Program Výstavba a Podpora družstevního bydlení     
Program Výstavba
Vláda odsouhlasila nový dotačně-úvěrový program Výstavba, který připravilo Ministerstvo pro místní rozvoj. Program přispěje ke zvyšování dostupnosti bydlení. V dalších letech by se tak ročně mohlo v obcích postavit až dva tisíce sociálních a dostupných bytů. Státní fond rozvoje bydlení zveřejní výzvu pro příjem žádostí co nejdříve, tedy ihned po nabytí účinnosti nařízení vlády.
Smyslem financování přes Státní fond rozvoje bydlení je možnost kombinace dotace a výhodného úvěru a nemusí se jednat ani o výstavbu na zelené louce, ale možný je i nákup  jednotlivých bytů, které po rekonstrukci mohou sloužit k sociálnímu bydlení. Sociální byty budou určeny skutečně pro ty potřebné a možnost využití dostupného bydlení bude dle obce. Právě obce vědí nejlépe, kdo u nich žije a kdo tuto pomoc nejvíce potřebuje. Může se tedy jednat například o seniory či o matky samoživitelky,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.
 Nový program Výstavba budou moci využívat obce na investiční akce v oblasti výstavby obecních bytů, a to jak sociálních nájemních bytů určených pro domácnosti, u kterých došlo k tzv. tržnímu selhání v oblasti bydlení, tak nájemních bytů určených pro středně příjmové domácnosti a pro domácnosti veřejně prospěšných profesí (lékaři, učitelé, policisté, apod.) podle potřeb obce tak, aby docházelo k sociálnímu mixu v dané lokalitě a byla udržena, případně se dále rozvíjela, kvalita veřejných služeb.
Pro letošní rok má  Státní fond rozvoje bydlení připraven celkem jednu miliardu korun (z toho na sociální byty 650 mil. Kč a na úvěry 350 mil. Kč). „V následujících letech chceme pro každý rok vyjednat tři miliardy korun, z toho dvě miliardy na dotace a jednu miliardu na zvýhodněné úvěry,“ dodává Klára Dostálová. V případě sociálních bytů se počítá s investiční dotací až do výše 100 % uznatelných nákladů, v případě dostupných bytů pro středně příjmové a jiné osoby, bude umožněna kombinace s nízkoúročeným úvěrem ze SFRB, případně komerčním úvěrem nebo vlastními zdroji obce. Obce tedy samy rozhodnou, kterou formu bytové výstavby budou preferovat.
Program Výstavba svými parametry z velké části nahrazuje původně zamýšlený zákon o sociálním bydlení. Ministerstvo pro místní rozvoj aktuálně připravuje základní teze pro státní Koncepci bydlení po roce 2020, ze které vzejde případná potřeba dalších legislativních norem pro řešení dostupnosti bydlení v České republice.
Vznik a nastavení podpory družstevního bydlení dle MMR
Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) chystá nastavení pravidel vzniku a podpory družstevního bydlení. Ministryně Klára Dostálová (za ANO) by stejně jako u sociálních bytů chtěla upřednostnit dotační program s vládním nařízením před zákonem. Míní, že připravovat teď zákon o dostupném bydlení by bylo zbytečné. Případnou poslaneckou normu by ale podpořila a její resort by se na sepsání podílel.
Soustředit se chce nyní hlavně na družstevní bydlení. označila ho za jeden z pilířů k rozhýbání bytové politiky. "Družstevní bydlení je pro středně příjmové skupiny. Ony si ve formě nájmu budou své bydlení splácet, je to i motivace pro ně. Udusili jsme družstevní bydlení, není to úplně správně. Mělo by se oživovat," řekla ministryně.
Podle ní se do konce května povedou jednání o možnostech úpravy vzniku a podpory družstevních bytů a sociálních či neziskových družstev. Za nejrychlejší řešení by šéfka resortu považovala znovu dotační program bez přípravy zákona. "Je otázka, jestli to půjde. Jsou tu jiné parametry veřejné podpory, je to velice složitá problematika. Pokud právníci řeknou, že družstevní bydlení už dotačním titulem vyřešit nejde a musí to přebít zákon, začneme chystat okamžitě zákon," uvedla Dostálová.
Pokud by se stejně jako u sociálního a dostupného bydlení dalo využít jen vládní nařízení k úpravě dotací, chtěla by dotační program spustit příští rok. Pokud by byla nutná norma, ráda by měla návrh paragrafů co nejdříve. "Družstevní bydlení bychom rádi prosadili za současné vlády," dodala ministryně.

Zdroj: Svaz měst a obcí