Cyklomaraton oslaví 11. narozeniny   

Českotřebovský cyklomaraton vstupuje v letošním roce do druhé desítky svého života. Pro 11. ročník poměrně náročného závodu, který se pojede v neděli 30. června, připravili organizátoři několik novinek.

Poprvé na jednom okruhu
Hlavní závod na 50 kilometrů se v posledních letech jezdil na dvě kola (36+14km). Zásadní změnou letošního ročníku je, že se hlavní závod se pojede pouze na jednom okruhu. Bikeři poprvé zavítají do obce Semanín, další kilometry navíc najedou v okolí Řetové.
„Závod by měl být bezpečnější. Odpadne cílový průjezd do druhého kola a především jeden silniční průjezd městem a také přejezdy některých exponovaných křižovatek, například vedle hospody u Lenina nebo přejezd silnice II. třídy č.358 na Kohoutě. Řada závodníků po této změně volala, tak se letos dočkají,“ vysvětluje organizátor českotřebovského cyklomaratonu Vladimír Vaněk.

Štědrá dotace i tombola
Nejlepší závodníci budou v České Třebové bojovat o finanční prémie ve výši 20 tisíc korun. Vítěz a vítězka závodu na 50 kilometrů navíc získají broušené poháry věnované starostkou města Magdou Peterkovou.
Věcné ceny se budou letos rozdělovat v celkem osmnácti kategoriích. V kratším závodě na 27 kilometrů budou poprvé vyhodnocováni tři nejlepší muži a ženy ve věkové kategorii nad padesát let.

O týden později
Cyklomaraton se v posledních letech jezdil vždy třetí červnovou neděli, letos se uskuteční o týden později. Vysvětlení je posté, termínová kolize s tradičním závodem v nedaleké Proseči.
„Původně jsem počítal s tím, že pojedeme v neděli 23. června. Po nečekané termínové změně závodu Cyklo Maštale v nedaleké Proseči u Litomyšle, který se oproti loňskému termínu uskuteční o dva týdny později (22.6), jsem se rozhodl termín Českotřebovského cyklomaratonu posunout na neděli 30. června,“ vysvětluje Vladimír Vaněk.

Program pro dětí
Českotřebovský cyklomaraton není jen o závodech dospělých, v areálu ústního fotbalového klubu tradičně probíhají dětské závody. Zatímco vloni závodily děti brzy ráno, letos budou soutěžit později, okamžitě po startu hlavního závodu.
„Věřím, že pro děti i jejich rodiče to bude příjemná změna. Prezentace proběhne zhruba od deseti hodin, děti budou závodit přibližně od čtvrt na dvanáct. Po vyhlášení výsledků pro ně bude připraven zábavný program Domu dětí a mládeže Kamarád.“ 

Jak se přihlásit
Cyklisté se mohou v klidu přihlásit přes internet (vyplněním přihlašovacího formuláře) nebo při prezentaci v kanceláři závodu (29. a 30. června). Ti, kteří se přihlásí v předstihu a do 24. května uhradí startovné, se mohou těšit na tři benefity: při prezentaci dostanou startovní číslo s vlastním jménem, tričko cyklomaratonu a  poukaz na teplé jídlo v cíli.
V době uzávěrky (23.4.) bylo k závodu přihlášeno prvních 10 cyklistů.

Předběžný časový program – dospělí:
8.00 – 10.00:   prezentace závodníků
10.45:                řazení závodníků na start
11.10                 start závodu
14.45:                vyhlášení výsledků
15.30:                losování tomboly

Předběžný časový program – děti:
9.45 - 10.45:   prezentace závodníků
11.20  - 12.20: závody
12.45:              vyhlášení výsledků
13.15 – 14.30: soutěže pro děti (dům dětí a mládeže)   

Veškeré informace na: www.cyklomaraton-ceskatrebova.cz

(van)