Českotřebovský deník 101/2019 (12.4.)
Sakury a požár u gymnázia

Fotografie Prof. RNDr. Pavla Kováře z 9. dubna. Následný příjezd hasičů již není zachycen...

Jarní tvořivé dílny v MŠ U Koupaliště

Jaro jsme společně s dětmi a jejich rodiči přivítali společným „JARNÍM TVOŘENÍM“. Tato společná setkávání nám dávají rozměr vzájemného poznávání rodičů dětí a pedagogů. Na jednotlivých třídách si učitelky připravily různé náměty, ze kterých si rodiče mohli vybrat, co budou se svými  dětmi tvořit, nebo sami přispěli vlastní tvorbou. A kdo měl hlad, mohl se zakousnout do lineckého pečiva, které děti svým rodičům napekly a maminky je polevou nazdobily.  
Nakonec si každý domů odnesl kousek jara v podobě vlastních výrobků.  Děti a učitelky z MŠ U Koupaliště


Zahájení sezóny v Průmyslovém muzeu v Mladějově na Moravě

Průmyslové muzeum v Mladějově otevírá své brány opět od 1. května 2019
 
 
 
Po 33 letech od posledního zátopu a po 13 letech práce se nám s pomocí našich partnerů, sponzorů a přátel podařilo parní lokomotivu BS 80 z roku 1951 úspěšně opravit a uvést znovu do chodu. 
 
Poprvé ji v provozu můžete zhlédnout v sobotu dne 4. května 2019. v 11:00 h. během slavnostního zahájení 21.ročníku výletních jízd na mladějovské úzkokolejce. 
 
Jízdní řád naleznete na našich webových stránkách www.mladejov.cz 
 
Občerstvení zajištěno.
 
Srdečně Vás zvou členové Průmyslového muzea a Mladějovské průmyslové dráhy. 


Českotřebovská VDA získala prestižní titul České ručičky

Ve čtvrtek 11. 4. 2019 potvrdili žáci Vyšší odborné školy a Střední školy technické z České Třebové, že mají opravdu šikovné ruce. Tři z nich se zúčastnili finále prestižní soutěže České ručičky v oboru elektro, kdy se vítězní žáci krajských kol z celé republiky utkali na neutrální půdě brněnské Střední průmyslové školy, aby naposledy poměřili svoje síly a vítěz potom získal zlatou plaketu Českých ručiček.  Reprezentantům českotřebovské VOŠ a SŠ technické se dařilo, dokonce jako nejlepší ze všech  účastníků celorepublikového měření sil byl Vítězslav Beran a dosáhl na metu nejvyšší. VÍCE ZDE
Kůrovec je za dveřmi

I přesto, že se kůrovcová kalamita Pardubickému kraji prozatím vyhnula, nelze tuto hrozbu pomíjet. Hejtman Martin Netolický proto jednal s generálním ředitelem Lesů ČR Josefem Vojáčkem nejen o stávající kůrovcové kalamitě, ale také o možných opatřeních nejen na úrovni kraje. Na základě jeho doporučení bude v kraji zřízen kůrovcový kalamitní štáb, jakožto poradní orgán krajské rady.
„Náš kraj prozatím patřil mezi regiony, které kůrovcová kalamita nezasáhla. Jsme ovšem obklopeni rozsáhlými lokalitami v Moravskoslezském kraji a Kraji Vysočina. Proto musíme reagovat již nyní a velmi rychle. Na doporučení pana ředitele Lesů ČR proto jako samospráva kraje vytvoříme kůrovcový kalamitní štáb, který bude poradním orgánem rady kraje. V rámci toho se potkají zástupci samosprávy, krajského odboru životního prostředí, Lesů ČR, Českého hydrometeorologického ústavu, vlastníků lesů, projektu Intersucho, zástupci dopravců a také zpracovatelů. Vzhledem k závažnosti tématu se bude tento tým scházet pravidelně na úrovni hejtmana kraje,“ uvedl Martin Netolický, který zároveň doplnil další možná opatření. „Zvážíme také podporu aktivit, které nebudou pokryty z dotací ministerstva zemědělství. Ty jsou zaměřeny pouze na obnovu lesa a asanaci. Příkladem mohou být takzvané mokré skládky, které prodlouží životnost dřeva před nutností zpracování. Zároveň musíme nastavit lepší informační podporu vlastníků lesů, kterých je v České republice 300 tisíc. Opatření tedy musí přijímat nejenom velcí vlastníci, ale také ti drobní s plochou lesa do pěti hektarů,“ doplnil hejtman Netolický. 
 
Do Pardubic se vrací jarní cyklojízda. Naláká na výzvu "Do práce na kole"

Pardubice patří k městům s nejaktivnější cyklodopravou a také s nejvyšším počtem účastníků výzvy Do práce na kole. Do té se organizátoři z Pardubic zapojují už po deváté a letos už registrují téměř 800 účastníků. Předzvěstí květnového klání bude společná cyklojízda 16. dubna odpoledne.
Cyklojízdu v Pardubicích dříve pořádal spolek Městem na kole, po několikaleté přestávce se letos organizace ujímá Eliška Jiránková, která v krajském městě koordinuje Do práce na kole.  Cyklojízda je však určená nejen zaregistrovaným účastníkům květnové soutěže, ale i široké veřejnosti a celým rodinám.  „Sejdeme se v úterý 16. dubna v 17 hodin u Krajského úřadu. Trasu ještě ladíme, ale už teď můžeme slíbit, že po okružní jízdě dojedeme do parku Na Špici a tam na nás bude čekat gril a drobné občerstvení za dobrovolné příspěvky,“ říká Eliška Jiránková.V Pardubicích výzvu Do práce na kole podpořily firmy jako ERA, Panasonic, Medela nebo Stapro. Další pak přispěly výhrami do soutěže a také akcemi pro účastníky zdarma. Startovné zaměstnancům pak platí třeba ČSOB nebo Krajský úřad.   www.dopracenakole.cz/locations/pardubice