od renesance až po současnou hudbu. 
Soubor hraje bez dirigenta, což aktivuje hudební spoluzodpovědnost a samostatnost. Velký důraz je na stylovou čistotu a hudební jiskru. Otevřenost a chuť k dobrodružství vede k rozšiřování repertoáru i o méně známé skladby, či o aranžmá z oblasti jazzu, které rád kombinuje s klasickým repertoárem. Od r. 2016 vede KEF Farandole od houslového pultu Jiří Němeček. Soubor si cení jeho dobře strukturované zkoušky v koncentrované a pozitivní atmosféře. Svojí vnímavostí, trpělivostí a smyslem pro humor, dosahuje vyrovnanou komorní souhru.
 
Jiří Němeček (*1976)
absolvoval českotřebovskou Základní uměleckou školu ve třídě Josefa Petráka. Následovalo studium na brněnské konzervatoři (Arnošta Jíra), pražské AMU (Ivan Štraus) a postgraduální studium komorní hry na vysoké královské škole Reina Sofia v Madridu a vysoké hudební škole v Basileji.  Jako sólista vystoupil s předními českými orchestry (Janáčkova filharmonie Ostrava, Komorní filharmonie Pardubice) a získal několik ocenění na mezinárodních soutěžích. V letech 1998 - 2013 byl primáriem Bennewitzova kvarteta, se kterým úspěšně absolvoval několik světových soutěží (Mnichov, Osaka, Regio Emilia), vystoupil na mnoha významných festivalech (Pražské jaro, Dvořákova Praha, Luzerne Festival) a pódiích v Evropě, Asii a USA (Herkulessaal Mnichov, Wigmore Hall Londýn, Seoul Art Center) a natočil několik CD.
Od roku 2011 žije Jiří Němeček trvale ve švýcarské Basileji, je primáriem kvarteta Sonos a uměleckým vedoucím Kammern Ensemble Farandole. Vystupuje sólově s orchestrem, s klavírem a v různých komorních seskupeních. Intenzivně se věnuje také pedagogické činnosti. Vyučuje hru na housle a komorní hru na gymnasiu Aarau a Olten a vede kurz pro smyčcová kvarteta na vysoké hudební škole v Basileji.
KOMORNÍ ORCHESTR JAROSLAVA KOCIANA
Nyní třicetičlenné komorní těleso má za sebou zajímavou a velmi pestrou minulost. KOJK vznikl v roce 1967 jako příležitostné hudební těleso, které vystoupilo se slavným ústeckým rodákem, violoncellistou Bohušem Heranem, na slavnostním koncertu. Hráči se rozhodli pokračovat dál v hudební činnosti a pod jménem slavného houslisty Jaroslava Kociana účinkují dodnes. Dirigentem je MgA. Bohuslav Mimra, který převzal orchestr v roce 1983 po Antonínu Šimečkovi. Za tu dobu účinkovalo toto komorní těleso na dlouhé řadě koncertů u nás i v zahraničí s velmi širokým repertoárem. V roce 2011 obdržel orchestr cenu GRAND PRIX 2011 za nejlepší hudební výkon, v rámci Mezinárodního hudebního festivalu v Letohradu v roce 2010.
Sídlo orchestru je nyní v České Třebové. V poslední době byl orchestr značně omlazen žáky a studenty hudebních škol a konzervatoří. Pod profesionálním vedením Bohuslava Mimry si orchestr vydobyl špičkovou pozici mezi amatérskými tělesy a s pomocí dechové sekce Filharmonie Hradec Králové, se mu daří realizovat, vedle širokého komorního repertoáru i velká symfonická díla. V podání orchestru zazněla stěžejní díla světových klasiků,  Dvořákova „Novosvětská“, Smetanova „Má vlast“, Martinů 4. symfonie, Dvořákovo „Stabat Mater“ a další. Zdá se, že i budoucnost orchestru je zajištěna, a to přílivem mladých instrumentalistů, kteří hledají v orchestrální hře uplatnění a smysl života. Za 52 let své činnosti si Komorní orchestr Jaroslava Kociana získal pověst vynikajícího hudebního tělesa a dosáhl řady úspěchů.
 
MgA. Bohuslav Mimra
Studoval na kroměřížské konzervatoři. Po maturitě nastoupil na Janáčkovu akademii múzických umění  v Brně, kde studoval v houslové třídě prof. Jiřího Trávníčka, tehdejšího primária Janáčkova kvarteta. Roku 1970 se stal členem Východočeského státního komorního orchestru v Pardubicích, později i primáriem Východočeského smyčcového kvarteta. Po přestěhování do Prahy působil od roku 1984 nejprve v Pražském komorním orchestru bez dirigenta, Symfonickém orchestru Českého rozhlasu a v Sukově komorním orchestru. Od roku 1991 zastával místo ředitele Základní umělecké školy v České Třebové, je členem odborné rady Artama Praha, vyučuje každoročně na Mezinárodních interpretačních kurzech v Litomyšli. S Komorním orchestrem Jaroslava Kociana pracuje od roku 1983.