Českotřebovský deník 95/2019 (6/4)  
Paletea na veletrhu  JA Strudentských Firem Roku úspěšná

Na Veletrhu JA Studentských Firem Roku 2019, který se uskutečnil v pražské Galerii Harfa ve čtvrtek 5. dubna, dosáhla českotřebovská studentská firma Paletea z VDA  několik úspěchů. Celkově bylo 10 postupových kategorií a firma Paletea se umístila hned dvakrát:  na 3. místě v kategorii Prezentace na pódiu a navíc na 1. místě v kategorii Marketing. Ale tím poměřování s dalšími studentským,i firmami nekončí! "Díky tomu, že jsme se umístili na 1. místě postupujeme do finále JA Studentských firem v České republice. Zde se setkáme s 8-9 postupujícími firmami a budeme soutěžit o postup do evropského kola JA Europe Company of the year 2019. Finále i evropské kolo proběhne celé v angličtině," říká o dalších plánech tisková mluvčí studentské firmy Lenka Cerháková.
 
Vandaly vyzdobená autobusová zastávka na Zhoří je i naše ostuda 

Takhle nám zastávku „ozdobil“ neznámý kretén. Možná, že by ho policie mohla identifikovat podle rukopisu, mají s tím zkušenosti. Je to sice na katastru Zhoře, ale slouží pro "naši" obec Svinnou a díváme se na když kolem jezdíme.. (Foto R. Plodr.)

Lanškroun má nové Multifunkční centrum L´ART za 180 milionů.

Dne 3. dubna otevřeli v Lanškrouně dlouho očekávaný objekt Mutifunkčního centra L´ART, jehož stavba trvala skoro dva roky, stála město Lanškroun hodně sil a finančních prostředků - veškeré výdaje byly hrazeny z městské pokladny. Kolem této investice byly také  velké diskuze. Nyní je vše hotovo a výsledek stojí zato. Starý "Společenský dům" dostal důstojného následníka, přitom  "staré časy"  jistě připomene zachovaná část, tzv.. Langerova vila z roku 1885.Vývoj, který vedl k současnosti, byl dlouhý. Důležitý byl zřejmě závěr odborné firmy, že nosné konstrukce sálu a jeviště Společenského domu jsou v havarijním stavu a hrozí zřícení. Proto byl k 31. říjnu 2015 celý komplex uzavřen, zabezpečen proti vniknutí nepovolaných osob. Slavnostní zahájení stavby nového Kulturního centra  se konalo 30. června 2017 poklepáním na základní kámen. Hotovo mělo být již na podzim loňského roku.  Celá stavba byla velmi komplikovaná, celý projekt a postup přestavby byl otevřeně publikován, veřejnost měla o postupu stavby i projektu hodně informací.  Nyní je hotovo a můžeme jen závidět. V rámci rekonstrukce Langerovy vily a nové přístavby byl vybudován velký a malý sál, dva bary a výstavní síň. Je zde pamatováno vlastně na všechno, takto komplexně řešený projekt v regionu jinde opravdu nemají. Lanškroun si nové kulturní zařízení určitě zaslouží.  Podle prvních dojmů nové zařízení v Lanškrouně v něčem předčí i svitavskou Fabriku, budovanou ovšem s velkou evropskou dotací..... 

Pardubická univerzita vznikla přesně před čtvrtstoletím. Začalo to u chemie.

20 let měla své univerzitní pracoviště i Česká Třebová, byly zde také promoce absolventů
31. března 1994 se z úzce zaměřené Vysoké školy chemicko-technologické stala Univerzita Pardubice. Ta dnes poskytuje vysokoškolské vzdělání nejen v technických oborech, ale také v oblasti humanitních věd, zdravotnictví a dokonce i restaurování uměleckých děl. Šest fakult sídlí v krajském městě, nejmenší fakultu má pardubická univerzita v Litomyšli.
Vysoká škola chemická v Pardubicích byla z rozhodnutí československé vlády zřízena 27. června 1950.Tehdy měla120 posluchačů. V lednu 1991 v Pardubicích vzniká nová fakulta. K Fakultě chemicko - technologické přibyla Fakulta územní správy, o dva roky později přejmenovaná na Fakultu ekonomicko-správní. Součástí vysoké školy se také stal Ústav cizích jazyků, který se stal základem dnešní Filozofické fakulty. V roce 1993 vzniká Dopravní fakulta Jana Pernera. Spolu s ní tehdy vzniklo i Dislokované pracoviště této fakulty v České Třebové, které díky městu získalo pro sebe i budovu ve Slovanské ulici 452. Měla být základem dalšího rozvoje, ale nedočkala se, opět přes velkou podporu ze strany města. Vedení fakulty i Univerzity Pardubice nemělo zájem. Vysokoškolští studenti opustili Českou Třebovou v roce 2014 a škola objekt získaný péčí města prodala 4.11. 2014 v dražbě (nakonec za téměř 4 miliony získalo město ČT). Jako dislokované pracoviště DFJP slouží dnes jen pronajaté kanceláře v budově ČSOB.  Vybledlé označení o působení DFJP je na budově ve Slovanské ulici dodnes.
V březnu 1994 se z Vysoké školy chemicko-technologické stává oficiálně Univerzita Pardubice. V roce 2002 Univerzita Pardubice vznikl Ústav elektrotechniky a informatiky a Ústav zdravotnických studií, v červenci 2005 se k univerzitě připojila také Fakulta restaurování, která původně v Litomyšli vznikla jako soukromá škola. Dnes je nejmenší fakultou pardubické univerzity. Ve stejném roce dochází k přejmenování Fakulty humanitních studií na Fakultu filozofickou, v roce 2007 se z Ústavu zdravotnických studií stala samostatná Fakulta zdravotnických studií. Od ledna 2008 má Univerzita Pardubice sedm fakult, nejmladší fakultou je Fakulta elektrotechniky a informatiky, která vznikla z Ústavu elektrotechniky a informatiky. V 90. letech získala škola nový komplex budov na pravém břehu Labe a tím možnost dalšího rozvoje. Na podzim roku 1997 byla otevřena moderní Univerzitní knihovna, o dva roky později univerzitní aula a další posluchárny.
Od února 2019 je na 4 roky rektorem Univerzity Pardubice již podruhé (chemik) Jiří Málek. ¨V letošním roce pardubická univerzita podala žádost o tzv. "institucionální akreditaci", což je úplně nový systém akreditací studijních programů. Univerzita Pardubice je také jedna ze čtyř českých vysokých škol, které takovou žádost podala Pokud na tuto akreditaci dosáhnou, tak to možní, aby si některé studijní programy mohla univerzita akreditovat sama svým vnitřním procesem. Je to jakási známka kvality.... 
 
CYKLOAKCE K ROZHLEDNĚ PO ČTYŘIADVACÁTÉ

Klub českých turistů v Ústí nad Orlicí připravil na neděli 12. května 2019 24. ročník jarní cykloakce „K rozhledně Andrlův chlum“. Start je od 8,00 do 10,00 hodin z Mírového náměstí v Ústí nad Orlicí, cíl všech tras je u rozhledny na Andrlově chlumu do 20 hodin. Nejkratší osmikilometrová trasa je vypsána pro pěší i cyklisty, pro vzdálenější účastníky je vhodná i cílová jízda. K rozhledně dojedou po vlastní ose a svoji trasu doloží několika razítky. Nejdelší trasa 175 kilometrů je určena zkušeným cykloturistům, vede z Ústí nad Orlicí do České Třebové, Litomyšle, dále přes Choceň, Doudleby nad Orlicí, Vamberk, Slatinu nad Zdobnicí, Rychnov nad Kněžnou, Týniště nad Orlicí, Albrechtice, Borohrádek, Dobříkov, Sruby, Jehnědí, Sloupnici do cíle k rozhledně. Ostatní cyklotrasy 45 – 60 – 80 – 120 – 140 kilometrů jsou od nejdelší odvozeny. Pro obzvlášť otrlé jedince bude v cíli připraven výstup po 183 schodech na čtyřiatřicet metrů vysokou vyhlídkovou plošinu, ze které lze shlédnout čtvrtinu „Království českého“ s překrásnými partiemi Krkonoš, Orlických hor a Jeseníků. Výška Andrlova chlumu je 559 metrů nad mořem. Každý účastník obdrží vkusně řešený diplom. Za  třiadvacet let se akce zúčastnilo 16 700 milovníků přírody.    Pozor – mládež do 15 let se může akce zúčastnit pouze v doprovodu dospělé osoby. Dodržuj zákon 361/2000 o pozemních komunikacích! Akce je pořádána za finanční podpory Města Ústí nad Orlicí. Na Vaší účast se těší pořadatelé z KČT Ústí nad Orlicí.
AKCE SE KONÁ U PŘÍLEŽITOSTI  VSTUPU KLUBU ČESKÝCH TURISTŮ V ÚSTÍ NAD ORLICÍ V ROCE 2019 DO SÍNĚ SLÁVY ČESKÉ TURISTIKY.

Jaké jsou plány litomyšlské radnice se Smetanovým náměstím?

Smetanovo náměstí v Litomyšli  je živým centrem města. Každý den sem zamíří stovky Litomyšlanů při cestě do zaměstnání nebo po práci na nákup či relaxaci. A pro zastupitelstvo je prioritou, aby tomu tak bylo i v příštích letech. 
V uplynulém roce probíhal sběr dat, která nyní budou členové odborné pracovní skupiny Naše náměstí vyhodnocovat. Přes 40 soukromníků se v dotaznících vyjádřilo k pozitivům a negativům podnikání na Smetanově náměstí, možné pomoci města při opravách budov či regulaci reklamních ploch. Městská policie bude v budoucnu více kontrolovat obchodníky, zda dodržují své povinnosti. A to zejména, jestli svým vystaveným zbožím nezasahují až příliš do podloubí. Po konzultaci s právníky také dojde k úpravě tržního řádu. Jelikož by město nemělo pouze přikazovat, ale jít ostatním příkladem, plánuje se zrušení prodeje před budovou městské policie.
Velkým problémem Smetanova náměstí je také parkování. V současné době se připravuje změna pravidel nařízení města, která řidičům jednoznačněji zakáže přetáčení hodin. „Je to častá praxe, lidé si tak dělají z náměstí celodenní parkovací zónu a blokují ostatním řidičům místo. Proto se na kartách objeví informace, že nastavená doba začátku parkování nesmí být až do doby odjezdu měněna,“ říká k současnému stavu velitel Městské policie Litomyšl Tomáš Rádek. Zavedení tohoto omezení musí schválit rada města, ale dá se předpokládat, že by k němu mohlo dojít již na začátku roku 2020. Vedení města řeší i možnou úpravu parkovacích automatů, aby na nich bylo možné platit kartou. Nezapomíná se ani na drobné vybavení, kterým jsou například odpadkové koše. Všímaví Litomyšlané již možná postřehli, že se v minulých týdnech na náměstí objevilo dvacet nových kusů.
 
Spuštění úsekového měření na Zahájské ulici v Litomyšli se blíží

Úsekové měření, po kterém volali obyvatelé Zahájské ulice v Litomyšli, bude v ostrém provozu přibližně na přelomu dubna a května. Na začátku dubna má dojít k instalaci potřebného zařízení a jeho kalibraci.  Jde o výpadovku od zámku směr Ústí n. Orl.
Dopravní komise v lednu doporučila, aby v Zahájské ulici byla radary měřena rychlost 50 kilometrů v hodině, ale bylo zároveň zachováno i snížení rychlosti na 30 kilometrů v hodině. V praxi to znamená, že ve směru do centra bude od začátku města měřena padesátka a na tento úsek naváže část s omezením maximální rychlosti na 30 kilometrů v hodině, ta už ale nebude hlídána radary úsekového měření.  Zahájská ulice se stává již čtvrtou lokalitou v Litomyšli, kde řidiče kontroluje úsekové měření. Již dva roky toto opatření platí na ulicích T. G. Masaryka, J. E. Purkyně a Moravská. Vedení města přistoupilo k instalaci úsekového měření v této ulici kvůli obavám obyvatel, kteří se bojí rychle projíždějících vozidel.
Při zvyšování bezpečnosti v této lokalitě se však radnice nechce spoléhat pouze na radary, proto úředníci jednají s distributorem elektřiny ČEZ. Město se snaží o to, aby plánované rekonstrukce elektrického vedení ČEZ realizoval dříve. V současnosti se s nimi počítá na rok 2023. Jejich dřívější dokončení by městu umožnilo rekonstrukci vozovky a chodníků.
Pátou lokalitou s elektronickým monitorováním provozu se stane světelná křižovatka, kde se pomocí kamerového systému bude hlídat dodržování stání na červenou. „Řada z projíždějících aut totiž nedodržuje ani toto základní pravidlo. I tam by mělo být vše připraveno k ostrému startu na přelomu dubna a května. Věříme, že rozšíření úsekového měření zklidní dopravu v těchto částech města,“ říká místostarosta Radomil Kašpar. 
  

Ve čtvrtek 4. dubna začali v Ústí n. O. vydávat nádoby na bioodpad

Město Ústí nad Orlicí uspělo se získáním 85% dotace z  Operačního programu životního prostředí na pořízení 2000 ks 240 l nádob a 135 ks kontejnerů hnědé barvy o objemu 1100 l na sběr bioodpadu.  Nádoby na bioodpad budou obdobně jako tomu bylo u kompostérů zapůjčovány k užívání občanům v počtu 1 ks na jedno čp, na základě jednoduché zápůjční smlouvy.
 
Nově pojatá expozice textilu v ústeckém městském muzeu otevřena

4. dubna byla v Městském muzeu v Ústí nad Orlicí otevřena nová stálá expozice textilu doplněná interaktivní textilní dílnou. Spolu s touto dílnou byla zahájena také putovní výstava nazvaná „Koloniál pana Bajzy“. Ta se věnuje obchodování v období první republiky a umožní návštěvníkům zažít atmosféru dobře známou z knihy a seriálu „Bylo nás pět“. Poznáte práci cukráře Svobody, řezníka Štveráka nebo samotného majitele koloniálu Vendelína Bajzy. V den otevření textilní dílny se uskutečnily ukázky práce na tkalcovském stavu a návštěvníci si mohli také vyzkoušet předení na šlapacím kolovratu.
Nové učebny na Obchodní akademii v Chrudimi

Obchodní akademie v Chrudimi s necelými třemi stovkami studentů má pět nových učeben. Investice činila 10 mil. Kč, tři čtvrtiny této částky byly pokryty z dotace, čtvrtinou přispěl Pardubický kraj. Slavnostního otevření se zúčastnil radní pro oblast školství Bohumil Bernášek a starosta Chrudimi František Pilný.
„ V současné době dokončuje Pardubický kraj v oblasti školství velké množství projektů. Celková proinvestovaná částka činí více jak 600 milionů korun. Věřím, že velmi zdařilý IT projekt na obchodní akademii přispěje k připravenosti studentů na budoucí výzvy revoluce 4.0,“ sdělil Bohumil Bernášek, radní odpovědný za školství.   
Na obchodní akademii byly modernizovány čtyři učebny IT a jedna interaktivní odborná učebna. Byly vyměněny staré rozvody elektroinstalace. Dále byly demontovány obklady stěn, podhledy i zatemnění. V učebnách jsou nové podlahy.  Součástí projektu bylo i vybavení učeben nábytkem, digitálními technologiemi a dalšími učebními pomůckami.  
„Některé naše počítače byly i více jak deset let staré, jsme moc rádi, že došlo k radikální modernizaci, která umožní využívání aktuálních programů. Dokončili jsme také bezbariérový přístup do školní budovy,“ dodala ředitelka akademie Zdeňka Vichrová.