Městská knihovna Česká Třebová duben 2019                    
 
Matyldino pohádkohraní
2. 4. 2019
16:00 / Městská knihovna – oddělení pro děti
Čtení pohádek a vyprávění příběhů, vyrábění i nová přátelství. Akce je vhodná pro předškoláky a děti mladšího školního věku s rodiči či bez doprovodu. Vstupné dobrovolné.
 
Knižní klubíčko
24. 4. 2019
10:00 / Městská knihovna – oddělení pro děti
Knižní klubíčko je tu pro rodiče, které zajímá, co číst dětem od narození až do věku 4 let. Nebo hledají nápady na hry a říkanky či se chtějí seznámit s novými lidmi. Pro rodiče káva a čaj. K dispozici  přebalovací pult. Vstupné dobrovolné.
 
Zapař si s knihovnicí
4. 4., 11. 4., 25. 4. (čtvrtek), 14–18 hod., Teenspace
Přijď zapařit s knihovnicí na nové hry na X-boxu, např. Just dance 2018, LEGO Marvel, Snoopy's, LEGO The Hobbit, Adenture Time. Těší se na vás knihovnice Adéla.
 
Offline day – odpoledne plné deskových her a zábavy
1. 4., 29. 4. (pondělí), 14–18 hod., Teenspace
Vypneme compy, X-box, mobily, Wi-Fi a zahrajeme si různé deskové hry, např. Bang a jeho rozšíření, Uno, Ubongo, Monopoly a spoustu dalších her, u kterých si budeme povídat a užijeme si společně odpoledne. Můžeš přinést i svou oblíbenou hru z domu a naučit ji hrát ostatní.
 
Internetový den
8. 4. (pondělí), 12:30–18 hod., Teenspace
Trávíš rád/a volný čas na internetu nebo při hraní na X-boxu? Přijď do knihovny a dostaneš 30 minut na pc či X-box navíc. :) Budeme se těšit.
 
Velikonoční tvoření
15. 4. (pondělí), 14–18 hod., Teenspace
Blíží se Velikonoce, tak si přijďte do městské knihovny vytvořit velikonoční ozdobu. Materiál bude zajištěn. Těší se na vás knihovnice Adéla.
 
Robokroužek
3. 4., 10. 4., 17. 4., 24. 4. (středa), 15–17 hod., Teenspace
Postav a naprogramuj si svého robota s týmem. Oblíbený ROBO kroužek pokračuje, vždy každou středu. Těšíme se na tebe. Více info: mrkvlf@gmail.com.
 
KŘEST KNIHY – AUTORSKÉ ČTENÍ
BLANKA KOSTŘICOVÁ: FORMÁT ŠEST KRÁT DEVĚT
8. 4. 2019
19:00 / Městská knihovna
V pražském nakladatelství Dauphin právě vyšla nová – již devátá – kniha Blanky Kostřicové Formát šest krát devět, která obsahuje povídky z uplynulých zhruba devíti let. (Některé z nich již v českotřebovské knihovně zazněly – např. Železné cesty či Kamarád). Většina povídek je nesena v mírně nostalgickém duchu, jak napovídá klíčová pasáž z té úvodní, Šest krát devět: „A najednou, po desetiletích, se jí zasteskne po světě, který se mohl vejít do formátu šest krát devět centimetrů, nebylo třeba nic zvětšovat, jen kontaktní kopie vznikla, fotka, která měla kontakt se světem, jejž zachytila… S digitální fotkou můžeš dělat, co chceš, a svět se do ní přece nevejde, ten přerostlý a zpitomělý svět, z něhož se skutečný kontakt, kontakt se skutečností, čím dál víc ztrácí (anebo je již ztracen dočista?), v němž kontakt znamená e-mailovou adresu anebo číslo mobilního telefonu… A Pavla zatouží udělat z toho všeho výřez, který by se vešel do formátu šest krát devět, chodí po světě a hledá vhodné záběry“.
Křest knihy se koná v pondělí 8. dubna v 19 hodin v Městské knihovně (1. patro).
 
One man show Vlastimila Vondrušky
11. 4. 2019
18:00 / Malá Scéna Česká Třebová
Přijměte pozvání na setkání se spisovatelem a historikem Vlastimilem Vondruškou. Nepůjde o klasickou besedu, není to ani přednáška, ale jak sám říká, jde o one man show, ve které se pokouší zábavně vyprávět o životě, své literární tvorbě a také o životě našich předků.
Stejně jako Vondruškovy knihy, ani tento pořad Oldřich z Chlumu – román a skutečnost nepostrádá nadhled, ale je současně postaven na reálných faktech. A protože se Vlastimil Vondruška jako spisovatel dívá na historické prameny jinýma očima než školní učebnice, dozví se posluchači řadu překvapujících odhalení.
Akce se bude konat ve čtvrtek 11. dubna v Malé scéně, začátek je plánovaný na 18 hodin. Nebude chybět autogramiáda a prodej knih. Vstupné 80 Kč. Vstupenky si můžete koupit v předprodeji od 1. března v Městské knihovně, na oddělení pro dospělé v 1. patře. Více informací na info@moderniknihovna.cz.
 
Upozorňujeme na uzavírky
V pátek 5. dubna celý den zavřeno dětské oddělení. Beseda pro školáky s Markem Šolmesem Srazilem v rámci projektu Knížka pro prvňáčka.
Ve středu 10. dubna bude dětské oddělení zavřeno celé dopoledne.
Ve středu 17. dubna bude dětské oddělení zavřeno celé dopoledne.
Během Velikonoc od 19. do 22. dubna bude celá knihovna uzavřena.
Děkujeme za pochopení, knihy můžete vracet bez omezení do biblioboxů umístěných před vchody do knihovny na Smetanově ulici i na pobočce Parník (Ústecká ulice).
 
Další informace a aktuální otevírací dobu naleznete na webové stránce https://moderniknihovna.cz/cs/ nebo https://www.facebook.com/mekct/. Psát můžete na info@moderniknihovna.cz nebo volejte 732 756 827.
 
KLUCI Z ROBOKROUŽKU STARTOVALI NA ROBOTIÁDĚ
Dne 8. 2. 2019 se studenti ROBOkroužku při městské knihovně zúčastnili mezinárodní Robotiády ve VIDA Centru v Brně, aby poměřili síly se svými vrstevníky ve 2 ze 7 vypsaných disciplín, kde bylo ve většině požadováno využití stavebnic LEGO Mindstorms. Do Brna se vypravil čtyřčlenný tým za doprovodu trenéra Marka Volfa ve složení: Jiří Petráň, Lukáš Matoušek, Diviš Samoel a Matěj Pražák
V disciplíně zvané ČÁRA (line follower) autonomní roboti musí sledovat černou čáru a projet po ní danou trať v co nejkratším čase. Třebovský robot s časem 40,99s umístil v kategorii ZŠ na slušném 13. místě z celkových 59 startujících, kde 16 týmů nedopravilo robota do cíle ani v jednom ze tří rozjezdů. Avšak vítězný čas v dané kategorii pouhých 19,38s značí, že je zde stále co zlepšovat.
Disciplína SPRINT (drag race), kde autonomní robot musí projet co nejrychleji rovnou 10m dráhu, byla společná pro ZŠ a SŠ, tedy i konkurence byla větší. Ač se to dle zadání nezdá, jde o podstatně náročnější úlohu, kde už jen samotné dojetí robota „s cihlou na plynu“ bez kolize s mantinely je malým úspěchem, což potvrdila i výsledková listina, kde z 99 startujících týmů bylo 61 diskvalifikováno. Ve Sprintu týmy nejčastěji volí mezi dvěma strategiemi:
* Buď sestavit robota bez možnosti zatáčení, a pak se pokouší jej namířit na startu co nejpřesněji, aby trať projel dle pravidel.
* Nebo postavit robota s řiditelnou nápravou a s využitím gyroskopu, kompasu nebo optického sledování středící čáry na trati korigovat směr.
Třebováci se při přípravách vydali druhou z možností, ale bohužel v případě hnací i řiditelné nápravy se dle trenéra vydali tak trochu slepou uličkou a i přes jeho doporučení začít znovu a jinak se nadále snažili lepit v základu nevyhovující konstrukci. Ta se naplno projevila při testování na trati v plné délce poslední týden před soutěží. V tom okamžiku však již nebyl čas na kompletní přestavbu, natož ladění programu pod pouhým lektorským vedením. Robot byl nakonec kompletně přestaven a úspěšně nasazen do soutěže, nicméně s výraznou pomocí trenéra. Čas 4,29s by znamenal v konečném pořadí 14. místo, v duchu fair-play bylo ale posléze požádáno o anulaci výsledků. Vítězný čas 3,33s patřil týmu Nikita z Gymnázia Tarase Ševčenka v Kyjevě.
Za nejpřínosnější zkušenost z letošní soutěže považuje trenér Marek Volf mimo zdokonalení technických dovedností jeho svěřenců především jejich přímou konfrontaci s morální volbou mezi těšením se z nespravedlivě dosaženého výsledku a zúčastněním se soutěže se ctí.
Výsledky, fotografie a videozáznamy ze soutěže lze nalézt na http://robotiada.cz/media/robotiada-2019