VOŠ a SŠ technická Česká Třebová v Anglii                      
Studijní a poznávací zájezd – Průmyslová Anglie s výukou
Byli jsme tam a bylo to super!  V sobotu 16. března jsme se vydali na dlouhou cestu s CK Barbora Dokoupilová. Zážitky na sebe nenechaly dlouho čekat. Z francouzského Calais jsme se trajektem přepravili do Doveru. Na trajekt jsme museli přes hodinu čekat, protože příliš velké vlny byly příčinou dočasného zastavení přepravy.
Anglie nás přivítala větrným počasím. První den je vždy náročný, protože po noci strávené v autobusu celý den chodíte. Následovala procházka Londýnem kolem nejznámějších míst. Trafalgarské náměstí i náměstí Piccadilly bylo plné lidí čekajících na slavnostní průvod u příležitosti St Patrick´s Day. Londýn byl celý zelený a někteří z nás si na památku přivezli zelený klobouk. Odpoledne jsme se metrem vydali na návštěvu stadionu FC Chelsea. Poté jsme využili lodní přepravy po Temži a pozorovali další známá místa a památky Londýna z paluby katamaránu MBNA Thames Clippers´. Večer nás čekala cesta do Oxfordu, kam jsme dorazili v pozdních večerních hodinách a kde na nás čekaly rodiny, u kterých jsme byli ubytovaní. Ubytování v rodinách patří určitě k velkým zážitkům. Poznáte, jak vypadá život v jiných rodinách, než je ta vaše. Ochutnáte místní stravu a hlavně musíte komunikovat.   
Třetí a čtvrtý den jsme dopoledne strávili v Oxfordu, v mezinárodním jazykovém centru, kde probíhala výuka. Odpoledne jsme se vydali do automobilky Mini-Cooper, kde jsme procházeli montážní halou a viděli, jak se tato auta vyrábějí. Poté jsme se vrátili do centra univerzitního města Oxfordu a navštívili Christchurch College a jídelnu známou z filmů o Harry Potterovi. Další den jsme odpoledne strávili v Birminghamu. Tam jsme si mohli zvolit mezi prohlídkou interaktivního vědeckého muzea Thinktank a centra města, kde se nachází obchodní dům Selfridges. Budovu navrhl český architekt Jan Kaplický.
Poslední den jsme navštívili Cambridge. Univerzitní budovy jsme si nejdříve prohlédli při projížďce loďkou pro řece Cam, pak z výšky věže, když jsme překonali spoustu schodů, a nakonec jsme si Cambridge prošli pěšky.  
Den se chýlil ke konci a stejně tak náš pobyt v Anglii. Už nás čekala jen cesta domů. Cestu  do Velké Británie přes kanál La Manche jsme absolvovali trajektem a zpět jsme využili druhou alternativu, a to podmořským tunelem. Pobyt jsme úspěšně zvládli a v pořádku jsme se vrátili zpět domů. Všichni jsme měli v očích spokojený výraz a snad si to zase brzy zopakujeme.
                                                                                                                                            Mgr. Helena Nerudová