Českotřebovský deník  94/2019 (5/4)  
Den s CZ LOKO - sobota 1. června od 10 do 16 hodin                                     

Přijďte se podívat, jak se vyrábějí lokomotivy! U příležitosti výročí 170 let od založení železničních dílen v České Třebové se pro širokou veřejnost opět otevřou brány našeho areálu. Den s CZ LOKO nabídne program pro celou rodinu, jehož největší hvězdou bude Leoš Mareš a jeho show. Leoš Mareš bude zároveň celý den i hlavním moderátorem akce. Součástí akce bude i dětský den s mnoha atrakcemi nejen pro nejmenší, skákací hrady, show s klauny, malování na obličej nebo výstava modulové železnice a železničních modelů. 
Budete si moci prohlédnout kompletní výrobní zázemí. Otevřena bude montážní hala s kompletním výrobním a opravárenským programem společnosti. Dále bude otevřena hala pro čištění a demontáže, lakovna, výrobní hala elektrických točivých strojů, podvozkárna, motorárna, zkušebna lokomotiv a kolejová váha. V zadní části areálu se budete moci svést parní lokomotivou řady BS 200, šlapací drezínou nebo nejnovějším speciálním vozidlem MUV 75 z produkce CZ LOKO. Vstup na akci je zdarma.  Těšíme se na Vás!   Více ZDE

Kraj pomůže s havarijním stavem budovy oblastního spolku Českého červeného kříže v Ústí nad Orlicí   

Oblastní spolek Českého červeného kříže v Ústí nad Orlicí řeší v těchto dnech zásadní problém s objektem využívaným pro školení, cvičení a další služby, které v rámci své činnosti nabízí veřejnosti. Po loňském velmi suchém roce došlo k porušení statiky vlivem nestabilního podloží. Praskliny v některých místnostech mají již několik centimetrů, a proto bude nezbytné sídlo ČČK zajistit opatřeními, která zastaví rozpad zdiva v některých částech budovy. O možné krajské pomoci jednal se zástupci ČČK a města hejtman Martin Netolický.
„Byl jsem urgentně požádán místostarostou města a členem výboru ČČK Jiřím Preclíkem, zda by Pardubický kraj nebyl schopen pomoci této neziskové organizaci s řešením problému statiky objektu v ulici Kopeckého. Celá oblast Českotřebovska a Orlickoústecka je známá problémy s podložím, a proto často k obdobným situacím dochází. V Ústí nad Orlicí jsme v minulosti například řešili problém s historickým vstupním vestibulem na tamním gymnáziu, kde jsme museli provést potřebná stavební opatření v uplynulých dvou letech. V České Třebové stejným způsobem řeší praskání zdiva na Malé scéně. Považuji proto za nezbytné pomoci neziskové organizaci, která v oblasti poskytuje velmi důležitou službu pro seniory, takzvanou Seniordopravu a zároveň svými aktivitami pomáhá propagaci bezpříspěvkového dárcovství krve. Oblastní spolek v Ústí nad Orlicí patří nejen mezi nejaktivnější, ale hlavně má velmi dobré výsledky,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Ten se se starostou města Petrem Hájkem a místostarostou a zároveň členem výboru ČČK Jiřím Preclíkem dohodl na možné formě financování nejnutnějších oprav ze strany Pardubického kraje ještě v letošním roce 2019. „Na havárie obdobného druhu v objektech Pardubického kraje i ve vlastnictví dalších subjektů pamatujeme v rámci plánovaných rezerv, proto bychom jako kraj mohli poskytnout částku 600 tisíc korun a část prostředků přislíbilo i město Ústí nad Orlicí,“ sdělil hejtman, který si zároveň prohlédl současný stav budovy.


Počet případů spalniček roste i v Pardubickém kraji 

Hejtman a předseda Bezpečnostní rady Pardubického kraje Martin Netolický jednal se zástupci Krajské hygienické stanice o současné situaci spalniček v regionu. Od počátku roku bylo v kraji evidováno 55 osob s tímto onemocněním, což řadí kraj na čtvrté místo v rámci republiky, kde bylo od počátku roku diagnostikováno přes 400 případů. Poslední diagnostikovaný případ v kraje je ze čtvrtka. Podle informace hygieniků budou počty nakažených do konce roku narůstat.
„V Pardubickém kraji bylo v loňském roce evidováno osm případů spalniček, což bylo poprvé po deseti letech. V letošním roce bylo k dnešnímu dni evidováno 55 případů, což nás řadí na čtvrté místo v celé republice, kde máme přes 400 případů. Poslední případ je ze včerejšího dne. Nejvíce nakažených je v Praze, následuje Moravskoslezský a Královéhradecký kraj. Počet případů se do konce roku zcela jistě mnohonásobně zvýší,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Dlouhou dobu byla díky očkování tato nemoc de facto neznámá i pro samotné lékaře, jelikož se téměř nevyskytovala. Z tohoto důvodu je často velmi složité spalničky rozpoznat, protože se na počátku projevují respiračními problémy, kašlem, rýmou či zánětem spojivek. Za nárůstem případů stojí také debaty o tom, zda děti očkovat či nikoliv. U mladších ročníků se tak snižuje poměr proočkovanosti oproti dříve narozeným. Povinné očkování bylo zahájeno v roce 1969, přičemž postupně nabíhalo dvoufázové očkování. Proto jsou rizikové ročníky narození 1970 až 1979, u kterých se předpokládala pouze jedna vakcína. Starší ročníky narození jsou takzvaně přirozeně promořené, jelikož tito lidé povětšinou prodělali spalničky v dětství. Před zahájením povinného očkování se totiž jednalo až o 25 tisíc případů ročně,“ řekl hejtman Netolický.
Česká republika se přihlásila k eliminaci spalniček, a proto dlouhou dobu toto onemocnění v našem regionu nebylo. Pouze v 90. letech byla evidována menší epidemie v Jihomoravském kraji a v roce 2014 byl zavlečen případ spalniček z Indie. Spalničky mají vysoký index nakažlivosti. Z jednoho případu může být až 18 nemocných, zatímco u chřipky se jedná o přibližně šest. „Pokud vezmeme případ našeho kraje, tak krajští hygienici udávají, že při 55 evidovaných nakažených bylo exponováno až 835 lidí,“ doplnil hejtman Netolický.
Aktuální informace k výskytu spalniček lze nalézt na webu Krajské hygienické stanice Pardubického kraje – www.khspce.cz 

Naděje pro ty co rodiče zadlužili ještě v dětském věku

Poslanci, kteří již tento týden předložili návrh na oddlužení nezletilých dlužníků a převedení jejich dluhů právě na rodiče, navrhují ještě další změnu. Má pomoci desítkám tisíc lidí. Podle jednoho z předkladatelů Patrika Nachera (ANO) by dětské dlužníky zařadili poslanci podle současného insolvenčního zákona do skupinky dlužníků pod označením důchodci a lidé s handicapem. Jde o lidi, kteří mají přiznaný starobní důchod nebo je sociálka uznala invalidními ve druhém či třetím stupni invalidity. Nově by sem tedy spadali i dlužníci z dětských let.
Na tuto skupinu se vztahují mírnější podmínky pro oddlužení než na jiné dlužníky. Zatímco většina ostatních může vstoupit do pětiletého procesu oddlužení, kdy by měli splatit alespoň 30 procent dluhů, byť to není podmínka, u zmiňované skupiny to je jinak. V jejím případě trvá proces oddlužení tři roky a žádná hranice, co by měli splatit, není stanovena. Musí ale vyvinout maximální úsilí dluhy splácet, což bude hodnotit insolvenční správce a nakonec i soud.

Základní škola Česká Třebová, Nádražní ulice, hledá učitele/ku pro 1. stupeň ZŠ – zástup za mateřskou dovolenou. Požadujeme splnění kvalifikačních předpokladů dle zákona 563/2004 Sb. v platném znění od 1. 1. 2015. Vhodná znalost práce s interaktivní tabulí. Nástup od 1. 9. 2019.
Mgr. Radim Kolář ředitel školy