Českotřebovský deník 106/2019 (17.4.)
Výročí 170 let oslaví v CZ LOKO dnem otevřených dveří

V sobotu 1. června se ve výrobním závodě CZ LOKO otevřou brány široké veřejnosti. U příležitosti 170. výročí vzniku železničních dílen zde český výrobce kolejových vozidel nabídne neobvyklou možnost podívat se, jak se vyrábí a opravují lokomotivy. Den s CZ LOKO nabídne bohatý doprovodný program pro celou rodinu, jehož největší hvězdou bude Leoš Mareš a jeho show.
„Naše lokomotivy jezdí po celém světě a chceme návštěvníkům ukázat, jak se takové lokomotivy vlastně vyrábí. Uvidí jednotlivé fáze výroby, budou se moci podívat na stanovistě strojvedoucího. Otevřená ale bude i hala montovny, lakovna, podvozkárna nebo motorárna,“ přibližuje program oslav Jiří Kutálek, personální ředitel CZ LOKO.
Celým dnem provede Leoš Mareš, hlavním vyvrcholením oslav pak bude jeho show ve 13:00. Připraveny budou i další atrakce skákací hrad pro nejmenší, show s klauny, malování na obličej nebo ukázky práce modelářů. V zadní části areálu se návštěvníci boudou moct svést parním vláčkem nebo nejnovější drezínou MUV 75.

CZ LOKO připravuje slavnostní předání lokomotivy pro  Rail Cargo Carrier


Jde o lokomotivu 763613, která bude slavnostně předána odběratel v úterý 23. 4. 2019 v pravé poledne za účasti  všech členů představenstva CZ LOKO a zástupců odběratele - společnosti Rail Cargo Carrier a finanční společnosti Unicredit  Leasing CZ.

Odběratelem je společnost, která byla založena v roce 2013 jako 100% dcera české společnosti ČSKD Intrans, po několika majetkových změnách (ale vždy v rámci skupiny RCA z holdingu ÖBB) je od 29. prosince 2014 majitelem Rail Cargo Carrier Kft. sídlící v Budapešti. Společnost vstoupila na trh nákladní železniční dopravy v Česku k 13. 12. 2015, kdy převzala provoz vlaků provozovaných do té doby přímou rakouskou společností Rail Cargo Austria. Od začátku se soustředila především na tranzitní dopravu mezi Polskem a Rakouskem (uhlí, koks, ocel), ale využívá ucelené vlaky rovněž pro přepravu jednotlivých zásilek a skupin vozů mezi těmito státy. Dopravce se mj. podílí na intermodální dopravě, v roce 2016 šlo např. o přepravu intermodálních vlaků mezi přístavem Koper a terminály v Polsku, v listopadu 2017 pak realizovala první kontejnerový vlak z čínského Čcheng-tu do Itálie.

 

ČESKÁ TŘEBOVÁ VYSTAVILA HAZARDU STOPKU!

Na posledním jednání zastupitelstva města se podařilo schválit obecně závaznou vyhlášku, která postupně zamezí provozování hazardních her na území našeho města. Přidáváme se tak k našim sousedním městům jako jsou např. Litomyšl, Ústí nad Orlicí, Vysoké Mýto, Lanškroun,... V případě České Třebové už nebudou moci nové herny vznikat a těm stávajícím doběhne jejich platná licence. Je to další stupeň prevence a ochrany nejen pro rodiny.  Děkuji kolegům z Koalice pro ČT a zejména pak Petru Skopalovi, který se významně podílel na tom, že máme dnes vyhlášku schválenou.  FB KDU-ČSL
 
Pozvánka na 58.ročník trampského volejbalu 

58. ročník trampského volejbalu a 17. ročník Memoriálu Mirka Hurta se koná v sobotu 25.května 2019.
Místo konání:  kurty TJ Sokol Rybník
Začátek: 9:00 hod (prezentace na místě od 8:30 hod)
Dobrou náladu s sebou. Kontakt +420 725 470 138.
 
VELKÁ ZÁŽITKOVĚ POZNÁVACÍ HRA PRO VŠECHNY GENERACE
V RÁMCI AKCE „NOC KOSTELŮ“ V ČESKÉ TŘEBOVÉ

Zachraňte Kateřinu (2) - Na ostří meče!
Pátek 24. května 2019
Domluvte se mezi sebou a vytvořte týmy v počtu 2-5,
ve věku od 1 do 100 let
start: od 17:00 na kterékoliv z těchto adres:
 
  • Klácelova 1 (ŘKC)

  • Smetanova 1450 (CASD)

  • Mlýnská 900 (CČSH)

  • Trávník 150 (ČCE)

  • Tykačova 1183 (CB)

Tam dostanete herní plán a herní průkaz. Dozvíte se pravidla hry a první úkol. Splněním úkolů získáte indicie k tomu, jak je možné vyhrát bitvu proti mocným s mečem. Počítejte s tím, že se budete pohybovat po městě, a že vám soutěžní část hry zabere asi 2 hodiny. Pokud byste to nestihli, nezvládli, i tak přijďte na závěrečné finále do Javorky k Bennewitzovu pavilonu. Uvidíme, jak bitva dopadne…
Finále: v 19:45 v Javorce u Bennewitzova pavilonu


Regionální kola soutěží CDM a TSR 2019

30. března v Chrudimi a 13.dubna v Hradci Králové proběhla regionální kola největších tanečních soutěží v ČR - tedy Czech Dance Masters a Taneční skupina roku 2019. Obě soutěže jsou respektované, podporované nejen MŠMT, ale i kraji a městy v nichž se odehrávají. Na kolech regionu Východní čechy se odehrává souboj reprezentantů hned dvou krajů, a to Pardubického a  Královéhradeckého.  Taneční škola, která je již pevně usazena v žebříčku obou soutěží získala pro všechny své choreografie nominaci na Mistrovství Čech v Praze a Chomutově.
V Chrudimi reprezentovalo Českou Třebovou 11 choreografií a přivezli jsme 4 zlaté, 3 stříbrné a 2 bronzové medaile. V Hradci jsme předvedli 16 soutěžních formací a nasbírali 7 zlatých, 4 stříbrné a 2 bronzové medaile.
Příjemným překvapením byl také postup formace Gold Crew do nejvyšší výkonnostní třídy, proto bude naše město jako jediný discodance tým z celého Pardubického a Královéhradeckého kraje reprezentovat na MČ v soutěži nejvyšší - tedy extralize.
V průběžném komplexním výkonnostním hodnocení 218 tanečních organizací z celé ČR je Taneční škola (Sportovní taneční klub Česká Třebová, z.s.), po ukončení všech regionálních kol, na krásném 5. místě.
 
Videa Chrudim: https://www.youtube.com/playlist?list=PLvjQS7V1aZcV5Ku2aTY62nhn5ACfKxHNV
Videa Hradec:
https://www.youtube.com/playlist?list=PLvjQS7V1aZcX3y0lih65n4EhKcVXXQz84
 
Hejtman Netolický bojoval o peníze pro sociální služby

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický a radní pro oblast sociální péče a neziskového sektoru Pavel Šotola jednali s ministryní práce a sociálních věcí Janou Maláčovou o problematice financování sociálních služeb, kde v tuto chvíli chybí minimálně dvě miliardy korun. Pro Pardubický kraj znamená nedostatečné financování rozdíl okolo 100 milionů korun. Pokud stát prostředky krajům nedá, hrozí kolaps sociálních služeb a odchody pracovníků do jiných profesí za lepšími pracovními podmínkami.
„Když stát převáděl financování sociálních služeb na kraje, tak nám bylo garantováno, že se jedná pouze o změnu mechanismu, kdy kraje nebudou muset na sociální služby nijak doplácet. Bohužel se opět dostáváme do situace, kdy dotace na sociální služby ze státního rozpočtu nepokrývá potřeby sítě v kraji. Celková výše této dotace bohužel nezohlednila navýšení platů a příplatků schválených vládou,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který se také seznámil se záměrem ministryně Maláčové na novelizaci zákona o sociálních službách. „Velice vítám návrh paní ministryně, aby byly prostředky na sociální služby mandatorními výdaji v rozpočtu, což by řešilo každoroční dohady o tom, kolik financí má být mezi kraje rozděleno,“ řekl hejtman, který zároveň avizoval, že bude chtít v této věci jednat také s ministryní financí Alenou Schillerovou, jelikož jednou věcí je letošní rok, druhou pak celý systém financování.
O tom, že je situace velmi vážná, svědčí také fakt, že někteří poskytovatelé mají prostředky pouze do podzimních měsíců. „Již nyní víme, že jsou poskytovatelé služeb, kteří bez dalších dotací mají finance pouze do října. Pokud stát nenavýší prostředky v jednotlivých krajích, hrozí kolaps sítě sociálních služeb. Místo toho abychom služby rozvíjeli dle reálných potřeb, musíme opět nyní bojovat o to, abychom vůbec udrželi základní síť služeb," uvedl krajský radní Pavel Šotola a dodal: "O dofinancování sociálních služeb je třeba rozhodnout rychle, a to cca do konce května, aby kraje mohly v srpnových či zářijových zastupitelstvech schválit rozdělení prostředků poskytovatelům služeb." Na závěr společného jednání bylo dohodnuto, že ještě do konce dubna proběhne společné jednání zástupců krajů a ministerstva k zajištění potřebných finančních prostředků na sociální služby v tomto roce. 
Podpora prorodinných i dobrovolnických aktivit v kraji roste

Zastupitelé Pardubického kraje tento týden schvalovali programové dotace také pro rodinná centra a další organizace, které se zabývají službami pro rodinu. Jejich podpora vzrostla oproti minulému roku o více než 200 tisíc korun. Podobně jsou na tom i dobrovolnická centra.
„Letos se nám do dotačního řízení přihlásilo celkem 27 prorodinných organizací, jejich počet roste každým rokem a pokrývají téměř celý kraj. Mateřská a rodinná centra působí jak ve velkých městech, tak i v menších obcích. Celkem jsme mezi ně rozdělili 1,16 milionu korun,“ informuje radní pro sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola.
Podpořené projekty se týkají například propagace pěstounství, provozu rodinných center nebo preventivní pomoci rodinám mladých lidí se zkušeností s ústavní výchovou nebo pěstounskou péčí.
Pardubický kraj dlouhodobě podporuje dobrovolnictví. V letošním roce poskytl celkem téměř 900 tisíc korun na zajištění činnosti dobrovolnických center, které vytváří potřebné zázemí dobrovolníkům.  „Letos pokračuje i náš program podpory fundraisingu pro neziskové organizace. V něm jsme rozdělili 365 tisíc korun mezi 7 žadatelů.  Jsou to například Cesta pro rodinu ze Žamberka, charitní služby z Chrudimi a Pardubic, Spolek Hurá na výlet a další. Zajímavý projekt Aktivní senioři v Lanškrouně má třeba rodinné centrum Dětský svět,“ říká Pavel Šotola.
Záměrem dotačního programu na podporu fundraisingu je podpora pozice fundraisera v neziskové organizaci a to jak prostřednictvím finančních prostředků určených na mzdové náklady, ale také poskytnutím dotace určené na vzdělávání fundraiserů formou kurzů, seminářů, mentoringu a koučování. Cílem programu je především zajištění větší finanční stability a nezávislosti neziskových organizací a podpora schopnosti získávat finanční prostředky na činnost.
 
Terénní služby využívají dotace hlavně na pořízení automobilů

Dotační titul Pardubického kraje Materiální zabezpečení sociálních služeb vznikl nedávno hlavně na základě požadavků z praxe. Vloni v něm kraj rozdělil 2,7 milionu korun, letos to bylo 2,6 milionu.
„Důvodem vzniku tohoto dotačního titulu byl fakt, že poskytovatelé sociálních služeb nemohou pořizovat žádné vybavení z dotačních prostředků na služby.  Proto nás žádali o nějakou možnost podpory. V případě terénních služeb nejvíc potřebují dopravní prostředky, jenom letos bylo z 29 žádostí 13 na automobil,“ informuje radní pro sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola. Další projekty pomohou poskytovatelům například vylepšit sociálně-terapeutické dílny, kuchyně, bezbariérové vstupy, koupit kompenzační pomůcky, nebo vylepšit prostředí pro klienty a zaměstnance. V Centru duševního zdraví ve Výměníku třeba díky tomuto dotačnímu titulu vznikne relaxační místnost pro uživatele služeb.
Dotační titul je určen pro poskytovatele sociálních služeb z řad neziskového sektoru a je o něj velký zájem.
Ústeční mladí návrháři na soutěži v Prešovět opět dobří 

Čtrnáctý ročník mezinárodní soutěže Módna línia mladých mají studenti a pedagogové za sebou. Několikaměsíční úsilí spočívající ve výrobě kolekcí a nácviku jejich předvádění přetavil ateliér Designu oděvů v další medailové umístění. Ze dvou modelů sice uspěl v pátek 12. dubna pouze jeden, ovšem v nabité konkurenci dvaceti škol ze Slovenska, Česka, Polska a Ukrajiny má i bronz svoji váhu. V soutěži bylo letos 129 kolekcí v osmi různých kategoriích. SŠUP přivezla již množství medailových umístění a loni speciální ocenění primátorky Prešova. Padesátiprocentní úspěšnost a třetí místo maturantky Anny Machačové přesto vnímá její vyučující Kateřina Sýkorová jako pozitivum.
Porotu zaujala kolekce Boom“, která soutěžila v kategorii sportovních oděvů. Výprava z ústecké školy doufala i v úspěch další z maturantek Anny Černé, která svůj návrh přihlásila do nabité kategorie vycházkových oděvů. „Kolekce se nesla v duchu minimalismu, čistého designu a výborného řemeslného zpracování. Mezi soutěžními kolekcemi zcela vybočovala z řady, možná také proto nezískala žádné umístění. Z mého pohledu se jedná o kolekci, která je na vysokoškolské úrovni, a hodnotím ji velmi pozitivně. Rádi bychom ji přihlásili do dalších soutěží, jako je například Studentský design 2019,” doplnila Kateřina Sýkorová.
"Výlet na Slovensko proběhl v pohodě a bez problémů, kromě počasí, které bylo tentokrát velmi nepříjemné. Tatry byly schované v mracích a zasněžené,” doplňuje své postřehy každoroční účastník “prešovského zájezdu”, vedoucí uměleckých oborů SŠUP Jaroslav Habrman.  Foto: Jaroslav Habrman
Věc: silnice na Hlinecku 

Téměř 40 starostům z Hlinecka hejtman představil krajské projekty v oblasti dopravy, mezi kterými je také rekonstrukce silnice II/337 a II/343 z Třemošnice do Trhové Kamenice za částku okolo 500 milionů korun v příštích letech. Hejtman hovořil také o problematice financování sociálních služeb či dotačních titulech kraje včetně podpory dobrovolných hasičů.
„I přesto, že dáváme do oblasti silničního hospodářství nejvíce prostředků v historii, tak ani to nestačí na prostou obnovu silniční sítě, kterou stát předal krajům ve velmi špatném stavu, a proto každoročně horujeme za stabilní příspěvek ze Státního fondu dopravní infrastruktury. Ten jsme zatím v letošním roce neobdrželi, i přesto, že stavební sezona je již v plném proudu,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který hovořil také o konkrétních projektech na Hlinecku. Je  připraven velký projekt na modernizaci silnice druhé třídy z Trhové Kamenice přes Vršov, Seč až po hranici kraje u Třemošnice, několikaetapový  projekt, který bude spolufinancovaný v rámci 70. výzvy Integrovaného regionálního operačního programu. Úsek je dlouhý  přibližně 30 kilometrů a náklady jsou okolo 500 milionů korun.
Ten se starosty hovořil dále o problematice financování sociálních služeb, kdy obce jsou zřizovateli domovů pro seniory a v tuto chvíli na tyto služby chybí přibližně dvě miliardy korun, ale také o dotačních titulech kraje pro obce a různé spolky, které na svém pondělním jednání schvalovalo krajské zastupitelstvo.