Českotřebovský deník 97/2019 (8/4)   
Úspěch na soutěži ve francouzském jazyce 

Českotřebovské gymnázium bude zastoupeno v celostátním kole olympiády ve francouzském jazyce!
Hana Válová ze 6.A se v Pardubicích stala 2. dubna 2019 vítězkou krajského kola Olympiády ve francouzském jazyce v kategorii B 1. Postupuje tedy do kola celostátního, které se bude konat v květnu v Praze.
Je to pro naši školu i pro Hanku velký úspěch, ke kterému jí velmi blahopřejeme!
Václava Tomšová

Mladší žáci SKB Česká Třebová přivezli z FINAL FOUR Východočeského přeboru stříbrné medaile

Nejlepší umístění našeho týmu U14 v jeho historii
Obrovskou radost sobě a svým příznivcům nadělil tým českotřebovských mladších basketbalových žáků kategorie smíšených U14. Po velmi těžkém čtvrtfinále nás čekalo Final Four u vítěze základní části týmu z Holic. Turnajový pavouk na naše hráče přichystal protivníka z Havlíčkova Brodu, který skončil v základní části o příčku před námi (2.) a disponuje fyzicky mnohem zdatnějšími hráči (pouze chlapci), oproti našemu smíšenému družstvu z poloviny tvořeného mladšími chlapci a děvčaty ročníku 2006. 
Situace před zápasem připomínala rozcvičení Davida s Goliášem a po prvním semifinálovém utkání BVK Holice - SŠB Pardubice (100:39) se zdálo, že o finalistech je jasno. SKB však přijelo s velkým odhodláním, pohodovou náladou a především s vynikajícím týmem našich fanoušků, kteří tlačili naše družstvo kupředu.
Od počátku utkání jsme viděli, že Brod můžeme porazit a po celou dobu jsme byli o 1 koš vepředu. Protože jsme věděli, že soupeř hraje celou sezónu na nejlepších 5-6 hráčů, bude mít trochu slabší lavičku, a tak byl úkol jasný. Již v základní části ve vzájemném utkání nás kluci soupeře nestíhali na nohách a výsledkem bylo mnoho faulů na naše hráče. V tomto semifinále tak postupně nabývaly fauly všem klíčovým hráčům protivníka a těsně před koncem základní hrací doby začal odpadat jeden člen po druhém. V této době se však Havlbrod dostával do vedení vždy o jeden koš a v poslední polovině čtvrté čtvrtiny jsme čtyřikrát dorovnávali pro nás nepříznivé skóre. V infarktovém závěru za stavu 57:57 jsme měli 10 s před koncem možnost zápas definitivně rozhodnout, ale ani nájezd našeho nejlepšího hráče zápasu Lukáše Pucholta a následná dorážka rozuzlení nepřinesla. Náš tým si tak mohl poprvé v životě vyzkoušet pětiminutové prodloužení. V tuto dobu byl již soupeř bez kompletní základní pětky (všichni vyfaulováni) a podařilo se nám časem získat náskok 63:60. V průběhu utkání jsme však obdrželi celkem 8 trojek a poslední z nich padla právě nyní - 63:63. V následném útoku jsme ale proměnili nájezd a zápas jsme si již nenechali vzít. 
Pochvalu si zaslouží všichni, i střídající hráči, když všech 7 sedících podporovalo své zrovna hrající spoluhráče a neuvěřitelní fanoušci, kteří převzali nadvládu nad všemi ostatními. Vypravený autobus se jistě vyplatil.
Finálový zápas proti domácím Holicím není třeba rozebírat. Naši hráči byli již bez sil a zkušenosti suverénních domácích předčily ty naše o třídu, ale i tak je třeba zmínit, že druhý poločas jsme udrželi vyrovnaný. My gratulujeme vítězům a užíváme si nejlepší umístění tohoto týmu SKB Česká Třebová v jeho historii. Další odměnou bylo předání medailí naším špičkovým basketbalistou Jiřím Welshem, který z Holic pochází a byl aktivním hráčem v nejprestižnější soutěži světa zámořské NBA. Pro naše hráče je to první velká medaile, která oceňuje jejich těžkou práci v průběhu celé sezóny.
Semifinále:  TJ Jiskra Havlíčkův Brod : SKB Česká Třebová 63:65     (11:14, 29:31, 41:45)
body: Pucholt 23, Špajs 15, Kovář Šimon 7, Škop 6, Hrdličková 6, Očenáš 6, Jelínek 2 - šestky: Pucholt 22/10 :-), Škop 4/3, Špajs 7/3, Kovář Šimon 2/1, Jelínek 4/0, Zahálková 2/0        
 
Nové snímky obnoveného křížku Františky Gregarové

 
Velice rád čtu příspěvky do Českotřebovského zpravodaje od pánů Šebely nebo Vomáčky. Často díky nim hledám a objevuji při svých vyjížďkách a vycházkách nová zajímavá nebo historická místa v okolí České Třebové. Nejsem rodákem, takže pořád jsou zde pro mě nějaké „novinky“. Stejně tomu bylo i s obnoveným křížkem Františky Gregarové. Autor článku sice místo popsal trochu stroze (což chápu – déle by tam ten křížek a jeho cedulka mohla vydržet, a také ať mají lidé co hledat a nemají to „jako na podnosu“), ale při trochu orientace v terénu a mapě se mě křížek podařilo najít a tak přikládám i fotku křížku zalitého sluncem z dnešního dopoledne… Pavel Vašata    Krásné fotky, že?

České lázně se inspirují od polských sousedů a naopak

Szczawnie-Zdroj - Lázeňství má v česko-polském pohraničí dlouhou tradici. Na tomto území se nachází jedna z největších koncentrací lázní v obou zemích. Doposud byla lázním, jako nositeli česko-polské spolupráce, věnována minimální pozornost. To napravuje Evropské seskupení pro územní spolupráci NOVUM, pro které je otázka lázeňství jedním z osmi společných témat, která jeho zástupci řeší.
Zahajovací konference k lázeňství se zúčastnila i radní pro regionální rozvoj a evrospké fondy Pardubického kraje Hana Štěpánová. Dalšími partnery jsou kromě Pardubického kraje také Liberecký, Královéhradecký a Olomoucký kraj, Dolnoslezské vojvodství a sdružení polských a českých obcí euroregionů Nisa a Glacensis.
„Hlavním cílem projektu v oblasti lázeňství je vybudování silné sítě spolupráce pro efektivnější využívání stávajícího potenciálu lázní. V současné době neexistují žádné společné česko-polské ekonomické iniciativy v této oblasti,” říká Hana Štěpánová. „Na konferenci  se sešli zástupci polských a českých lázní i místních samospráv, pro které je to dobrá platforma pro sdílení dobré praxe na obou stranách.”
Jedním z výstupů tohoto projektu má být Atlas lázeňství na česko-polském pohraničí, o který se má postarat katedra geografie Univerzity Palackého v Olomouci. Jeho součástí budou tematické mapy a profily všech lázeňských míst v celém území podporované operačním programem Interreg V-A CZ-PL. Z tematických map se bude jednat například o mapy  lůžkové kapacity, návštěvnosti a struktury návštěvnosti lázní, typologie lázní, historických lázeňských míst a dostupnost z míst hraničních přechodů, napojení lázeňských míst na stávající infrastrukturu, cyklostezky a významné turistické trasy či všeobecnou dopravní dostupnost lázeňských míst. Atlas bude sloužit pro představitele lázní, pracovníky informačních center, zástupce municipalit, regionálních sdružení a státní správu na podporu rozvoje cestovního ruchu v oblasti česko-polského pohraničí.
„V současné době se spektrum uživatelů lázní v pohraničí dost mění, přes 60 procent jsou  podle údajů zveřejněných na konferenci samoplátci a lidé, kteří se starají o prevenci svého zdraví. O to významnější bude marketing lázní na obou stranách hranice, ale také zachování jejich příjemné atmosféry a přírodních podmínek včetně bohaté zeleně a ochrany zdrojů,” dodala radní Štěpánová.
 
Na podzim se přesvědčíme, jak velký je celý Svitavský betlém

Takzvaný Svitavský betlém, který byl v době normalizace v havarijním stavu uložený v depozitáři Východočeského muzea v Pardubicích, Pardubický kraj do Svitav nejprve zapůjčil.  V roce 2015 došlo k jeho převedení do majetku města. Městské muzeum a galerie ve Svitavách se ho snaží postupně restaurovat. Zatím provizorně poskládanou část představují v muzeu veřejnosti, ale více než polovina figurek, staveb a mechanismů je ještě v depozitáři nebo u restaurátorů. Na podzim se ho odborníci pokusí sestavit do jednoho celku i s dosud neopravenými částmi, aby bylo jasné, jak velká plocha bude potřeba pro jeho finální umístění.
Na stav oprav se spolu se starostou Davidem Šimkem podíval i 1. náměstek pro majetek, investice a kulturu pardubického kraje Roman Línek. „Pardubický kraj každoročně přispívá z kulturních dotačních programů na obnovu betléma. To samozřejmě nestačí, náklady na dokončení rekonstrukce se odhadují ještě přibližně na tři miliony korun, zapojuje se i město a muzeum se uchází také o státní dotace,“ říká Línek a pokračuje: „ Jsme si vědomi toho, že tento betlém bude obrovskou kulturní a turistickou zajímavostí. Je dokonce větší než Třebechovický betlém, vypadá to, že bude mít celkem kolem 11 metrů. Na rozdíl od Třebechovického betlému je barevný, má celkem 635 figur a rozpohybuje ho 51 mechanismů. Je výjimečný také tím, že má celou andělskou hudbu. Věřím, že se na něj bude do Svitav chtít přijet podívat mnoho návštěvníků od nás i ze zahraničí.“
Svitavský betlém vznikal více než 100 let (1826-1940), proto mají některé figurky různé proporce. V současné době restaurují jeho figurky, mechanismy a stavby tři odborníci.   „Rádi bychom do toho zapojili víc lidí, aby to šlo rychleji. Největší výzvou pro nás ale bude definitivní umístění betlému,“ konstatuje David Šimek s tím, že do stávajících prostor Městského muzea a galerie se opravný betlém nevejde. Město proto hledá jiný vhodný prostor.
„Svitavy bývaly městem betlémářů, dovedu si představit, že by kromě ústředního Svitavského betlému mohlo muzeum vystavovat i další místní betlémy. Za první republiky jich tu bylo na čtyři stovky a 40 z nich bylo pohyblivých. Je tady v tomto ohledu velký potenciál, který budeme rozhodně podporovat,“ dodává Línek.
V současné době je v muzeu k vidění kromě zatím statické části betlému i malá pohyblivá část, kterou muzeum připravilo díky evropskému grantu tak, aby návštěvníci měli alespoň malou ochutnávku budoucího stavu.
Pardubický kraj letos přispěje kromě betlému také na pořízení nového osvětlení expozice muzea. To se zaměřuje například na příběh Oskara Schindlera nebo má velkou sbírku prací techniky. Kromě toho pořádá řadu výstav a animačních programů.


Silnice  I/17 v Kočí na Chrudimsku bude dva měsíce uzavřená

Od pondělí 15. dubna do neděle 16. června bude úplně uzavřena silnice I/17 v obci Kočí na Chrudimsku. Důvodem uzavírky je oprava konstrukce vozovky, kterou nelze provést bez úplné uzavírky. Provoz všech silničních vozidel bude veden objízdnými trasami, které budou značené.
Řidiči pojedou z okružní křižovatky silnic I/17 a II/340 v Chrudimi u Kauflandu po silnici I/17 třídou SNP až na okružní křižovatku se silnicí I/37 v Chrudimi, u Guláška. Po silnici I/37 bude provoz veden směrem na Slatiňany až na kruhový objezd ve Slatiňanech. Z této okružní křižovatky pojedou vozidla po silnici II/358 přes obec Orel, Zaječice do Chrasti, kde odbočí na silnici II/355 a přes obce Rosice a Přestavlky se vrátí na silnici I/17 v obci Hrochův Týnec.
Vozidla IZS a linkové autobusy pojedou po objízdné trase z Chrudimi přes Kočí, Nabočany a Hrochův Týnec. Autobusové zastávky Kočí, hlavní silnice a Kočí, u kostela nebudou obsluhovány a náhradní zastávka bude přesunuta na silnici III/3584. U spojů obsluhující Dolní Bezděkov nebude obsluhována zastávka Dolní Bezděkov, obecní úřad  a bude nahrazena zastávkou Dolní Bezděkov. Zastávka Nabočany, odbočka bude přesunuta na silnici III/35811. Na spojích může dojít ke zpoždění vlivem objízdné trasy.