Českotřebovský deník 112/2019 (24/4)
XXI. ročník hudebního festivalu Bennewitz slavnostně zahájen

Úvodní koncert s velmi pozitivním názvem "Svěcení jara" patřil především patronovi festivalu Jaroslavu Svěcenému. Společně s ním zahájila letošní ročník festivalu a přivítala posluchače starostka města Magdaléna Peterková a místostarosta Josef Kopecký, který již několik zastává funkci ředitele festivalu. Jaroslava Svěceného publikum přivítalo velkým potleskem. V paměti jsou jistě velmi vydařené koncerty s minulých ročníků festivalu. Letos vystoupí Jaroslav Svěcený pouze na prvním úvodním koncertu, společně s ním přijela do České Třebové klavíristka Lucie Klára Toth a akordeonista Ladislav Horák.
Festival pokračuje dalšími koncerty od středy do soboty, vystoupí po řadě let Bennewitzovo kvarteto, Komorní orchestr Jaroslava Kociana  na společném večeru se švýcarským komorním orchestrem KEF Farandole s Českotřebovákem Jiřím Němečkem (trvale usídlenému nedaleko Baselu ve Švýcarsku) ve funkci uměleckého vedoucího tohoto orchestru. V sobotu pak bude zřejmě vrcholem této šňůry koncert  Filharmonie Hradec Králové v programem QEEN NIGHT. To ještě není všechno, další dva koncerty čekají na své posluchače v měsíci květnu. Tradiční pěvecký koncert  v rodišti Antonína Bennewitze v Přívratě se letos koná až na závěr festivalu 11. května. V Přívratu vystoupí Bendl a pěvecký sbor Vlastimil  z Litomyšle. Týden předtím v pátek 3. května  se v kostele sv. Jakuba uskuteční koncert Sopotnické filharmonie  a sboru Familia Cantorum, kde bude uvedeno autorské dílo  Josefa Vondráčka MISSA LAETARE - Radostná mše.
Na letošním festivalu město Česká Třebová hostí švýcarský komorní orchestr Farandole z Baselu. I když vystupuje až v pátek večer, přijel  do České Třebové přijel již v jeho zahajovací den a hned absolvoval první zkoušku na jevišti Malé scény. Další zkoušky budou ještě následovat, však také v části programu vystoupí KEF Farandole společně s KOJKEM (pod taktovkou Jany Mimrové).  Zítra ve čtvrtek dopoledne tento orchestr  přijme v obřadní síni českotřebovské radnice starostka města Magdaléna Peterková. (mm)

Rakouský dopravce Rail Cargo Carrier
převzal první ze dvou lokomotiv EffiLiner 1600 od CZ LOKO

Počet provozovatelů lokomotiv typu EffiLiner 1600 od české společnosti CZ LOKO se rozšířil o rakouského nákladního dopravce Rail Cargo Group (RCC), jehož představitelé v České Třebové převzali první ze dvou vozidel s označením 753.613. Hned během května bude následovat druhé s označením 753.614.
Firma, která je součástí státní železnice Österreichische Bundesbahne (ÖBB) je nasadí ve svých dceřiných společnostech RCC – Czech Republic a RCC - Slovakia. V Česku půjde především o přetahy souprav nákladních vlaků v česko-polském příhraničí a také na I a II. tranzitním železničním koridoru do Břeclavi, kde je RCC CZ dlouhodobě aktivní. Na Slovensku pak hlavně o vozbu kontejnerových vlaků do terminálů v Bratislavě a Žilině.
„Jednou z největších výhod těchto vozidel je jejich příznivá pořizovací cena. Jedná se totiž o kompletní modernizaci původních „brejlovců“ ČKD, která z nich dělá provozně prakticky novou lokomotivu. Ta majitelům odvede stejnou práci jako zcela nová. Ovšem pořizovací cena je téměř o polovinu nižší. Další velkou výhodou je rychlý a finančně dostupný servis v „českých“ cenách a vysoká míra unifikace s ostatními našimi produkty,“ uvedl Jan Kutálek, obchodní ředitel CZ LOKO.
Typ EffiLiner 1600, přezdívaný Bizon, je s výkonem 1550 kW určen pro středně těžkou nákladní traťovou službu v zemích Visegrádské čtyřky, kde ho již využívají dopravci v Česku, Maďarsku a Slovensku, mezi nimi CER CARGO Holding, Severočeské Doly – Kolejová Doprava nebo Unipetrol Doprava
Rail Carrier Cargo už v minulosti využívalo i jiné lokomotivy vyrobené v CZ LOKO, například EffiShunter 1600 a 744.001 (prototyp dnešní vlajkové lodi EffiShunter 1000). V jeho službách jezdí i EffiShunter 600 (723.704) z lokomotivního poolu CZ LOKO EasyRent.

Slavnostní otevření regionálního vývojového centra společnosti Unicorn
Unicorn je předním evropským dodavatelem informačních systémů a řešení v oblasti informačních a komunikačních technologií. Vývojové centrum v České Třebové, které se připravuje k otevření,  se bude podílet především na správném chodu systémů, které podporují evropský trh s elektrickou energií, zajímavý potenciál však nabízí i místní projekty v samotné České Třebové (např. aktivity kolem konceptu smart city). Slavnostní otevření proběhne v pátek 26. dubna 2019 od 14 hodin v sídle vývojového centra Unicorn na ulici Moravská 1005/929, mj. za účasti hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického, místostarosty města Dalibora Zeleného a produkčního ředitele společnosti Unicorn Systems Lukáše Zrzavého.  Součástí programu bude mj. slavnostní přestřižení pásky, prohlídka prostor vývojového centra a představení projektů společnosti Unicorn, na kterých se bude vývojové centrum v České Třebové podílet. Vnik centra je příslibem nových aktivit v našem městě, obdobná regionální centra  dosud společnost Unicorn zřizuje jen ve velkých městech.  
 
Na sportovní dotace uvolnil kraj o čtyři miliony více než vloni

Dubnové Zastupitelstvo Pardubického kraje schválilo také dotace v oblasti sportu, volnočasových aktivit a cestovního ruchu. Většinou zůstávají v rozsahu loňského roku, jen do sportu jde o čtyři miliony více.
„Pro mnoho sportovních klubů je důležitý náš program C1, který jim pomáhá s rozvojem infrastruktury. Tak jsme například podpořili výstavbu šaten a zázemí na tréninkovém hřišti FC Hlinsko, nákup osmiveslic pro Český veslařský klub Pardubice, výměnu povrchu na venkovním víceúčelovém hřišti v Bystrém nebo opravu kabin pro mládež na stadionu TJ Jiskra Ústí nad Orlicí,“ říká radní René Živný.
V podpoře cestovního ruchu se kraj zaměřuje na řadu aktivit, které navazují na předchozí roky, ale přidává i na nové projekty.
„V Autokempu Buňkov pomáháme už řadu let s vybavením pro vozíčkáře, letos to budou nové bezbariérové chodníky ze zámkové dlažby a nájezdy do sprch,“ jmenuje jeden z příkladu radní Živný a pokračuje: „Například v předhradí hradu Svojanov dotujeme opravu povrchu parkoviště, v Červené Vodě se budují tři dřevěné přístřešky a další drobná zařízení pro turisty nebo v Archeoskanzenu v Nasavrkách se dostavuje dvorec hrnčíře s dílnou a přístřeškem pro zvířata. Všechny tyto stavby a mnohé další rozšíří komfort pro turisty v našem kraji.“ (Foto autokemp Buňkov)
 
Do podpory kultury putuje z kraje 32 milionů korun

Zastupitelstvo Pardubického kraje rozhodlo na svém dubnovém zasedání o rozdělení 32 milionů do podpory kultury na území kraje. Do čtyř dotačních programů přišlo 452 žádostí, které byly z 93 procent kladně vyřízeny. Součástí této částky je i alokace určená na podporu profesionální kultury, což je 8,5 milionu pro Východočeské divadlo a Komorní filharmonii Pardubice, které zřizuje město Pardubice, a půl milionu pro soubor Barocco sempre giovane, které je mimo jiné pořadatelem Pardubického hudebního jara.
„Celkově největší suma, 14,2 milionu korun, směřovala na opravu památek. Tady je ta potřeba pochopitelně vyšší, ale myslíme si, že se nám podařilo rovnoměrně na celém území kraje podpořit projekty, které z hlediska našich památkářů, krajské samosprávy, Památkového ústavu i místních autorit to nejnutněji potřebují,“ uvedl 1. náměstek hejtmana Roman Línek a pokračoval: „Namátkově třeba na Chrudimsku to je hrad Rabštejn, kde se podílíme na konzervaci a stabilizaci stavu hradu, ve Svojšicích na Pardubicku budeme podporovat konzervaci starobylé tvrze, v Dolní Dobrouči dostane kostel sv. Mikuláše za čtvrt milionu korun novou střešní krytinu, a na evangelickém kostelu v Chrudimi díky dotacím opraví střechu a věžičku. V letohradském zámku přidáme 100 tisíc korun na opravu schodiště ve východním křídle.“
Pardubický kraj patří k několika málo krajům, které podporují nejen vlastní kulturní instituce, ale také muzea a galerie zřizovaná městy, obcemi, soukromníky nebo veřejně prospěšnými subjekty. „Podporujeme tím jejich paměťovou funkci a v některých případech i jistou míru profesionalizace. Na rozdělení dohlíželo v každém okrese jedno ze čtyř krajem zřizovaných muzeí. Z podpořených aktivit je možné zmínit například zabezpečení expozice Po stopách Keltů v Nasavrkách, pomohli jsme dovybavit galerii města Holice, podílíme se stejně jako v minulých letech na další etapě restaurování Svitavského betlému nebo třeba v českotřebovském muzeu na restaurování souboru dámských čepců,“ jmenoval některé příklady Roman Línek.  Do tohoto programu kraj rozdělil 1, 2 milionu korun. (Foto: Tvrz Svojšice)