Rozhovor s Lubošem Malinou -

kapelníkem sk. "Druhá tráva" a sk. "Malina brothers"

Jak a kde začala Tvoje kariéra - po současnost.
Moje hudební cesta začala v náchodské LŠU, ale zásadní moment nastal v roce 1972, kdy jsem jako třináctiletý kluk začal hrát na housle se skupinou Kliďánko. Byla to vlastně bluegrassová kapela v klasickém obsazení - kytara, basa, mandolína, 5. strunné banjo a housle, která hrála z části převzatý a z části vlastní repertoár. 
70. léta byla pro českou country poměrně příznivá, tehdejšímu režimu vadila míň než rock, takže kapely jako Zelenáči, Plavci nebo KTO s Waldemarem Matuškou jsme mohli vidět v televizi, slyšet v rádiu nebo jít na koncert, což mě hodně ovlivnilo. Občas si říkám, že je škoda, že jsem tenkrát propadl pětistrunném banju a ne elektrické kytaře, ale za to asi může právě moje angažmá v Kliďánku, kde byl banjista a já byl tím zvukem okamžitě fascinován.
Banjo pak se mnou zůstalo i přes studium klarinetu a violoncella na vojenské konzervatoři, pak i u mého působení u vojenských orchestrů v Příbrami, v Praze a ve Vyškově. Ve volných chvílích jsem se k němu vždy vracel a v osmdesátých letech jsme začali hrát s bráchou Pavlem, Lenkou Slabou a dalšími muzikanty opět jako Kliďánko. Souběžně s Kliďánkem jsem ve Vyškově založil se dvěma kamarády skupinu Uvidíme, která hrála výhradně bluegrass a tam jsem se na banjo zdokonalil tak, že když brněnským Poutníkům odešel banjista na vojnu, dostal jsem nabídku ho nahradit. To bylo v roce 1984 a mým nástupem k Poutníkům moje hudební cesta nabrala jiný směr. Do té doby jsem se nejvíce věnoval klarinetu a plánoval kariéru interpreta vážné hudby. 
Setkáním s Robertem Křesťanem pro mě country získala další rozměr a já věděl, že chci hrát s ním a klarinet šel stranou. V roce 1991 jsme od Poutníků odešli a založili Druhou trávu. Vedle Druhé trávy občas hrávám s Kateřinou García a od roku 2010 i s bráchama a Pavlem Peroutkou v kapele Malina Brothers. 
Jak se stane, že jsou v rodině tři bratři skvělí muzikanti?
To nevím, nikdo z našich rodičů na žádný hudební nástroj nehrál, když nepočítám housle a harmoniku, na které občas vyloudil pár tónů táta. Ale muzikální snad byli oba a táta už v našem útlém dětství rozpoznal, že máme talent a vedl nás k hudbě. S Pavlem jsme od malička chodili do LŠU, já kromě houslí i do výtvarného kroužku. Pepa se narodil až z druhého tátova manželství 20 let po nás a jeho hudební cesta byla, myslím, podobná.  
Jak vznikla spolupráce s P. Bobkem, Wabi Daněk, K. Garcia
Začnu Wabim Daňkem, se kterým se znám už z poutnických časů, kdy jsme se ve druhé polovině 80. let potkávali na Portách, párkrát spolu hráli v televizi a dokonce byli na společném turné v Polsku. Po roce 2000 mě napadlo nahrát písničky Mirka Jaroše a jako interpreta jsem vybral právě Wabiho, protože jsem měl pocit, že má k těm písním nejblíž a dokonce mnoho z nich už znal. Z této spolupráce vznikly dvě cédéčka a písně z obou hrajeme dodnes s Malina Brothers.
S Katkou García jsem se setkal v roce 2001 při natáčení koncertu skupiny Teagrass a byla to hudební láska na první pohled. Hned jsme se domluvili na další spolupráci, za pár let nahráli několik demo snímků a založili skupinu García, zaměřenou na irskou hudbu. S Grarcíou jsme odehráli mnoho koncertů a nahráli taky dvě desky. Katka je velmi všestranná zpěvačka, kromě irské muziky, zpívá Anglicky, Španělsky a samozřejmě Česky. V češtině je taky naše zatím poslední společná deska, na které pracujeme už přes 6 let a začátkem tohoto roku jsme domíchali poslední písně. Jsou to zhudebněné texty Věry Provazníkové, plus jeden od Bohuslava Reynka, dohromady 10 písní, které jsme náhráli s producentem Stevem Walshem.
Já jsem Katku od začátku nutil zpívat česky a první její veřejnou nahrávkou v češtině je duet Mé září s Pavlem Bobkem. Písnička je na cédéčku Muž, který nikdy nebyl in, prvním ze tří, které jsem Pavlovi produkoval. Z toho pak vznikla spolupráce, která trvala přes deset let, až do Pavlovi smrti.
Jaké jsou tvé další umělecké aktivity?
Před 10. lety jsem se trochu vrátil k výtvarnému umění a od té doby se mu poměrně intenzivně věnuji. Hlavně grafice, konkrétně suché jehle, ke které mě inspirovaly obrázky Bohuslav Reynka. Ze začátku jsem to bral jako výborné odreagování od muziky a ani jsem nepomyslel na nějaké předvádění svých obrázků. Jenže postupem času jsem dostal nějaké nabídky na výstavy a dnes už jich mám pár za sebou, včetně dvou v USA. Jednou takovou byla výstava v městečku Putney ve Vermontu, kde se sešlo několik muzikantů, kteří se věnují nějakému výtvarničení. 
Vystavovali se obrazy, akvarely, ručně tkané koberce, fotky a grafiky. Byl jsem jediný cizinec, jinak Peter Rowan, Tony Trischka, které se mi podařilo "obrátit" na suchou jehlu, Tim Eriksen a další muzikanti, kteří jsou známí spíš v USA ze spolupráce s Bobem Dylanem, Joan Baez, Janis Joplin, Chrisem Isaakem, atd. 
Jaká je budoucnost skupiny Druhá tráva ? (nové CD apod.)
S Druhou trávou jsme už začali zkoušet nové písně a v červnu bychom měli jít po dlouhé době opět do studia, takže ledy se začínají hýbat. Chtěli bychom natočit dvojalbum, kdy jedno cd by bylo celé autorské a druhé složené z převzatých písní s Robertovými texty. Částečně nás k tomu inspirovaly spolupráce s bratry Ebenovými a hlavně s Michalem Pavlíčkem, který by měl také být jedním z hostů na nahrávce.¨
Jaká je budoucnost skupiny Malina brothers?
To je spíš otázka na Pepu, který řídí naše osudy a dokáže věci, které vymyslíme, dotáhnout do konce. Malina Brothers vznikli na popud našich kamarádů a myslím, že nikdo z nás nepředpokládal, že by naše kapela mohla takhle fungovat. Hrajeme už devátý rok, nahráli jsme 3 desky, z toho jednu s Charliem McCoyem a jednu Katkou García, teď nás čeká (nebo právě máme za sebou - podle toho kdy to vyjde…) velký koncert v brněnském Sono centru, kde budou Katka i Charlie hostovat, který natočí televize a ze kterého vyjde live dvd a cd, no a příští rok už desáté výročí od prvního koncertu MB.
Co se Ti vybaví pod "PPP 2017 - pohodový pátek poprvé" v Č. Třebové, zde jste zanechali velký dojem a letos zde vystoupíte na "PPP 2019 - pohodový pátek potřetí" s Katkou 19. 10. (pozor je to sobota )
PPP je skvělá akce, aspoň ta které jsme se s bráchama zúčastnili byla skvělá a my se moc těšíme na další! Hlavně si zase zahrajeme s Káťou a to je vždycky radost! 
Děkuji za rozhovor Zdeněk Neterda  (Použity fotografie a videa z PPP na Horách 15.10. 2017)