Českotřebovský deník 110/2019 (22/4)

Krásné velikonoční počasí vytáhlo lidi do přírody


Přitom některé kouty v našem městě jsou zatím méně navštívené. pro nabízíme pár fotografií z areálu starého hřbitova u rotundy sv. Kateřiny. Na jaře nyní po úklidu díky dobrovolníkům sousedům (které chválíme) vypadá park velmi dobře. Jistě se ještě podaří odstranit neodvezenou hromadu spadaných větví soustředěných zatím pěkně na hromádce. 
Kdybychom využili peníze z grantu Pardubického kraje  (a nevrátili neutracený téměř milion korun), mohli jsme zde mít již od loňska nové krásné cestičky i lavičky podobně jako v parku u gymnázia. Je to prostor jako stvořený jak pro jarní, letní či podzimní meditaci, prostor, kam zveme návštěvníky našeho města.  A přesto jsme sami svou neschopností nedokázali peníze pro tento prostor určené využít....
Ale jak je vidět na fotografiích, tak ty v přírodě vyšlapané cestičky mají také své kouzlo, zvlášť bude-li okolo trvale udržovaný trávník. To bychom dokázat mohli i bez velké investice. Z dobře a pravidelně prováděné údržby bude všem návštěvníkům jasné, že nám na úpravě tohoto parku hodně záleží. (Foto VV)

Běh Javorkou, letos jubilejní, pětadvacátý  

Druhou lokalitou vhodnou pro pobyt v přírodě v našem městě je (nejen o velikonocích, ale vlastně celoročně) městský park Javorka, dobře připravený na jarní návštěvní sezónu. Zde se v sobotu 20. dubna konal tradiční a letos i jubilejní 25. ročník Běhu Javorkou, běhu pro všechny generace od těch nejmenších po ty nejstarší. Účast vynikající, počasí také. Co více si přát. 
Více najdete v samostatném článku ZDE
 
Zahájení 8. litomyšlské lázeňské sezóny je tu za pár dní!

Poslední víkend v dubnu ožije lázeňská kolonáda hudební a divadelní produkcí a věříme, že krásnými kostýmy ji ozdobíte i vy!
Připravujte kostýmy, ve kterých budete korzovat po litomyšlské lázeňské kolonádě. Bude letos výrazně delší než v minulých letech.
Přijďte si užívat krásy Litomyšle, ochutnávat gurmánské lázeňské prameny, bavit se při divadelních i hudebních produkcích nebo jen tak korzovat v lázeňském kostýmu kolem překrásných veteránů a na chvíli zapomenout na každodenní starosti. Léčit laskavou legrací mohou lázně Litomyšl jen v případě, že se cítíte dobře.
Lázeňská kolonáda bude prodloužena až ke Smetanovu domu a bude zde přidáno hned několik pódií, která si jistě zaslouží vaši pozornost, např. Smetanova dětská scéna v parku u Smetanova domu a dětském hřišti na Vodních valech. Další novinkou bude alternativní scéna u Černého orla, která vyvrcholí společným jam sessionem všech přítomných hudebníků
Také Zámecká scéna chystá řadu překvapení! Tak především rybniční panny v zámecké kašně budou nevídanou atrakcí.
Českou verzi bájných sirén podpoří masážní studio pod širým nebem, nárybnický rumový bar, Vackovi pstruzi na másle, oblíbená lehátková vyhlídka či program na Dixielandovém pódiu.
Rekordní je i počet gurmánských pramenů – celkem na 31 místech můžete sbírat razítka a soutěžit.
Na Toulovcově náměstí bude opět Hlavní lázeňská scéna, oblíbený Fotoateliér HRG na ulici a řada dalších atrakcí.
Lázeňský prodloužený víkend zakončíme nedělní Snídaní v trávě a odpoledním koncertem ke 20. výročí zápisu zámeckého areálu na Seznam UNESCO v podání vokální stupiny SYxtet. (fotografie Luboše Kozla z 27. dubna 2013)
 
Litomyšl: Černá hora se zazelená a bude lákat na hry i sport

Přírodní dětské hřiště, odpočívadla, lavičky, griloviště i zpevněné cesty. Na to vše se Litomyšlané mohou těšit na Černé hoře. Oblíbené místo bude v následujícím půlroce procházet proměnou za 3,3 milionu korun, město však může získat dvoumilionovou dotaci z Programu rozvoje venkova. Cílem projektu „Posílení rekreační funkce lesa na Černé hoře“ je lokalitu ještě více otevřít veřejnosti a přilákat sem místní k trávení volného času.
Práce na kultivaci Černé hory, která si však i nadále udrží charakter lesa, začaly na začátku dubna. Skončit mají na přelomu října a listopadu letošního roku. Součástí úprav bude i vybudování nového infosystému a umístění odpadkových košů. Nedaleko lesa na Černé hoře již funguje venkovní posilovna, pro menší děti a jejich rodiče má být novým lákadlem přírodní hřiště. To bude vyrobené hlavně z nepravidelně opracovaného akátového dřeva. Pro děti se počítá s řadou herních prvků, například prolézačkami a lanovými prvky, aby mohly rozvíjet své pohybové schopnosti.
Podobně jako hřiště budou i lavice, griloviště a další prvky vyrobené z přírodních materiálů a povrchově upraveny s ohledem na jejich trvalé vystavení vlivům počasí.
 
Smart city neboli Chytré město

Smart city neboli Chytré město je oblíbeným pojmem, se kterým se čas od času setkáváme v médiích. Tento koncept v sobě zahrnuje moderní informační a komunikační technologie, které slouží k tomu, aby se občanům zvýšila kvalita života. Jak toho docílit?
Například snižováním spotřeby energií a zátěže životního prostředí, zefektivněním správy věcí veřejných či snížením administrativní zátěže pro občany.
Podobně jako v jiných městech vznikla i v České Třebové pracovní skupina, kterás se tímto problémem již začala zabývat. Smart city zasahuje více oborů. Nabízí se například doprava, parkování, odpadové a vodovodní hospodářství či energetika. Postupně byly vybrány oblasti, kde bude možné postupovat nejrychleji. Neslibujeme zatím tedy např. rychlé zvedení inteligentního parkovacího celoměstského systému, ale určitě bude možné rozvinout systém funkční městské platební karty, využitelné v první fázi třeba ve všech městských zařízeních. Systém přinese i ekonomičtější provoz  budov v majetku města, poměrně velkou úsporu z regulace  diodového veřejného osvětlení i moderní úřad 21. století. Koncept Smart city bude zaváděn postupně, vždy bude porovnáván poměr náklady / užitek. Nechceme třeba za velké peníze vybudovat něco, co by nebylo dobře využito. Pamatuje se však na budoucnost a tak do nově budovaných chodníků a výkopů pro veřejné osvětlení  jsou a budou vkládány chráničky pro uložení optické datové sítě.
Dalším krokem v realizaci záměru "Smart city" bude realizace wifi hotspotů ve městě na základě obdržené poukázky WiFi4EU, tedy dotace v hodnotě cca 400 tis. Kč. Byl připraven návrh veřejných prostor, které lze označit jako centra veřejného života, kde podobná nabídka bezplatného připojení wi-fi zatím není k dispozici. Nově instalované bezdrátové sítě Wi-Fi budou schopny zajistit vysoce kvalitní připojení k internetu, tedy s rychlostí alespoň 30 Mb/s. Rychlost sítě páteřního propojení by se také měla přinejmenším vyrovnat připojení, které obec používá pro své interní potřeby. Komise bude kvalitu připojení všech hotspotů WiFi4EU dálkově sledovat. Podrobnosti k zajištění této služby budou poskytnuty po výběru dodavatele, v podmínkách přidělené dotace je uveden termín 18 měsíců na dokončení a zprovoznění sítě.