Bendl zpíval ve Světlé nad Sázavou    
Kdo by neslavil rád narozeniny! Věřím, že většina lidí asi ano. Bendl měl o víkendu příležitost oslavovat již podruhé v této sezóně. Tentokráte to ale nebyly narozeniny Bendlu, ale spřáteleného sboru Gaudeamus ze Světlé nad Sázavou. A bylo to dokonce kulaté jubileum. Smíšený pěvecký sbor Gaudeamus letos slaví 40. výročí od svého založení a oslava to byla skutečně velkolepá.
Bendl přijel do Světlé před polednem a po obědě absolvoval komentovanou prohlídku skláren závodu Bohemia Machine, kterou pro Bendl ochotně zajistil jeden z členů Gaudeamu pan František, který je také dlouholetým zaměstnancem firmy, se svým kolegou. Přestože byl víkendový provoz závodu pochopitelně omezen, Bendl mohl vidět více, než je pro návštěvy ve firmě obvyklé. Zájemci měli možnost si vyzkoušet například broušení skla diamantovým kotoučem. Prohlídka závodu udělala na Bendl opravdu velký dojem.
Po prohlídce závodu následovala návštěva zámku a prohlídka expozice skla zapůjčeného ze sbírek uměleckoprůmyslového muzea. Odtud jsme se pak odebrali do hudebny v ZŠ Komenského, kde před koncertem proběhla krátká zkouška.
Slavnostní koncert se konal v sobotu 27. dubna v 18 hodin v Rytířském sále  zámku Světlé nad Sázavou. V první části večera vystoupil Bendl a pod vedením sbormistrů Josefa Menšíka a Davida Lukáše předvedl výběr ze svého repertoáru, například sborových úprav písní z dílny Osvobozeného divadla, skladeb Zdeňka Lukáše nebo Antonína Dvořáka.  V druhé polovině koncertu pak zazpíval domácí Gaudeamus pod vedením mladé sbormistryně Petry  Špačkové, která sbor řídí třetím rokem. Repertoár světelských tvořily zejména gospely a písně v angličtině a španělštině za doprovodu klavíru, flétny a bubínku.
Jako zvláštní host vystoupil dlouholetý bývalý člen sboru Gaudeamus Pavel Vančura, který nyní působí jako sólista v různých divadlech (Liberec, Plzeň a další). Společně s Bendlem si zazpíval árii Vodníka z Dvořákovy Rusalky, po které v ději opery následuje sbor Květiny bílé. Bendl i Pavla Vančuru na klavír doprovázela Blanka Poukarová, která odvedla opravdu vynikající výkon. S domácím sborem pak Pavel Vančura zazpíval sólo ve skladbě Panis angelicus Césara Francka. Sám pak zazpíval ještě árii Kecala ze Smetanovy Prodané nevěsty. Bouřlivý potlesk přeplněného Rytířského sálu svědčil o tom, že je na domácí scéně opravdu ceněn. Na závěr koncertu si pak oba sbory doplněné o přítomné bývalé členy Gaudeamu zazpívali tradiční sbor Proč bychom se netěšili ze Smetanovy "Prodanky" a zasloužili si tak ovace ve stoje.
Gaudeamu závěrem popřál i starosta Světlé nad Sázavou Jan Tourek a předal sboru obrovský dort a postaral se tak oběma sborům o vynikající moučník, servírovaný na závěr společného večera. Po koncertě pak následovala společná večeře a družba. Bendl navštívil Světlou nad Sázavou naposledy před 14 lety, kdy sbor řídil MUDr. Milan Bohanes. Jako bývalý sbormistr byl také on čestným hostem koncertu a připojil se tak k ostatním gratulantům. Bendl odjížděl ze Světlé v pozdních večerních hodinách plný dojmů z povedené družby. Gaudeamus byl hostem Bendlu na tradičním závěrečném koncertu festivalu Antonína Bennewitze v Přívratě a pevně věřím, že Světelští budou brzy následovat pozvání Bendlu na další společný koncert tentokráte opět v České Třebové. Jménem Bendlu bych chtěla poděkovat našim přátelům z Gaudeamu za krásné společné a nejen pěvecké zážitky.
Pavla Skopalová
A ještě malý doplněk:
V kronikách bylo vypátráno, že spolupráce se sborem Gaudeámus se datuje již hodně let. První záznamy byly nalezeny o spolupráci v roce 2004.  Bylo to v dubnu, kdy světelský sbor u nás v České Třebové koncertoval v rámci festivalu Antonína Bennewitze. Byly uspořádány dva společné koncerty obou sborů – z toho jeden v Přívratě  a druhý v Kulturním centru.  Bendl naopak   hostoval ve Světlé nad Sázavou  před 10 lety ve dnech 13. - 15. května 2009. I tehdy se společný koncert konal  v příjemném prostředí Rytířského sálu světelského zámku. Součástí zájezdu Bendla do Světlé byly i další aktivity, např. návštěva světelského podzemí nebo návštěva nedalekého hradu Lipnice. (re)