Českotřebovský deník 90/2019 (1.4.)  
MfD: Exstarosta České Třebové přišel pro dluhy o funkce ve vodárnách

Valná hromada Vodárenské společnosti Česká Třebová v pátek odvolala z funkce dosavadního jednatele a bývalého starostu České Třebové Jaroslava Zedníka (Nestraníci). Nedávno se ukázalo, že se vysoce zadlužil. Pro odvolání hlasovali všichni přítomní zástupci České Třebové a obcí Přívrat a Němčice. Vodárenská společnost vyhlásila výběrové řízení na jednatele, uvedla Mladá fronta Dnes (MfD) v příloze pro Pardubický kraj.
Odvolání přišlo poté, co se v únoru ukázalo, že Jaroslav Zedník nezvládá splácení svých dluhů a čelí exekuci. Podle centrální evidence exekucí tehdy dlužil více než 1,5 milionu korun. V době svého starostování si Zedník vypůjčil vysokou částku od společnosti Zelený sport zabývající se prodejem zbraní a střeliva. Tato firma chtěla loni od státu koupit kryt v České Třebové, což se jí však nepovedlo, protože jej nakonec koupilo město. Zedník byl ostře proti koupi. Při hlasování v zastupitelstvu neuvedl, že si od firmy Zelený sport půjčil peníze. Místní politici jej podezírají, že tehdy hájil zájmy firmy. “Nyní už chápu, proč byl takový zájem přenechat kryt zbrojaři,” uvedl hejtman a českotřebovský zastupitel Martin Netolický (ČSSD) na svém facebookovém profilu. Zdroj: ČTK. 
Viz https://www.nase-voda.cz/mfd-exstarosta-c-trebove-prisel-pro-dluhy-funkce-ve-vodarnach/?doing_wp_cron=1554123714.0731489658355712890625

Základní škola Česká Třebová, Nádražní ulice, hledá učitele/ku pro 1. stupeň ZŠ – zástup za mateřskou dovolenou. Požadujeme splnění kvalifikačních předpokladů dle zákona 563/2004 Sb. v platném znění od 1. 1. 2015. Vhodná znalost práce s interaktivní tabulí. Nástup od 1. 9. 2019.
Mgr. Radim Kolář ředitel školy

 
Každá škola v České Třebové má svého Ámose

Malá scéna Kulturního centra v České Třebové byla ve čtvrtek 28. března, který je dnem narození Jana Ámose Komenského, svědkem prvního ročníku ankety o nejoblíbenější učitele českotřebovských škol s názvem Českotřebovský Ámos. Ocenění za svoji práci si odneslo celkem 14 pedagogů jednotlivých, ať už základních či středních škol, ale i dalších školských zařízení na území města. Pardubický kraj, který ve městě zřizuje gymnázium a střední technickou školu, zastupoval na slavnostním večeru hejtman Martin Netolický.
„Nápad uspořádat tuto anketu vzešel od nové paní starostky Peterkové, která svůj profesní život spojila právě se školstvím. Doufám, že vznikne příjemná tradice, která bude nejen ocenění práce pedagogů v našem městě, ale také vzpomínkou na Jana Ámose Komenského,“ uvedl hejtman Pardubického kraje a absolvent Gymnázia Česká Třebová Martin Netolický. „Každá škola s výjimkou VOŠ a SŠ technické, která sídlí ve dvou budovách a byla sloučena ze dvou dříve samostatných škol, navrhla na ocenění jednoho pedagoga. Způsoby nominací byly různé. Někde vybrali samotní žáci v anketě, jinde o oceněném rozhodl pedagogický sbor. Určitě také vítám, že se anketa neomezuje pouze na školy, jejichž zřizovatelem je město, ale oceňuje všechny bez ohledu na to, zda se jedná o základní a střední školy či školská zařízení jako například domov dětí a mládeže,“ řekl hejtman Martin Netolický.
Ten také připomněl, že Pardubický kraj měl v letošním roce zástupce ve finále soutěže Zlatý Ámos. Do finále, které se uskutečnilo v Praze, postoupila Eliška Vokáčová z Gymnázia K. V. Raise v Hlinsku.

Výsledky ankety Českotřebovský Ámos 2019
VOŠ a SŠ technická Česká Třebová – Josef Kajš a Tomáš Slezák
Gymnázium Česká Třebová – Jan Wątroba
ZŠ Na rovině – Barbora Jasanská
ZUŠ Česká Třebová – Milada Hamplová
DDM Kamarád – Iveta Mutlová
MŠ Vinohrady – Zdeňka Šatopletová
MŠ U Koupaliště – Irena Brůnová
MŠ Habrmanova – Jana Faltysová
MŠ U Stadionu – Ludmila Pechancová
ZŠ Nádražní ulice – Iva Kovářová
ZŠ Habrmanova ulice – Milan Michalski
ZŠ Ústecká ulice - Stanislav Beneš
Speciální ZŠ, MŠ a praktická škola - Iva Fikejsová

Program akcí ZO ČSOP Podorlicko Česká Třebová v r. 2019

MĚSÍČNÍ PLÁN NA ROK 2019:

·         Březen:

Fotovýstava Obojživelníci

Přednášky a beseda

Příprava transferu obojživelníků

·         Duben:

Transfer obojživelníků

Barevná středa

Ukliďme svět, ukliďme Česko

Hledání jara na stezce

·         Květen

Transfer obojživelníků

 Den Země Česká Třebová

Mapování orchidejí

·         Červen

Výstava kaktusů, orchidejí

·         Červenec, Srpen

Mapování orchidejí

Sekání orchidejové louky

Údržba naučných stezek

Garden party

·         Září

Přednášky

Houbová vycházka

Celostátní setkání ČSOP

·         Říjen

Mykologické dny  

Rodina na stezce

Listopad,

Čajová burza

·         Prosinec

Perníkový advent

 

Jaké jsou projektové záměry kraje na rekonstrukce silnic

Krajští radní na svém posledním jednání schválili 13 projektových záměrů na modernizace silnic druhých tříd za přibližně 1,7 miliardy korun, u kterých by mělo být průběžně žádáno o evropské dotace v rámci blížícího se programového období 2020+. Kraj tak chce být připraven již na vyhlášení prvních výzev. Společně s těmito 13 projekty bude mít tak Pardubický kraj pro uplatnění žádostí o financování v příštím období připraveny projekty s celkovými náklady ve výši tří miliard korun.
„Stejně jako ve stávajícím programovém období chceme být připraveni na začátku toho následujícího se seznamem projektů, které bychom mohli začít uplatňovat ihned po startu nového období a vyhlášení prvních výzev. Vzhledem k tomu, že se nám daří evropské prostředky čerpat relativně dobře, již nyní chceme mít dostatečný zásobník projektů. V rámci nyní schválených projektů předpokládáme celkovou částku přibližně 1,7 miliardy korun,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Připravované projekty, respektive schválené projektové záměry, stejně jako v předchozích případech reflektují nejen stav samotných komunikací, ale také celé území kraje. „V rámci těchto 13 projektů se dostává například na oblast Skutečska a silnici II/305, oblast Toulovcovým maštalí a silnici II/358, ale také Jevíčsko a Moravskotřebovsko se silnicemi II/366, II/644 a II/371. Monitoring stavu jednotlivých silnic provádíme průběžně, stejně tak zásobníky našich projektů doplňujeme dle potřeb a možností,“ řekl náměstek hejtmana pro oblast dopravy Michal Kortyš.
Postup při přípravě projektů přibližuje krajská radní pro oblast eurofondů a regionálního rozvoje Hana Štěpánová. „Pro tuto chvíli připravujeme projekty tak, jako v současném programovém období, jelikož nemáme žádné výrazné signály o tom, že by se podmínky čerpání měly výrazně měnit. Samozřejmě, že konkrétní parametry budeme znát až v rámci vyhlášené výzvy. Nechceme však nic podcenit,“ řekla krajská radní pro oblast evropských fondů Hana Štěpánová.
Schválené projektové záměry pro IROP 2020+
Modernizace silnice II/305 Skuteč – Štěpánov
Modernizace silnice II/305 Luže – Štěnec
Modernizace silnice II/305 Štěnec - křiž. I/17
Modernizace silnice II/341 Nerozhovice – Hrbokov
Moderniziace silnice II/340 Hrbokov - křiž. II/337, Seč (Veselka)
Modernizace silnice II/355 Chrast - Hrochův Týnec (okružní křiž.)
Modernizace silnice II/311 Horní Čermná – Mistrovice
Modernizace silnice II/358 Nové Hrady – Litomyšl
Modernizace silnice II/358 Zderaz – Polanka
Modernizace silnice II/644 Městečko Trnávka - hranice kraje
Modernizace silnice II/366 Chornice – Jevíčko
Modernizace silnice II/371 Chornice – Jaroměřice
Modernizace silnice II/312 Červený Potok - hranice kraje


Přístup na hrad Svojanov dostane svodidla

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický navštívil v pátek Poličku. Nejprve jednal se starostou města Jaroslavem Martinů, následně navštívil krajskou střední odbornou školu a učiliště a návštěvu zakončil jednáním se dvěma významnými zaměstnavateli, kterými jsou pivovar a společnost Ravensburger. Se starostou města již hejtman v minulosti projednával záležitosti dětského domu a nyní řešili především záležitosti spojené s hradem Svojanov, který je ve vlastnictví města.
„Vzhledem k tomu, že hrad Svojanov patří mezi jednu z nejnavštěvovanějších památek v regionu, dohodli jsme se s panem starostou na mimořádném příspěvku na obnovu svodidel na příjezdové cestě k hradu v částce 250 tisíc korun, přičemž minimálně obdobnou částku se zavázalo uvolnit také město. Ačkoliv je hrad v majetku města, tak cesta je obecní. Budeme proto společně řešit, jakým způsobem tuto investici uskutečnit,“ uvedl hejtman Martin Netolický. Ten také potvrdil, závěry minulého jednání s vedením města, které se týkalo záležitostí spojených s dětským domovem a transformací péče.

A pak, že ve Třebové nemáte lavičky s opěradly!  Dokonce s podhlavníkem !
Fotografie přišla elektronickou poštou s poznámkou, že vyfocená exkluzivní lavička se nachází u zákaznického centra ČEZ,  naproti nádraží v jednosměrné Komenského ulici, hned nad parkovištěm. Jen se  trochu dívat kolem sebe....

KOLEM PASTVINSKÉ PŘEHRADY POJEDOU PO ČTYŘIATŘICÁTÉ

Klub českých turistů v Ústí nad Orlicí pořádá v neděli 21. dubna 2019 34. ročník cyklojízdy „Kolem Pastvinské přehrady“.
Start je mezi osmou a devátou hodinou z Mírového náměstí v Ústí nad Orlicí. Trasy 50 a 100km vedou společně na Hejnice a Žamberk. Padesátka pokračuje na Klášterec, Pastviny, kde obdrží účastníci v restauraci U mostu diplom a přes Letohrad pokračují do Ústí nad Orlicí. Cyklisté účastnící se stokilometrové trasy zamíří přes Kunvald do Bartošovic na Zemskou bránu, Čihák, České Petrovice, Mladkov, Pastviny, Bredůvku, Jablonné nad Orlicí, Horní a Dolní Čermnou (zde obdrží diplom a turistické materiály) a pokračují přes Petrovice a Dolní Dobrouč do Ústí nad Orlicí.
Cykloakce není závod, vítězí každý, kdo projede kontrolami v Pastvinách a Dolní Čermné. Za 33 let projelo na tratích Kolem Pastvinské přehrady 8 298 cyklistů, rekordní účast byla v roce 2002, kdy přijelo 572 cyklistů. Na Vaší hojnou účast se těší pořadatelé z KČT Ústí nad Orlicí.   MR.


Zachraňme internet v Pardubicích


sobotu 23. března proběhl celoevropský protest proti Směrnici EU o autorském právu. Tato směrnice ohrožuje svobodu internetu a zavádí omezení, která se budou dotýkat nás všech. V Pardubicích na náměstí Republiky se sešlo 50 odpůrců tohoto opatření, které neblaze ovlivní životy většiny lidí. Společně s Piráty z Pardubického kraje, kde byl i českotřebovský zastupitel Jiří Ducháček a předseda místního sdružení Martin Herman, jsme pozvedli rakev, ve které jsme symbolicky pohřbili internet a jeho svobodu.  Největší odpor vzbuzují články 11 a 13 této směrnice, které zavádějí poplatky za citování a automatické filtrování obsahu. V praxi to bude vypadat tak, že po nahrání obsahu na internet jej automatické algoritmy zkontrolují a v případě nálezu závadného obsahu jej ihned smažou. Prvními oběťmi budou různé parodie, remixy, memy a videa na youtube. Další obětí v pořadí bude svoboda slova na internetu. I v Pardubicích jsme dali jasně najevo, co si o takovýchto omezeních myslíme.

   


Pardubický kraj pokračuje v podpoře Českého červeného kříže
Rada Pardubického kraje finančně podpořila činnost oblastních spolků Českého červeného kříže v Chrudimi, Pardubicích, Svitavách a Ústí nad Orlicí. Peníze jsou určeny na podporu projektů bezpříspěvkového dárcovství krve.  
„Záchrana života si zaslouží podporu a Pardubický kraj se hrdě hlásí k těm, kteří darují krev pravidelně a dlouhodobě. Čtyři oblastní spolky si na organizaci setkání pro ocenění dárců a další osvětovou činnost rozdělí stejným dílem částku sto tisíc korun,“ sdělil Ladislav Valtr, radní pro zdravotnictví.
Pardubický kraj díle přispěl také částkou 15 tisíc korun na sérii akcí, která se uskuteční v září pod názvem „Světový den první pomoci“. Tu pořádá oblastní spolek ČČK Ústí nad Orlicí od roku 2000 ve spolupráci se složkami integrovaného záchranného systému.
„Český, potažmo Československý červený kříž plnil a stále plní nezastupitelnou úlohu v oblasti školení, prevence, bezpříspěvkového dárcovství krve, ale také v rámci různých humanitárních katastrof, jako jsou například povodně. Jejich aktivita je patrná i v rámci válečných konfliktů po celém světě,“ uvedl v minulosti hejtman Martin Netolický.
Pardubický kraj s Českým červeným křížem úzce spolupracuje a mimo jiné každoročně oceňuje právě dobrovolné dárce, kteří dosáhli 120 odběrů a mají tak nárok na Zlatý kříž II. stupně.