Středisko Javor hlásí: Memoriál Břetislava Hampla 2019


V sobotu dne 23. února se u chaty U Floriána sešlo na 180 skautů z České Třebové, Dolní Dobrouče a Chocně, aby si po roce opět prověřili své znalosti na Memoriálu Břeti Hampla, který byl letos součástí oslav 100 let našeho střediska. Tyto závody pořádá již 28 let 3. chlapecký oddíl střediska Javor Česká. Jednotlivá stanoviště zajišťovali členové všech oddílů ze střediska Javor Česká Třebová, kteří si zaslouží velké poděkování. 
Ač to podle počasí vypadalo, že budou závody bez sněhu, všichni závodníci byli překvapeni, že minimálně třetina trati byla po sněhu. V letošním roce se závodů na trati o délce asi 4 km zúčastnilo 31 hlídek. Skautky a skauti běželi v tříčlenných hlídkách, světlušky a vlčata vytvořila šestičlenná družstva, která postupně plnila úkoly na 11 stanovištích. Většina hlídek měla problémy s rozděláním ohně, resp. přepálením provázku u mladších a uvařením vody u starších. Dále si hlídky např. vyzkoušely první pomoc, vázání uzlů, odhad a hod na cíl. Největší úspěch a nejvíce zábavy, ale také modřin, měla zimní disciplína, kdy družina vezla jednoho člena v ledovém korytě na sáňkovacím talíři, a tento člen měl převézt určený počet ořechů, aniž by spadly.
Mladší účastníci běželi závod podle fáborků, starší pak podle mapy a měly určené první stanoviště, které museli splnit. Vzhledem k tomu, že v letošním roce závodilo ve starší kategorii hodně závodníků poprvé, měla velká část hlídek problém s orientací podle mapy.
Některým hlídkám se sice nepodařilo nalézt všechna stanoviště, ale i tak se dostaly do cíle, daly si výbornou gulášovou polévku a pak už jen čekaly na vyhlášení výsledků. Po doběhnutí poslední hlídky v každé kategorii se spočítaly výsledky a ohodnotily se 3 nejlepší hlídky.
 
A kdo že nakonec vyhrál?
V kategorii světlušek hlídka z 8. dívčího oddílu Česká Třebová ve složení: Anna Hrušková, Ema Jansová, Magdaléna Vavřínová, Aneta Lánová a Nela Příhodová.
V kategorii skautek hlídka ze 3. oddílu Dolní Dobrouč ve složení: Marika Mykysková a Anežka a Verča Šolcovi.
V kategorii vlčat hlídka 1. chlapeckého oddílu "Racek" Dolní Dobrouč ve složení: Antonín Šulc, Šimon Matějíček, Jan Šmíd, Tomáš Moravec, Petr Mikyska a Jakub Osoha.
V kategorii skautů hlídka 3. oddílu Kondoři Skály Choceň ve složení Lukáš Vích, Matěj Němec a Matyáš Lorenc.
Úplnou výsledkovou listinu včetně fotografií a dalších zajímavostí z našeho oddílu najdete na internetových stránkách – http://trojka.e-skaut.cz
 
Závěrem bychom rádi poděkovali státnímu podniku Lesy České republiky, který umožnil konání akce na pozemcích, které spravuje. A dále také sponzorům: Město Česká Třebová, Mika a.s. Česká Třebová, CZ LOKO, a.s., Česká Třebová, Plastkon product, s. r. o., ENGEL CZ, s.r.o. a rodině Maršálkově, kteří poskytli ceny pro vítěze, popř. pomohli s uspořádáním závodu.
Poděkování patří také Sboru dobrovolných hasičů - Parník za zapůjčení chaty u Floriána a všem, kteří se podíleli na organizování závodu.
3. chlapecký oddíl střediska Javor Česká Třebová